Menu

Στις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Αρμενίων ο Πούτιν;

Μια δήλωση του εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, τόσο για την ουσία της όσο και σε σχέση με τη φημολογία που συνοδεύει την «εξαφάνιση» του Ρώσου προέδρου από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν στις 12 Μαρτίου και συμφώνησαν να παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος στο Ερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, στις 24 Απριλίου, στις εκδηλώσεις μνήμης για την 100η επέτειο από την αρμενική γενοκτονία από τους Οθωμανούς…

Αρχικά, η ανακοίνωση δίνει την εντύπωση ενός Πούτιν που είναι ενεργός πολιτικά και ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα, ασχέτως της πραγματικής κατάστασης της υγείας του Ρώσου προέδρου, η ανακοίνωση αυτή «κερδίζει χρόνο», αφού ανακοινώνει μια μελλοντική δραστηριότητα, διαβιβάζοντας το μήνυμα ότι η υγεία του προέδρου είναι τέτοια ώστε να το επιτρέπει…

Οψόμεθα, διότι συνήθως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Τελευταία φορά που εμφανίστηκε δημόσια ο Πούτιν, ήταν στις 5 Μαρτίου, στην κοινή συνέντευξη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, με τις φωτογραφίες που έχουν εμφανιστεί έκτοτε από τις δραστηριότητές του, δεν είναι βέβαιο ότι δεν έχουν τραβηχτεί σε προγενέστερο στάδιο.

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο όμως, είναι ότι ενδεχόμενη παρουσία του Πούτιν στην αρμενική θλιβερή επέτειο, θα αποτελούσε χαστούκι στο πρόσωπο του υπερφίαλου Ερντογάν, με τον οποίο υποτίθεται η Ρωσία έχει συμπήξει «στρατηγική συμμαχία». Το «defence-point.gr» έχει πολλές φορές επισημάνει, ότι η συνεργασία Μόσχας-Άγκυρας είναι τακτικού χαρακτήρα.

Η Ρωσία επιθυμεί τις σχέσεις με την Τουρκία για να λειτουργήσει ως «Δούρειος Ίππος» αποσταθεροποίησης του ΝΑΤΟ και γενικότερα του «δυτικού στρατοπέδου», του οποίου καταχρηστικά πλέον, λογίζεται ως μέλος η Τουρκία, δεδομένης της συμπεριφοράς της σε όλα τα επίπεδα.

Η Τουρκία που είναι η μεγαλύτερη σύμμαχος των ομοεθνών της στο Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο επίσης «φλερτάρει» έντονα η Μόσχα, εξαιτίας της απογοήτευσης του Μπακού από τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για τα «θέματα δημοκρατίας», με τις δυο χώρες όμως, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, να είναι αντίπαλες της Αρμενίας.

Η εξισορρόπηση όλων αυτών των τάσεων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τη ρωσική διπλωματία, η οποία προσπαθεί να μεσολαβήσει ώστε να κρατιέται η ένταση σε χαμηλά επίπεδα, παράλληλα με τον μέγιστο στόχο της εκδίωξης των Ηνωμένων Πολιτειών από την ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας…

 

 

Πηγή: defence-point.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι