Menu

Γνώμες Αρμενίων της Τουρκίας για την 24η Απριλίου

Να κοιτάμε στο μέλλον έχοντας αντιμετωπίσει το παρελθόν

Η 24η Απριλίου είναι η ημερομηνία που δεν έχουν ξεχάσει οι Αρμένιοι της Τουρκίας, η μέρα που άρχισαν οι εκτοπίσεις. Καθώς μόλις έχουν αρχίσει να αναφέρονται και να μνημονεύονται οι εκτοπίσεις των Αρμενίων, ο θάνατος του Αρμένιου στρατιώτη Σεβάγκ Σαχίν Μπαλικτσί θέτει ερωτήματα για το ¨πως έγινε¨.

Συζητήσαμε με Αρμένιους της Τουρκίας σχετικά με την 24η Απριλίου, τον Χραντ Ντινκ, τον Σεβάγκ Σαχίν Μπαλικτσί και τις σκέψεις τους για το μέλλον. Επιθυμούνε αντιμετώπιση του παρελθόντος, είναι πικραμένοι και ελπίζουν…

Οι πίκρες πλέον πρέπει να μείνουν στο παρελθόν

Λερνά Μπαιτάρ Ντεμιρτζί, 30 (νοικοκυρά) : Η 24η Απριλίου 1915 είναι μια ιστορική αλήθεια. Ως Αρμένισα και πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας το αποδέχομαι αυτό αλλά το έτος είναι πλέον 2011. Από εκείνη την ημερομηνία πέρασαν περίπου 96 χρόνια. Παρά το ότι είναι η μέρα που στην Καισάρεια έχασαν την ζωή τους 2 αδέρφια του παππού μου και θείες του, ποτέ δεν αισθάνθηκα μίσος γι την πατρίδα μου. Ότι έγινε έγινε. Θα θυμίζω πάντα στα παιδιά μου το γεγονός, αλλά δεν θέλω και να μας συνθλίψει. Ακόμα έρχεται στο μυαλό μου ο Χραντ Ντινκ, ακόμα με πονάει. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα σύντομα φτάνει το τέλος για τους προοδευτικούς και για αυτούς που υπερασπίζονται την ελευθερία σκέψης και τα δικαιώματα. Υπάρχει ένα τμήμα που δεν θέλει ούτε να ακούει αυτές τις σκέψεις, ούτε να τις καταλάβει. Δίνουν εντολή ¨χτύπα¨ και εξαφανίζουν τους ανθρώπους. Κατά την γνώμη μου όμως πρέπει να αντιληφθούμε πως ο Χραντ Ντινκ δεν δολοφονήθηκε επειδή ήταν Αρμένιος. Αν δούμε τα ονόματα των άλλων που δολοφονήθηκαν, όπως οι Ουγούρ Μουμτζού και Τσετίν Εμέτς θα αντιληφθούμε ότι και εκείνοι δολοφονήθηκαν για τις ιδέες τους. Αν προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε χωρίς παρωπίδες τα περιστατικά αυτό βγαίνει.

Δύσκολο ακόμη και να συζητηθεί αυτή η ιστορία

Σεβάν Παγιλάν, 31 (Ιδιωτικός τομέας : Τις σκέψεις μου για την 24η Απριλίου δεν θα μπορέσω να τις εκφράσω ελεύθερα, διότι είναι μια ημερομηνία που αν στο συζητήσω θα βάλω το κεφάλι μου σε μπελά. Σκεφτείτε ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε στην πλατεία Ταξίμ τελετή μνήμης της 24ης Απριλίου και παραβρέθηκαν μόνο 30 Αρμένιοι. Όσο και αν έχει γίνει πιο φιλελεύθερη η Τουρκία, η 24η Απριλίου παραμένει ένα ταμπού. Και ενώ τα τελευταία χρόνια περιστατικά όπως ¨Η εξέγερση στο Ντέρσιμ¨, ¨Η εξέγερση στο Μάρας¨ και ¨τα περιστατικά στην Σεβάστεια¨ διερευνώνται και ενώ βλέπουμε ότι τα βασανιστήρια και οι φόνοι αγνώστων δραστών έστω και με αργούς ρυθμούς γίνονται αποδεκτά και διερευνώνται, όταν φτάσουμε στο 1915 δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοιο πεδίο ελευθερίας.

Ο θάνατος του Σεβάγκ είναι αμφιλεγόμενος

Αρίς Ναλτζί 30 (δημοσιογράφος) : Για να αντιληφθούμε την Αρμενική Γενοκτονία πρέπει πρώτα να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι Αρμένιος. Δυστυχώς οι αρμένιοι στην Τουρκία όντας ιδιοκτήτες σπιτιών υπέπεσαν στην θέση του μουσαφίρη. Φυσικά και έχω ελπίδες για το μέλλον, αυτό άλλωστε με κρατάει σε αυτή τη χώρα. Πιστεύω πως εκφόβισαν την οικογένεια του Σεβάγκ. Το ότι αυτή η ιστορία έγινε στις 24 Απριλίου θέτει το ερώτημα ¨Πόσοι Αρμένιοι στρατιώτες πεθαίνουν σε αυτήν την ημερομηνία¨. Ξέρουμε ότι οι Αρμένιοι βιώνουν προβλήματα στον στρατό.

Πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις

Σαγιάτ Τεκίρ (Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Ίδρυμα Χραντ Ντινκ) : Οι εθνικές θηριωδίες που έγιναν το 1915 σε βάρος των Αρμενίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην πολυπολιτισμική δομή αυτών των εδαφών. Είναι ανάγκη για να ζούνε οι λαοί όπως ζούσαν 100 χρόνια πριν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Τουρκίας και Αρμενίας και να ανοίξουν τα σύνορα.

Η 24η Απριλίου πρέπει να αναφέρεται ξεχωριστά από τον Χραντ Ντινκ

Ντεντζά Αρτούν 24 (διευθύντρια) : Όλοι όσοι ζούνε σε αυτά τα εδάφη πρέπει να αντιμετωπίσουν την 24η Απριλίου και να εξάγουν συμπεράσματα. Η αναγνώριση αυτών που έγιναν σε αυτή την ημερομηνία είναι πολύ σημαντική για τους Αρμένιους. Οι τελετές μνήμης που στις 24 Απριλίου γίνονται σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας είναι αρκετά σημαντικές. Το να συνδέεται όμως αυτή η ημερομηνία με την δολοφονία του Χραντ Ντινκ και να γίνονται δηλώσεις του τύπου ¨η γενοκτονία συνεχίζεται¨, πιστεύω πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Η 2η Ιουλίου, τα Σεπτεμβριανά, η 24η Απριλίου ή η 19η Δεκεμβρίου και οι χιλιάδες φόνοι αγνώστων δραστών είναι στην πραγματικότητα θύματα της ίδιας νοοτροπίας.

 

 

Πηγή: tourkikanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Αρμενία από τον Ιούλιο

Την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Αρμενία, τον ερχόμενο Ιούλιο, ανακοίνωσαν, μετά από συνάντηση που είχαν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο πρέσβης της Αρμενίας στην Αθήνα Γκ. Γκαλατσιάν.

Οι κ.κ. Μπουτάρης και Γκαλατσιάν, παρουσία μελών της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, συζήτησαν επίσης για την επικείμενη αδελφοποίηση της πόλης με την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, Γκιουμρί, με την οποία η Δημοτική Αρχή Θεσσαλονίκης έχει υπογράψει Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας.
Πηγή: express.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από την Πολωνία μέχρι την Αρμενία

Πολωνία:
Μεγάλα ρίσκα παίρνει η Magdalena και κανείς δεν ξέρει αν... "θα το φάει το κεφαλάκι της" ή αν θα της βγει σε καλό. Πάντως μετά από τις επιλογές της να εμφανιστεί πρώτη (στην κλήρωση είχε κερδίσει δικαίωμα επιλογής), και να μην τραγουδίσει ούτε μισό στίχο στα αγγλικά, σήμερα αποκάλυψε και το ρούχο που θα φορέσει την Τρίτη και το οποίο ζυγίζει ούτε λίγο ούτε πολύ...6 κιλά. Επόμενο είναι να περιορίζονται οι κινήσεις της και να επηρρεάζεται η δυναμική της εμφάνισης της. Στα λευκά όλοι όσοι βρίσκονται επί σκηνής.

Δείτε Φωτογραφίες:

Νορβηγία:
Χωρίς κάποια έκπληξη ολοκληρώθηκε η πρόβα της Νορβηγίας, που φαίνεται ότι ποντάρει πολύ στο να ξεσηκώσει το κοινό στην αρένα. Πάντως και φωνητικά ήταν καλύτερη σήμερα και η Stella φάνηκε πιο άνετη στη σκηνή.

Δείτε Φωτογραφίες:

Αλβανία:
Μάλλον κάποιος πρέπει να πει στην Aurela ότι "ουκ εν τω πολλώ το ευ", γιατί μάλλον το παρακάνει ήδη με τόσο πάθος. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα της "σκάσει" όταν θα δει το γήπεδο γεμάτο...θα παθιαστεί κι άλλο ή θα της κοπεί η μιλιά; Σε κάθε περίπτωση βέβαια φωνητικά είναι άψογη, ενώ σε σχέση με την πρόβα της Κυριακής, σήμερα δεν είδαμε καπνούς και φωτιές στα εφέ και δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι τυχαίο ή επιτηδευμένο.

Δείτε Φωτογραφίες:

Aρμενία:
Με έλληνες χορευτές στο πλευρό της, δεν έχει να φοβάται τίποτα η Emmy στο ρινκ που έχει στήσει γι'αυτήν, μια πιο γνωστή Emy σε μας, η χορογράφος Emy Zaryan. Όπως μάλιστα δήλωσαν σήμερα, έναυσμα για τη συγκεκριμένη επιλογή απότέλεσε ένας αρμένιος μποξέρ, ο Arthur Abraham, ο οποίος τη βραδιά του τελικού δίνει ένα σημαντικό αγώνα στις ΗΠΑ, γι' αυτό και του αφιέρωσαν την εμφάνιση τους.

Δείτε Φωτογραφίες:

 

 

Πηγή: eurovision-greece.com

Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτες αντιδράσεις των bookmakers

Μέχρι χθες, οι χώρες που συμμετέχουν στους ημιτελικούς είχαν όλες ολοκληρώσει την πρώτη τους πρόβα. Πώς όμως επηρρέασαν τα στοιχήματα;

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι χθες βράδι, καμιά χώρα δεν κατάφερε να «εκθρονίσει» τη Γαλλία από την κορυφή, αντιθέτως μείωσαν τις αποδόσεις για τον «πετεινό» Amauri Vasili, ο οποίος όμως δεν έχει ανέβει ακόμα στο stage...

Μια απ' τις ανατροπές στο Top 10, μετά τις πρόβες, ήταν η προσπέραση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Εσθονία. Οι Βρετανοί ξεπέρασαν τη χώρα της Βαλτικής, και μάλιστα όχι επειδή οι αποδόσεις της Εσθονίας μεγάλωσαν, όσο επειδή οι δικές τους μίκρυναν, με τη μεταξύ τους διαφορά όμως να παραμένει οριακή και τη μέση απόδοση γύρω στο 7!

Το «ασανσέρ» στις θέσεις 4-8 δεν σταμάτησε να ανεβοκατεβαίνει, αυτές τις 4 πρώτες μέρες. Αρχικά οι book φάνηκαν να δελεάζονται από τη σκηνική παρουσία του Αζερμπαιτζάν και παράλληλα επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτήν της Ουγγαρίας. Οι πρώτοι λοιπόν, ενώ πριν τις πρόβες ήταν στην 6η θέση βρέθηκαν στην 4η, ενώ το αντίθετο ίσχυσε για την Ουγγαρία. Ανάμεσα τους ο «Popular» Σουηδός. Όταν όμως είδαν τον Eric στη σκηνή, ο οποίος μάλλον συγκρατημένος ήταν, αποφάσισαν να αφήσουν αυτόν 6ο και την Kati 5η. Ως τώρα τα γραφεία "μάχονται" για το ποιος πρέπει να έχει χαμηλότερες αποδόσεις με την Ουγγαρία που αυτή τη στιγμή είναι 4η να αισθάνεται καυτή την ανάσα των άλλων δύο.

Αμέσως πιο κάτω διαρκώς αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους Γερμανία και Βοσνία, ενώ 9η και 10η είναι η Δανία και η Νορβηγία αντίστοιχα, με τις αποδόσεις των πρώτων να μειώνονται τόσο πολύ, και να γεμίζουν ελπίδες για κάτι καλό τους συμπατριώτες τους.

Από 'κει και κάτω, αν μια χώρα μπορεί να αισθάνεται καλύτερα μετά την πρώτη πρόβα, αυτή δεν είναι άλλη από την Αρμενία. Όχι τόσο επειδή ανέβηκε 5 θέσεις (από την 24η στη 19η) όσο γιατί οι αποδόσεις της έχουν μειωθεί τόσο πολύ που είναι σαν να μιλάμε για μια χώρα που δεν χάνει την πρόκριση με τίποτα. Στον αντίποδα, Σερβία, Ισραήλ, Ελλάδα και Ολλάνδία είδαν τις αποδόσεις τους να αυξάνονται κι άλλο, ενώ για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η χώρα μας έχασε δύο ακόμα θέσεις και πλέον είναι 28η.
Διαβάστε περισσότερα...

ՈՒՇԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆ

Տեղեկացնում ենք, որ ս.թ. մայիսի 10-ից 14-ը Գերմանիայի Դյուսելդորֆ քաղաքում կայանալու է «Եվրատեսիլ-2011» երգի մրցույթը, որին մասնակցում է նաև Հայաստանը` ի դեմս երգչուհի Էմմիի` Էմմի Բեջանյանի:

Մայիսի 10-ին Հայաստանը մասնակցելու է մրցույթի կիսաեզրափակիչ փուլին, իսկ քվեարկության արդյունքներով հաղթողների առաջին տասնյակում տեղ գրավելու դեպքում Հայաստանը ներկայացնող Էմմին հանդես կգա նաև մայիսի 14-ին կայանալիք եզրափակիչ փուլում:

Նկատի ունենալով, որ քվեարկությանը մասնակցելու իրավունք ունեն մրցույթի մաս կազմող երկրները, այդ թվում Հունաստանը, կոչ ենք անում հունաստանաբնակ մեր հայրենակիցներին ակտիվորեն մասնակցել քվեարկությանը ինչպես մրցույթի կիսաեզրափակիչ, այնպես էլ, հաղթանակի դեպքում, եզրափակիչ փուլում` հուսալով, որ նաև նրանց ջանքերի և աջակցության արդյունքում կհաջողվի եվրոպական երգի այս կարևոր մրցաբեմում քարոզել ու խրախուսել հայ ժամանակակից երգարվեստը:

Διαβάστε περισσότερα...

Eurovision-2011

ՈՒՇԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆ

Տեղեկացնում ենք, որ ս.թ. մայիսի 10-ից 14-ը Գերմանիայի Դյուսելդորֆ քաղաքում կայանալու է «Եվրատեսիլ-2011» երգի մրցույթը, որին մասնակցում է նաև Հայաստանը` ի դեմս երգչուհի Էմմիի` Էմմի Բեջանյանի:

Մայիսի 10-ին Հայաստանը մասնակցելու է մրցույթի կիսաեզրափակիչ փուլին, իսկ քվեարկության արդյունքներով հաղթողների առաջին տասնյակում տեղ գրավելու դեպքում Հայաստանը ներկայացնող Էմմին հանդես կգա նաև մայիսի 14-ին կայանալիք եզրափակիչ փուլում:

Նկատի ունենալով, որ քվեարկությանը մասնակցելու իրավունք ունեն մրցույթի մաս կազմող երկրները, այդ թվում Հունաստանը, կոչ ենք անում հունաստանաբնակ մեր հայրենակիցներին ակտիվորեն մասնակցել քվեարկությանը ինչպես մրցույթի կիսաեզրափակիչ, այնպես էլ, հաղթանակի դեպքում, եզրափակիչ փուլում` հուսալով, որ նաև նրանց ջանքերի և աջակցության արդյունքում կհաջողվի եվրոպական երգի այս կարևոր մրցաբեմում քարոզել ու խրախուսել հայ ժամանակակից երգարվեստը:

Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η αγωγή κατά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επί των περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ( Federal Reserve Bank) της Νέας Υόρκης ζήτησε από έναν δικαστή να απορρίψει μια δίκη που καταχωρήθηκε από μια ομάδα αρμενίων (Το Μη Κερδοσκοπικό Κέντρο για την Μνήμη των Αρμενίων) που επιδιώκει να αναγκάσει στην αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τον χρυσό και άλλων περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν από την Τουρκική κυβέρνηση το 1915.
Τα περιουσιακά στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την μήνυση, ανήλθαν σε περίπου πέντε εκατομμύρια βρετανικές λίρες κατά το χρόνο εκείνο και είχαν κατατεθεί από την τουρκική κυβέρνηση στην τράπεζα Reichsbank της Γερμανίας. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία παραληφθήκανε από της ΗΠΑ και άλλες Συμμαχικές δυνάμεις στο τέλος του Α ‘ Παγκόσμιου Πόλεμου στο πλαίσιο της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Το Μη Κερδοσκοπικό Κέντρο για την Μνήμη των Αρμενίων, που εδρεύει στο Glendale στην πολιτεία της Καλιφόρνια, μήνυσε το Συμβούλιο των Διοικητών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο, λέγοντας ότι τα Αρμενικά περιουσιακά στοιχεία αποκαλούμενα ως «Τουρκικός χρυσός» κατασχέθηκαν από Αρμενίους κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Το Μη Κερδοσκοπικό Κέντρο για την Μνήμη των Αρμενίων, ανέφερε ότι κατέθεσε αίτηση πληροφόρησης σύμφωνα με τον νομό Δράση για την Ελευθερία της Πληροφόρησης (Freedom of Information Act) στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον Ιούνιο. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανέφερε ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει οποιεσδήποτε πληροφορίες και διαβίβασε το αίτημα προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων της Νέας Υόρκης, η οποία είπε επίσης ότι δεν μπορούσε να βρει οποιαδήποτε αρχεία, όπως ανέφερε το δημοσιογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οι θρύλοι του ΡΟΚ θα δώσουν συναυλίες για δράση ενάντια στην Γενοκτονία .

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Tigran Sargsyan, στην παρουσίαση του άλμπουμ του συγκροτήματος WhoCares το οποίο δημιουργήθηκε από τον τραγουδιστή Ian Gillan των Deep Purple και τον κιθαρίστα Tony Iommi, των Black Sabbath ο αρμένιος πρωθυπουργός δηλώσε ότι στην 100ης επετειο της Αρμενικής Γενοκτονίας θα γίνει μιας μεγάλης κλίμακας επετειακή συναυλια.

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενία θα γίνει γενική χορηγός για το 2012 του Φεστιβάλ Βιβλίων του Los Angeles Times

Υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Αρμενίας, στις παράλληλες δραστηριότητες που σηματοδοτούν την 500η επέτειο εκτύπωση του πρώτου αρμενικού βιβλίου, φέτος για πρώτη φορά η Αρμενία συμμετείχε στο ετήσιο Φεστιβάλ Βιβλίων του Los Angeles Times.
Με την υποστήριξη του Αρμενικού Προξενείου στο Λος Άντζελες και του Αρμενικού Υπουργείου Πολιτισμού, που συγχρηματοδοτούνται από το AGBU, η Αρμενίας παρουσίασε την πολιτιστική κληρονομιά της στο φεστιβάλ αυτό - από τον εποχή του Narekatsi εως της συλλογές βιβλίων από τους σύγχρονους συγγραφείς.
Το Αρμενικό εκθεσιακό περίπτερο με το μοναδικό σχεδιασμό του, χαρακτηρίστηκε μεταξύ των καλύτερων .
Επίσης η UNESCO ανακοίνωσε ότι η ανακήρυξε το Ερεβάν ως την πρωτεύουσα του Παγκόσμιου Βιβλίου (World Book Capital) για το 2012.
Σύμφωνα με τον Γενικό Πρόξενο της Αρμενίας κ. Grigor Hovhannisyan, μετά από την υπόδειξη του Αρμενικού Υπουργείου Πολιτισμού, η Αρμενία θα γίνει η γενική χορηγός για το 2012 στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Los Angeles Times.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι