Menu

Μαχτεσιάν: Κύπριοι & Αρμένιοι συμπορευόμαστε για δικαιοσύνη

Η Κύπρος υπήρξε η πρώτη χώρα που έθεσε το ζήτημα της Αρμενικής Γενοκτονίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1965, ανέφερε ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων Βαρτκές Μαχτεσιάν από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την ειδική συνεδρία του νομοθετικού σώματος κατά την οποία ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, αντιφώνησε προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής.

Στη σπάνια για τα κοινοβουλευτικά θέσμια ομιλία Αντιπροσώπου Θρησκευτικής Ομάδας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μαχτεσιάν είπε ότι το 1975 η Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε το πρώτο Κοινοβούλιο στην Ευρώπη, και το δεύτερο στον κόσμο, που έκαμε το θαρραλέο βήμα να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία.

Αφού ανέφερε ότι σήμερα το πρωί η Κύπρος έκαμε το τελευταίο γενναίο βήμα και κατέστη η τέταρτη χώρα στον κόσμο που ποινικοποίησε την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας, πρόσθεσε ότι οι γνήσιες και αδελφικές σχέσεις της Κύπρου με το αρμενικό έθνος, που ανάγονται σε αιώνες, είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στην κοινή ιστορία.

Πρόσθεσε ότι Κύπριοι και Αρμένιοι “συμπορευόμαστε για την απόδοση της δικαιοσύνης ενάντια σε εκείνους που μας έχουν βλάψει”.

Δηλώνοντας επίσης ότι θεωρεί ιερό καθήκον και τιμή το γεγονός ότι ως Αρμένιος, απευθύνει λόγο στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τη σημαντική ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία, πρόσθεσε ότι αισθάνεται υποχρεωμένος να εκφράσει μεγάλο «ευχαριστώ” στο λαό της Κύπρου, αφού όταν χιλιάδες κατατρεγμένοι Αρμένιοι πρόσφυγες κατέφθασαν στην Κύπρο, οι Κύπριοι τους αγκάλιασαν και τους συμπαραστάθηκαν.

Ο κ. Μαχτεσιάν εξέφρασε επίσης απεριόριστη ευγνωμοσύνη στις εκάστοτε Κυβερνήσεις της Κύπρου, οι οποίες στηρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις των Αρμενίων.

Καταλήγοντας, ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων είπε ότι η μνήμη των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας θα είναι αιώνια και το μαρτύριο τους άσβεστο στη συλλογική ανάμνηση της ανθρωπότητας, με το κοινό όραμα ενός καλύτερου μέλλοντος, όπου θα επικρατούν η δικαιοσύνη και η ελευθερία.

 

 

Πηγή: KYΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Η Κύπρος ποινικοποίησε την άρνηση της γενοκτονίας

Ιστορική ημέρα για την Κύπρο η σημερινή, καθώς η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών, και ενόψει της 24ης Απριλίου που έχει καθιερωθεί ομόφωνα ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του αρμενικού έθνους.

Ειδικότερα, ψηφίστηκε ομόφωνα νομοσχέδιο για τροποποίηση του νόμου περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου, το οποίο καθιστά ποινικό αδίκημα την άρνηση ή κατάφωρη υποβάθμιση εγκλημάτων πολέμου όταν τα εγκλήματα αυτά έχουν αναγνωριστεί με ομόφωνη απόφαση ή ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το αν έχουν αναγνωριστεί ή όχι από διεθνές δικαστήριο.

Με τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική», τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση «δίδει τη δυνατότητα στη Βουλή να αποκαθιστά με ομόφωνες αποφάσεις ή ψηφίσματά της την ιστορική αλήθεια».

Αργότερα, την ολομέλεια της
κυπριακής Βουλής προσφώνησε ως
επίσημος προσκεκλημένος ο
πρόεδρος της Βουλής της Αρμενικής
Εθνοσυνέλευσης, Γκαλούστ Σαχακιάν.

Η συζήτηση του θέματος δεν έγινε τυχαία αυτές τις μέρες. Πρόθεση ήταν να συμπέσει με την επίσκεψη του Σαχακιάν, που προσκλήθηκε από τον Ομήρου, προκειμένου να παραστεί σε εκδηλώσεις μνήμης για την 100ή Επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας, που συνδιοργανώνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη θρησκευτική ομάδα των Αρμενίων στην Κύπρο.

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Ομήρου, ο Αρμένιος πολιτικός αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στη συνεργασία και τη φιλία Αρμενίας-Κύπρου. Επισήμανε μάλιστα την απόφαση της Αρμενικής Βουλής με την οποία αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων, υποδεικνύοντας ότι «αυτό είναι μια ένδειξη πως όλος ο κόσμος θα ενωθεί και θα πει ένα μεγάλο "όχι" στις καταστροφές, στις γενοκτονίες και στα εγκλήματα».

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Το έγκλημα της γενοκτονίας στον 20ο αιώνα και τους τρόπους δίωξής του στον 21ο παρουσίασε ο καθηγητής Κ. Αντωνόπουλος

Για το έγκλημα της γενοκτονίας στον 20ο αιώνα και πως παρόλο που συνεχίζουν να συμβαίνουν οι πιθανότητες να διωχθεί και να τιμωρηθεί κάποιος γι’ αυτές είναι μεγαλύτερες μίλησε ο αναπλ. καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος τη Δευτέρα 30 Μαρτίου κατά την τέταρτη εκδήλωση - ομιλία της σειράς "Μορφωτικές Συναντήσεις 2014-2015" που διοργανώνει ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής.

Ο τίτλος της ομιλίας του κ. Αντωνόπουλου ήταν «Συνέβη, επομένως μπορεί να συμβεί πάλι», μια φράση του γνωστού Ιταλού συγγραφέα εβραϊκής καταγωγής, του PrimoLevi,  ο οποίος ήταν ένας από τους επιζώντες του Άουσβιτς.

«Δεν είναι αισιόδοξη φράση και αυτό γιατί η εμπειρία του 20υ αιώνα sinevi3δεν μας επιτρέπει να έχουμε αισιοδοξία. Είναι εκτός από αιώνας της προόδου και της λογικής, είναι και αιώνας των μαζικών δολοφονιών και γενικότερα του εγκλήματος της γενοκτονίας»

Ο όρος, σημείωσε, εισήχθη σαν νομικός εξαιτίας του ολοκαυτώματος των Εβραίων. Τότε, όλη η ανθρωπότητα είπε ποτέ ξανά, αλλά το είδαμε να επαναλαμβάνεται, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στη  Βοσνία, στην Σεμπρένιτζα, στην Ρουάντα το 1994, και δυστυχώς στην αρχή του παρόντος αιώνα, κάτι που σύμφωνα με τον καθηγητή δεν μας δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα ότι το «ποτέ ξανά» το εννοούσε πραγματικά η ανθρωπότητα.

Ανάμεσα στις γενοκτονίες του 20ου αιώνα που παρουσίασε ο κ. Αντωνόπουλος είναι οι Αρμένιοι (Οθωμανική Αυτοκρατορία) 1915 (1.500.000 νεκροί), Έλληνες του Ευξείνου Πόντου (Τουρκία) 1919-1923 (370.000 νεκροί), Ασσύριοι Χριστιανοί (Οθωμανική Αυτοκρατορία) 1915-1920 (300.000 νεκροί), Σοβιετική Ένωση 1929-1939 (αναγκαστική αγροτική μεταρρύθμιση και διώξεις πολιτικών αντιπάλων: περίπου 16.000.000 νεκροί), Ολοκαύτωμα των Εβραίων 1941-1945 (6.000.000 νεκροί), Καμπότζη 1975-1978 (αναγκαστική αγροτική μεταρρύθμιση: 2.000.000 νεκροί), Σρεμπρένιτσα, Βοσνία & Ερζεγοβίνη 11-18 Ιουλίου 1995 (8.000 νεκροί & 30.000 εκτοπισμένοι), Ρουάντα Απρίλιος-Ιούνιος 1994 (800.000 νεκροί).

Ακόμα και στον 21ο αιώνα οι γενοκτονίες συνεχίζονται, με τις μαζικές δολοφονίες στο Δυτικό Σουδάν, όπου ο πρόεδρος διώκεται στο Διεθνές  Δικαστήριο για το έγκλημα της γενοκτονίας, αλλά και τις πρόσφατες μαζικές δολοφονίες στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Νιγηρία από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

«Επομένως, νομίζω, το απαισιόδοξο αυτό μήνυμα ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα. Απλά, η ευχή είναι ότι η ύπαρξη της Διεθνούς Δικαιοσύνης, η λειτουργία του δικαστηρίου για την Ρουάντα, ή την πρώην Γιουγκοσλαβία, η ύπαρξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά»

Βέβαια όπως ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος, κανένα δικαστήριο, από ένα σημείο και μετά δεν λειτουργεί αποτρεπτικά, γιατί αυτός που αποφασίζει να τελέσει ένα έγκλημα, λαμβάνει μια απόφαση, για την επίτευξη ενός σκοπού, όχι ως αυτοσκοπό. Και αυτό συμβαίνει με το έγκλημα της γενοκτονίας, η οποία είναι μέρος μιας στρατηγικής για να απομακρυνθεί μια ομάδα και χρησιμοποιείται ως η τελευταία εναλλακτική επιλογή, όταν άλλες επιλογές κριθούν ότι δεν είναι αποτελεσματικές.

Όμως πλέον αποφασίζοντας να το τελέσουν παίρνουν ένα μεγάλο ρίσκο, και οι πιθανότητες να διωχθεί και να τιμωρηθεί κάποιος γι’ αυτό και για άλλα διεθνή εγκλήματα είναι  πολύ περισσότερες από πριν το 1994 και το 1993 που είχαμε τις θηριωδίες στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την γενοκτονία στην Ρουάντα.

 

 

Πηγή: eleutherovima.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Valerie Boyer ξαναχτυπά την Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Η γνωστή Γαλλίδα βουλευτής της Μασσαλίας, Valerie Boyer, που είχε γίνει γνωστή από το 2013 για τις δηλώσεις που είχε κάνει τότε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκιά δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη, αλλά η Κωνσταντινούπολη και όχι η Ιστανμπούλ ανήκει στην Ευρώπη, (και εδώ οι Τούρκοι έγιναν… Τούρκοι), ενώ είχε γίνει στόχος των Τούρκων για τον αγώνα που έκανε της αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανών της Μικράς Ασίας, ξαναχτυπά τους Τούρκους στο ευαίσθητο αυτό σημείο των φρικτών εγκλημάτων που διέπραξαν στις αρχές του εικοστού αιώνα

Αυτή την φορά η Valerie Boyer προκαλεί ξανά την Τουρκία με νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε στην γαλλική βουλή για την εκ νέου καταδίκη των Τούρκων για τα εγκλήματα και την γενοκτονία που εφάρμοσαν κατά της χριστιανικής κοινότητας των Ασσυρίων που υπέστησαν όπως και οι Έλληνες Μικρασιάτες τα πάνδεινα στις αρχές του εικοστού αιώνα από τους Οθωμανούς και τους Κεμαλικούς.

Η θαρραλέα βουλευτίνα του γαλλικού κοινοβουλίου χωρίς κανένα δισταγμό, τον Φεβρουάριο του 2013 είχε καταδικάσει την Τουρκία σαν μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκείνο όμως που εξόργισε τότε τους Τούρκους, ήταν οι δηλώσεις της ότι δεν μπορεί μια χώρα που βαρύνεται για τα εγκλήματα της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και της εισβολής στην Κύπρο το 1974, να διεκδικεί μια θέση στην Ευρώπη. Για όλα αυτά, όπως είχε τονίσει η Valerie Boyer, θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά της εισδοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα συνεχίσει και τις προσπάθειες της για να αναγνωριστούν τα μεγάλα εγκλήματα της Τουρκίας στις γενοκτονίες των αρχών του εικοστού αιώνα.

Η Valerie Boyer αποκάλυψε τότε ότι για όλο αυτόν τον αγώνα της έχει δεχτεί και αυτή και η οικογένεια της απειλές κατά της ζωής της, ενώ συχνά δέχονταν μηνύματα στα τουρκικά που την απειλούν με φρικτές τιμωρίες για τον αγώνα της υπέρ της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας. Παρ’ όλα αυτά, η θαρραλέα Γαλλίδα δήλωσε πως δεν την φοβίζουν όλες αυτές οι απειλές αλλά αντίθετα την πεισμώνουν για να συνεχίσει τον αγώνα της. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θέλει να πάει στην Τουρκία για να ακούσει και την άλλη άποψη, απάντησε ότι έχει πάει στο παρελθόν στην Τουρκία αλλά τώρα δεν έχει καμία τέτοια επιθυμία καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να πάει σε μια χώρα από όπου έχουν εξαπολυθεί απειλές κατά της ζωής της και κατά της ζωής των μελών της οικογένεια της.

Η θαρραλέα αυτή γαλλίδα βουλευτής, που βάζει τα «γυαλιά» σε πολλούς Έλληνες συναδέλφους της που φοβούνται ακόμα και τη σκιά τους μην τυχόν και ενοχλήσουν την Τουρκία, έχει αρχίσει παράλληλα και μια νέα εκστρατεία κατά της χορήγησης της γαλλικής υπηκοότητας σε Τούρκους μετανάστες που ζουν στην Γαλλία. Όπως ανέφερε, αυτό θα είναι ένα επικίνδυνο βήμα για την αλλοίωση της σύνθεσης της γαλλικής κοινωνίας, ενώ κατηγόρησε του Τούρκους της Γαλλίας ότι συμπεριφέρονται όχι σαν να θέλουν να αφομοιωθούν στην χώρα που τώρα ζουν και δουλεύουν, αλλά σαν να θέλουν να επιβάλλουν αυτοί τα δικά τους πολιτιστικά και θρησκευτικά πρότυπα στην χώρα που τους φιλοξενεί, (τι μας θυμίζει αυτό ;).

Ας πάρουν μερικά μαθήματα οι δικοί μας βου(ο)λευτές από την Valerie Boyer, που δεν διστάζει να αναφέρει Κωνσταντινούπολη και όχι Ιστανμπούλ, αδιαφορώντας ακόμα και για τις τουρκικές απειλές κατά της ίδιας της ζωής της.

 

 

Πηγή: nikosxeiladakis.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλατοπορεία για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα διεξαχθεί η ποδηλατοπορεία που διοργανώνει η Ένωση Αρμένιων Αθλητών Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915.

Η ποδηλατοπορεία έχει σύνθημα «Κάθε πεταλιά, φόρος τιμής» και έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, με ώρα εκκίνησης 11.30' το πρωί και αφετηρία την αρμενική εκκλησία της Θεσσαλονίκης (Διαλέτη και Τσιμισκή).
Η προτεινόμενη διαδρομή των συμμετεχόντων είναι η ακόλουθη: Τσιμισκή – Ι. Δραγούμη – Λ. Νίκης – Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου – Αγ. Τριάδος – Βασ. Γεωργίου - Μ. Ανδρόνικου. Ο τερματισμός είναι επίσης στην αρμενική εκκλησία.
Μετά την ποδηλατοπορεία θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο αρμενικό μνημείο («χατσκάρ» - σταυρός χαραγμένος σε πέτρα).

 

 

Πηγή: seleo.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι