Menu

Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή αρωγός για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας

Για θέματα της ελληνοαρμενικής συνεργασίας και της ελληνικής ομογένειας ενημερώθηκε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την τρίτη και τέταρτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της στην Αρμενία.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 100 ετών από την Γενοκτονία των Αρμενίων, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε συναντήσεις με την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία.

Το πρωί του Σαββάτου (25 Απριλίου 2015) συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αρμενικής Βουλής και το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας. Και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και για την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία καθώς και στο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας που έλαβαν χώρα στις 23 και 24 Απριλίου 2015.

Η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε την προσήλωση της Ελλάδας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και διαβεβειώσε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και η ίδια προσωπικά θα σταθεί συμπαραστάτης και σύμμαχος του αρμενικού λαού και της Αρμενίας στην εκστρατεία αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από όλα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Επισήμανε ότι η αναγνώριση αυτή που αποτελεί χρέος προς την ιστορία και την ανθρωπότητα. Ειδική αναφορά έγινε εξ άλλου και στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας που περιελήφθη μάλιστα και στη διακήρυξη του παγκόσμιου φόρουμ κατά της γενοκτονίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ενημέρωσε τον ομόλογό της Πρόεδρο της Αρμενικής Βουλής αλλά και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και, ειδικότερα, για τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών), της οποίας η δραστηριοποίηση εντάσσεται στη μάχη κατά της γενοκτονίας, καθώς και για τη σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, το αντικείμενο της οποίας υπηρετεί το δικαίωμα των λαών στην Αλήθεια.

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου 25 Απριλίου οι διδάσκοντες και οι σπουδαστές του Ελληνοαρμενικού Κολλεγίου Τουρισμού, Εστίασης και Υπηρεσιών αλλά και οι καθηγητές και οι φοιτητές του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ερεβάν επεφύλαξαν πολύ θερμή και συγκινητική υποδοχή στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

Αργά το απόγευμα η κυρία Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε και με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας.

Σήμερα Κυριακή 26 Απριλίου, τελευταία ημέρα της επίσκεψης στην Αρμενία, η Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της Αρμενικής Εκκλησίας Πατριάρχη του Ετσμιετζίν Καρεκίν Β’ και συζήτησε δια μακρόν μαζί του, μεταξύ άλλων και για τον ρόλο της Εκκλησίας στην υποστήριξη της κοινωνίας και στο πεδίο της Αλληλεγγύης, αλλά και για την υψηλού συμβολισμού πρωτοβουλία της Αρμενικής Εκκλησίας για την αγιοποίηση των θυμάτων της γενοκτονίας.

Τέλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην Αρμενική τηλεόραση κατά την οποία χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Αρμενίας για την διεθνή καμπάνια για την αναγνώριση της γενοκτονίας στην οποία η Ελληνική Βουλή στέκεται αρωγός.

 

 

 

Πηγή: newsbomb.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Συναντήσεις Ζ. Κωνσταντοπούλου με την πολιτική ηγεσία της Αρμενίας

Συναντήσεις με την εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία είχε κατά την τρίτη και τέταρτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της στην Αρμενία η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 100 ετών από την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η κ. Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου με τον πρόεδρο της Αρμενικής Βουλής και το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας.  Και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και για την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία καθώς και στο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας που έλαβαν χώρα στις 23 και 24 Απριλίου 2015.

Όπως ενημέρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου την πολιτική ηγεσία της Αρμενίας, η Βουλή των Ελλήνων θα φιλοξενήσει εντός του 2015 έκθεση για την  γενοκτονία των Αρμενίων. Επίσης, συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων αδελφοσύνης των δύο λαών, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μέσω των ομάδων ελληνοαρμενικής φιλίας των δύο κοινοβουλίων.

Η πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον ομόλογό της πρόεδρο της Αρμενικής Βουλής αλλά και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, όπως είχε πράξει κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της και ως προς τον πρόεδρο της Αρμενίας, για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου,  και, ειδικότερα, για τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών), της οποίας η δραστηριοποίηση εντάσσεται στη μάχη κατά της γενοκτονίας, καθώς και για τη σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, το αντικείμενο της οποίας υπηρετεί το δικαίωμα των λαών στην Αλήθεια.  

Νωρίτερα το πρωί οι διδάσκοντες και οι σπουδαστές του Ελληνοαρμενικού Κολλεγίου Τουρισμού, Εστίασης και Υπηρεσιών αλλά και οι καθηγητές και οι φοιτητές του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ερεβάν υποδέχτηκαν την πρόεδρο της Βουλής. Η κ. Κωνσταντοπούλου συζήτησε μαζί τους, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης στην αλληλοκατανόηση των λαών και στο άνοιγμα των οριζόντων και στάθηκε ιδιαίτερα στην ελληνοαρμενική συνεργασία τόσο στο επίπεδο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της προαγωγής της ελληνικής παιδείας, λογοτεχνίας και του πολιτισμού όσο και στον τομέα του τουρισμού.

Αργά το απόγευμα η κ. Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε και με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας, οι οποίοι την ενημέρωσαν για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες των συλλόγων και ενώσεών τους αλλά και για τα προβλήματα  απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας, που τραυματίζουν την προσπάθεια επανασύνδεσής τους με την Ελλάδα. Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε και με εκπροσώπους της ARF, που δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Αρμενική Ομογένεια.

Σήμερα, τελευταία ημέρα της επίσκεψης στην Αρμενία, η Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της Αρμενικής Εκκλησίας Πατριάρχη του Ετσμιετζίν Καρεκίν Β’ και συζήτησε δια μακρόν μαζί του, μεταξύ άλλων και για τον ρόλο της Εκκλησίας στην υποστήριξη της κοινωνίας και στο πεδίο της Αλληλεγγύης, αλλά και για την υψηλού συμβολισμού πρωτοβουλία της Αρμενικής Εκκλησίας για την αγιοποίηση των θυμάτων της γενοκτονίας.

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πορεία στη Θεσσαλονίκη για την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (photo)

Παλμό και ενθουσιασμό είχε η πορεία των περίπου χιλίων Αρμενίων –οι περισσότεροι από αυτούς άτομα νεαρής ηλικίας–  που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Φορώντας μαύρα και άσπρα μπλουζάκια με το μήνυμα «Το αίμα των αθώων δεν στεγνώνει», κρατώντας σημαίες της Αρμενίας και σηκώνοντας πανό και πλακάτ οι Αρμένιοι ζήτησαν δικαίωση για το 1,5 εκατομμύριο θύματα της Γενοκτονίας. 

Μάλιστα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συμμετέχοντες είχαν ζωγραφίσει στα πρόσωπά τους την τρίχρωμη σημαία της Αρμενίας και στα χέρια τους το A και το G – από το αγγλικό Armenian Genocide.

Οι Αρμένιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά στο περίπτερο που έχουν στήσει για ενημέρωση των πολιτών, και η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 7:00 μ.μ. Διά των οδών Αριστοτέλους, Εγνατία, Ιασονίδου και Αγίου Δημητρίου οι Αρμένιοι κατευθύνθηκαν προς το τουρκικό προξενείο. Περίπου εκατό μέτρα πριν από αυτό, δύο κλούβες της αστυνομίας και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους Αρμένιους να το προσεγγίσουν.

Χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή ένταση, οι Αρμένιοι έμειναν για περίπου μία ώρα στο σημείο, φωνάζοντας συνθήματα στα ελληνικά και στα αρμενικά και ψάλλοντας τον ελληνικό εθνικό ύμνο.

Μεταξύ των συνθημάτων που φώναξαν οι Αρμένιοι τόσο κατά τη διάρκεια της πορείας όσο και κοντά στο τουρκικό προξενείο ήταν τα «Με αγώνες τιμούμε τους νεκρούς μας», «Λευτεριά-δικαίωση», «Πόντος, Κύπρος, Μικρά Ασία – Όχι άλλη Γενοκτονία» και «Τούρκοι-φασίστες-γενοκτόνοι».

Στην πορεία συμμετείχε και αντιπροσωπεία της νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος –εκπρόσωπος της οποίας μίλησε για λίγο κοντά στο τουρκικό προξενείο–, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Στέφανος Τανιμανίδης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν τις γενοκτονίες τους;

Αρμένιοι, Πόντιοι, Ασσύριοι, Σεπτεμβριανά... Ο 20ος αιώνας είναι γεμάτος διωγμούς και μαζικές δολοφονίες για το νέο τουρκικό κράτος. Το WE συνομίλησε με δύο διεθνούς φήμης ιστορικούς για να καταλάβουμε αν οι σημερινοί Τούρκοι έχουν επίγνωση των εγκλημάτων τους

100 χρόνια συμπληρώθηκαν από εκείνο το Σαββατοκύριακο στις 24 και 25 Απριλίου του 1915, όπου ξεκίνησε η εκκαθάριση των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τότε ήταν που γεννήθηκε η λέξη "γενοκτονία" για να περιγράψει τα φαινόμενα μαζικών εκκαθαρίσεων των μειονοτήτων στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Η λέξη γενοκτονία εμφανίζεται αρχικά στις σκανδιναβικές γλώσσες, στην Νορβηγία το 1917 και στην Δανία το 1925, ως "folkemord", ακριβώς για να περιγράψει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο news247.gr ο Δανός ιστορικός Matthias Bjornlund, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά ήταν και ο διοργανωτής της διεθνούς ημέρας μνήμης για τα θύματα του Άουσβιτς που διοργώνωσε το 2003-2005 το τμήμα για τα Ολοκαυτώματα και τις Γενοκτονίες του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Όπως μας εξηγεί, η λέξη γενοκτονία εμφανίζεται επίσης στα σουηδικά το 1906 πάλι σε σχέση με τη σφαγή των Αρμενίων το 1896, η οποία υπολογίζεται σε 200.000 - 300.000 νεκρούς και 50.000 ορφανά. Οι σφαγές αυτές που ξεκίνησε ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίντ ο δεύτερος, σύντομα πήραν τη μορφή διώξεων κατά των μη μουσουλμάνων, με θύματα κάπου 25.000 Ασσύριους στο Ντιγιάρμπακιρ.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Ασσύριοι δεν είχαν κάποια "μπουρζουαζία" που να κινήσει θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλοί Ασσύριοι σφαγιάστηκαν αλλά η γενοκτονία τους δεν έχει επικοινωνηθεί παγκόσμια. Ωστόσο τόσο οι Αρμένιοι όσο και οι Πόντιοι είχαν τέτοιες "ελίτ" που μερίμνησαν ώστε να μαθευτεί η γενοκτονία σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμά ο ιστορικός Hervé Georgelin διδάκτωρ Ιστορίας και πολιτισμών του Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, πρώην ερευνητής στην έδρα Ζαν Μονέ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και μέλος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Φως στις πτυχές της ιστορίας των γενοκτονιών, με τον Hervé Georgelin

“Το κριτήριο της διαφοροποίησης στην Οθωμανική αυτοκρατορία είναι η θρησκεία. Αν είσαι Τούρκος είσαι μέλος της ομάδας. Αν δεν είσαι πρέπει να εξαφανιστείς. Ο τουρκικός εθνικισμός ανεβαίνει στην εξουσία το 1908 με το οθωμανικό σύνταγμα που είχε καταργηθεί το 1878. Το πρόγραμμά τους όμως έιναι καθαρά εθνικιστικό. Σκοπός τους είναι να σωθεί η αυτοκρατορία και επίσης να γίνει και εθνικό κράτος τουρκικό”.

Ο Χίτλερ λέγεται ότι είχε ως πρότυπο τον Κεμάλ, αληθεύει;

Ήξερε για τις ριζικές αλλαγές στην Τουρκία, ήξερε για την εξόντωση των Αρμενίων. Δεν νομίζω ότι είχε εμμονή με τον Κεμάλ, αλλά ήξερε ότι με αυτό τον τρόπο μπορούσε να λύσει οποιοδήποτε δημογραφικό ζήτημα φανταζόταν ότι υπήρχε.

Η Τουρκία δεν την έχει ακόμα αναγνωρίσει την εκκαθάριση 1.500.000 Αρμενίων ως γενοκτονία. Γιατί; Τα ιστορικά στοιχεία δεν είναι επαρκή; Κι αν είναι επαρκή δεν υπάρχουν ικανοί μελετητές της ιστορίας στην Τουρκία; Πώς εξηγείται η σύγχρονη τουρκική στάση;

Τα ιστορικά δεδομένα και το κατάλληλο ακαδημαϊκό προσωπικό δεν λείπουν στην Τουρκία. Το πρόβλημα είναι σαφώς πολιτικής φύσης. Στο επίπεδο του πληθυσμού υπάρχει αποκλεισμός πραγματικότητα μέσω του κρατικού εκπαιδευτικού συστήματος ακραίας εθνικιστικής έμπνευσης, και μέσω των περισσότερων ΜΜΕ στην Τουρκία που δεν διαφωτίζουν, αλλά καλλιέργουν το συναίσθημα ότι η Τουρκία τριγυρίζεται από εχθρούς. Λόγω της φτώχειας στην οποία ζουν οι περισσότεροι Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν μια ξένη γλώσσα ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ο αποκλεισμός αυτός διαιωνίζεται. Από την άλλη, υπάρχει η άρχουσα τάξη την οποία δεν συμφέρει η αναγνώριση των κακουργημάτων. Ο πλούτος του κράτους και των “μεγάλων τζακιών” της Τουρκίας, βασίζεται στην κατάχρηση των περιουσιών των -σήμερα απόντων- μη μουσουλμάνων. Εάν αναγνωριστούν οι γενοκτονίες, εγείρονται και θέματα αποζημιώσεων, οι οποίες φυσικά δεν συμφέρουν το κράτος.

Ωστόσο υπάρχει και μια σχετικά περιορισμένη αλλά ενεργητική πολιτικοποιημένη αστική κοινωνία και ζωντανή ακαδημαϊκή ζωή σε λίγα αλλά σημαντικά πανεπιστήμια στην Πόλη. Δεν πρόκειται να ακούσετε στο Bilgi Üniversitesi ή στο Boğaziçi Üniversitesi ότι δεν έγινε γενοκτονία των Αρμενίων. Είναι ηθικά αναγκαίο να μην γυρίσουμε την πλάτη μας στο ζωντανό πνεύμα εκεί. Η φύση του εθνικιστικού και εγκληματικού κράτους εξηγεί την άρνηση της πραγματικότητας όχι η κακία ούτε η βλακεία των περισσότερων ανθρώπων στη διπλανή χώρα.

Θυμάμαι ότι διαβάζοντας το βιβλίο του Ζυλφύ Λιβανελί "Ευτυχία", υπήρχε μια αλληγορική, σχεδόν ποιητική περιγραφή της γενοκτονίας των Αρμενίων. Σε αυτό το βιβλίο η οικογένεια της Μεριέμ μένει σε ένα παλιό σπίτι Αρμενίων. Δίνεται έτσι η αφορμή να γίνει αναφορά στην εκδίωξη των Αρμενιών και την αρπαγή των περιουσιών τους από όσους απέμειναν πίσω. Έχουν άραγε συνειδητοποιήσει κάποιοι Τούρκοι τι έχει συμβεί ή συντάσσονται με την επίσημη θέση της χώρας που αρνείται κατηγορηματικά τη γενοκτονία;

Η αρπαγή των περιουσιών ήταν σημαντικό κίνητρο της καταστροφής των μη μουσουλμάνων στη σημερινή Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να αρνηθούν σε πολλούς οικισμούς ως σήμερα ότι τα σπίτια, τα κτίρια, μερικές φορές ολόκληρα χωριά είχαν άλλους ιδιοκτήτες κάποτε. Είδα πρόσφατα το ντοκιμαντέρ “Ήπιαμε το ίδιο νερό” του Σερζ Αβεντικιάν. Γυρίστηκε στο Σιολιόζ στην περιοχή της Προύσας. Δεν μπορούν να πουν οι σημερινοί κάτοικοι της κωμόπολης, οι ίδιοι απόγονοι μουχατζίρηδων και ανταλλάξιμων πληθυσμών από τα Βαλκάνια, πιο συγκεκριμένα από τη βόρεια Ελλάδα, ότι το παρελθόν του τόπου ήταν αρμενικό. Τα μοτίβα στις πόρτες των σπιτιών, οι ταφοπέτρες, ερείπια τους θυμίζουν κάθε μέρα, αν θέλουν να δουν αυτά τα πράγματα, ότι ο πληθυσμός άλλαξε ριζικά, βίαια και οριστικά στον τόπο τους. Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι το κίνητρο της καταστροφής των Οθωμάνων Αρμενίων δεν ήταν μόνο η φιλαργυρία ή τα εθνικιστικά προγράμματα εδαφικής επέκτασης. Σκεφτείτε πόσο μεγάλο πολιτικό όφελος ήταν η εξαφάνιση ενός αρμενικού οικισμού στη Βιθυνία. Τι μεγάλη πηγή πλούτου ήταν για ντόπιους άρχοντες.

Δεν είναι όμως μόνο η γενοκτονία των Αρμενίων. Ήδη από το 1913 είχε ξεκινήσει η γενοκτονία των Ποντίων, ενώ την περίοδο 1922-1925 σφαγιάστηκαν και οι Ασσύριοι. Χρονικά όλες οι γενοκτονίες συμπίπτουν με την άνοδο της ισχύος του Κεμάλ Ατατούρκ στα στρατιωτικά αξιώματα. Είναι τυχαίο;

Νομίζω ότι η περίπτωση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι η πιο απόλυτη. Η βούληση της εκμηδένισης του αρμενικού πληθυσμού δεν είχε όρια. Όμως όπως το λέτε, οι άλλοι μη μουσουλμάνοι, που μάλλον δεν είχαν δαιμονοποιηθεί στο ίδιο βαθμό από την κοινωνικο-δαρβινιστική ιδεολογία του Κομιτάτου δεν πέρασαν άθικτοι τα χρόνια του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και της Ίδρυσης του τουρκικού εθνικού κράτους.

Ρωμιοί κι Ασσύριοι (Syriaques και Nestoriens) ήταν “ανθρωπολογικές ανωμαλίες” από τη σκοπιά των Τούρκων εθνικιστών. Μπορούμε να μιλήσουμε για συστηματική καταστροφή του ποντιακού πληθυσμού. Υπάρχουν πηγές, κρατικής και ατομικής προέλευσης, για το φαινόμενο. Αναφέρω εδώ μόνο το βιβλίο της Thea Halo Not Even my Name. Οι τεχνικές του δημογραφικού μηχανικού (demographical engineering) είναι παρόμοιες: απομάκρυνση ή γρήγορη σφαγή των ανδρών και εκτοπισμός γυναικόπαιδων. Η πορεία από τον Πόντο ως το Ντιαρμπακίρ στην περίπτωση της μητέρας της Thea Halo δεν μπορεί να θεωρείται ως ομαλή λεπτομέρεια μιας κανονικής ζωής... Όσο αφορά το μαρτύριο των Ασσυρίων, η παραγωγή τεκμηρίων δεν είναι πολύ γνωστή ούτε εφικτή εκτός από το στενό κύκλο των ειδικών. Όμως η θέληση της απομάκρυνσης και αυτών των Χριστιανών δεν μπορεί να αμφισβητείται. Η κατάσταση στο σημερινό Tur Abdin όπου Χριστιανοί χωριάτες ζουν ως σήμερα, είναι πολύ δύσκολη εξ αιτίας των διοικητικών πιέσεων και της πεποίθησης των μουσουλμάνων γειτόνων ότι κάποια στιγμή πρέπει να φύγουν οι “γκιαούρηδες”.

Οι σφαγές αυτές δεν φαίνεται να σταμάτησαν στο διάστημα του Μεσοπολέμου. Σύμφωνα με υπολογισμούς όλοι οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί μειώνονται διαρκώς από το 1914 μέχρι σήμερα. Πώς το εξηγείτε;

Η  ένταση ή μάλλον οι μορφές των διωγμών έχουν αλλάξει στην περίοδο του τουρκικού εθνικού κράτους. Δεν είναι εξαίρεση ούτε οι Εβραίοι της Τουρκίας. Μιλάμε μόνο για εκκένωση συνοριακών περιοχών στα 1930 όταν αποφασίστηκε ότι οι Εβραίοι έπρεπε να αφήσουν την Ανατολική Θράκη. Πρόκειται για γλωσσική ομαλοποίηση με το σύνθημα Türkçe konuş! (σ.σ. Μιλήστε Τουρκικά, από ποίημα του Κεμάλ Ατατούρκ) που έκανε τη γαλλόφωνη παιδεία πολλών Εβραίων, που αποφοιτούσαν τα σχολεία της Alliance Israélite Universelle άχρηστη, ή τη ειδική τους ισπανική καθημερινή γλώσσα ανεπιθύμητη στο καινούργιο πλαίσιο.

Αλλά ο σκοπός παραμένει ο ίδιος: μια Τουρκία για Τούρκους μόνο. Μάλιστα έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους και η ντόπια εβραϊκή κοινότητα και το Ισραήλ μετά από την ίδρυση του. Αλλά η πτώση του αριθμού αυτού του πληθυσμού δεν υφιστάται αμφιβολία. Τακτικές δυσκολίες δηλαδή δήθεν ασυγκράτητες βιαιοπραγίες εκ μέρους του όχλου εις βάρος των Ρωμιών και άλλων έκαναν την ατμόσφαιρα της ζωής στην Πόλη πολύ βαριά και απειλητική με αποτέλεσμα να φύγουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Θυμάμαι και μια άλλη στιγμή, το 2009, βγαίνοντας από τον κινηματογράφο που είχα δει την ταινία "Πληγές του φθινοπώρου" ("Güz Sancisi") σκέφθηκα το σοκ που θα ένιωθαν οι Τούρκοι θεατές βλέποντας την ιστορία των Σεπτεμβριανών, τα οποία είναι μέρος του μακρύ καταλόγου των διώξεων που έχουν υποστεί διάφορες μειονότητες. Πόσο μακρύς είναι αυτός ο κατάλογος των μειονοτήτων;

Αφού η σημερινή Τουρκία θεμελιώθηκε στους διωγμούς ο κατάλογος μου φαίνεται ατέλειωτος. Θα μιλήσουμε για τέλος των διωγμών όταν η Τουρκία εκδημοκρατιστεί, γεγονός που δεν αποκλείω αν λάβουμε υπόψη μας τις προόδους που έγιναν τα τελευταία χρόνια, έστω και με δυσκολίες. Το θέμα των Σεπτεμβριανών έχει πλέον γίνει θέμα πολλών άρθρων και βιβλίων στο εξωτερικό και στην Τουρκία την ίδια. Μπορεί να είναι και τακτική κίνηση εκ μέρους του τουρκικού κράτους για να μην αναγνωριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων. Επί τέλους είναι εντυπωσιακή βιαιοπραγία, αλλά δεν πέθαναν πολλοί και εν τέλει φύγανε είτε για την Ελλἀδα είτε για την Αμερική, Τι να τους λυπούνται οι περισσότεροι;

Το πρόβλημα της βίας όμως είναι ότι ο καθένας κινδυνεύει κάποια στιγμή. Και ο μουσουλμανικός πληθυσμός δεν ζει στην ασφάλεια.

Κούρδοι, Αλεβίτες, μη Τούρκοι πολίτες με καταγωγή από τα Βαλκάνια, τον Καύκασο ή μόνο πολίτες με διάφορη γνώμη μπορούν να γίνουν στόχος καταπίεσης. Σ΄ αυτή την γενικευμένη απειλή βλέπω τη δυνατότητα ευρύτερης συνειδητοποίησης των Τούρκων πολιτών και του τερματισμού του αιματηρού καταλόγου. Η εξέλιξη μπορεί να είναι γρήγορη, γίνεται και με την βοήθεια ευαίσθητων αλλά αποφασισμένων πιέσεων από το εξωτερικό αλλά η κύρια δυναμική πρέπει να είναι η εσωτερική της τουρκικής κοινωνίας της ίδιας. Χρειάζονται ταυτόχρονα και οι δυο παράγοντες.

 

 

 

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Δεν αρέσει η αλήθεια στον Ερντογάν και επιτίθεται σε όσες χώρες αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίων των κρατών που έχουν αναγνωρίσει επίσημα την Γενοκτονία των Αρμενίων, σύμφωνα με δηλώσεις των ηγετών τους.
 
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Αυστρία ότι υποστηρίζουν «ισχυρισμούς που βασίζονται στα ψέματα των Αρμενίων». Από τα πυρά του δε γλίτωσαν δε ούτε οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο Ομπάμα απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» στο επίσημο μήνυμά του.
 
Πριν μιλήσουν για γενοκτονίες, «ας φροντίσουν πρώτα να ξεπλύνουν τους λεκέδες της δικής τους ιστορίας», τόνισε ο Ερντογάν.
 
 
 
 
Πηγή: defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην τελετή μνήμης για τους Αρμένιους της Μικράς Ασίας που βρήκαν τραγικό θάνατο στα γεγονότα του 1915

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα

Στη Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκαν στην έδρα του Αρμενικού Πατριαρχείου στην Πόλη, για την ανάπαυση των ψυχών των Αρμενίων της Μικράς Ασίας που βρήκαν τραγικό θάνατο στα γεγονότα του 1915, παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η επιμνημόσυνος τελετή, για την οποία απηύθυνε πρόσκληση ο Αρμένιος Αρχιεπίσκοπος Aram Atesyan πραγματοποιήθηκε για την επέτειο συμπληρώσεως 100 ετών από τα γεγονότα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευε ο Αρχιδιάκονός του κ.Ανδρέας ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Volkan Bozkır, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού, εκπρόσωποι των Χριστιανικών Δογμάτων και των Θρησκευμάτων, Γενικοί Πρόξενοι διαφόρων χωρών,και πλήθος κόσμου, ενώ στο τέλος διβάστηκε μήνυμα του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Recep Tayyip Erdoğan.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο των Αρμενίων τις ευχές και την συμπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

 

 

Πηγή: amen.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμένιοι και Πόντιοι ενωμένοι για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Αρμένιοι από κάθε γωνιά της Αθήνας ένωσαν τις φωνές τους με εκείνες των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Ασσυρίων και όχι μόνο, την Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, και έστειλαν μήνυμα καταδίκης στην Τουρκία αλλά και αποφασιστικότητας σε όλη την οικουμένη ότι θα παλέψουν όσο χρειαστεί για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία του λαού τους κι από το μικρότερο κρατίδιο που υπάρχει σε τούτο τον πλανήτη.

Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας (1915-2015) συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 Αρμένιοι. Μαζί τους βρέθηκαν και αντιπροσωπείες ποντιακών συλλόγων, εκπρόσωποι της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) και φυσικά Έλληνες πολίτες.

Με συνθήματα, πανό και σημαίες, οι συγκεντρωμένοι δημιούργησαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα τιμώντας τους νεκρούς του 2015 και στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως θα συνεχίσουν να παλεύουν για την καταδίκη της Τουρκίας και την ελευθερία της πατρίδας τους.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα εναντίον της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και υπέρ του κοινού αγώνα των λαών: «Τούρκοι φασίστες γενοκτόνοι», «Έξω οι Τούρκοι από την Αρμενία», «Λευτεριά, λευτεριά, δικαίωση», «Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», «Όσο ζούμε θα σας ενοχλούμε», «Το Καραμπάχ ανήκει στην Αρμενία», «Αρμένιοι-Κύπριοι κοινός εχθρός, κοινός αγώνας», «Το αίμα των αθώων δεν στεγνώνει», κ.ά.

Η πολυπληθής πορεία κατευθύνθηκε προς την πρεσβεία της Τουρκίας, τα μέτρα ασφαλείας όμως ήταν δρακόντεια. Το αστυνομικό μπλόκο ήταν στη συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Μουρούζη. Μονάχα σε τρεις εκπροσώπους των διαδηλωτών επιτράπηκε να περάσουν, μαζί με μία φωτογράφο και δύο δημοσιογράφους, όμως οι εντολές ήταν να μην φτάσουν ως το κτήριο της πρεσβείας. Τους σταμάτησαν 20 μέτρα πριν. Οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, που ήθελαν να παραδώσουν ή να θυροκολλήσουν το υπόμνημα που είχαν ετοιμάσει, διαμαρτυρήθηκαν αλλά οι εντολές ήταν ξεκάθαρες. Οι διαπραγματεύσεις ήταν συνεχείς, αλλά η στάση της Αστυνομίας δεν άλλαξε.

Λίγη ώρα αργότερα η αντιπροσωπεία έψαλε τον εθνικό ύμνο και αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί περαιτέρω ένταση. Στην αρχή της οδού Ρηγίλλης, εκεί όπου είχε στηθεί το μπλόκο της αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν μια τουρκική σημαία. Νωρίτερα η πορεία είχε περάσει και έξω από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν, όπου ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες.

Η συγκέντρωση (που είχε ξεκινήσει στις 18:00) ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00, οπότε αποχώρησαν και οι τελευταίοι διαδηλωτές από την οδό Ρηγίλλης όπου είχε στηθεί το μπλόκο της αστυνομίας.

Η δυναμική παρουσία των Ποντίων

Ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ διάβασε από το μεγάφωνο μήνυμα συμπαράστασης προς τον αρμενικό λαό. «Θυμόμαστε και διεκδικούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως ο αγώνας των λαών είναι κοινός και πως οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων δεν πρόκειται να συγκαλυφθούν.


Σέρκο Ντοκμεντζιάν (πρόεδρος Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας), Αλέξανδρος Εφραιμίδης (πρόεδρος ΕΠΟΝΑ και μέλος της ΠΟΕ),
Θοδωρής Μακρίδης (μέλος του ΔΣ της ΕΠΟΝΑ και του ΔΣ της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ),
Κρικόρ Μοσκοφιάν (μέλος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας)
 

«100 χρόνια μετά όχι μόνο δεν ξεχάσαμε, όπως ήταν το σχέδιο των γενοκτόνων, αλλά είμαστε παρόντες και διεκδικούμε μαζί τη δικαίωση και την αναγνώριση. Η συστράτευση μας κάνει πιο δυνατούς. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωσή του».

Επίσης στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε και το δευτεροβάθμιο όργανο τον Ποντίων η Π.Ο.Ε. δια του Αλέξανδρου Εφραιμίδη μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. και συντονιστή της επιτροπής Γενοκτονίας της Π.Ο.Ε. αλλά και της Αθηνάς Σωτηριάδου αντιπρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων και του Γιάννη Χατζηελευθερίου μέλος του ΔΣ του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

Στο pontos-news.gr μίλησε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κοσμίδης, πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης», που βρέθηκε στην συγκέντρωση. «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των Αρμενίων και των Ασσυρίων για τη δικαίωση των αγώνων τους. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε».

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι