Menu

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Σ. Παρατζάνωφ στο «Τριανόν»

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον ποιητή των εικόνων Σεργκέι Παρατζάνωφ, με ταινίες, ντοκιμαντέρ και ομιλίες ανθρώπων που τον γνώρισαν από κοντά, φιλοξενεί, από τις 30/8 έως τις 9/9, το Τριανόν.

Το μοναχικό ποιητή και κυνηγημένο «πολίτη του κόσμου», στο έργο του οποίου η παράδοση και ο μοντερνισμός βρίσκονται σε άρρηκτη σχέση, θα έχει την ευκαιρία να τιμήσει το αθηναϊκό κοινό, από σήμερα, (30 Αυγούστου) μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο Τριανόν.

Δώδεκα ταινίες, τέσσερα ντοκιμαντέρ και ομιλίες από ανθρώπους που είχαν προσωπική γνωριμία και επαφή μαζί του, συγκεκριμένα από τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, το Φώτο Λαμπρινό, το Δρ. Αβταντήλ Μικαμπερίτζε και τη Νίνα Αλεκσίτζε θα φιλοτεχνήσουν το προφίλ του ξεχωριστού Αρμένιου δημιουργού.

Ο Σεργκέι Παρατζάνωφ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τιφλίδα της Γεωργίας από Αρμένιους γονείς το 1924. Σπούδασε μουσική στην Τιφλίδα και σκηνοθεσία στη Μόσχα, με δασκάλους τους Lev Kuleshov και Alexander Dovzhenko. Λόγω της έφεσής του σε έργα με τη χρήση ουκρανικών και αρμένικων, δηλαδή μη ρωσικών διαλέκτων, αποκτά ένα προφίλ «αντι-ρώσου», γεγονός που σε συνδυασμό με την ομοφυλοφιλία του θα οδηγήσει στη σύλληψή του το 1968 από το καθεστώς Μπρέζνιεφ. Έξι χρόνια αργότερα, θα καταδικαστεί σε πέντε χρόνια καταναγκαστικά έργα, αλλά θα απελευθερωθεί νωρίτερα, μετά από διεθνείς διαμαρτυρίες.

Παρά την απόρριψη από το καθεστώς πολλών projects του, κατάφερε να γυρίσει τρεις ακόμη ταινίες μέχρι το θάνατό του, το 1990. Διονυσιακός, φίλος της παράδοσης, των χρωμάτων και της κίνησης, έλεγε πως μπορούσε να φτιάξει τέχνη ακόμα και μέσα απ΄ τα σκουπίδια, με αφορμή τα κολάζ και τις δημιουργίες του τα χρόνια της φυλακής.

Θα προβληθούν μεταξύ άλλων οι ταινίες: Σκιές των ξεχασμένων προγόνων (1964), Το χρώμα του ροδιού (1968), Ο θρύλος του κάστρου του Σουράμ (1984), Ασίμπ Κερίμπ (1988), Ashugi Qaribi (1988), καθώς και η ταινία του Φώτη Λαμπρινού «Σεργκέι Παρατζάνωφ, ο εξόριστος».

Ακόμη θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: The World in a Window του Daniel Bird, Memories of Sayat Nova και Tarkofski - Paradjanov - Islands του Levon Grigoryan, το Songs του Α. Αντιρένκο (μικρού μήκους), Sergei Paradjonov – Προσωπογραφία, Πιροσμάνι και το μικρού μήκους «The Minstrel's Song».

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Culture Centre Caucasus, περιλαμβάνονται και χορευτικά χάπενινγκ από το συγκρότημα γεωργιανού παραδοσιακού χορού και τραγουδιού «Ο Καύκασος».

Σήμερα το βράδυ στις 21.30, θα παρουσιαστεί και η ομιλία του Παρατζάνωφ που είχε δώσει το 1971, με θέμα τη σχέση καλλιτέχνη και εξουσίας, όπως την είχε δακτυλογραφήσει ο πράκτορας της KGB που τον παρακολουθούσε. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης.

Πληροφορίες: «Οι σκιές των ξεχασμένων εικόνων – Φεστιβάλ Σεργκέι Παρατζάνωφ», 30/8 – 9/9 – Σινέ Τριανόν, Πατησίων και Κοδριγκτώνος 21,Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: 6 ευρώ ανά ενότητα, 8 ευρώ ημερήσιο, 20 ευρώ για όλο το φεστιβάλ.

 

 

Πηγή: clickatlife.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Στροφή Τραπεζών Ιράν στην Αρμενία

Στην Αρμενία στρέφει το ενδιαφέρον του το Ιράν, θέλοντας να μετριάσει τις επιπτώσεις που έχουν οι διεθνείς κυρώσεις στον τραπεζικό του τομέα. Υπό το βάρος των ασφυκτικών κυρώσεων, η Ισλαμική Δημοκρατία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιδιώκει να επεκτείνει τα τραπεζικά του ερείσματα στη γειτονική Αρμενία και να καλύψει έτσι κενά που προκύπτουν από άλλες χώρες στις οποίες βασιζόταν έως τώρα. 

Παρότι τέσσερις γύροι κυρώσεων, που ενέκρινε ο ΟΗΕ, θεωρούνται ακόμη μικρής κλίμακας, με μόνο δύο ιρανικές τράπεζες να έχουν περιληφθεί στη μαύρη λίστα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. εφαρμόζουν τώρα πολύ σκληρότερους περιορισμούς, απαγορεύοντας δεκάδες τράπεζες και άλλες εταιρείες και καθιστώντας ολοένα και πιο δύσκολες τις συναλλαγές της Τεχεράνης σε αμερικανικά δολάρια και ευρώ.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, που επιβλέπει την εφαρμογή των κυρώσεων, υπέβαλε πρόσφατα έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία το Ιράν αναζητεί επίμονα τρόπους για να παρακάμψει τους περιορισμούς που αφορούν το τραπεζικό του σύστημα. «Ενα κράτος που συνορεύει με το Ιράν ενημέρωσε την επιτροπή για το αίτημα της Τεχεράνης να εγκαινιάσει νέους οικονομικούς θεσμούς», ανέφερε η έκθεση.

Αρκετοί διπλωμάτες του ΟΗΕ, που έχουν πρόσβαση στην επιτροπή, επιβεβαίωσαν ότι το εν λόγω κράτος είναι η Αρμενία, με την οποία το Ιράν ήδη διατηρεί τραπεζικούς δεσμούς. Μια διευρυμένη τραπεζική βάση σε μια γειτονική χώρα όπως η Αρμενία -που είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία με στενούς εμπορικούς δεσμούς με το Ιράν, και εργάζεται σκληρά για να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.- θα διευκολύνει την Τεχεράνη να καλύπτει πληρωμές από και προς ξένους πελάτες και να παραπλανά τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς η Δύση πασχίζει να επιτύχει την αναστολή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")
Πηγή: energia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε πολιτιστικό κέντρο μετατρέπουν στα κατεχόμενα αρμένικη εκκλησία και μοναστήρι

Σε πολιτιστικό κέντρο του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής θα μετατραπούν η αρμενική εκκλησία και το μοναστήρι που βρίσκονται στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, αρμόδιος του "πανεπιστημίου" δήλωσε ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας, ο χώρος των θρησκευτικών αυτών υποστατικών, θα μετατραπεί σε μουσείο φιλολογίας της Κύπρου, όπου θα εκτίθενται και τα έργα των φοιτητών της σχολής Καλών Τεχνών.

Επίσης, στον ίδιο χώρο, θα παραδίδονται μαθήματα του εκπαιδευτικού προγράμματος της δια βίου μάθησης, που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.
Πηγή: astra.com.cy
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση γεωργικής παραγωγής το πρώτο εξάμηνο του 2012 στην Αρμενία

Ενισχύθηκε ο συνολικός όγκος της γεωργικής παραγωγής στης Αρμενίας κατά 8,1%, φτάνοντας σχεδόν τα 203,5 δισ. AMD την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο συνολικός όγκος της γεωργικής παραγωγής και του αλιευτικού κλάδου στην Αρμενία αυξήθηκαν κατά 8,5% σε πάνω από 211,2 δις AMD εντός της αναφερόμενης περιόδου. Ο κλάδος εκτροφής βοοειδών αυξήθηκε κατά 2,9% σε σχεδόν 23 δις AMD τον Ιούνιο του 2012 κατ’ αντιστοιχία με το 2011, ενώ οι αγροτικές καλλιέργειες αυξήθηκαν ακόμα παραπάνω κατά 40,5%, φτάνοντας περίπου τα 30,4 δισ. AMD. Αλιεία και παράπλευρες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 15,2% σε πάνω από 0,5 δισ. AMD.

Οι πωλήσεις βοοειδών και μικρών ζώων, όσον αφορά εκμετάλλευση του κρέατος καθώς και τα πουλερικά (βάρος ζώντων ζώων) αυξήθηκαν κατά 3,6% σε 4.600 τόνους το α΄ εξάμηνο 2012 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2011. Επίσης μονάχα από τις περιοχές Gegharkunik και Armavir περιοχές πωλήθηκαν 700 τόνους από καθεμία και από το Ερεβάν 200 τόνοι. Η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 3,7% σε 74,7 χιλ. τόνους κατά την περίοδο αναφοράς. Στην περιοχή Gegharkunik καταγράφεται η υψηλότερη παραγωγή γάλακτος (14,3 χιλ. τόνους).

Ταυτόχρονα, η παραγωγή αυγών αυξήθηκε κατά 1,3% στα 90 εκ. αυγά μέσα στους πρώτους έξι μήνες σε σύγκριση με την περίοδο Ιαν-Ιουνίου 2011. Πρώτη παραγωγός περιοχή είναι το Kotayk με 12,6 εκ. αυγά (αύξηση κατά 0,3%).
Ο όγκος παραγωγής της αλιείας και της γεωργίας στην Αρμενία αλιεία αυξήθηκε κατά 15,2% σε 330,8 τόνους εντός της περιόδου αναφοράς, παρότι έπεσε 20,9% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο.

 

Πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι