Menu

«Η Τουρκία δεν μπορεί να στριμωχτεί στην Ανατ. Μεσόγειο»

Για «μονομερείς επεμβάσεις» σε θαλάσσιες περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με τις...
έρευνες πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ο Αχμέτ Νταβούτογλου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι «όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχτεί η Τουρκία. Ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος» και τόνισε ότι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σχετίζονται με μία περιοχή από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό ωκεανό.

«Κάθε κίνηση που θα περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, είναι πλήγμα και εναντίον των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο καθένας να έχει υπόψη του τα χωρικά του ύδατα. Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους, πέραν των χωρικών υδάτων» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς το θέμα των ερευνών πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο σενάρια. «Η Κύπρος ή θα γίνει ενιαίο κράτος που σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν να υπάρξει λύση και να αξιοποιήσουν από κοινού ό,τι τους ανήκει, ή οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν το εξής: Η περιοχή αυτή μου ανήκει και κάνω ό,τι θέλω. Τότε όμως ανήκει στην ΤΔΒΚ μία άλλη περιοχή κι αυτό μας οδηγεί στη λογική των δύο κρατών. Εάν είναι έτσι, τότε κι εμείς υπογράφουμε με την ΤΔΒΚ τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η απόσταση των δύο κρατών».

Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, «εμείς επιθυμούμε, η ανατολική Μεσόγειος να γίνει περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Αλλά εάν κάποιοι λένε ότι οι περιοχές αυτές είναι η αυλή μας και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, τότε κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να προβούμε σε βήματα που θα δείξουν ότι αυτό δεν είναι σωστό».

«Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιμείνει, τότε θα υπογραφεί η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων. Είθε η ελληνοκυπριακή διοίκηση, αντί να προκαλεί, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μαζί μία δίκαιη ειρήνη».

Σε ερώτηση για τα σχόλια που διατυπώνονται ότι έχει χρεοκοπήσει η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων της Άγκυρας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου εκτίμησε ότι «η πολιτική αυτή ήταν σωστή πολιτική. Έχουν εκπληρωθεί όλοι οι στόχοι που αποσκοπούσαμε, καθώς αναπτύσσαμε τον όρο αυτό».

«Εμείς πραγματοποιήσαμε τον στόχο περί μηδενικών προβλημάτων, όχι με τα καθεστώτα, αλλά με τους λαούς. Υπήρξε ένα μεγάλο βήμα εξωτερικής πολιτικής και τώρα καταβάλλεται προσπάθεια να φθαρεί ένα από τα βασικά στοιχεία του βήματος αυτού. Δεν έχει απενεργοποιηθεί η έννοια των μηδενικών προβλημάτων, εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων που υπάρχουν τώρα σε μερικές χώρες. Είναι ενεργή στη βάση των λαών και θα συνεχιστεί».

Ως προς τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί ως συγνώμη κανένα κείμενο, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται η λέξη απολογία. «Θέλουμε να παραδεχθούν ρητά ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι νομικές προετοιμασίες και τόνισε ότι το επιθυμητό είναι η προσφυγή αυτή να γίνει όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. «Αυτό για το οποίο προσπαθούμε είναι η προσφυγή να μην είναι προσφυγή της Τουρκίας, αλλά της διεθνούς κοινότητας» είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και επεσήμανε ότι εντός του Οκτωβρίου οι προεργασίες θα έχουν φτάσει σε σημείο ώστε να γίνει η προσφυγή.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Τουρκία προειδοποιεί την Κύπρο με σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού

Να σταματήσει αμέσως τις έρευνες για φυσικό αέριο κάλεσε σήμερα η Τουρκία την Κύπρο, η οποία ξεκίνησε σήμερα τις έρευνες στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου μαζί με την εταιρεία Noble Energy, που έχει έδρα το Τέξας...

Η Τουρκία ανέφερε πως σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού μπορεί να συνοδεύσουν τουρκικά ερευνητικά σκάφη στη Μεσόγειο. Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος για τον καθορισμό θαλάσσιων ορίων θα έχει αποτέλεσμα την παρουσία της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO στα ύδατα ανοικτά της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.
Πηγή: on-news.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι