Menu

Ως στρατιώτες έφτασαν οι πρώτοι Αρμένιοι στην Κομοτηνή

Περίπου 600 είναι οι οικογένειες Αρμενίων που ζουν σήμερα στην Κομοτηνή. Ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και με τον ερχομό στην Ελλάδα πολλών οικογενειών αρμένικης καταγωγής. Μέχρι τότε περίπου 150 ήταν οι οικογένειες των Αρμενίων στην Κομοτηνή. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 FM, o πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν, με αφορμή την επετειακή εκδήλωση που προγραμματίζεται την επόμενη εβδομάδα, για τα 180 χρόνια της ορθόδοξης αρμένικης εκκλησίας.

Ο ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΑΡΜΕΝΙΟ»

Ο ναός Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή (Αρμενική γλώσσα: Σουρπ Κρικόρ Λουσαβορίτς) είναι ένας χριστιανικός αρμένικος ναός, ο οποίος εγκαινιάστηκε στις 25 Νοεμβρίου 1834 στην Κομοτηνή. Ο ναός βρίσκεται στην ιστορικά γνωστή περιοχή της Κομοτηνής με το όνομα Αρμενιό, λόγω του ότι στην περιοχή αυτή κατοικεί η Αρμένικη κοινότητα Κομοτηνής (το "Αρμενιό" είναι η περιοχή δυτικά του σημερινού Δημαρχείου Κομοτηνής και ανατολικά του Ξενοδοχείου "Ξενία". Ο ναός χτίστηκε σε οικόπεδο της αρμένικης κοινότητας Κομοτηνής και σήμερα σώζεται η κτητορική επιγραφή, όπου φαίνεται το έτος κατασκευής και το ποσό που χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του ναού. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον άγιο Ιάκωβο και υπαγόταν διοικητικά στην αρχιεπισκοπή Αδριανούπολης. Σύμφωνα με την Αρμένικη θρησκευτική παράδοση, στην Κομοτηνή υπήρξε επιδημία πανούκλας και έγινε τάμα στον άγιο Ιάκωβο, με αποτέλεσμα η πανούκλα να παρέλθει. Τότε η κοινότητα διατήρησε ετήσιο "μαντάγ" (αρμένικο "κουρμπάνι/τάμα") στο σωτήριο άγιο, αλλά όταν αργότερα το ετήσιο "μαντάγ" λησμονήθηκε νέα επιδημία σάρωσε την Κομοτηνή. Οι πιστοί τότε ξαναεπικαλέστηκαν τη βοήθεια του αγίου και σήμερα κάθε δεύτερη Κυριακή του Δεκέμβρη για την σωτηρία της πόλης τιμάται στην εκκλησία ο άγιος Ιάκωβος. Για τα 180 χρόνια από την ίδρυση της, η πόλη μας θα υποδεχθεί τον προκαθήμενο του Αρμενικού Πατριαρχείου. Ειδικότερα την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 5μ.μ. ο οικουμενικός πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος κι ο προκαθήμενος του Αρμενικού πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, καθολικός πατριάρχης κ.κ. Αράμ Α΄ θα τελέσουν επίσημη επίσκεψη στην Αρμενική εκκλησία όπου και θα λάβει χώρα σύντομη δοξολογία και χαιρετισμοί. Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 8:00 μ.μ. στο μέγαρο μουσικής Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση της 180ης επετείου από την ανέγερση της Ορθοδόξου Αρμενικής Εκκλησίας Κομοτηνής, παρουσία του Αρμενίου Πατριάρχη του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ.κ. Αράμ Α΄, που προεδρεύει για δεύτερη οκταετή θητεία στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των "Εκκλησιών" (Π.Σ.Ε.) και 57μελούς χορωδίας «Βαρτανάντς» από την Κωνσταντινούπολη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμό του προέδρου του τμήματος Θεολογίας καθηγητή Χρυσόστομου Α. Σταμούλη για τα 180 χρόνια της Αρμενικής Εκκλησίας Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή Κομοτηνής και ομιλία με θέμα «Όταν η Θεολογία συναντά τον πολιτισμό της αγάπης». Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου κι ώρα 10 π.μ. θα τελεστεί επισκοπική θεία λειτουργία και πατριαρχικό κήρυγμα από τον προκαθήμενο του Αρμενικού πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ. Αράμ Α΄ Στις 1.30 μ.μ. θα παραστεί επίσημο γεύμα προς τιμή των Πατριάρχη κ.κ. Αράμ Α΄στο ξενοδοχείο Χρήστος κι Εύη.

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

«Δίνουμε έμφαση στην επέτειο, διότι η παρουσία της αρμενικής κοινότητας είναι διαχρονική και έντονη και, πάντα στο πλαίσιο της αρμονικής διαβίωσης και με κάθε τρόπο να προσπαθούν να δείχνουν το καλό τους πρόσωπο και να είναι χρήσιμοι στην πόλη», είπε ο Στεπάν Ματεοσιάν και πρόσθεσε «έχουμε μεγάλη αγωνία και χαρά βέβαια, αλλά πιστεύω ότι και η αίσθηση του καθήκοντος και η προετοιμασία που κάνουμε θα μας βοηθήσουν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων». Η εκκλησία ιδρύθηκε το 1834, όμως η παρουσία της αρμενικής κοινότητας στην Κομοτηνή είναι προγενέστερη. Οι Αρμένιοι, σύμφωνα με τον κ. Ματεοσιάν «ήρθαν εδώ, όπως και σε άλλες περιοχές της αυτοκρατορίας, ως γενναίοι στρατιώτες. Κι έτσι βρέθηκαν εκτός της Αρμενίας και σε περιοχές όπως η Κομοτηνή. Τότε η αρμένικη κοινότητα είχε πιο έντονη παρουσία στην Κομοτηνή, καθώς στην περίοδο του μεσοπολέμου είχε φτάσει και τα 4.000 άτομα. Μετά υπήρξαν τα προβλήματα στη Σοβιετική τότε Αρμενία και πολύς κόσμος «υποχρεώθηκε» να φύγει. Έτσι, πολλοί συμπατριώτες μας κινήθηκαν προς την Ανατολή και άλλοι έφυγαν προς τη Δύση». Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες Αρμενίων. Οι Αρμένιοι έχουν έντονη παρουσία στο Παρίσι, σε πόλεις των ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Στην Κομοτηνή περίπου 600 οικογένειες είναι οι οικογένειες των Αρμενίων σήμερα.

 

Δήμος Μπακιρτζάκης

 

 

Πηγή: xronos.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι