Menu

Δεν ξεχνούν τη γενοκτονία των προγόνων τους οι Αρμένιοι

Το τσουχτερό κρύο και η βροχή δεν εμπόδισαν τους Αρμένιους να πραγματοποιήσουν και φέτος -όπως κάθε χρόνο- «πορεία Μνήμης της Γενοκτονίας» ενάμισι εκατ. Αρμενίων από τους Τούρκους στις 24 Απριλίου του 1915.

Αρμένιοι όλων των ηλικιών, και μικρά παιδιά, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια -κρατώντας αρμενικές και ελληνικές σημαίες- πορεύτηκαν προς την τουρκική πρεσβεία.

Μπορεί φέτος να μην πραγματοποίησαν την πορεία ανήμερα της επετείου της γενοκτονίας -24 Απριλίου είναι Κυριακή του Πάσχα- όμως τα αιτήματά τους παραμένουν πάντα τα ίδια: «αναγνώριση της γενοκτονίας, επιστροφή των παράνομα κατεχόμενων ιστορικά αρμενικών εδαφών στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό, άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Τουρκία στη Δημοκρατία της Αρμενίας.

Επίσης να διακόψει την υποστήριξη και τον εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν, συμβάλλοντας έτσι στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ», όπως αναφερόταν και στο υπόμνημα που θέλησαν να επιδώσουν στην τουρκική πρεσβεία.

Ομως, τους Αρμένιους περιμέναν, επί της οδού Ρηγίλλης, κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις, που τους απαγόρευσαν να πλησιάσουν τη Βασιλέως Γεωργίου Β', (κάθετη της Ρηγίλλης), όπου βρίσκεται η τουρκική πρεσβεία. Μόνο σε αντιπροσωπεία τους επετράπη να πλησιάσουν, αλλά η τουρκική πρεσβεία ούτε φέτος άνοιξε την πόρτα της... για να παραλάβει το υπόμνημα. Ετσι, το κόλλησαν στον απέναντι τοίχο...

Το υπόμνημα αναφέρεται και στους διανοούμενους αλλά και στην κοινωνία της Τουρκίας, που ολοένα και πιο δυναμικά τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης και της «συγγνώμης»: «Κανένας λαός δεν θα ήθελε να φέρει το στίγμα του γενοκτόνου», αναφέρεται στο υπόμνημα.

«Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας δεν μας αποθαρρύνει, αλλά μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο, δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την πλήρη δικαίωση», είπε στην «Ε» ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Κεβόρκ Κολιανάν.

**Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης, με αφορμή την 96η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

 

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Aram I to Make Pontifical Visit to Western Prelacy

LA CRESCENTA—Western Prelate Archbishop Moushegh Mardirossian and the Religious and Executive Councils announced that in October of 2011, His Holiness Aram I, Catholicos of the Great House of Cilicia, will honor the Western Prelacy with his fourth Pontifical visit.

The Pontifical visit is scheduled to take place from October 13 to 31.  The last Pontifical visit was in October of 2005.

The Prelate and Councils have already begun preparing for the Pontifical Visit, which will no doubt be a historic one.

“The Holy See of Cilicia, under the leadership of Catholicos Aram I, is the spiritual lighthouse of the Armenian people and whose light guides our path of service. With each Pontifical Visit that light shines brighter and breathes new life into our mission,” said the Prelacy.

“This Pontifical visit will also be an opportunity to highlight our collective challenges which are addressed by His Holiness to our people.  They are; spiritual renewal, reassertion of our spirit of national aspirations, and further anchoring and continued progress of Armenian schools,” added the Prelacy.

The Catholicos will have various opportunities to meet with the community’s faithful to share with them his thoughts, messages and concerns, and to offer his paternal guidance.

The schedule of the Pontifical visit will be published when it becomes available.

 

Πηγή: asbarez.com

Διαβάστε περισσότερα...

Μαχαίρωσαν γνωστό Τούρκο ζωγράφο

Ο διακεκριμένος Τούρκος ζωγράφος Μπεντρί Μπαϊκάμ δέχτηκε σήμερα επίθεση από έναν οπλισμένο με μαχαίρι άνδρα, καθώς αποχωρούσε από εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο 53χρονος καλλιτέχνης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης.

Είχε παρευρεθεί σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για την κατεδάφιση ενός γλυπτού που βρίσκεται στην πόλη Καρς, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία και συμβολίζει τη συμφιλίωση ανάμεσα στον τουρκικό και αρμένικο λαό.

Το γλυπτό αυτό με όνομα «Μνημείο για την ανθρωπότητα», που έχει φιλοτεχνηθεί από το γλύπτη Μεχμέτ Ακσόι, έγινε θέμα πολιτικής διαμάχης όταν ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Καρς τους προηγούμενους μήνες.

Ο Ερντογάν τότε είχε αποκαλέσει το γλυπτό «τερατούργημα» και είχε προτρέψει το δημοτικό συμβούλιο του Καρς να ψηφίσει υπέρ της αποκαθήλωσής του.

Η κατεδάφιση του γλυπτού ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο και σε αυτήν αντιτίθενται καλλιτέχνες και ομάδες της κοινωνίας πολιτών, που υποστηρίζουν ότι ο εθνικισμός, και όχι η αισθητική, είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από την απόφαση της αποκαθήλωσης.

Ο Μπεντρί Μπαϊκάμ έχει δηλώσει έντονα την αντίθεσή του: «Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε μια καλλιτεχνική σφαγή», είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό NTV για τη σημερινή εκδήλωση.

Η ομάδα των καλλιτεχνών είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να οργανώσει πορεία για το «Μνημείο για την Ανθρωπότητα» στις 23 Απριλίου.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Τουρκίας (;)

Φωτιές έχει ανάψει στους πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας άρθρο της εφημερίδας Vatan, σύμφωνα με το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν επεξεργάζεται σχέδιο μεταφοράς της πρωτεύουσας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο της εφημερίδας, Ρουχάτ Μενγκί, ο Τούρκος πρωθυπουργός σχεδιάζει να κάνει την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Τουρκίας!

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από πρόσφατη ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού για την περιφερειακή διχοτόμηση της Πόλης, σε ευρωπαϊκή και σε ανατολική.

Στις ίδιες δηλώσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε κάνει μάλιστα λόγο για ένα "τρελό σχέδιο" σχετικά με την Κωνσταντινούπολη, το οποίο η αρθρογράφος της Vatan ερμήνευσε ως μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρουχάτ Μενγκί στο άρθρο της επισημαίνει ότι το "τρελό σχέδιο" είναι να κάνει πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. "Νομίζω ότι, αν το AKP κερδίσει τις εκλογές, θα δούμε να αλλάζει η πρωτεύουσα που είχε αποφασίσει ο Κεμάλ Ατατούρκ".
Πηγή: protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Α.Ε Αρμενική: «Καλύτερη από ποτέ»!

Με εγκωμιαστικά λόγια μίλησε για την ομάδα βόλεϊ ο Χρήστος Ρουμιάν! Πρόκληση το Κύπελλο!

Αρκετά ικανοποιημένος από την πορεία της ομάδας του και την αγωνιστική ποιότητα αυτής εμφανίζεται ο προπονητής της Α.Ε Αρμενικής, Χρήστος Ρουμιάν! Ο εν λόγω τεχνικός ανέφερε χθες στην «ΑΘΛΗΣΗ» πως το συγκρότημα του βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ τόνισε πως άπαντες προετοιμάζονται για τη μάχη με αντίπαλο το εφηβικό τμήμα του Ολυμπιακού για τον τελικό του Κυπέλλου της ΕΣΠΕΔΑ! «Εκτιμώ πως η 5η θέση την οποία καταλάβαμε ως νεοφώτιστη ομάδα στην  Α’ ΕΣΠΕΔΑ είναι ικανοποιητική! Η ομάδα στάθηκε αξιοπρεπώς στον συγκεκριμένο… μαραθώνιο, ενώ ορισμένες λεπτομέρειες μας στέρησαν τον τερματισμό στην 4η θέση, κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου, ώστε να συμμετάσχουμε στη φάση των πλέϊ-οφ!  Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως αξίζαμε να εισέλθουμε στην πρώτη τετράδα. Ακόμα κατά τη διάρκεια της σεζόν αντιμετωπίσαμε τον τραυματισμό του ακραίου, Χελβατζιάν, ο οποίος υπέστη ρογμώδες κάταγμα και απουσίασε για περίπου δύο μήνες από τις αγωνιστικές δραστηριότητες της ομάδας», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Ρουμιάν, μέσω της «ΑΘΛΗΣΗΣ», τη χθεσινή μέρα, για να προσθέσει! «Αυτό το χρονικό διάστημα προετοιμαζόμαστε για τον τελικό του Κυπέλλου της ΕΣΠΕΔΑ με αντίπαλο το εφηβικό τμήμα του Ολυμπιακού, καθώς έχουμε αποκλείσει τους Έσπερο Καλλιθέας και Κύζικο Νέας Περάμου. Ο Ολυμπιακός απέκλεισε τον Α.Ο.Ν Αργυρούπολης και τη Φιλία Περάματος, ενώ έχει ζητήσει και έχει λάβει τρεις αναβολές για το θεσμό του Κυπέλλου, ώστε να ενισχυθεί με τον αθλητή του, Κοκκινακη, η οποίος συμμετέχει στις αγωνιστικές δραστηριότητες της Εθνικής Εφήβων. Εμείς, αυτό το χρονικό διάστημα δίνουμε μια σειρά φιλικών αγώνων, ώστε να διατηρήσουμε το ρυθμό μας, ενώ το ρόστερ μας τη νέα σεζόν δε θα αλλάξει αρκετά σε σύγκριση με το φετινό! Θα θέλαμε να βελτιωθούμε στη θέση του πασαδόρου, καθώς στηριζόμαστε μόνο στην παρουσία ενός πασαδόρου. Εκτιμώ πως δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά ο βασικός κορμός της ομάδας μας, ενώ εγώ θα βρίσκομαι στην ομάδα και τη νέα σεζόν. Στόχος μας είναι να τερματίσουμε τη νέα σεζόν σε ψηλότερη θέση από φέτος, ενώ θεωρώ πως η Α.Ε Αρμενική είναι στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ άλλοτε!», ήταν τα λόγια του κ. Ρουμιάν. 

 

 

Πηγή: athlisi.com

 

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι