Menu

Το παράδειγμα του Αρτσάχ ως αντίσταση στον παντουρκισμό

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Οι Αρμένιοι του Αρτσάχ δεν ξεπερνούν τους 150.000 και όμως απελευθέρωσαν αυτό το ιστορικό αρμένικο μέρος από την κατοχή των Αζέρων και την αυθαιρεσία του σταλινικού καθεστώτος. Δεν αντιστάθηκαν μόνο από την εποχή του Στάλιν στην καταπίεση των Αζέρων, αλλά με την ανεξαρτησία της Αρμενίας το 1991, έκαναν μια στρατηγική κίνηση και έκαναν το ανάλογο για το Αρτσάχ ακόμα και αν αυτό βρισκόταν επίσημα στην περιοχή του αζερικού κράτους. Επιπλέον οι Αρμένιοι του Αρτσάχ δεν είναι αφελείς, έδωσαν πολλές μάχες, έχυσαν πολύ αίμα για να κερδίσουν τον αγώνα τους και να πετύχουν τον σκοπό τους δηλαδή την απελευθέρωση των κατεχόμενων τους από τους Αζέρους, οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά Τούρκοι. Ο μικρός λαός του Αρτσάχ δεν κάνει τα λάθη διπλωματικά που ονομάζουν τους Τούρκους γείτονες, λόγω εκφυλισμού, και βέβαια ονομάζει ξεκάθαρα τους Αζέρους, Τούρκους. Γνωρίζει επίσης τις επαφές του Κεμάλ με τη Σοβιετική Ένωση, όχι μόνο για να πλήξει το ελληνικό στοιχείο, αλλά για να εξοντώσει κάθε αρμενικό στοιχείο από την περιοχή. Τώρα λόγο της μελέτης των αρχείων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης γνωρίζουμε πολύτιμα στοιχεία, τα οποία είναι άγνωστα στην Τουρκία, αλλά που έχει αναδείξει ο ερευνητής Στανισλάβ Ταράσοβ που είχαμε την τιμή να συναντήσουμε στο Διεθνές Συνέδριο του Αρτσάχ που έγινε πρόσφατα. Και το νέο του βιβλίο στα ρώσικα εμπεριέχει σημαντικότατα σημεία περί Κεμάλ και μετασχηματισμού του σοβιετικού μπολσεβισμού σε τουρκικό εθνικισμό με πράξη που δεν ξαφνιάζει όσους έχουν μελετήσει το ιστορικό του εθνοσοσιαλισμού του Χίτλερ στη Γερμανία. Κατά συνέπεια, οι Αρμένιοι του Αρτσάχ πολέμησαν συνειδητά αυτό το στοιχείο του παντουρκισμού, δίχως να κρύβονται πίσω από διπλωματικές αναλύσεις που δεν αλλάζουν την πραγματικότητα της βίας που ασκείται ενάντια στους λαούς, που δεν σκύβουν κεφάλι μπροστά στον Τούρκο αξιωματούχο. Και ο λόγος είναι απλός. Δεν θέλουν να είναι σκλάβοι ενός τουρκικού συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα...

Το Αρτσάχ ως παράδειγμα αντίστασης

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Όταν μιλούν οι δικοί μας
για τα βουνά και τους δικούς τους
δεν αναφέρονται μόνο
στην απελευθέρωση
αλλά και στην Σπάρτη
για τον επόμενο αγώνα.
Μετά από τόσους νεκρούς
και τόσες θυσίες
οι Σπαρτιάτες παραμένουν
το σημείο αναφοράς
όταν οι άλλοι προσπαθούν
με τις εξελίξεις
να τους φοβερίσουν.
Και το μήνυμα από τους βουλευτές
άντρες και γυναίκες είναι το ίδιο
δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα
αν θέλετε ελάτε
να το πάρετε.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σπίλμπεργκ σκέφτεται να γυρίσει ταινία για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον σεναριογράφο της «Λίστας του Σίντλερ» Το βαρύ πυροβολικό του Χόλυγουντ ετοιμάζει την ταινία για το 2015, στην 100η επέτειο της τραγωδίας. Το ενδεχόμενο να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το δράμα της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς συζητά ο διάσημος
αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Οπως μετέδωσε ο ιστότοπος Armenian Pulse οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με τον σεναριογράφο της ταινίας «Λίστα του Σίτλερ» Στήβεν Ζάιλαν, ταινία που ως γνωστόν μιλούσε για μια άλλη φοβερή γενοκτονία του 20ου αιώνα, το Ολοκαύτωμα των εβραίων από τους ναζιστές.
Την ηθική και υλική στήριξή τους στο εγχείρημα, εάν τελικώς αποφασιστεί η υλοποίησή του, έχουν ήδη εκφράσει πολλοί φορείς της αρμενικής διασποράς καθώς και το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου της Αρμενίας.
Στόχος είναι η ταινία να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το 2015, ώστενα συμπέσει με την συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη της γενοκτονίας. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αρμένιοι άμαχοι, υπήκοοι των Οθωμανών, δολοφονήθηκαν ή σκοτώθηκαν από τις κακουχίες σε ατελείωτες πορείες θανάτου στη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου, στο περιθώριο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Πηγή: eidhseis-shmera.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι