Menu

Ενας δικέφαλος στα βάθη της Ανατολής

Στα βάθη της Ανατολής κοντά στα τουρκικά σύνορα με το Ιράν και την Αρμενία κρατιέται ολοζώντανος μέσα από το πέρασμα της ιστορίας ο δικέφαλος αετός...

 Είναι το έμβλημα της πόλης Erzerum και της ποδοσφαιρικής ομάδας της περιοχής, Erzerumspor η οποία φέτος αγωνίζεται στην 3η κατηγορία του Τουρκικού πρωταθλήματος.

Η πόλη αποτελούσε κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου την μεγαλύτερη νοτιοανατολική αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ με τον κωδικό "βράχος". Έχει υψόμετρο 1757 μέτρων και θεωρείται ένα από τα καλύτερα χειμερινά τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας. Τα χειμερινά σπορ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης η οποία διοργάνωσε το 2011 την Χειμερινή Πανεπιστημιάδα.

Αναζητώντας τις ρίζες της πόλης θα σας πούμε πως πρόκειται για την Θεοδοσιούπολη! Το πρώτο της όνομα στους Αρχαίους χρόνους ήταν Κarin και ιδρύθηκε από τους Βασιλείς της Αρμενίας.

Το 387 μ.Χ η πόλη πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων οι οποίοι και την ονόμασαν Θεοδοσιούπολη προς τιμή του Φλάβιου Θεοδόσιου Αύγουστου του τελευταίου αυτοκράτορα της ενιαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (379 - 395 μ.Χ).

Εκείνα τα χρόνια η στρατηγική θέση της Θεοδοσιούπολης την είχε μετατρέψει σε αντικείμενο σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στο Βυζάντιο και τους Πέρσες που προσπάθησαν πολλές φορές να την κατακτήσουν.

Το 700 μ.Χ η πόλη παραδόθηκε στο Χαλιφάτο των Ομαγιαδών και έγινε η πρωτεύουσα του Εμιράτου Καλικαλά αποτελώντας έτσι μια ισχυρή βάση επιδρομών κατά των δυνάμεων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι ντόπιοι Αρμένιοι ηγέτες της περιοχής προτιμούσαν να βρίσκονται υπό την κυριαρχία ενός μικρού μουσουλμανικού χαλιφάτου παρά να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Βυζαντίου.

Το 931 μ.Χ (αρχικά) και το 949 μ.Χ η Θεοδοσιούπολη περιήλθε στα χέρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέσα από την στρατηγική καθοδήγηση του Θεόφιλου Κουρκούα που δεν ήταν άλλος από τον παππού του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Τσιμισκή. Τότε εκδιώχθηκε όλος ο Αραβικός πληθυσμός και η πόλη κατοικήθηκε μόνο από Έλληνες και Αρμένιους.

Το 1018 ο Βασίλειος ο 2ος (γνωστός και ως Βασίλειος ο Πορφυροφέννητος) ξανάχτισε την πόλη δημιουργώντας ισχυρά αμυντικά οχυρά.

Η πόλη έπεσε στα χέρια των Σελτζούκων το 1071 και το 1242 πέρασε σε Μογγολική κυριαρχία. Το 1514 όλη η επαρχία κατακτήθηκε από τον Σουλτάνο Σελίμ τον 1ο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το 1829 η πόλη πέρασε σε ρωσική κυριαρχία αλλά γύρισε ξανά στους Οθωμανούς την ίδια χρονιά μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Αδριανούπολης.

Το 1878 οι Ρώσοι ξανακατέλαβαν την Θεοδοσιούπολη αλλά και πάλι την επέστρεψαν την ίδια χρονιά μέσω της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου Κωνσταντινούπολης.

Την διετία 1894-1896 σφαγιάστηκε ένα μεγάλο ποσοστό του Αρμένικου πληθυσμού της πόλης.

Στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο η Θεοδοσιούπολη αποτέλεσε σημείο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των Οθωμανικών και ρωσικών δυνάμεων και κατελήφθη απο τον Τσάρο Νικόλαο στις 16 Φεβρουαρίου του 1916. Λίγο νωρίτερα, το 1915 450 Αρμένιοι επιφανείς πολίτες είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί. Ανάμεσα τους δημοσιογράφοι, εκλεγμένοι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και έμποροι. Όλοι τους εκτελέστηκαν. Λόγω καταγωγής... Συνολικά το 90% του αρμένικου πληθυσμού της πόλης εξαφανίστηκε μέσα σε λίγα χρόνια στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων τόσο απο Ρώσους όσο και από Τούρκους μετέπειτα... Έτσι το 1919 δεν υπήρχε πλέον ούτε ένας κάτοικος Αρμενικής καταγωγής στο Erzerum...

Τον Μάρτιο 1918 υπό την Συνθήκη της Βρέστης το Erzerum περνάει σε τουρκικά χέρια και μάλιστα ανακηρύσσει τον ιδρυτή του σύχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ επίσημο πολίτη της πόλης. Ο Ατατούρκ παίρνει τα πρώτα πιστοποιητικά τουρκικής ιθαγένειας από το Δημαρχείο της πόλης!

Η ιστορία της Erzerumspor
Η ομάδα του Εrzerum που έχει σύμβολο της τον Δικέφαλο αετό κατάφερε να φτάσει μέχρι την 1η κατηγορία του τουρκικού πρωταθλήματος.  Συμμετείχε τρεις χρονιές στην μεγάλη κατηγορία, από το 1998 μέχρι το 2001. Όμως οικονομικά προβλήματα την έριξαν στην 2η κατηγορία το 2001 και στην 3η το 2003.

Η ομάδα αναγκάστηκε να διαλυθεί το 2010 και να ξαναπάρει την μορφή Ερασιτεχνικού σωματείου χρησιμοποιώντας το πλήρες όνομα της Erzurum Büyükşehir Belediyespor, το όνομα δηλαδή που είχε όταν πρωτοιδρύθηκε το 1968.

Το 2010-2011 η Erzerumspor κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και ανέβηκε στην 3η Εθνική όπου αγωνίζεται σήμερα...

Στις πρώτες 20 αγωνιστικές δεν τα έχει πάει άσχημα. Βρίσκεται στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 9 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες και έχει 35 βαθμούς έναντι 47 της πρωτοπόρου Darıca Gençlerbirliği. Συντελεστής τερμάτων 28-14...

Στο τελευταίο παιχνίδι κέρδισε εκτός έδρας με 3-0 την Çorum Belediyespor η οποία βρίσκεται στην 11η θέση με 22 βαθμούς...

Την επόμενη αγωνιστική η Erzerumspor υποδέχεται την γνωστή Kocaelispor μια ομάδα με παρουσίες και στην μεγάλη κατηγορία του τουρκικού πρωταθλήματος...

Ερευνα: Νίκος Αγγελίδης

 

 

Πηγή: sport.gr


Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι