Menu

Συνεργασία Γερμανικών εταιρειών με Αναπτυξιακό Οργανισμό Αρμενίας

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Αρμενίας (Armenian Development Agency/ADA) βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με γερμανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο διευθυντής του ADA, Robert Harutyunyan δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι προς το παρόν δεν θα ανακοινώσει το όνομα της εταιρείας, καθώς οι συνομιλίες εξακολουθούν και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο. Άλλωστε όπως τόνισε, από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα καταγραφούν και καταδειχθούν οι παράμετροι της σχεδιαζομένης επένδυσης, ο τρόπος και η εταιρεία που θα την υλοποιήσει. Στην παρούσα φάση πάντως συνεχίζονται εντατικά οι συνομιλίες, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τιμολόγια για την ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Harutyunian, φαίνεται να περιπλέκει την πορεία των διαπραγματεύσεων, παρότι ο ADA επέλεξε τη συγκεκριμένη εταιρεία με απόλυτη εχεμύθυα και κριτήριο τη σημαντική θέση της στον κλάδο της παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Ο κ. Harutyunyan είπε ότι σήμερα έχουμε τιμολόγια στην αιολική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα, ωστόσο δεν υπάρχουν τιμολόγια για την ηλιακή ενέργεια. Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο και είναι υψηλότερα τιμολογούμενη, να αποβεί επωφελής ως επένδυση για την Αρμενία. Επιδιώκεται η αποδοτικότητα της παραγωγής λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας και τα υλικά χαμηλού κόστους που θα χρησιμοποιηθούν να οδηγήσουν στο να αποβεί η Αρμενία ανταγωνιστική σε αυτόν τον κλάδο παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, η Αρμενία έχει τεράστιους όρους στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Ο ετήσιος ρυθμός της ηλιακής ενέργειας ανά 1 τ.μ. επίπεδη επιφάνεια στην Αρμενία είναι 1720 kWh / m, ενώ το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 1000 kWh / m.

Η πιο σημαντικότερη προοπτική επεξεργασίας ηλιακής ενέργειας είναι η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για θέρμανση του νερού στις στέγες των κτιρίων. Το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αρμενία είναι σχεδόν 7% της συνολικής παραγωγής. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Αρμενίας στη χώρα αυξήθηκε κατά 10,1% σε 3395,4 εκατομμύρια κιλοβατώρες το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2012 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2011.

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων Αρμενίας - Κίνας

Η Αρμενία ευελπιστεί στην αύξηση του διμερούς εμπορίου με την Κίνα σε 500 δισ. δολ., σύμφωνα με τον Υφυπ. Εξωτερικών της Αρμενίας Sergey Manasaryan. Το 2011 το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 421 δισ. δολ. και μόνο μέσα στο α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχει ανέλθει σε 125 δισ. δολ.. Η Αρμενική πλευρά με την ευκαιρία του εορτασμού των 20 ετών από την εγκθίδρυση των Αρμενο-κινεζικών διπλωματικών σχέσεων θέτει ως στόχο την αύξηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυό χωρών.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης, του εμπορίου, της επιστήμης και της οικονομίας, αναπτύσσεται δυναμικά. Ιδιαίτερα δε έχει επικεντρωθεί στον εκπαιδευτικό τομέα για την προώθηση της περαιτέρω συνεργασίας στις νέες γενεές. Ετησίως, δεκάδες μαθητές σε κινεζικά πανεπιστήμια διδάσκονται την αρμενική γλώσσα, γεγονός σημαντικό για το μέγεθος της Κίνας και την προοπτική ανάπτυξης των δεσμών των δυό χωρών. Έχει ήδη υπογραφεί μία συμφωνία, σύμφωνα με την οποία σαράντα Αρμένιοι μαθητές θα σπουδάσουν σε κινεζικά πανεπιστήμια και 15 Κινέζοι φοιτητές αντιστοίχως στην Αρμενία. Ο Αρμένιος Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κίνα για τη βοήθεια στην Αρμενία και υπενθύμισε σχετικά τη προσφορά 600 αστικών λεωφορείων, τις ενισχύσεις στο γεωργικό τομέα, τα ασθενοφόρα και τα οχήματα της αστυνομίας που ήδη έχει παραλάβει η Αρμενία από την Κίνα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η Αρμενία θα εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας, προσθέτοντας ότι η ανάμεσα στα άλλα θα εορτασθεί η Ημέρα της Κίνας το προσεχές φθινόπωρο. Ο Πρέσβης της Κίνας στην Αρμενία, Tian Changchun, από την πλευρά του, είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ανάγονται στην αρχαιότητα, και ο κύκλος εργασιών του εμπορίου μεταξύ Ερεβάν και το Πεκίνο είναι πραγματικά 160 φορές περισσότερο τώρα από ό, τι ήταν στα πρώτα χρόνια της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων.

Η Κίνα είναι μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Αρμενίας, και μέσα σε 20 χρόνια διπλωματικών σχέσεων που έχουμε χτίσει μια αποδοτική συνεργασία και για τις δύο χώρες. Σήμερα η Κίνα είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Αρμενία . Σημαντική στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ήταν η επένδυση και δημιουργία του εργοστασίου ελαστικών Shanxi-Nairit στην Κίνα το 2011. Πρόκεται για εργοστάσιο ελαστικών στην Κίνα και είναι ένα από τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Αρμενό-Κινεζικής οικονομικής συνεργασίας (το μερίδιο της αρμενικής πλευράς είναι 40%). Η Αρμενική εταιρεία Nairit φυτών και η κινεζική εταιρεία Shanxi παραγωγής συνθετικού καουτσούκ, υπέγραψαν συμφωνία το 2003, σύμφωνα με την οποία θα δημιουργούσαν το εργοστάσιο που άνοιξε τελικά στις 4 Μαΐου 2010, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν στην Κίνα.

Περαιτέρω σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρμενικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές προς την Κίνα ανήλθαν σε 9,8 εκατ. δολ. το 2011 (0,9% των συνολικών εξαγωγών της Αρμενίας), μειωμένες κατά 59,6% σε σχέση με το 2010. Οι εισαγωγές στην Αρμενία από την Κίνα ήταν αυξημένες το 2011 κατά 0,6% σε σχέση με το 2010, φτάνοντας τα 331,2 εκατ. δολ. Η Αρμενία εξάγει προς την Κίνα μάρμαρο, χαλκό πυκνό, μεταλλευμάτων, πορώλιθο, διάφορα άλλα πετρώματα, σωλήνες, μπράντυ και άλλα αλκοολούχα ποτά. Οι εισαγωγές από την Κίνα αφορούν ηλεκτρονικές συσκευές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είδη οικιακής χρήσης, δομικά υλικά, μεταλλικούς σκελετούς, αυτοκίνητα, λεωφορεία, ρούχα, κοσμήματα.

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι