Menu

Eiffel Tower lights to switch off for Armenian Genocide victims

Eiffel Towel lights will be turned off on April 24 in memory of the Armenian Genocide victims, Armenia’s embassy in France reports.

According to the Mayor’s decision, on  the Armenian Genocide Centennial Day at 22:00 (midnight Yerevan time) Eiffel Tower lights will be partly turned off, this symbolizing the tribute to the Armenian Genocide victims.

 

 

Source: news.am

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών συμμετέχει στην ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Σε ανταπόκριση της επιστολής του Κεντρικού Συμβουλίου της Μητροπόλεως Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος με θέμα τις εκδηλώσεις για τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με εγκύκλιο σημείωμά της προς τον Ιερό Κλήρο και τις Μοναστικές Αδελφότητες της Ι.Α.Α. προτρέπει όπως, το απόγευμα της 23ης Απριλίου και ώρα 18.15, ληφθεί μέριμνα για την κρούση των κωδώνων ως συμβολική συμμετοχή στο ως άνω γεγονός.

 

 

Πηγή: amen.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο θα γίνει ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων που έχουν γράψει Αρμένιοι συγγραφείς.

Στην Αθήνα η αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone.

Ο ηθοποιός Θανάσης Βαλτινός και οι συγγραφείς Ιωάννα Καρατζαφέρη και Αμάντα Μιχαλοπούλου θα είναι μεταξύ αυτών που θα διαβάσουν επιλεγμένα αποσπάσματα. Η Γιώτα Βέη θα τραγουδήσει τραγούδια από την Αρμενία ενώ το παρών θα δώσει και εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Αρμενίας στην Ελλάδα.

Βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, Σκουφά 64 και Γριβαίων, Αττική και ώρα 19:00

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Επιτέλους και η Γερμανία αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων

Σε μια κίνηση η οποία ξάφνιασε την Άγκυρα προχώρησε η Γερμανία, αναγνωρίζοντας τη «γενοκτονία» των Αρμενίων και υποχωρώντας από την μέχρι πρότινος σταθερή της θέση να την αποκαλεί ως «σφαγή».

Όπως σημειώνει η Hurriyet, η Γερμανία που είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και με εκατομμύρια Τούρκους μετανάστες σε αυτή θα προσχωρήσει στην ομάδα κρατών που έχουν αναγνωρίσει επίσημα την γενοκτονία των Αρμενίων.

Η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ εξήγγειλε πως η γερμανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει σχετική απόφαση στις 24 Απριλίου στο κοινοβούλιο, που θα αναδεικνύει την σφαγή των Αρμενίων ως παράδειγμα Γενοκτονίας.

 

 

Πηγή: crashonline.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ευαισθησίες του προέδρου Ομπάμα δεν αγγίζουν την Τουρκία

Νέα Υόρκη - Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ως υποψήφιος για το χρίσμα των δημοκρατικών κι αργότερα ως υποψήφιος για την προεδρία, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε διάφορες υποσχέσεις σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια. Κάποιες τήρησε στην πρώτη θητεία (αποχώρηση από το Ιράκ και το Αφγανιστάν) κάποιες άρχισε να προωθεί στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του (Ιράν – Κούβα). Μάλιστα οι τελευταίες κάθε άλλο παρά εύκολες ήταν, αφού για μεν το Ιράν συγκρούστηκε με το πανίσχυρο Εβραϊκό Λόμπι και πολλούς ισχυρούς δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές, ενώ για την Κούβα πέραν της σύγκρουσης με του δημοκρατικό γερουσιαστή Μενέντεζ, κινδυνεύουν οι δημοκρατικοί να χάσουν πανηγυρικά τη Φλόριδα το 2016, εξ αιτίας της ισχυρής παρουσίας Κουβανο-αμερικανών ψηφοφόρων.

Όμως η ευαισθησία του Αμερικανού προέδρου δεν αγγίζει την Τουρκία. Εκεί οι υποσχέσεις δεν τηρούνται, για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Τι κι αν ο ίδιος ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών καταθέτει στο Κογκρέσο πως η Τουρκία είναι πύλη εισόδου στρατολογημένων τρομοκρατών του ISΙL; Όταν ερωτάται σχετικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απάντηση είναι «ουδέν σχόλιον».

Τι κι αν προβαίνει σε δημόσιες επικριτικές δηλώσεις ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν; Οι δηλώσεις ουδέποτε αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.

Για να μην μιλήσουμε για τα δύο μέτρα και σταθμά για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που δεν είναι ίδια με τη ρωσική στην Κριμαία, γιατί – σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ – στην Κύπρο «δεν κατερρίφθη πολιτικό αεροπλάνο».

Ως υποψήφιος πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα προέβη σε αρκετές υποσχέσεις στο κυπριακό, που παραμένουν ανεκπλήρωτες. Υποσχέθηκε όμως και στους Αρμένιους της Αμερικής πως θα αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν τήρησε την υπόσχεση, φοβούμενος τις αντιδράσεις των Τούρκων. Εξι συνεχείς χρονιές στα μηνύματά τους στις 24 Απριλίου χρησιμοποιεί τον Αρμενικό όρο «τρομερές σφαγές». Όχι όμως Γενοκτονία. Και όταν το 2012 υπερψηφίστηκε από την επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Βουλής ψήφισμα αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, ο Λευκός Οίκος άσκησε πιέσεις στην τότε πρόεδρο Νάνσι Πελόσι, να μην το φέρει στην Ολομέλεια. όπως και έγινε. Φέτος, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής έχει ο ίδιος φιλοτουρκικές τάσεις, όχι απλά δεν θα έλθει ψήφισμα στην Ολομέλεια, αλλά απαγορεύτηκε και στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων να το συζητήσει.

Ενδεικτικός – για μια ακόμη φορά – της αμηχανίας της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι ο χθεσινός διάλογος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ του «πρύτανη» των ανταποκριτών Ματ Λι (AP) και της εκπροσώπου Μαρί Χαρφ, όταν ο δημοσιογράφος έθεσε υπόψη την ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου, που χαρακτήρισε τις σφαγές των Αρμενίων «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα».

«Ο πρόεδρος κι άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αναγνωρίσει το ιστορικό γεγονός και θρηνούν το γεγονός ότι 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σφαγιάστηκαν, ή οδηγήθηκαν στο θάνατό τους τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και δήλωσαν ότι μία πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων είναι προς το συμφέρον όλων μας, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Αρμενίας και της Αμερικής».

Και πρόσθεσε ότι από θέση αρχής η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αναγνώριση από κράτη τέτοιων επίπονων στοιχείων του παρελθόντος τους, οικοδομεί ένα διαφορετικό και περισσότερο ανεκτικό μέλλον.

Επανέρχεται όμως ο δημοσιογράφος και ζητεί σχολιασμό της δήλωσης του Πάπα. Η απάντηση είναι πως δεν έχει κάτι περαιτέρω να προσθέσει.

Σε νέο ερώτημα για την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στο Βατικανό και την καταδίκη του Πάπα Φραγκίσκου από τον Ερντογάν, η απάντηση είναι ξανά η ίδια.

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

Τότε ο δημοσιογράφος υπενθυμίζει την υπόσχεση Ομπάμα το 2008, για να λάβει την απάντηση πως αυτή μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης κι όχι υποψηφίων.

Και τότε έρχεται εκ μέρους τους δημοσιογράφου η «χαριστική βολή»:

«Είναι ενδιαφέρον πόσοι υποψήφιοι έδωσαν αυτή την υπόσχεση, ως μέρος του προγράμματός τους κι όταν κέρδισαν άλλαξαν γνώμη, γιατί η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και κανείς δεν θέλει να τους ενοχλήσει. Είναι γι’ αυτό; Γιατί ο πρόεδρος αναθεώρησε τη θέση του στο αν αυτό που συνέβη ήταν γενοκτονία»;

Η κ. Χαρφ απλά είπε πως θα ρωτήσει το Λευκό Οίκο.

Κι η ασυλία της Τουρκίας απλά συνεχίζεται…

 

 

Πηγή: greeknewsonline.com

Διαβάστε περισσότερα...

Το ξεγύμνωμα της Βρετανικής υποκρισίας και απάτης

Φανούλα Αργυρού

Η εκδίκηση 1,500,000 θυμάτων μετά από 100 χρόνια…

Ο διακεκριμένος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστικός, ακαδημαϊκός και συγγραφέας Βρετανός (με αυστραλιανή καταγωγή) Geoffrey Robertson QC, στο βιβλίο του «Μια άβολη Γενοκτονία – Ποιος τώρα θυμάται τους Αρμένιους;» και στο Κεφάλαιο 7, αναφέρεται εκτεταμένα σε μια σειρά από επίσημα βρετανικά έγγραφα του Φόρειν ΄Οφις τα οποία ανάγκασε το τελευταίο να αποδεσμεύσει, μετά από μια δύσκολη και επίμονη αίτηση βάση του περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης Νόμου (Freedom of Information Act). Τα έγγραφα είναι πρόσφατα.  Των χρόνων πρωθυπουργίας Τόνυ Μπλέαρ και Γκόρτον Μπράουν και αποκαλύπτουν την υποκρισία και απάτες που χρησιμοποίησε το  Φόρειν Όφις για να αποφεύγει να ενοχλεί την Τουρκία.

Το 1999 με πρωτοβουλία ορισμένων λόρδων είχε γίνει κατορθωτό το ξεκίνημα συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων της Αρμενικής Γενοκτονίας (με 1,500,000 θύματα)  οπόταν το Φόρειν ΄Οφις προέβη σε «συμβουλές» προς τους υπουργούς του πως να χειρίζονται το θέμα και πως να απαντούν αποφεύγοντας πάση θυσία να κατηγορήσουν την Τουρκία για Γενοκτονία.

 Και ξεκινά ο συγγραφέας το κεφάλαιο 7:
«Με περισσότερη επιρροή από τους αρνητές της γενοκτονίας είναι εκείνοι που συγκαλύπτουν με διάφορους τρόπους την αλήθεια – εκείνοι οι αξιωματούχοι που χαράσσουν πολιτική στη Δύση, που δεν γνωρίζουν, και στην πραγματικότητα δεν τους  ενδιαφέρει κατά πόσο έγινε γενοκτονία, των οποίων οι πρώτιστες έννοιες είναι να αποφύγουν να ενοχλήσουν την Τουρκία. Για αυτό το λόγο, αξίζει σοβαρής μελέτης  η στρατηγική που ετοίμασαν οι μανδαρίνοι του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου για να εξαπατήσουν τους πολιτικούς μάστορές τους, (και μέσω αυτών και τους Βρετανούς πολίτες) στο να νομίζουν πως το κατά πόσο υπήρξε Αρμενική Γενοκτονία είναι θέμα σοβαρής διαφωνίας. Το 2009 εξασφάλισα ένα Mνημόνιο,  που ετοιμάστηκε από το Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (Φόρειν ΄Οφις) κατά τη περίοδο των Εργατικών Κυβερνήσεων μεταξύ 1997-2009 πρωθυπουργίας Τόνυ Μπλεαρ και Γκόρτον Μπράουν, παρόλο που η στρατηγική αυτή ξεκίνησε από τον καιρό του καθεστώτος Θάτσερ, όταν η Τουρκία έγινε σημαντική εμπορικά για την Βρετανία και την γεωστρατηγική της πολιτική…».

 Έγραφε το εν λόγω Μνημόνιο προς τους υπουργούς :
 : «…΄Ομως δεδομένων των σχέσεων μας (πολιτικών, στρατηγικών και εμπορικών) με την Τουρκία, και ότι αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία δεν θα προσφέρει κανένα πρακτικό όφελος προς το Ηνωμένο Βασίλειο ή στους ελάχιστους διασωθέντες από τις δολοφονίες που είναι ακόμα σήμερα ζωντανοί, ούτε θα βοηθήσει την επαναπροσέγγιση μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, η σημερινή γραμμή (πολιτικής) είναι η μόνη εφικτή εκλογή…Η Τουρκία είναι νευραλγική και αμύνεται σε κατηγορίες γενοκτονίας παρόλο που τα γεγονότα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εις αντίθεση με την μοντέρνα Τουρκία…» (Σελίδες, 159, 160, 163, 173).
 But given the importance of our relations (political, strategic and commercial) with Turkey, and that recognising the genocide would provide no practical benefit to the UΚ or the few survivors of the killing still alive today, nor would it help a rapprochement between Armenia and Turkey, the current line is the only feasible option… Turkey is neuralgic and defensive about the charge of genocide despite the fact that the events occurred at the time of the Ottoman Empire as opposed to modern day Turkey…”

Το Φόρειν ΄Οφις, στην απάτη του αυτή, της ενσυνείδητης και υποκριτικής  συγκάλυψης των τουρκικών εγκλημάτων, δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί τις προπαγανδιστικές υπέρ των Τούρκων θέσεις τριών «ιστορικών» αρνητών της Γενοκτονίας παρά τα δικά του πλούσια αρχεία των χρόνων της Γενοκτονίας.

Ο Τούρκος πρέσβης στο Λονδίνο, με το ξεκίνημα της συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων το 1999 ξεκίνησε και ο ίδιος μια έντονη αλληλογραφία  προς το Φόρειν ΄Οφις η οποία συνεχίστηκε για τα επόμενα χρόνια μεταξύ των υφυπουργών Keith Vaz, Joyce Quin και Βαρόνης Scotland.  Ο Keith Vaz μάλιστα υπερηφανεύτηκε στον Τούρκο πρέσβη ότι το Φ.Ο αρνήθηκε να περιλάβει τις σφαγές των Αρμενίων στην ημέρα  Μνήμης του  Ολοκαυτώματος.

Τελικά η στάση του Φόρειν ΄Οφις άρχισε να αλλάζει σύμφωνα με το πιο πρόσφατο έγγραφο του Φ.Ο με οδηγία William Hague και David Liddigton (της νέας Συντηρητικής κυβέρνησης) οι οποίοι έλαβαν πλέον υπόψη τη Νομική Γνώμη που εξέδωσε ο G. Robertson  για το θέμα  το 2009 καταρρίπτοντας πλήρως τόσο τη τουρκική άρνηση όσο και τη βρετανική στάση.  (Σύνδεσμος εδώ http://groong.usc.edu/Geoffrey-Robertson-QC-Genocide.pdf ).

 Οι William Hague και David Liddigton αποφάνθηκαν το Σεπτέμβριο του 2013 ότι «πρέπει να κάνουμε σίγουρο ότι η προσέγγιση μας δεν παρεξηγείται ως έλλειψη αναγνώρισης για τις άθλιες συνθήκες των γεγονότων 1915-1916. Θα είναι ορθό να συμμετέχουμε πιο ενεργά στα 100χρονα των γεγονότων το 2015».  (Η ημερομηνία Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας είναι η 24η Απριλίου).
 Και κλείνει το κεφάλαιο 7 ο συγγραφέας επισημαίνοντας ότι τώρα το Φ.Ο εγκατέλειψε την ψεύτικη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει αρκετή μαρτυρία και περιορίζεται στην αποφυγή της χρήσης της λέξης Γενοκτονία.
«Πρέπει να πάει πιο πέρα. Πρέπει να σταματήσει να μιλά για τραγωδία.  Να χρησιμοποιεί τη σωστή λέξη, τα γεγονότα του 1915 δεν ήταν τραγωδία αλλά έγκλημα. Ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας  – όπως είχε πει η Βρετανία το 1915 και πρέπει να το επαναλάβει το 2015».

 Παραλληλισμός με ίδια πολιτική έναντι του Κυπριακού

 ΄Ομως, τα έγγραφα που εξασφάλισε ο συγγραφέας έχουν και μια άλλη διάσταση σε σχέση με το Κυπριακό. Οι άνθρωποι στο Φόρειν ΄Οφις  την περίοδο εκείνη ήσαν: Geoff Hoon, Κeith Vaz, Joyce Quin, Baroness Scotland, Baroness Kinnock.  Οι ίδιοι κατά την διάρκεια της απόφασης του Αγγλικού Εφετείου υπερ του Μ. Αποστολίδη εναντίον των ΄Οραμς.

 Στις 20 Ιουλίου 2009, λοιπόν,  η υφυπουργός Ευρώπης Βαρόνη Κλένις Κίννοκ έστειλε επιστολή στους δικαστές του Αγγλικού Εφετείου με σκοπό να τους  επηρεάσει ως προς την απόφασή τους στην υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη εναντίον του ζεύγους Οράμς και αυτό κατόπιν τουρκικών απαιτήσεων. Επιτροπή αποτελούμενοι από οργανώσεις των Τουρκοκυπρίων Λονδίνου σε συνεργασία με το λεγόμενο Τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο στα κατεχόμενα είχε καταθέσει στον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρτον Μπράουν υπόμνημα  με 12,000 ζητώντας βρετανική επέμβαση στην δικαστική απόφαση!

Η επιστολή Κίννοκ εξόργισε τόσο πολύ τους Δικαστές για το θράσος να τολμήσουν να επηρεάζουν την απόφαση του Δικαστηρίου που αποκάλυψαν την απαράδεκτη προσπάθεια του Φόρειν ΄Οφις σε δύο παραγράφους της Απόφασης.

(Σχετικές δημοσιεύσεις της γράφουσας στην Ελευθερία Λονδίνου  25 Ιουνίου 2009 «Τ/κ ζητούν από τους Βρετανούς να ανατρέψουν την απόφαση εναντίον των ΄Οραμς!» και 29 Ιανουαρίου 2010 «Το Foreign office προσπάθησε να παρέμβει πολιτικά στο Εφετείο προς όφελος των Τούρκων» – αρχείο εφημερίδας www.eleftheria.co.uk ).
  
Φανούλα Αργυρού, Ερευνήτρια/συγγραφέας Λονδίνο 19.4.2015

 

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...

100η Επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων - Πορεία και Κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

  • Κατηγορία VIDEOS

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915.

Κεντρική πολιτική εκδήλωση

Πορεία & Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι