Menu

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Εικόνα από την εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο Βελλίδειο Εικόνα από την εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο Βελλίδειο

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα συνεχιστούν τη Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου στην πόλη, αλλά και στην Αθήνα. Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» με ευθύνη οργάνωσης της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Fadey Charchoghlyan και ο Γάλλος πρόξενος Φιλίπ Ρε.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης και η εκπρόσωπος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος από το Παράρτημα Θεσσαλονίκης Παυλίνα Τσενινιάν. Ακολούθησε ομιλία του διεθνολόγου και διευθυντή ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

«Ο Απρίλιος του 1915 γράφτηκε και μαύρα γράμματα στην ιστορία του αρμενικού λαού, καθώς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία διαπράχθηκε Γενοκτονία κατά των Αρμενίων», είπε ο πρέσβης της Αρμενίας Fadey Charchoghlyan κατά την ομιλία του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του «στους πιστούς φίλους», όπως χαρακτήρισε τους Έλληνες, καθώς η Βουλή των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκοτονία από το 1996.

Ο Απ. Τζιτζικώστας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης

Την ευγνωμοσύνη του αρμενικού λαού προς το ελληνικό Κοινοβούλιο εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Δερεγιάν Νταρόν, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και υπενθύμισε ότι «στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση της Αρμενίας αναγνώρισε τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού». Τόνισε δε ότι «φέτος στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, οι Αρμένιοι όλου του κόσμου στεκόμαστε δίπλα και ενώνουμε τη φωνή μας με τους Ποντίους αδερφούς μας» υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της».

Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου είπε ότι η Ελλάδα «αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτούς τους ανθρώπους σε κάθε σημείο εγκατάστασής τους και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η αρμενική κοινότητα υπήρξε ένα από τα πιο ζωτικά και δραστήρια κομμάτια της πόλης, αλλά και στη σύγχρονη εποχή».

Τόνισε μάλιστα ότι η χώρα μας «ήταν όχι μόνο μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά ποινικοποίησε και την άρνησή της».

Στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνύπαρξης που συνδέουν την Ελλάδα με την Αρμενία αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισήμανε ότι η Αρμενική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης είναι η παλαιότερη οργανωμένη Κοινότητα Αρμενίων στην Ελλάδα. «Υποκλινόμαστε στη δύναμη όσων ξαναέχτισαν από το μηδέν τις ζωές τους, υποστηρίζουμε τον αγώνα σας να διαφυλάξετε και να συνεχίσετε τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του αρμενικού έθνους, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.

Στην παρουσία των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «περήφανος για την αρμένικη κοινότητα, για την προκοπή της και τον τρόπο που ανοίγει τους ορίζοντες της πόλης μας».

«Η Τουρκία να παραδεχτεί τα εγκλήματά της»
Στην πολιτική κατάσταση της Τουρκίας και την εξωτερική της πολιτική αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης στην ομιλία του με θέμα «Τουρκία, Quo Vadis: Εξωτερική πολιτική και εσωτερικές δυναμικές στα χρόνια του Ερντογάν».

«Η Τουρκία ήταν πάντα μια χώρα δεσποτική, δεν γνώρισε τη δημοκρατία, ούτε οι πολίτες της έχουν παραστάσεις δημοκρατίας. Μάλιστα, τα 80 χρόνια των Κεμαλιστών (1923-2002) ήταν ακόμη πιο οδυνηρά για τις μειονότητες για τη μεταχείριση αυτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απ’ ό,τι υπήρξαν τα πρώτα χρόνια της περιόδου Ερντογάν, όπου έγινε πράγματι μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία όμως δεν απέδωσε καρπούς, για να αλλάξουν οι κατευθύνσεις της Τουρκίας», είπε ο Κ. Φίλης.

«Σήμερα έχουμε μια χώρα που δεν έχει αλλάξει παρά μόνο στην ταυτότητά της. Είναι μια χώρα βαθιά συντηρητική. Έχουμε ακούσει τον πρόεδρο Ερντογάν να μιλά για τα σύνορα της καρδιάς του. Τα σύνορα της καρδιάς του που εξελίχθηκαν σε γαλάζια πατρίδα και ούτω καθεξής», είπε τονίζοντας ότι ο εθνικιστικός αναθεωρητισμός συν τω χρόνω διανθίζεται και εμπλουτίζεται. «Εμείς ως επιστήμονες και ο ελληνισμός εν γένει, πρέπει να αγωνιζόμαστε για να μην επιτρέψουμε την αλλοίωση αδιαμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι επίγονοι πρέπει να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη ενώ όσοι ευθύνονται πρέπει επιτέλους να αφήσουν κατά μέρος τη μισή συγνώμη, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρόεδρο Ερτογάν το 2014, και να παραδεχθούν τα εγκλήματά τους.

«Αν ο θύτης βρει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες τους, να συμβιβαστεί με το παρελθόν και να αποκαταστήσει τη ιστορική αλήθεια, τότε το θύμα μπορεί να έχει το μεγαλείο ψυχής να του προσφέρει συγχώρεση», επισήμανε ο κ. Φίλης.

Ακολούθησε μουσική παρέμβαση από τη μικτή Χορωδία και τη Φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Καλαμαριάς και στη συνέχεια σιωπηρή πορεία προς το Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι