Menu

Μέρκελ: Δεν έχουμε πάρει αποστάσεις από το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

«Πάγο» στους πανηγυρισμούς της τουρκικής πρεσβείας στη Γερμανία βάζει η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σε συνέντευξή της ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν έχει πάρει αποστάσεις από το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Λοιπόν, καταρχάς η γερμανική κυβέρνηση δεν έλαβε αποστάσεις από αυτό το ψήφισμα, θέλω να το διαψεύσω ρητά. Είμαι άλλωστε και η ίδια μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου. Σε συζητήσεις με την Τουρκία καταστήσαμε σαφές τι είναι ένα ψήφισμα του Κοινοβουλίου» δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL, και συμπλήρωσε: ««Διότι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει αποστάσεις. Δεν μπορεί να το αφήσει κανείς να αιωρείται. Παράλληλα υπάρχει και μια νομική διάσταση. Πέραν τούτου διεξήγαμε συζητήσεις με την Τουρκία για το πώς θα συνεχιστούν οι σχέσεις μας. Ελπίζω φυσικά ότι οι βουλευτές μας θα μπορέσουν αν επισκεφτούν τους στρατιώτες μας στο Ιντσιρλίκ. Σε καμιά περίπτωση δεν γονατίσαμε μπροστά στην Τουρκία». 

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από διάψευση για «αποστασιοποίηση» της κυβέρνησης δια στόματος του Στέφεν Ζάιμπερτ την Παρασκευή. Ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε χτες ότι οι πληροφορίες αυτές είναι «παραπλανητικές και λανθασμένες» και ξεκαθάρισε ότι η  κυβέρνηση στηρίζει και υποστηρίζει το κυρίαρχο δικαίωμα της βουλής να εκφράζεται σε κάθε θέμα. 

Αναφορικά με την προσωπική άποψη της καγκελαρίου για την γενοκτονία των Αρμενίων ο κ. Ζαίμπερτ υπενθύμισε ότι, ναι μεν η Άνγκελα Μέρκελ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία του κοινοβουλίου λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, στη δοκιμαστική όμως ψηφοφορία στην ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών την προηγούμενη μέρα η καγκελάριος είχε ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος.

Η τουρκική πρεσβεία του Βερολίνου χαιρέτισε σήμερα τις δηλώσεις του κ. Ζάιμπερτ, εστιάζοντας, όμως, σε διαφορετικά σημεία. «Τις βλέπουμε σε γενικές γραμμές θετικά», είπε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Ρεφίκ Σοκούλογλου στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.).

Ο Τούρκος διπλωμάτης παρέπεμψε ιδίως σε δύο παρατηρήσεις του Στέφεν Ζάιμπερτ.«Εκτιμούμε την δήλωση ότι εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν τι είναι γενοκτονία και όχι στο κοινοβούλιο» και «Πέραν τούτου συμφωνούμε με την εκτίμηση του Ζάιμπερτ ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει πάντα την ίδια γνώμη με το Κοινοβούλιο».

«Υπάρχουν σαφείς συμφωνίες με την Τουρκία» 

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης στο RTL, η κ. Μέρκελ υπενθύμισε ότι υπάρχουν «σαφείς συμφωνίες με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων». 

«Σε αυτές ανήκουν 72 προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν για να μην χρειάζονται βίζα (οι Τούρκοι για την ΕΕ). Οι 72 αυτές προϋποθέσεις δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί και φυσικά θα επιμείνουμε να τηρηθούν οι συμφωνίες τόσο από πλευράς μας αλλά και από την τουρκική πλευρά. Επί του θέματος βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Tα χρονικά περιθώρια είναι μικρά. Θα εργαστούμε όμως εντατικά και μετά θα πρέπει ούτως ή άλλως να αποφασίσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του θέματος. Θα εξετάσουμε όλοι εάν έχουν εκπληρωθεί οι 72 προϋποθέσεις» ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, εκτός από τη συνάντηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο περιθώριο της συνόδου των G20 που θα διεξαχθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Κίνα, πιθανώς η καγκελάριος να έχει και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

 

 

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Σύρος «αγκάλιασε» για 21η φορά τα ορφανά παιδιά του Πολέμου από την Αρμενία

Η Σύρος «αγκάλιασε» για 21η φορά τα ορφανά παιδιά του Πολέμου από την Αρμενία

Με ένα πλατύ χαμόγελο αθωότητας και ξεγνοιασιάς και ένα «μεγάλο» ευχαριστώ ανταποδίδουν τα Αρμενάκια την αγάπη τους στους Έλληνες.

Με πρωτοβουλία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής για 21η συνεχόμενη χρονιά, έφτασαν στην Ελλάδα, στις 21 Αυγούστου παιδιά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην πλειοψηφία τους ορφανά από τον πρόσφατο πόλεμο στην Αρμενία.

Τα παιδιά συνοδεύονται από τον Αρχιεπίσκοπο των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων, Σεβασμιότατο Χορέν Ντογραματζιάν, τον επικεφαλής της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής, ο Έλληνας-Αρμένιος Χατσίκ Χατσατουριάν, καθώς και από δύο εκπαιδευτές.
Η Αρμενία βρίσκεται υπό την προστασία της Μόσχας, ως ομόδοξη χώρα αλλά και ως ανήκουσα στην Ευρασιατική Ένωση. Η σύγκρουση Αζέρων και Αρμένιων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ ξεκίνησε το 1991 και τερματίστηκε το 1994 με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Ωστόσο, από τότε τα επεισόδια είναι συνεχή και εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη διαφιλονικούμενη περιοχή.
Το Ναγκόρνο (Ορεινό)-Καραμπάχ ήταν παλαιότερα μία αυτόνομη διοικητική περιφέρεια (κατά τη σοβιετική τότε ορολογία «Όμπλαστ») της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης που ανήκε στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα συνεχίζει ν” αποτελεί μια «εκ των πραγμάτων» αυτόνομη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Γερμανία υποκύπτει στις πιέσεις της Τουρκίας για Αρμενικό

Μια θαρραλέα κίνηση της γερμανικής Βουλής, με την οποία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, φαίνεται ότι πέφτει θύμα των πολιτικών συμφερόντων της κυβέρνησης του Βερολίνου. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σχεδιάζεται «πολιτική χειρονομία καλής θέλησης προς την Τουρκία, ούτως ώστε να επιτραπεί σε βουλευτές της Μπούντεσταγκ να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ».

Η καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησαν να εμφανιστεί ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους και να αποστασιοποιηθεί η κυβέρνηση από το ψήφισμα του Κοινοβουλίου.

Αντιδρώντας στο ψήφισμα της Μπούντεσταγκ, η Άγκυρα έχει απαγορεύσει την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ της ανατολικής Τουρκίας, από όπου οι συμμαχικές δυνάμεις επιχειρούν κατά του Ισλαμικού Κράτους, με την συμμετοχή των γερμανικών αναγνωριστικών αεροπλάνων Tornado.

Κατά το δημοσίευμα του Spiegel, όλο το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προσπάθησαν να βρουν μια λύση στην Άγκυρα. Εκεί, όμως, τους διεμηνύθη με κατηγορηματικό τρόπο ότι η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί δημόσια αποστασιοποίηση της κυβέρνησης Μέρκελ από το ψήφισμα της Βουλής της.

Διαδήλωση Τούρκων με οθωμανικές στολές κατά της απόφασης του γερμανικού κοινοβουλίου. Διατείνονται ότι «το μεγαλύτερο ψέμα της 100ετίας είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων» (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Σε αυτήν την τουρκική απαίτηση θα ανταποκριθεί τώρα το Βερολίνο και η Άγκυρα θα ικανοποιηθεί και θα επιτρέψει την επίσκεψη στο Ιντζιρλίκ, όπως έχει γίνει γνωστό από ανεπίσημες συζητήσεις.

Ο Ζάιμπερτ θα δηλώσει δημοσίως ότι το ψήφισμα της Μπούντεσταγκ δεν έχει σε καμία περίπτωση δεσμευτική ισχύ για την γερμανική κυβέρνηση και ότι πρόκειται για μια πολιτική διακήρυξη του Κοινοβουλίου δίχως αξία.

Στο παρασκήνιο, την γερμανική κυβέρνηση απασχόλησε ποιος θα κάνει αυτή τη δήλωση. Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ δεν ήθελε να αναλάβει αυτό το ρόλο. Για την ίδια τη Μέρκελ δεν ετίθετο καν θέμα, διότι μια τέτοια κίνηση θα ερμηνευόταν ως υποταγή της στον Ερντογάν. Έτσι βρέθηκε η λύση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η Γερμανίδα καγκαλάριος με τον Αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν σε πρόσφατη συνάντησή τους (φωτ.: EPA / Kay Nietfeld)

Πάντως, σε ό,τι αφορά την ουσία, γράφει το Spiegel, η σχεδιαζόμενη κίνηση δεν αλλάζει κάτι. Κι αυτό γιατί στο παρασκήνιο, τόσο η Μέρκελ όσο και ο Στάινμαγιερ είχαν εκφράσει την άποψη ότι το ψήφισμα δεν ήταν καλή ιδέα. Ο δε Στάινμαγιερ έχει επιμελώς αποφύγει να μιλήσει για Γενοκτονία των Αρμενίων.

Μετά τη δήλωση Ζάιμπερτ αναμένεται να δοθεί από την Άγκυρα το πράσινο φως, για να μεταβούν οι Γερμανοί βουλευτές στο Ιντζιρλίκ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τόμας Οπερμαν είχε αποστείλει προ ημερών στην Άγκυρα «τελεσίγραφο» να άρει την απαγόρευση έως τις αρχές Οκτωβρίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τον Δεκέμβριο την παράταση παραμονής της γερμανικής αποστολής στο Ιντζιρλίκ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Spiegel το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη εκπονήσει σχέδια για την μετεγκατάσταση των γερμανικών αναγνωριστικών αεροπλάνων Tornado σε άλλη χώρα της περιοχής.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι