Menu

Βλαντίμιρ Σπιβακόφ: «Αν προσπαθώ μόνο για τον εαυτό μου, γιατί χρειάζομαι;»

Στη Μόσχα στις 22 Απριλίου στον παγκόσμιας φήμης Ρώσο βιολιστή και μαέστρο Βλαντίμιρ Σπιβακόφ απονεμήθηκε το Διακρατικό βραβείο «Αστέρες της Κοινοπολιτείας».

Μ΄αυτό το υψηλό βραβείο εκτιμήθηκε η προσφορά του μουσικού στον τομέα της ανθρωπιστικής συνεργασίας των κρατών-μελών της ΚΑΚ.

«Αν δεν προσπαθήσω για τον εαυτό μου, ποιός θα προσπαθήσει για μένα; Όμως αν προσπαθώ μόνο για τον εαυτό μου, γιατί χρειάζομαι στη ζωή;» Σ΄αυτά τα λόγια ενός μεγάλου σοφού ο Βλαντίμιρ Σπιβακόφ βρήκε για τον εαυτό του το νόημα της ζωής. Η δόξα και η παγκόσμια αναγνώριση δεν απόσπασαν το μουσικό από την πραγματικότητα. Το ταλέντο και η φιλανθρωπία είναι αδιαίρετα σ΄αυτό τον άνθρωπο. Αμέσως μετά το φοβερό σεισμό στην Αρμενία το 1988 μαζί με τη δική του ορχήστρα δωματίου «Δεξιοτέχνες της Μόσχας» ο Βλαντίμιρ Σπιβακόφ δίνει συναυλίες στη χώρα. Πάντα σπεύδει να πάει εκεί, όπου συνέβηκε συμφορά, για να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους. Και σήμερα ο Βλαντίμιρ Σπιβακόφ παραμένει πιστός στον εαυτό του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Φωνή της Ρωσίας" ο μαέστρος επεσήμανε ότι οι «Δεξιοτέχνες της Μόσχας» ζουν τη ζωή, την οποία ζει η χώρα».

- Μόλις επέστρεψα από την Ουκρανία, όπου στις 19 Απριλίου δόθηκε συναυλία, αφιερωμένη στην επέτειο της τραγωδίας του Τσερνόμπιλ. Και πριν 25 χρόνια οι «Δεξιοτέχνες της Μόσχας» ήταν η μόνη ορχήστρα, που πήγε στο φεστιβάλ «Άνοιξη του Κιέβου», το οποίο επίσημα είχε ακυρωθεί. Ήταν προσωπική επιθυμία όλων των μουσικών να πάνε και να συμμεριστούν τη συμφορά των ανθρώπων. Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου αυτή τη συναυλία, γιατί όταν βγήκαμε στη σκηνή, όλη η αίθουσα σωηκώθηκε και έκλαιε. Και οι μουσικοί έκλαιαν και σχεδόν επί 20 λεπτά δεν μπορούσαν να αρχίσουν να παίζουν. Λοιπόν και σήμερα, μετά την πάροδο 25 χρόνων, ξαναπήγα εκεί με τους «Δεξιοτέχνες της Μόσχας», προκειμένου μαζί με την ουκρανική χορωδία να εκτελέσουμε το «Ρέκβιεμ» του Μόζαρτ... Έτσι μας έχει συνενώσει η ζωή – γίναμε μέρος της βιογραφίας αυτών των ανθρώπων και αυτοί μέρος της δικής μας βιογραφίας. Αυτό δεν μπορεί να εξαφανιστεί πουθενά.

Πριν 17 χρόνια ο Βλαντίμιρ Σπιβακόφ ίδρυσε Διεθνές Φιλανθρωπικό Ίδρυμα για τα μουσικά ταλαντούχα παιδιά, τμήματα του οποίου υπάρχουν ουσιαστικά σε όλες τις χώρες της ΚΑΚ. Ο Βλαντίμιρ Σπιβακόφ μεριμνά προσωπικά για τους μικρούς μαθητές και τους ανοίγει το δρόμο προς τις παγκόσμιες σκηνές, τους αγοράζει με τα χρήματά του ακριβά όργανα, τα βοηθεί να κάνουν μαθήματα στους καλύτερους παιδαγωγούς, βοηθεί υλικά τα ορφανά παιδιά.

450 υπότροφοι του Ιδρύματος είναι κάτοχοι βραβείων μεγάλων διεθνών διαγωνισμών. Και ο Βλαντίμιρ Σπιβακόφ είναι πολύ περήφανος γι΄αυτό. Πρόσφατα τέθηκε επικεφαλής της Νεολαιίστικης Συμφωνικής Ορχήστρας της ΚΑΚ, η οποία με μεγάλη επιτυχία ήδη έχει δώσει συναυλίες στις έδρες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι.

«Η ίδρυση της Νεολαιίστικης Συμφωνικής Ορχήστρας της ΚΑΚ αποτελεί λαμπρή ιδέα, - είπε ολοκληρώνοντας ο Βλαντίμιρ Σπιβακόφ. – Και δείχνει ότι μπορούμε να ζήσουμε σε ειρήνη, ομόνοια και ανοχή».

 

Πηγή: greek.ruvr.ru

Διαβάστε περισσότερα...

Το χρονικό της τελετής Αφής του Αγίου Φωτός

«Δεύτε λάβετε Φως»

Χιλιάδες πιστοί από όλα τα μέρη του κόσμου αναμένεται να κατακλύσουν το Μ. Σάββατο το Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα προκειμένου να ζήσουν από κοντά τη μοναδική στιγμή της Ορθοδοξίας: τη τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός.

Το αναστάσιμο φως όπως κάθε χρόνο, θα φέρει στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος.

Η τελετή της Αφής

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί πριν από την τελετή γίνεται πρώτα ένας σχολαστικός έλεγχος του Παναγίου Τάφου και στη συνέχεια τον σφραγίζουν με κερί.

Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του - αρχιερείς, ιερείς και διακόνους - αλλά και τον Αρμένιο Πατριάρχη μπαίνει στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Ιερού Ναού φέρει την ακοίμητο κανδήλα, σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το Άγιο Φως.

Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνάνε και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων για να τους δοθεί το Άγιο Φως.

Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.

Μετά τη Λιτανεία αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως.

Μετά τον έλεγχο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Τα κεριά ανάβουν μόνα τους από το Άγιο Φως το οποίο στη συνέχεια το μεταλαμπαδεύει στους πιστούς λέγοντας «Δεύτε λάβετε Φως εκ του Ανεσπέρου Φωτός».

Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Αθήνα με κυβερνητική πτήση λίγο πριν τις 19.00 του Μ. Σαββάτου. Από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος θα ταξιδέψει και στο πιο απομακρυσμένο χωρίο ή νησί της Ελλάδας, μέσα σε μικρές ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες.



Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τρέμε Ερντογάν... έρχεται η Καρντάσιαν!

Το ακούσαμε και αυτό. Η Κιμ Καρντάσιαν κάνει πολιτική παρέμβαση, ζητώντας από την Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων!

Και όμως, μια τέτοια γυναίκα που δε φημίζεται και για τις ιστορικές και επιστημονικές της γνώσεις, είπε να μιλήσει με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Εγώ και η οικογένεια μου είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας. Ο πατέρας μου μού έμαθε πολλά για την κουλτούρα των Αρμενίων και έχω αναπτύξει δυνατές σχέσεις με τις ρίζες μου.

Κάθε χρόνο, τιμώ τους μάρτυρες που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1915. Αν και πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία επιμένει να την αρνείται.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί παραδίδω μαθήματα ιστορίας.... Δεν είναι ιστορία. Μέχρι να αποκατασταθεί η αλήθεια, οι Αρμένιοι θα ζουν με τον πόνο και το φόβο ότι μπορεί να ξαναζήσουν κάτι παρόμοιο.

Λέω αυτά τα λόγια για να δώσω κουράγιο στους συμπατριώτες μου», έγραψε στο blog της η Καρντάσιαν.

 

Πηγή: sportdog.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αφιέρωμα στο Άγιο Φως

Οι χριστιανοί αναφέρουν την ύπαρξη μυστηριώδους φωτοχυσίας στον Τάφο του Ιησού και φλόγας που ανάβει θαυματουργικά ήδη από τον 1ο αι. μ.Χ. Για την ακρίβεια ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης (4ο αι. μ.Χ.), στο έργο του «Δεύτερος λόγος περί αναστάσεως», αναφέρει ότι οι απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης...
– τα ίδια τα ξημερώματα της ανάστασης– είδαν μέσα στον τάφο τα σάβανα του Ιησού, ενώ ήταν ακόμη σκοτάδι (για το σκοτάδι βλ. κατά Ιωάννην, 20, 1), επειδή ο τάφος μέσα ήταν λουσμένος στο φως. Το ίδιο αναφέρει και ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός τον 8ο αι. μ.Χ., μοναχός στη μονή του αγ. Σάββα, έξω από τα Ιεροσόλυμα, μεγάλος ποιητής και μουσικός. Κατά κάποιους μάλιστα, από αυτό εμπνεύστηκε το στίχο «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια», που βρίσκεται στην ακολουθία της νύχτας του Μ. Σαββάτου, ποίημα δικό του.

Άλλες πρώιμες μαρτυρίες για το Άγιο Φως

Το 2ο αι. μ.Χ., παρουσία του πατριάρχη Νάρκισσου, σημειώθηκε έλλειψη λαδιού και δε μπορούσαν να ανάψουν το καντήλι («λυχνάρι») για τη λειτουργία του Πάσχα. Ένας άντρας γέμισε το καντήλι νερό από την πηγή του Σιλωάμ. Το καντήλι άναψε θαυματουργικά με το νερό και παρέμενε αναμμένο, καθ’ όλη την διάρκεια της Πασχάλιας Λειτουργίας (Ευσέβιος, Ιστορία της Εκκλησίας, 4ος αι., Βιβλίο ΣΤ’, κεφ. 9, 1-3).
Ο Μέγας Θεοδόσιος (4ος αι.), κάποτε επισκέφθηκε κρυφά την Ιερουσαλήμ, και αμέσως μετά, όλα τα λυχνάρια των εικόνων άναψαν. «Το θαύμα αυτό εξέπληξε τον Πατριάρχη, αλλά άγγελος του αποκάλυψε πως αυτός που προσευχόταν δεν ήταν απλός άνθρωπος, αλλά ο άγιος βασιλέας Θεοδόσιος» (Επίσκοπος Πορφύριος Ουσπένσκυ, Το βιβλίο του είναι μου, Μέρος 3, S-Pb., 1896, σελ. 299-300).
Ο μοναχός Barnard τον 9ο αιώνα (865 μ.X.) μιλάει εκτενώς για το Άγιο Φως, όπως το ξέρουμε και σήμερα:
«Είναι περιττό να γράψω πολλά για τον τάφο αυτό, επειδή ο Bede λέει αρκετά γι’ αυτόν στην δική του Ιστορία (της Αγγλικής Εκκλησίας). Όμως αξίζει να αναφερθεί πως αυτό που συμβαίνει το Μεγάλο Σάββατο, την Παραμονή του Πάσχα. Το πρωί αρχίζει η λειτουργία μέσα στην εκκλησία αυτή. Μετά, όταν τελειώσει, μπαίνουν ψάλλοντας το «Κύριε Ελέησον» μέχρι να έρθει άγγελος και να ανάψει με φως τα κανδήλια που κρέμονται πάνω από τον τάφο. Ο Πατριάρχης μεταδίδει αυτό το Φως στους επισκόπους και τον υπόλοιπο λαό, και ο καθένας έχει φως, εκεί που στέκεται.» Mabilon. Acta Sancta. Τόμος. III. P. II. Σελ. 473.

Μαρτυρίες των Αράβων κατακτητών

Εκτενείς περιγραφές του θαύματος του αγίου Φωτός κάνουν και οι Άραβες συγγραφείς Ahmed ibn al-Kassa (θ. 936 μ.Χ.) στο έργο του Signs of Quibla («Σημεία του Κίμπλα»), Abu l-Abbas Ahmad (θ. 947 μ.Χ.), al-Biruni (1000 μ.Χ.) κ.ά., ενώ η Ιερουσαλήμ ήταν ακόμη στα χέρια των μουσουλμάνων Αράβων και οι χριστιανοί που ζούσαν εκεί ήταν Ορθόδοξοι. Φυσικά, ΠΡΙΝ από τις σταυροφορίες και την κυριαρχία των παπικών («ρωμαιοκαθολικών») σταυροφόρων στους Αγ. Τόπους (η α΄ σταυροφορία κηρύχτηκε τον 11ο αι., δηλ. το 1095 μ.Χ.).
Ο al-Biruni π.χ. γράφει: «Οι Χριστιανοί έχουν ήδη σβήσει τα φανάρια τους και τις δάδες τους από πριν, και περιμένουν, μέχρι να δουν μια καθαρή λευκή φωτιά, που κάνει το κανδήλι να ανάβει. Με την φωτιά αυτή ανάβουν τα κανδήλια μέσα στα τεμένη και τους ναούς. Μετά γράφεται μια αναφορά προς τον Χαλίφη σχετικά με την ώρα που κατέβηκε η φωτιά. Αν γινόταν αμέσως μετά την μεσημβρινή ώρα, αναμενόταν γόνιμη χρονιά, αλλά αν καθυστερούσε μέχρι την εσπέρα ή αργότερα, τότε θα αναμενόταν άγονη χρονιά. Η ίδια πηγή αναφέρει επίσης πως κάποιος κυβερνήτης είχε φέρει μαζί του ένα τεμάχιο χάλκινου σύρματος αντί φυτιλιού, για να μην μπορέσει να αναφλεγεί και να φανεί έτσι πως το όλο φαινόμενο απέτυχε. Όμως κατέβηκε το πυρ, και ο χαλκός πήρε φωτιά. Η κάθοδος αυτής της φωτιάς από ψηλά, σε μια μέρα που επαναλαμβάνεται μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γίνεται αφορμή να μένουμε έκπληκτοι….» (άρα ήταν αυτόπτης μάρτυρας).

Άλλες μαρτυρίες

Ο Μητροπολίτης Καισαρείας Αρέθας, στο μήνυμά του προς τον Εμίρη της Δαμασκού (αρχές 10ου αι.) γράφει: «Κάθε χρόνο μέχρι τώρα, την ημέρα της αγίας Του Αναστάσεως, ο Πανάγιος και Πολύτιμος Τάφος Του κάνει θαύματα…. (όντας όλα τα φώτα της Ιερουσαλήμ σβηστά και)… με την θύρα (του Παναγίου Τάφου) σφραγισμένη… και οι Χριστιανοί να στέκονται τριγύρω του, μέσα στον Ναό της Αναστάσεως […], φωνάζοντας «Κύριε Ελέησον!», ξαφνικά εμφανίζεται μια αστραπή φωτός και ανάβει το καντήλι, και στην συνέχεια όλοι οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ παίρνουν από το φως αυτό και ανάβουν τα δικά τους τα κεριά…».
Εντυπωσιακή αναφορά στο θαύμα του Αγίου Φωτός κάνει ο κληρικός Νικήτας, το 947 μ.Χ., σε επιστολή του προς τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ΄ τον Πορφυρογέννητο.
Ας σημειωθεί τώρα ότι οι σταυροφόροι, που ήταν παπικοί, δεν αγαπούσαν καθόλου το θαύμα του αγίου Φωτός, γιατί το άναβαν πάντοτε οι Ορθόδοξοι, πράγμα που αποδυνάμωνε την κυριαρχία του καθολικισμού στους Αγ. Τόπους, που επιδίωκαν αυτοί. Έτσι, ο στρατιωτικός ιερέας του πρώτου βασιλέα της Ιερουσαλήμ Βαλδουίνου Fulcher (Fulk) της Σαρτρ, έγραψε ότι το Άγιο Φως δεν εμφανίστηκε μέχρι να απομακρυνθούν οι Λατίνοι μοναχοί και κληρικοί από την εκκλησία του Αγίου Κουβουκλίου. Avdulovsky F.M., Holy Fire Coming From Holy Sepulchre of Our God and Savior Jesus Christ on The Great Saturday in Jerusalem. («Το Άγιο Φως το Προερχόμενο από τον Πανάγιο Τάφο του Θεού και Σωτήρος Ημών Ιησού Χριστού κατά το Μεγάλο Σάββατο») Μόσχα, 1887, σελ. 37-41.
Ο Αρμένιος ιστορικός του 12ου αι. Ματθαίος Εδέσσης μάς λέει πως το 1102 το Άγιο Φως αρνήθηκε να εμφανιστεί, αφού οι Φράγκοι (σταυροφόροι) είχαν αρπάξει τους Αγίους Τόπους από τους τοπικούς ιερείς και είχαν βγάλει τους Έλληνες έξω από τα μοναστήρια με τις κλωτσιές. Οι νεόφερτοι «πήραν το μήνυμα», και αποκατέστησαν τους διωγμένους. Το Φως εμφανίστηκε, με μια μέρα καθυστέρηση.
Οι μαρτυρίες αυτές, καθώς και άλλες, μεταγενέστερες, περιλαμβάνονται στις μελέτες:

Όλγα Τερζή, «Ιστορική μελέτη για το Άγιο Φως»: www.impantokratoros.gr/7F53C195.el.aspx
Κατερίνα Ν. (μετάφραση): «Πρώιμες μαρτυρίες περί του Αγίου Φωτός»: www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws1.htm (μτφρ. από το αγγλικό, που δημοσιεύεται εδώ: www.holyfire.org/eng/history.htm).

Βλ. ακόμη: Λυκούργου Μαρκούδη, «Μαρτυρία περί του Αγίου Φωτός»: www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws_martyria1.htm.

Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψιν την περίπτωση του αγίου μάρτυρα Τούνομ, Άραβα εμίρη, που, στις 18 Απριλίου 1579, είδε το Άγιο Φως να βγαίνει από την κολώνα της πλαϊνής πύλης του Ναού της Αναστάσεως (όπου είχαν συγκεντρωθεί οι Ορθόδοξοι διωγμένοι από τους Τούρκους), έπεσε από το μιναρέ χωρίς να πάθει κακό, διακήρυξε ότι η Ορθοδοξία είναι η αληθινή πίστη και εκτελέστηκε από τους πρώην ομοθρήσκους του μουσουλμάνους.

Στην εποχή μας

Το 1923 ο παράτολμος Πόντιος μοναχός Μητροφάνης τρύπωσε κρυφά στο κουβούκλιο του Αγίου Τάφου με κίνδυνο της ζωής του, έμεινε κρυμμένος 13 ώρες και είδε το Άγιο Φως να ανάβει μόνο του, μέσα σε μια εκθαμβωτική φωτοχυσία που έμοιαζε με ουράνιο τόξο. Η μαρτυρία του δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο, εδώ: o-nekros.blogspot.com/2011/04/blog-post_20.html.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι, ανεξάρτητα από τις αρχαίες πηγές, οι σημερινές μαρτυρίες για την τέλεση του θαύματος (όχι μόνο για το ότι εμφανίζεται σε όλο τον τεράστιο χώρο του Ναού της Αναστάσεως και κυριολεκτικά περιφέρεται χωρίς να το ανάβει ανθρώπινο χέρι, αλλά και ότι δεν καίει) είναι αρκετές για να λύσουν κάθε απορία αν πρόκειται για «θαύμα» ή όχι. Περιορίζομαι να παραπέμψω σε συγκλονιστικό βίντεο αφιέρωμα («Άγιο Φως – μαρτυρίες και εμπειρίες»), με πλάνα και μαρτυρίες, που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα www.oodegr.com και από τότε έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Το βίντεο δημοσιεύεται εδώ: www.oodegr.com/english/ekklisia/holylight.htm.

Κάποιοι «αμφισβητίες» του Αγ. Φωτός προβάλλουν μια δήθεν δήλωση του πατριάρχη Ιεροσολύμων Εφραίμ Β΄ (1766-1771) ότι το Άγιο Φως είναι «χειροποίητος μηχανουργία», δηλ. απάτη! Ωστόσο η δήλωση αυτή δεν σώζεται σε κανένα κείμενο του πατριάρχη, αλλά αναφέρεται από τον Αγιορείτη μοναχό Νεόφυτο, ένα συγγραφέα της εποχής με μικρή αξιοπιστία, που η αναφορά του αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από τον Κωνσταντίνο Οικονόμο τον Εξ Οικονόμων. Εκτενής ανάλυση του θέματος εδώ: www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws_patriarxis_1.htm.

Να προσθέσω τέλος ότι είμαι ένας από εκείνους που χαίρονται για την επίσημη υποδοχή του Αγίου Φωτός από το ελληνικό κράτος (όσο συνεχίζεται ακόμη, πριν το πάρει η μπάλα του «εκσυγχρονιστικού» εκδυτικισμού). Φυσικά πρόκειται για μια συμβολική υποδοχή, ανάλογη με την απόδοση τιμών σε λάβαρα, μνημεία, φωτογραφίες νεκρών κ.λ.π. Το Άγιο Φως δεν είναι ούτε ζωντανό, ούτε θεϊκό – όμως και η Ολυμπιακή Φλόγα δεν είναι «ιερή» φλόγα, αλλά αντιμετωπίζεται «ως τέτοια».

Δε βλάπτει λοιπόν η τιμή προς το Άγιο Φως και καλό είναι να μη «σκανδαλίζονται» μερικοί, που μάλλον άλλα πράγματα τους ενοχλούν και τα βάζουν με το Άγιο Φως…

Χρόνια πολλά και καλά, λοιπόν, με τη χάρη του Αναστημένου Χριστού. Και του χρόνου.

του Θ. Ι. Ρηγινιώτη
 
Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκικές ανησυχίες για τον πυρηνικό σταθμό της Αρμενίας!

Η Άγκυρα απεύθυνε επίσημη προειδοποίηση προς το Ερεβάν για τερματισμό της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου  του Metsamor, το οποίο βρίσκεται 15km από τα τουρκικά σύνορα και καλύπτει σήμερα το 40% των ενεργειακών αναγκών της Αρμενίας.Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας & Φυσικών Πόρων και φανατικό υπέρμαχο της πυρηνικής ενέργειας Taner Yildiz, το εργοστάσιο είναι απαρχαιωμένο και δεν καλύπτει κανένα σύγχρονο πρότυπο ασφαλείας.

 Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό καθώς η Τουρκία αγνοεί τις ελληνικές και βουλγαρικές αντιδράσεις και προσανατολίζεται  στη κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού της χώρας στην Ανατολική Θράκη ενώ παράλληλα υποβαθμίζει το κίνδυνο για τον πυρηνικό σταθμό Ακουγιού, σε μια περιοχή που διακρίνεται για την υψηλή σεισμικότητά της.Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι «η απόφαση των τουρκικών αρχών να κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου, σε μια περιοχή που είναι γνωστή για τη σεισμική δραστηριότητά της, είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχίες» σε απάντηση επείγουσας ερώτησης που κατέθεσε η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, ως αποτέλεσμα των διεθνών ανησυχιών και αναπροσδιορισμών που επέβαλε το πυρηνικό δυστύχημα στον σταθμό Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

 

Πηγή: nationalpride.wordpress.com

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Κύπρου - Επέτειος Γενοκτονίας - Πορεία

Την Δευτέρα 25η Απριλίου, οι Αρμένιοι της Κύπρου, θα τιμήσουν την 96η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων με μια ειρηνική πορεία στην οδό Αρμενίας στη Λευκωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της Αρμένικης Εθνικής Επιτροπής Κύπρου Γκαρέν Κουγιουμτζιάν.

Η πορεία θα ολοκληρωθεί στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην εκκλησία Σούρπ Αστβατζατζίν (Παναγίας Θεοτόκου), όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα γίνουν ομιλίες από τον Αρχιεπίσκοπο Βαρουζάν και τον εκπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν.
Πηγή: micronews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επανεμφάνιση του ASALA

Ο Αρμενικός Μυστικός Στρατός για την Απελευθέρωση της Αρμενίας (ASALA), ύστερα από μία μακρά περίοδο αποχής από την ενεργό δράση, απέστειλε απειλητικό μήνυμα στη τουρκική πρεσβεία της Τιφλίδας, η οποία έχει την ευθύνη για τις διπλωματικές επαφές με το Ερεβάν καθώς Τουρκία και Αρμενία δεν διατηρούν διπλωματικές επαφές.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και η ΜΙΤ αναλύουν το μήνυμα της αρμενικής οργάνωσης που πιθανόν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ενόψει μάλιστα και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία.
Ο ASALA δημιουργήθηκε το 1975 προκειμένου να πιέσει την Άγκυρα να αναλάβει την ευθύνη για το θάνατο περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915. Η αρμενική μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση είχε εξαπολύσει σειρά επιθέσεων κατά τουρκικών στόχων, στη διάρκεια της δεκαετίας του’ 70 και του ’80, με κορυφαίες τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Άγκυρας το 1982 και στο αεροδρόμιο του Ορλί στο Παρίσι το 1983, κατά την οποία σκοτώθηκαν 18 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 127.
Από διάφορες άλλες επιθέσεις του ASALA έχουν χάσει τη ζωή τους 34 Τούρκοι διπλωμάτες και προσωπικό των πρεσβειών της χώρας στο εξωτερικό. Ο αρχηγός του ASALA Hagop Hagopian δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 1988 στην Αθήνα, από πυρά άγνωστων δραστών, πιθανόν Τούρκων παρακρατικών που είχαν στρατολογηθεί από τη ΜΙΤ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα...

Οι αναστάσεις των λαών

Του Μανόλη Μπουχαλάκη
Η έλευση του Θεανθρώπου στη γη έγινε για να αποκτήσει ξανά ο άνθρωπος επαφή με το Δημιουργό του και η θυσία και ανάσταση του Χριστού άνοιξαν το δρόμο για να μπορέσουμε να ζητήσουμε από το Θεό ξεχασμένες αρετές όπως αγάπη, ειρηνικό πνεύμα και συγχωρητικότητα και να μας δοθεί η αιώνια ζωή στον ουρανό. Αυτό ήταν το μήνυμα του ερχομού και της αναχώρησης του Χριστού από τη γη.

Το παράδειγμα της θυσίας του Ιησού όμως δεν βρήκε "εύηκοα ώτα". Οι τότε άρχοντες του κόσμου, η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν ασχολήθηκε καν με το Μεσσία, αλλά με την Pax Romana. Ακόμη κι όταν ο Χριστιανισμός έφτασε στη Ρώμη, ο Νέρων προτίμησε να μπλέξει τους Χριστιανούς στο (δικό του) εμπρησμό της πόλης. Προφανώς οι Χριστιανοί εξυπηρετούσαν τα δικά του πολιτικά σχέδια. ΄Οπως εξυπηρετούσαν και του Μ. Κωνσταντίνου που έκανε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι αγαθές διδασκαλίες και οι αρετές ποτέ δεν είχαν υψηλή θέση στην ανθρώπινη παρουσία στη γη. Οι άνθρωποι προτιμούσαν ανέκαθεν το αίμα αντί της ειρήνης και το μίσος αντί της αγάπης. Η ισότητα και η ελευθερία επίσης είναι εντελώς ξένες έννοιες στα μονοπάτια που χάραξε η ιστορία του Homo Sapiens. Ποτέ δεν υπήρξε παγκόσμια ειρήνη και συμφιλίωση και μάλλον δεν θα υπάρξει και στο μέλλον. Πάντοτε επικρατούσε η γνώμη και το δίκαιο του ισχυρού και οι όποιες συμμαχίες γίνονταν μόνο για λόγους σκοπιμότητας. Μόλις οι λόγοι αυτοί εξέλιπαν, ο πόλεμος έπαιρνε σειρά.

Μετά από τους δύο παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα, η σημερινή Ευρώπη προσπαθεί να αποτινάξει το παρελθόν των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των καθεστώτων του τρόμου του Χίτλερ και του Στάλιν. Η δε Τουρκία ζητά να απαλειφθεί από την ιστορία η γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και άλλων φυλών (φέτος συμπίπτει η επέτειος της Αρμενικής Γενοκτονίας με την ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού. Είθε οι Αρμένιοι να δουν καλύτερες μέρες ως έθνος, όπως και οι άλλοι λαοί που βασανίζονται και σήμερα ακόμη).

Και πέρα όμως από την Ευρώπη βρίσκονται θαμμένοι οι τάφοι εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων που έπεσαν θύματα πολέμων και εθνοκαθάρσεων. Από την Κίνα μέχρι τη Λατινική Αμερική η ιστορία μαρτυρεί για ωμότητες και αδικίες εις βάρος ανθρώπων που ζητούσαν ελευθερία, μια ανεκτή ζωή και ελπίδα για το μέλλον.

Σήμερα, αρκετές Αραβικές χώρες ζητούν δημοκρατία και ελευθερία για να ορίζουν τις τύχες τους. Θα τους το επιτρέψουν οι άρχοντές τους; Κανείς δεν ξέρει. Η εξουσία άλλωστε διαφθείρει. Οι άρχοντες που ζουν στα παλάτια τους δεν νοιάζονται παρά μόνο για το πως θα διατηρήσουν την εξουσία και το χρήμα. Γι αυτό οι καταπιεσμένοι και φτωχοί εξεγείρονται. Διότι θέλουν να ζουν σε ένα κόσμο που δε θα τον διαφεντεύουν οι αυτόκλητοι αυτοκράτορες και η "αυλή" τους μα ούτε και τα πυρηνικά, τα όπλα και οι τράπεζες.

Τα αυτονόητα σε όλη την ανθρώπινη ιστορία είναι και σήμερα επίκαιρα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή, στην παιδεία, την ελευθερία και την εργασία. Ο πλούτος δεν είναι νοητό να ανήκει σε λίγους ενώ άλλοι να λιμοκτονούν. Το λάϊφ στάϊλ δεν έχει ηθική απέναντι σε μωρά παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά από ελονοσία και χολέρα. Ο εφησυχασμός δεν είναι στάση ζωής όταν γύρω μας λαοί καταπιέζονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται ασύστολα.

Θα έλεγε κάποιος ότι ο πλανήτης μας σήμερα καταδυναστεύεται από δυο ειδών δικτατορίες. Την πολιτική - στρατιωτική και την οικονομική. Και οι δύο κρατούν δέσμιους τους λαούς. Για άλλους η μοίρα τους είναι να διαφεντεύονται από "ελέω Θεού (ή Αλλάχ) ηγεμόνες" ενώ για άλλους είναι να ποδηγετούνται από τις αγορές χρήματος και τα επιτόκια δανεισμού. Απέναντι σε αυτές τις "δυνάμεις του κακού", οι λαοί οφείλουν να αντισταθούν για να πετύχουν περισσότερη δημοκρατία, ισότητα, ισονομία και δικαιότερη κατανομή του πλούτου. 

Η ειρηνική "ανάσταση" των λαών πρέπει να είναι το ζητούμενο στον 21ο αιώνα για να αποφύγουμε νέους πολέμους και διαλύσεις κρατών που αχνοφαίνονται στον ορίζοντα.

Η ίδια η διδασκαλία του Χριστού περιλάμβανε το "αγάπα τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου" και το "μακάριοι οι ειρηνοποιοί". Στις μέρες μας που γιορτάζουμε την ανάστασή Του ας θυμόμαστε τα λόγια αυτά και ας ελπίζουμε σε "αναστάσεις" και "αφυπνήσεις" συνειδήσεων των ανθρώπων που έτσι θα μεταβούν από τη δουλεία και την υποταγή στους διάφορους "αφέντες", ανθρώπους ή χρήμα, προς μια άνοιξη φιλανθρωπίας, αδελφοσύνης και ειρηνικής συμβίωσης.

 

 

Πηγή: ellispoint.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οικολόγοι: στήριξη στους Αρμενίους

Ως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ου αιώνα, χαρακτήρισαν οι Οικολόγοι την αρμενική γενοκτονία. Σε ανακοίνωση τους, καλούν την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα που έκανε σε βάρος των Αρμενίων.

Θεωρούν πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία με τη στάση της αρνείται να διαχωρίσει τη θέση της από τα εγκλήματα του παρελθόντος και εξακολουθεί να μην αποδέχεται τον όρο γενοκτονία  για την περίπτωση των Αρμενίων.

Το κόμμα των Οικολόγων στέλνει συναγωνιστικό χαιρετισμό, ενώ το Μεγάλο Σάββατο στις 11 το πρωί θα επισκεφτεί το μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας στη Λάρνακα.

Η κίνηση αυτή των Οικολόγων ανοίγει έναν κοινωνικό διάλογο με την αρμενική μειονότητα που βρίσκεται στην Κύπρο και θέτει το διεθνές ζήτημα της γενοκτονίας τους από τους Τούρκους στη σωστή πολιτική του βάση.

Σειρά τώρα πρέπει να πάρει και το ζήτημα της γενοκτονίας των ομοεθνών μας Ποντίων από την Τουρκία. Ένα προσχεδιασμένο έγκλημα των Νεότουρκων εξίσου απάνθρωπο με την αρμενική γενοκτονία.

 

Πηγή: mavroprovato.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι