Menu

Το κατεχόμενο Αρμενομονάστηρο επισκέφθηκαν εκατοντάδες Αρμενοκύπριοι που ήρθαν ειδικά από το εξωτερικό

Γύρω στους 200 Αρμενοκύπριους, μερικοί από τους οποίους ήρθαν ειδικά από το εξωτερικό, επισκέφθηκαν την Κυριακή το κατεχόμενο Μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου (Αρμενομονάστηρο), σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Εκπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από το Γραφείο του Εκπροσώπου της Αρμενικής Κοινότητας, σε συνεργασία με την Αρμενική Μητρόπολη Κύπρου. Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη-προσκύνημα στο Μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου (Αρμενομονάστηρο). Η πρώτη φορά ήταν στις 6 Μαΐου 2007, όταν οι Αρμενοκύπριοι επισκέφθηκαν ως κοινότητα το κατεχόμενο Αρμενομονάστηρο μετά από 33 χρόνια.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε γύρω στο έτος 1000 μ.Χ. από Κόπτες και το 1425 περιήλθε στην ιδιοκτησία των Αρμενίων. Είναι αφιερωμένο στον Αγιο Μακάριο τον Ερημίτη της Αλεξάνδρειας και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του τουρκοκρατούμενου Πενταδάκτυλου σε υψόμετρο 550 μέτρων και σε μικρή απόσταση από τη Χαλεύκα, εντός του δάσους της Πλατανιώτισσας.

Η τεράστια γη του μοναστηριού, που ανέρχεται σε πάνω από 8.000 σκάλες, περιλαμβάνει 30.000 ελαιόδεντρα και χαρουπόδεντρα, εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα και χαρακτηρίζεται ως γραφική και ειδυλλιακή. Από το μοναστήρι μπορεί κάποιος να διακρίνει την οροσειρά του Ταύρου στην Κιλικία, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Το Αρμενομονάστηρο υπήρξε δημοφιλές προσκύνημα για Αρμένιους και μη-Αρμένιους για αιώνες, καθώς και χώρος ανάπαυσης Καθόλικων (Πατριαρχών) και άλλων ιερωμένων από την Κιλικία, την Ιερουσαλήμ και την Αρμενία, αλλά και πόλος έλξης ντόπιων και ξένων περιηγητών, όπως και προσκυνητών που βρίσκονταν καθοδόν προς τους Αγίους Τόπους. Το μοναστήρι λειτουργούσε επίσης ως θερινό θέρετρο, όπου παραθέριζαν Αρμένιοι πρόσκοποι και μαθητές, συμπεριλαμβανομένων και μαθητών του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Μελκονιάν, πολλοί από τους οποίους ήταν ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Ενας μεγάλος αριθμός υπέροχων και ανεκτίμητων χειρόγραφων που χρονολογούνται από 1202, καθώς και άλλων εκκλησιαστικών κειμηλίων στεγάζονταν εκεί. Ευτυχώς, το 1947 μερικά από αυτά σώθηκαν όταν μεταφέρθηκαν στο μουσείο «Κιλικία» του Καθολικάτου της Κιλικίας.

Το Αρμενομονάστηρο είναι το μοναδικό αρμενικό μοναστήρι στην Κύπρο και, μαζί με την εκκλησία της Παρθένου Μαρίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, είναι το σημαντικότερο αρμενικό εκκλησιαστικό μνημείο στο νησί. ''Κατακτήθηκε το 1974 κατά την τουρκική εισβολή και από τότε παραμένει βουβό, ερειπωμένο, συλημένο και ασυντήρητο, αφημένο στο έλεος της φύσης, περιμένοντας τους νόμιμους ιδιοκτήτες του να επιστρέψουν'', καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι