Menu

Pόλο μεσολαβητή HΠA – Iράν διεκδικεί ο Tαγίπ Eρντογάν

Mήνυμα στον Oμπάμα για «μη αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας»

Του Αθανασιου Ελλις

Τον ρόλο της Τουρκίας ως χώρας - μεσολαβητή μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν επιχείρησε να αναδείξει ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στην πρώτη σύνοδο κορυφής του G-20 για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα, κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τον Μπαράκ Ομπάμα να μην αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία…

Σε επανειλημμένες εμφανίσεις και ομιλίες του, μεταξύ αυτών στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον και στο ίδρυμα Brookings, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δυνατότητα της χώρας του να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο σημαντικότερο ίσως διεθνές πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ. Υποστήριξε ότι η Αγκυρα ανήκει στους δυτικούς θεσμούς και είναι στρατηγικός εταίρος της Ουάσιγκτον, ενώ ταυτόχρονα μοιράζεται κοινό πολιτισμό και θρησκεία με το Ιράν του οποίου είναι και γείτονας. Για όλους αυτούς τους λόγους σημείωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μοναδική θέση, που θα της επέτρεπε να συμβάλει στην προσέγγιση των δύο πλευρών. Κατέστησε, πάντως, σαφές ότι η Τουρκία είναι αντίθετη στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν, κάτι που όπως είπε έχει διαμηνύσει στην ιρανική ηγεσία, αλλά υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Τεχεράνης στην ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τη χώρα του αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ και δήλωσε έτοιμος να συνεργασθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έχει εκφράσει στον αγώνα της Τουρκίας εναντίον του ΡΚΚ, καθώς, όπως είπε, διακυβεύεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.

Ασκησε δε κριτική για τις εξελίξεις στο Ιράκ λέγοντας ότι σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, η κατάσταση στη χώρα δεν είναι «καθόλου θετική», προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος χαρακτήρισε την αποτίμηση του κ. Ερντογάν «υπερβολικά απαισιόδοξη».

Προσδοκίες

Ευρισκόμενος στις ΗΠΑ δέκα μόλις ημέρες μετά την πανηγυρική εκλογή του κ. Ομπάμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Αμερικής να μην υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα σεβασθεί τις ευαισθησίες μας σε θέματα που είναι καθοριστικής σημασίας για μας».

Συνέδεσε, δε, τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Ομπάμα με τη μελλοντική περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών, λέγοντας: «Αυτό αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση διότι η περιοχή όπου βρισκόμαστε χρειάζεται μια ενεργό Τουρκία». Καθώς αντιλαμβάνεται ότι την άνοιξη το ζήτημα θα αποτελέσει «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας, έσπευσε να υπογραμμίσει τη σημασία της πρόσφατης μετάβασης του προέδρου Γκιούλ στην Αρμενία όπου παρακολούθησε μαζί με τον Αρμένιο ομόλογό του τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο χωρών σημειώνοντας ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αρμενία.

Ο κ. Ερντογάν εκμεταλλεύθηκε την παρουσία του σε μία από τις σημαντικότερες συνόδους κορυφής των τελευταίων ετών για να υπογραμμίσει την οικονομική πρόοδο της χώρας του που είναι σήμερα η 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια της σχεδόν εξαετούς θητείας του, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε από 230 δισ. δολάρια το 2003 σε 750 δισ. το 2008, ενώ ο πληθωρισμός από το 70% μειώθηκε στο 13%. Εχοντας στο μυαλό του το κουρδικό πρόβλημα, ο κ. Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, θέση που γίνεται δεκτή με ικανοποίηση από τη νυν αλλά και την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Κυπριακό

Τέλος, ανέφερε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στο Κυπριακό, για την οποία δήλωσε αισιόδοξος. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπερψήφισε το Σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία, «αλλά μόνο το νότιο μέρος έγινε μέλος της Ε.Ε., ενώ η Βόρεια Κύπρος εξακολουθεί να τιμωρείται, κάτι που δεν είναι δίκαιο και μας λυπεί». Τόνισε ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια δεν θα πρέπει να επαναληφθούν άλλα λάθη και εκτίμησε πως εάν «η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκριθεί στη θετική προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων, μπορεί να υπάρξει λύση».

Διαβάστε περισσότερα...

Bρέθηκε η κιβωτός του Νώε;

Μια ομάδα Κινέζων και Τούρκων ερευνητών ισχυρίζονται οτι βρήκαν την κιβωτό του Νώε στο Αραρατ! Ειναι 99,9% σίγουροι οτι ειναι αυτή. Η χρονολόγηση με άνθρακα που έγινε στα ευρήματα της ομάδας δίνει ηλικία 4,800 χρόνια που πιστεύουν οτι συμπίπτει με την περίοδο του κατακλυσμού.

 

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι