Menu

Σκληρό μήνυμα του Πούτιν στον Ερντογάν

Η «Ρώσικη αρκούδα» άρχισε να δείχνει πως δεν αστειεύεται και δίνει απάντηση στα «νταηλίκια της Άγκυρας» με τις προσγειώσεις αεροσκαφών που προέρχονταν από τη Μόσχα και την Αρμενία.
«Κανένας δεν θα μας πει και να ορίσει , σε ποιους και με ποιόν τρόπο θα πουλάμε όπλα. Ο μόνος που μπορεί να το κάνει αυτό είναι το Συμβούλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν κάποιες χώρες από μόνες τους δεν μας δεσμεύουν» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας με σκληρό τρόπο στον Ερντογάν, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει μέσω του εναέριου χώρου της Τουρκίας την μεταφορά όπλων στη Συρία.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία είχε προσγειώσει στην Άγκυρα αεροσκάφος των αερογραμμών της Συρίας, προερχόμενο από την Ρωσία και ισχυρίζεται πως στις αποσκευές έχει βρει κούτες με όπλα που είχαν κατεύθυνση τη Δαμασκό.
Ο Πούτιν ουσιαστικά δηλώνει πως η Μόσχα θα συνεχίζει να προμηθεύει με όπλα τη Συρία όσο καιρό η Ρωσία θα στηρίζει τον Άσαντ χωρίς να δίνει καμία σημασία στις «μαγκιές» της Τουρκίας.


Πηγή: troktiko.eu

Διαβάστε περισσότερα...

100 και πλέον UAV στο Αζερμπαϊτζάν

Ένα εκπληκτικά μεγάλο αριθμό από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV - συχνά αποκαλούμενα και ως drones - διαφόρων τύπων έχει συγκεντρώσει το Αζερμπαϊτζάν  τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους προέρχονται από το Ισραήλ βάσει συμφωνίας πώλησης όπλων που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών ύψους 1,6 δισ. $.

Τα συστήματα αυτά ήδη χρησιμοποιούνται σε αποστολές πάνω από την Αρμενία  η αντιπαλότητα των δύο χωρών λίγο απέχει από το να προκαλέσει μια ακόμη μεγάλη περιφερειακή ένοπλη σύγκρουση.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο σύμφωνα με αναφορές η Αρμενία φέρεται πως πραγματοποίησε την κατάρριψη ενός τέτοιου drone ισραηλινής κατασκευής το οποίο είχε σταλεί πάνω από την περιοχή του Nagorno-Karabakh ενώ η αρμενική κυβέρνηση κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι παρόμοιες πτήσεις έχουν παρατηρηθεί πριν από διεισδύσεις στρατιωτικών δυνάμεων του τελευταίου στ αρμενικό έδαφος.

Επιπλέον η συμφωνία του Ισραήλ με το Αζερμπαϊτζάν αναφορικά με τις πωλήσεις όπλων έχει να κάνει με τις έντονες φήμες –τις οποίες όμως διαψεύδουν και οι δύο πλευρές- ότι υπάρχει άλλη μυστική συμφωνία η οποία επιτρέπει σε ισραηλινά αεροσκάφη να προσγειωθούν σε αεροδρόμια στο Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράν για ανεφοδιασμό.
Το κυριότερο σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν  αφορά την επιδίωξη του τελευταίου για την επανάκτηση των εδαφών που έχασε κατά την διάρκεια του πολέμου με το Nagorno-Karabakh και την Αρμενία την περίοδο 1992-1994 κάτι που μάλιστα έχει υποσχεθεί δημοσίως και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Ilham Aliyev.

Ο πόλεμος είχε διαρκέσει δύο χρόνια και πλέον με το Αζερμπαϊτζάν να χάνει το 14% των εδαφών του και το Nagorno-Karabakh να γίνεται ανεξάρτητο  ελέγχοντας από τότε όχι μόνο εδάφη της πρώην αυτόνομης επαρχίας του Αζερμπαϊτζάν αλλά και εδάφη της δημοκρατίας αυτής. Με την βοήθεια της Αρμενίας οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ αντιμετωπίζουν την ολοένα και περισσότερο ενισχυόμενη στρατιωτική μηχανή του Αζερμπαϊτζάν ο Στρατός του οποίου παραλαμβάνει στρατιωτικό υλικό ρωσικής, ουκρανικής, ισραηλινής και τουρκικής κατασκευής, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η σημαντική παρουσία των ισραηλινών στρατιωτικών συμβούλων στην χώρα.

Οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας θα συμπαρασύρει μαζί της και την Ρωσία η οποία διατηρεί στην περιοχή μεταξύ του Ναχιτσεβάν και του Ναγκόρνο Καραμπάχ σημαντικές αντιαεροπορικές και αντιβαλλιστικές δυνάμεις στρατηγικής σημασίας για την Ρωσία η οποία ανησυχεί για την φιλοδυτική στροφή του Αζερμπαϊτζάν λόγω της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου που διαθέτει αλλά και λόγο της γνωστής αντιπαλότητας με το Ιράν στα εδάφη του οποίου ζουν 18 εκατομμύρια Αζέροι.
Πηγή: defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

13 Αυγούστου 1922. Οι ορδές του Κεμάλ επιτίθενται,το ελληνικό μέτωπο καταρρέει

13 Αυγούστου 1922. Είναι η μέρα που ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση που οδήγησε στη τελική φάση του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Ο Κεμάλ ξεκινά τη τελική του επίθεση εναντίον των Ελληνικών Δυνάμεων στο μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ. Ένα τεράστιο μέτωπο που εκ των πραγμάτων ήταν εύθραστο.

Οι Ελληνικές Δυνάμεις

250.000 άνδρες, τρία Σώματα Στρατού (Α΄, Β΄, Γ΄ ΣΣ), δώδεκα Μεραρχίες Πεζικού  και μία Μεραρχία Ιππικού, είχε αναπτυχθεί σ΄ ένα μέτωπο 800 χλμ από το Αιγαίο μέχρι  το Αφιόν Καραχισάρ και από εκεί μέχρι τη Προποντίδα.Επί της ουσίας αυτό το μέτωπο δεν μπορεί να στηριχτεί για πολύ,με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν εφεδρείες.
Σ΄ αυτό το “ακίνητο” για ένα χρόνο μέτωπο υπήρχε και το τεράστιο πρόβλημα ηθικού αφού ακόμη και η τροφοδοσία του προσωπικού ήταν προβληματική. Οι λιποταξίες ήταν καθημερινές και η κούραση του προσωπικού δεδομένη.
Το Αφιόν ήταν ίσως το πιο αδύναμο σημείο του μετώπου και οι αμυντικές θέσεις που είχαν επιλεγεί δεν είχαν το απαιτούμενο βάθος.
Τα κενά της αμυντικής διάταξης ήταν τεράστια.
Ο Έλληνας Αρχιστράτηγος Χατζανέστης βρίσκεται στη Σμύρνη, 400 χλμ μακριά. Παρά το γεγονός ότι είχε αναγνωρίσει την αδυναμία του μετώπου στο Αφιόν δεν αποφάσισε την ενδυνάμωσή του ή τη μετακίνηση της αμυντικής γραμμής στην   οχυρωμένη τοποθεσία του Τουμλού Μπουνάρ.

Οι δυνάμεις του Κεμάλ
Απέναντί τους οι Ελληνικές δυνάμεις είχαν τους πιο φανατικούς του Κεμάλ.
Διοικητής του Δυτικού μετώπου είναι ο Ισμέτ, Γενικός Επιτελάρχης ο Φεβζή, διοικητής της 1ης Τουρκικής Στρατιάς ο Νουρεντίν.Όλοι τους νέοι αξιωματικοί που ακολουθούν πιστά τον φιλόδοξο Κεμάλ, ο οποίος και έχει “διαβάσει” πόσο ευάλωτο είναι το ελληνικό μέτωπο.
Ο Κεμάλ συγκέντρωσε νότια του Αφιόν 12 Μεραρχίες πεζικού, 3 Ιππικού και όλο σχεδόν το πυροβολικό του.
Αν και η συγκέντρωση δυνάμεων γίνεται αντιληπτή δεν εκτιμάται ανάλογα.Οι Ελληνικές δυνάμεις παραμένουν ακίνητες!


Η επίθεση

Ώρα 3.00 13ης  Αυγούστου 1922. Ο Κεμάλ από το παρατηρητήριο της 1ης Τουρκικής Στρατιάς σε απόσταση 8 χλμ από τις Ελληνικές γραμμές, βλέπει όλη την Ελληνική γραμμή. Ώρα 4.30 Αρχίζει ο βομβαρδισμός από το πυροβολικό του Κεμάλ.Οι ελληνικές οχυρώσεις καταστρέφονται ,οι όποιες επικοινωνίες υπήρχαν καταστρέφονται. Αμέσως μετά άρχισε η τουρκική επίθεση. Στο τομέα της Ιης  Μεραρχίας επιτέθηκε το Ιο Τουρκικό ΣΣ με πέντε 5 Μεραρχίες και στο τομέα της IVης  Μεραρχίας το IVο Τουρκικό ΣΣ με τέσσερις 4 Μεραρχίες.
Το Τουρκικό Σώμα Ιππικού με τρεις Μεραρχίες κινούμενο νύκτα από το ορεινό και δύσβατο πέρασμα του Τσάι Χισάρ, υπερκέρασε την γραμμή τη Ιης   Μεραρχίας από δυτικά, απέκοψε την επικοινωνία και τη σιδηροδρομική γραμμή με τη Σμύρνη και προσέβαλε μεμονωμένα Ελληνικά τμήματα . Ο αρχιστράτηγος Χατζηανέστης απαγόρευσε τη διάθεση κάθε ενίσχυση πλην της VΙΙ Μεραρχίας που διατέθηκε στο Α’ ΣΣ.  Οι μονάδες του Α’ ΣΣ , διαλύονταν και οι Μεραρχίες του Β’ ΣΣ παρέμεναν στις θέσεις τους .
Η 23η Τουρκική μεραρχία επιτέθηκε στο Καγιαντιμπί. Οι δυνάμεις του 4ου Συντάγματος Πεζικού δεν προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το έδαφος.
Στο ύψωμα Τιλκί Κιρί Μπέλ, εναντίον του οποίου επιτέθηκε η 15η Τουρκική μεραρχία αμυνόταν το τάγμα του 49 Συντάγματος  Κορίνθου. Πέταξαν τα όπλα τους, εγκατέλειψαν την τοποθεσία και τράπηκαν σε φυγή. Στη δεξιά πλευρά της IVης  Μεραρχίας προωθήθηκε το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων του Πλαστήρα και ανέλαβε την ευθύνη των Κ.Α. Καμελάρ και Μαύρου Βράχου. Εναντίον ουσιαστικά ενός συντάγματος επετίθεντο δύο Τουρκικές μεραρχίες, η 11η και η 5η με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού. Ο Μαύρος Βράχος και το ύψωμα 1710 έπεσαν και ο Πλαστήρας υποχώρησε.
Το μέτωπο έσπασε στο σημείο συνδέσμου των  Ιης   και IVης Μεραρχιών. Η 23η και η 11η Τουρκικές Μεραρχίες μπήκαν στην πεδιάδα του Αφιόν. Το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου ο διοικητής του Α’ ΣΣ υποστράτηγος Τρικούπης   εξέδωσε τη διαταγή άμεσης απαγκίστρωσης από την τοποθεσία.Μια απόφαση που ήταν καταστροφική.

Η εκκένωση του Αφιόν ήταν μια κόλαση,αφού έγινε υπό καθεστώς απόλυτου πανικού. Ανάμεσα στα στρατιωτικά τμήματα ανακατεύτηκαν και οι 5.000 Αρμένιοι κάτοικοι του Αφιόν.  Ότι δεν μπορούσε να εκκενωθεί παραδόθηκε στις φλόγες.
Την 17η Αυγούστου δόθηκε η μάχη του Αλή Βεράν κατά την οποία καταστράφηκε η Ομάδα του στρατηγού Τρικούπη. Στη συνέχεια η Ομάδα Φράγκου εγκατέλειψε αμαχητί την οχυρωμένη τοποθεσία του Τουμλού Μπουνάρ και οι Σωματάρχες και οι Μέραρχοι της Ομάδας Τρικούπη αιχμαλωτίστηκαν. Ακολούθησε η φυγή μέχρι το Τσεσμέ. Την 27η Αυγούστου τα Τουρκικά στρατεύματα μπήκαν στη Σμύρνη.
 
 
 
Πηγή: onalert.gr
 
Διαβάστε περισσότερα...

Σχόλια Αμπντουλάγιεφ για την εξωτερική πολιτική της Αρμενίας

Η αρμενική εξωτερική πολιτική βασίζεται στο να καλύπτει τις αποτυχίες της και να επωφελείται από τους πόρους της διασποράς είπε ο εκπρόσωπος του αζερικού ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν έκανε σχόλια για την κατάσταση που επικρατεί στην Αρμενία.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε δια στόματος του εκπροσώπου τύπου του αζερικού υπουργείου Εξωτερικών, Ελμάν Αμπντουλάγιεφ.

Ο Αμπντουλάγιεφ είπε ότι η εξωτερική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν βασίζεται σε ρεαλιστικές στρατηγικές, ενώ η εξωτερική πολιτική της Αρμενίας βασίζεται στο να καλύπτει τις αποτυχίες της και να επωφελείται από τους πόρους της διασποράς.

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έγιναν κατά των μνημείων «Γενοκτονία Χοτζαλί» και «Χαϊαντάρ Αλίγιεφ» στο Μεξικό ο εκπρόσωπος του αζερικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι τα μνημεία αυτά είναι ένα σύμβολο φιλίας των λαών του Αζερμπαϊτζάν και του Μεξικού και πως οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αποτελούν προβοκάτσια της αρμενικής διασποράς.

 

Πηγή: trtgreek.com

Διαβάστε περισσότερα...

Australia’s largest state recognizes independence of Nagorno-Karabakh Republic

Australia’s New South Wales Parliament adopted a resolution recognising the Republic of Nagorno-Karabakh and the right to self-determination of its Armenian people, Armenian National Committee of Australia reported.

The motion, which was unanimously adopted on Thursday comes after many months of advocacy from the Armenian National Committee of Australia (ANC Australia). It was introduced to the Chamber by the Hon. Marie Ficarra MLC, who was been a long-standing supporter of Armenian issues.

The motion acknowledges the 20th anniversary of independence for the Republic of Nagorno-Karabakh, it supports the right to self-determination of its people, and it “calls on the Commonwealth Government [of Australia] to officially recognise the independence of the Republic of Nagorno-Karabakh and strengthen Australia’s relationship with the Nagorno Karabakh and its citizens”.

“Nagorno-Karabakh has been at the forefront of ANC Australia’s recent activities. Today’s result is a victory for all those who continue to remain oppressed under brutal regimes,” ANC Australia Executive Director Vache Kahramanian remarked.

“The NSW Parliament has always been, and continues to be, a beacon of hope in upholding human rights. We thank all members of the Legislative Council for taking a stance to uphold the basic human right to self-determination. In particular we thank Marie Ficarra for her courageous stance.”

 

 

Source: news.am

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι