Menu

ΗΠΑ: Οι Τούρκοι άρχισαν εκστρατεία κατά της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Οι Τούρκοι μετανάστες στην Αμερική, άρχισαν εκστρατεία κατά της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, που φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας, από τα φοβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τουρκική καμπάνια έχει τον τίτλο « Ας αφήσουμε την Ιστορία να αποφασίσει» ή «Let History Decide» και έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις εκδηλώσεις μνήμης των Αρμενίων για την Γενοκτονία αυτή.

Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οργανωθεί, έχουν σχηματίσει συντονιστική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από 145 τουρκικούς συλλόγους στις ΗΠΑ.

Πολλές εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας που θα λάβει χώρα σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ, με κύριες συγκεντρώσεις στην Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και Τέξας.

Κεντρικό σύνθημα της τουρκικής εκστρατείας είναι «Μας ενώνουν, δεν μας χωρίζουν» - «Unite us, not divide us».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής αμερικανικής διευθύνουσας επιτροπής, θα διοργανωθεί πορεία ειρήνης και αλληλεγγύης, που διοργανώνεται στις 24 Απριλίου στην Ουάσιγκτον που θα ξεκινήσει μπροστά από το Λευκό Οίκο και θα περατωθεί στην τουρκική πρεσβεία.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα αντιπερισπασμό των Τούρκων, αφού θα παραμείνουν μπροστά στην πρεσβεία τους, καθώς ομάδες των Αρμενίων συγκεντρώνονται εκεί κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, διαμαρτυρόμενοι «καταλαμβάνοντας το πεζοδρόμιο της τουρκικής πρεσβείας».

 

 

 

Πηγή: karfotiko.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Πιερική Αναπτυξιακή σε εκδηλώσεις δικτύωσης στην Αρμενία

Συμμετοχή της Πιερικής Αναπτυξιακής σε εκδηλώσεις δικτύωσης στην Αρμενία με στόχο την τοπική / περιφερειακή, οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις Περιφέρειες της Μαύρης Θάλασσας.

Η Πιερική Αναπτυξιακή ως εταίρος του έργου «Δίκτυο Τοπικής/Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης ως καθοριστικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις Περιφέρειες της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea LRED – Net)» συμμετείχε σε εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου και δικτύωσης τομέων της οικονομίας στο Ερεβάν της Αρμενίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι και φορείς των εταίρων – χωρών που συμμετέχουν στο έργο, και συγκεκριμένα από τις χώρες περιμετρικά της Μαύρης Θάλασσας, της Αρμενίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας και της Βουλγαρίας. Επιστέγασμα της εκδήλωσης αποτέλεσε η υπογραφή κοινής δήλωσης από τους εταίρους της συνεργασίας, με στόχο την αναβάθμιση των ευκαιριών συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, την προώθηση και διευκόλυνση ανάπτυξης αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και διασυνοριακών οικονομικών σχέσεων, καθώς και της συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Τη συγκεκριμένη δήλωση συνεργασίας υπέγραψε για την Πιερική Αναπτυξιακή ο Διευθύνων Σύμβουλος κος Ντούρος Δημήτριος (Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης για την παρακολούθηση και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης).

 

Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα περιοχών της Αρμενίας, και αφού έγινε αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, εντοπίστηκαν από κοινού οι ευκαιρίες και τα προβλήματα των κυριότερων κλάδων της τοπικής οικονομίας για τη δημιουργία οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων σε διαφόρους τομείς μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Την δεύτερη και τρίτη ημέρα υλοποιήθηκε η εκδήλωση δικτύωσης των τομέων της οικονομίας. Αρχικά παρουσιάστηκαν από το στέλεχος της Πιερικής Αναπτυξιακής κο Ζαπουνίδη Κωνσταντίνο τα αποτελέσματα των ασκήσεων τοπικής οικονομικής ανάπτυξης στην Πιερία, καθώς επίσης και οι προτάσεις των τοπικών παραγόντων και εμπλεκομένων φορέων για τις δυνατότητες συνεργασίας και υλοποίησης πρωτοβουλιών μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο έργο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα για την Πιερία στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της εξοικονόμησης / παραγωγής ενέργειας.

 

Εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων κατέληξαν σε υπογραφή δηλώσεων πρόθεσης συνεργασίας, πεπεισμένοι ότι οι πολυεπίπεδες προσπάθειες θα επιτρέψουν την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων προς την ανάπτυξη των τοπικών/περιφερειακών οικονομιών.

 

Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κος Ρουκάς Δημήτριος συμμετείχε σε διμερείς συναντήσεις όπου αναπτύχτηκε ο προγραμματισμός εκ μέρους της Π. Ε. Πιερίας για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την τοπική οικονομική ανάπτυξη και για την προώθηση του διαλόγου, αποσκοπώντας στη καθιέρωση και καθοδήγηση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των προαναφερθέντων τομέων. Επιπλέον, με την υποστήριξη του στελέχους της Πιερικής Αναπτυξιακής, κας Κολοκάτση, διερευνήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού με εκπροσώπους συνεταιρισμών και επιχειρήσεων από την Πιερία που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Σκοπός της εκδήλωσης δικτύωσης ήταν να εξασφαλιστεί συλλογικό πνεύμα συνεργασίας, να προωθηθεί η στενότερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών και να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί συνεργασίας.

 

 

 

Πηγή: dionolympos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η πολιτικοποίηση της Αρμενικής Γενοκτονίας

Γράφει ο Χρήστος Ιακώβου

Η πρόσφατη συζήτηση που ξέσπασε δημοσίως με αφορμή την αναβολή ή όχι της ψήφισης του νόμου, ο οποίος θα ποινικοποιούσε τη μη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, με το σκεπτικό της δήθεν πιθανής ενόχλησης των Τουρκοκυπρίων, θύμισε ένα σκηνικό το οποίο εδώ και δεκαετίες πολλοί σε Κύπρο και Ελλάδα στηλιτεύαμε.

Θύμισε το πολιτικό παιγνίδι της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας στις ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη εκπόρνευση της ιστορίας στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων.    

Κάθε έθνος έχει στην ιστορία του γεγονότα που προτιμά να ξεχνά, γεγονότα τα οποία η συλλογική μνήμη απωθεί και προσπαθεί να διαγράψει. Η ιστοριογραφική αντιμετώπιση μιας γενοκτονίας είναι οδυνηρή και δύσκολη.

Κυρίως γιατί η ιστορική ανάλυση της γενοκτονίας δεν θέτει μόνο επιστημονικά, αλλά και πολιτικά και ηθικά ζητήματα. Ως εκ τούτου, για πολλούς η αναγνώριση μίας γενοκτονίας είναι προσαρμοσμένη σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι πιο συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας, προκειμένου να επιβάλει την τουρκική εκδοχή όσον αφορά την ιστορία της Γενοκτονίας, γίνονται εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ.

Θεωρώντας ότι η εγχώρια ιστοριογραφία επέφερε κορεσμό και άρχισε να γελοιοποιείται, στράφηκε σε δαπανηρότερες αλλά λυσιτελέστερες μεθοδεύσεις: με γενναιόδωρες χορηγίες ­ μέσω του ιδρυμένου για τον σκοπό αυτό, από το 1982, Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών της Ουάσιγκτον ­ επιχορήγησαν πολλά ερευνητικά προγράμματα και «υπηρεσίες» δεκάδων καθηγητών της οθωμανικής και σύγχρονης τουρκικής και Ιστορίας σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Τα κέρδη της επένδυσης αυτής δεν άργησαν να φανούν: όταν τον Απρίλιο του 1985 οι Αρμένιοι προσπάθησαν να επιτύχουν απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου η οποία να καθιέρωνε την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας, 69 επιστήμονες, που εκπροσωπούσαν 47 ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ, απηύθυναν ­ με πληρωμένες καταχωρίσεις στους «New York Times» και στη «Washington Post» ­ ανοιχτή δήλωση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων ζητώντας την απόρριψη μιας τέτοιας απόφασης.

Το βασικό επιχείρημά τους ήταν ότι τα γεγονότα της «υποτιθέμενης» Γενοκτονίας (alleged genocide) ήταν αμφιλεγόμενα· συνεπώς η εκτίμησή τους ανήκε μόνο στους αρμόδιους ιστορικούς, δηλαδή στους ίδιους, που αυτοαναγορεύονταν σε καθαυτό ειδικούς για το θέμα. Με άλλα λόγια υποστήριζαν ότι η απόφαση του Κογκρέσου θα ήταν καθαρώς πολιτική για ένα θέμα που μόνο επιστήμονες θα μπορούσαν να αποφασίσουν.

Στην τελική απόρριψη του αρμενικού αιτήματος (που επαναλήφθηκε και το 1987) συντέλεσε βέβαια η παρέμβαση της τότε κυβέρνησης Ρήγκαν και των Μανδαρίνων του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που αιτιολογήθηκε με τις πασίγνωστες πια και στερεότυπες αναφορές στην προστασία των αμερικανικών συμφερόντων, στον γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή κ.ά.π. Ωστόσο τα δημοσιεύματα εκείνα λειτούργησαν ως άλλοθι πολλών μελών του Κογκρέσου που απέσυραν την υποστήριξή τους από τη φιλοαρμενική πρόταση.

Η Αρμενική κοινότητα αντέδρασε άμεσα στην απροκάλυπτη ­ πλην αποτελεσματική ­ εκπόρνευση της ιστορίας τους. Το 1987, Αρμένιοι πανεπιστημιακοί δημοσιοποίησαν τις οικονομικές δοσοληψίες των πρωταγωνιστών της αναθεωρητικής «επιχείρησης» με την τουρκική κυβέρνηση, με αναλυτικές καταστάσεις των ιδρυμάτων και των προσώπων που επιχορηγήθηκαν (και με ποια ποσά) από το Ινστιτούτο Τουρκικών Σπουδών και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ερευνών της Άγκυρας. Στη συνέχεια απείλησαν να αποσύρουν τις δικές τους επιχορηγήσεις σε πανεπιστήμια των οποίων οι τουρκολόγοι εξαρτούσαν απροκάλυπτα τις ιστορικές αναλύσεις τους από τις επιταγές της τουρκικής κυβέρνησης.

Αυτό εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Χ. Λόρυ στο Πρίνστον, μετά την αποκάλυψη του ρόλου του ως «γραμματικού» του τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, κατέφυγαν και σε ειδικά δικαστήρια επιζητώντας την καταδίκη όσων διέβαλλαν κατ' εξακολούθηση τη Γενοκτονία και τα θύματά της (όπως έγινε, π.χ., με την συμβολική καταδίκη του Μπέρναρντ Λιούις στη Γαλλία). 

Η περίπτωση του Λόρυ είναι πιο θλιβερή: από αμέλεια της γραμματείας της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, εστάλη το γράμμα σε άλλο αποδέκτη και απεκαλύφθη ότι ο τουρκολόγος του Πρίνστον είχε στρατολογηθεί όχι μόνο για να εφοδιάζει σε συστηματική βάση τον τούρκο πρεσβευτή με επιχειρήματα εναντίον της διασύνδεσης της Γενοκτονίας με το Ολοκαύτωμα αλλά και ότι συνέτασσε ο ίδιος και τα γράμματα που απηύθυνε ο τούρκος διπλωμάτης για τον σκοπό αυτό στον αμερικανικό Τύπο και σε άλλους αποδέκτες.

Τα πράγματα στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετικά. Στα μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπου η ισχυρή παράδοση στις σπουδές ιστορίας δεν επιτρέπει παραμορφώσεις σαν αυτές που παρατηρούνται στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και οι επιτυχίες της Τουρκίας ήταν σαφώς μικρότερες. Εξάλλου, σε αντίθεση με τη στάση του αμερικανικού κογκρέσου, αρκετά ευρωπαϊκά κοινοβούλια αναγνώρισαν ήδη τη Γενοκτονία. Έτσι, όταν παρατηρούνται δείγματα άρνησης της Γενοκτονίας οι αντιδράσεις δεν είναι μόνο άμεσες· είναι αποδεκτές από την κοινή γνώμη και ως ένα βαθμό και από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τέλος, εύκολα κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι οι αντιδράσεις των διαφόρων εθνοτικών ομάδων, ακόμη και όταν εκφράζουν, δικαιολογημένα, ευαισθησίες, δεν πρέπει να επηρεάζουν το αποτέλεσμα της ιστοριογραφίας. Αλλά στην περίπτωση της αμφισβήτησης της Αρμενικής Γενοκτονίας δεν έχουμε να κάνουμε τόσο με ζητήματα ιστοριογραφικού χαρακτήρα ή έστω με την προσπάθεια μιας χώρας να επιτύχει το ξαναγράψιμο της ιστορίας της με ευνοϊκότερους γι' αυτήν όρους, αλλά με τις παρεμβάσεις της κρατικής δύναμης πάνω στην επιστήμη.

Πρόκειται για φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί ­ όπως συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις στις ΗΠΑ ­ σε οργουελιανή εξάρτηση των επιστημόνων από τις κυβερνήσεις, δικές τους ή και ξένες. Η εξάρτηση αυτή είναι περισσότερο ανησυχητική επειδή χρησιμοποιεί ακαδημαϊκά εργαλεία για πολιτικούς σκοπούς και κυρίως επειδή διεθνοποιείται για να προβάλει μαγικές, πλην όμως ψεύτικες, εικόνες. Ελπίζω ότι αυτά θα τα διαβάσουν κάποιοι στην Κύπρο. 

Ο Χρήστος Ιακώβου είναι Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών 

 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά από τον Αρμενικό Σταυρό Ελέους για τον Ραδιομαραθώνιο του Γηροκομείου

Σε ανακοίνωση του ο Αρμενικός Σταυρός Ελέους Ξάνθης αναφέρει:

"Ο Αρμενικός Σταυρός Ελέους Ξάνθης στα πλαίσια των δράσεών του για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, και συμμετέχοντας στον μαραθώνιο αγάπης υπέρ του γηροκομείου, αποφάσισε να προσφέρει ένα γεύμα αγάπης στους τροφίμους του γηροκομείου Ξάνθης την 24η Απριλίου.
 
Η προσφορά αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα γιατί αφενός μεν γίνεται στη μνήμη των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας που χάθηκαν στη διάρκεια των σφαγών  που ξεκίνησαν την 24η Απριλίου του 1915 από την κυβέρνηση των Νεοτούρκων, αφετέρου δε, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς τα ιδρύματα της Ελλάδας που αγκάλιασαν τους πρόσφυγες και έδωσαν την ελπίδα στο λαό μας για να συνεχίσει να ζει, να θυμάται, να καταδικάζει και να διεκδικεί.
 
Ένας αιώνας μνήμης. Ένας αιώνας ζωής.  Κάνουμε τη μνήμη προσφορά.
 
Επίσης την 24η Απριλίου διοργανώνουμε εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915. Η κινητή μονάδα.
 
Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης θα βρίσκεται στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αρμενικής κοινότητας Ξάνθης (Αγίου Ελευθερίου 54) από τις 9.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ.
 
Καλούμε όλους του συμπολίτες μας να είναι εκεί, να δώσουμε αίμα, να δώσουμε ζωή σε αντάλλαγμα των ψυχών που χάθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια των σφαγών και των εκτοπίσεων από το 1915 μέχρι το 1922".
 
 
 
 
Πηγή: thrakitoday.com
Διαβάστε περισσότερα...

Mε σετ 35 τραγουδιών ξεκίνησαν την περιοδεία τους για τη γενοκτονία των Αρμενίων οι System Of A Down

LA Forum.”Ελπίζω να σας αρέσουν οι System Of A Down” είπε ξεκινώντας την συναυλία στο Los Angeles o Daron Malakian και το εννοούσε αφού η αμερικανοαρμένικη superband δεν έλεγε να κατέβει από την σκηνή. 35 τραγούδια σε μια συναυλία είναι πολλά και μόνο οι Cure ξεπερνούν συνήθως στα live τους αυτόν τον αριθμό. Οι SOAD άρχισαν την παγκόσμια περιοδεία τους με το γενικό όνομα “Wake Up The Souls” για την υπενθύμιση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους πριν 100 χρόνια. Θα παίξουν σε άλλες έξι πόλεις πριν καταλήξουν σε ένα δωρεάν show στο Ερεβάν, πρωτεύουσα της σύγχρονης Αρμενίας.

 

 

Πηγή: redfm.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι