Menu

Θα αναγνωρίσει η Μεγάλη Βρετανία τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων;

«Η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος αναγνωρίζει τα όσα τραγικά υπέφεραν οι Αρμένιοι αλλά και όλες οι άλλες ομάδες που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα». Με αυτό τον… διπλωματικό τρόπο ο Τζέιμς Στόπφορντ, κόμης του Κούρταουν, απάντησε για λογαριασμό της κυβέρνησης στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βαρόνη Καρολίν Κοξ στην αγγλική Βουλή των Λόρδων.

 

Στην ερώτησή της η βαρόνη Κοξ ζητούσε να μάθει αν η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναγνωρίσει τις σφαγές Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων ως γενοκτονία.


To tweet από τον επίσημο λογαριασμό της Βουλής των Λόρδων με την ερώτηση της βαρόνης Κοξ 

 

Μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων η βαρόνη υπενθύμισε ότι πάνω από 20 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ αναφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στην Ουαλική Συνέλευση που έχουν παραδεχθεί ότι υπήρξε συστηματική σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων. «Θυμόμαστε και τιμούμε τα θύματα αλλά πιστεύουμε ότι προτεραιότητα της Μεγάλης Βρετανίας είναι να βοηθήσει τους λαούς και τις κυβερνήσεις σε Τουρκία και Αρμενία να αντιμετωπίσουν την κοινή τους ιστορία», επέμεινε ο κόμης Στόπφορντ.


Η βαρόνη Καρολίν Κοξ χθες στη Βουλή των Λόρδων

Η Καρολίν Κοξ αναφέρθηκε και στην αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών από τον Πάπα Φραγκίσκο. «Η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσει τη στάση της;», ξαναρώτησε τη Βουλή των Λόρδων η βαρόνη Κοξ, με αφορμή την αναγνώριση από τον Πάπα.

«Συμφωνούμε με την άποψη ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα μαθήματα της ιστορίας με θάρρος και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε παρόμοιες αγριότητες. Η κυβέρνηση αναθεώρησε τη στάση της για την αναγνώριση το 2013, και προς το παρόν δεν σχεδιάζει να αλλάξει στάση», επανέλαβε ο κόμης Τζέιμς Στόπφορντ.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη Βουλή των Λόρδων, η βρετανική κυβέρνηση δύσκολα θα χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία», επιλέγοντας να παροτρύνει τη συμφιλίωση ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία.

«Είναι ευχάριστο να βλέπουμε Αρμένιους στην τουρκική Εθνοσυνέλευση», είπε χαρακτηριστικά ο κόμης του Κούρταουν, αναφερόμενος στην εκλογή βουλευτών αρμενικής καταγωγής μετά τις τελευταίες εκλογές. Αναφέρθηκε επίσης σε διάφορα πρότζεκτ που χρηματοδοτούνται από τη Βρετανία στο πλαίσιο ενίσχυσης των τουρκοαρμενικών σχέσεων.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι