Menu

Μακρόν: Εξετάζουμε πώς θα κάνουμε νόμο την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τη δέσμευσή του, που μετρά ήδη έναν χρόνο, ότι η ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων θα συνεχίσει να τιμάται επανέλαβε ο Εμανουέλ Μακρών ενώπιον των μελών του CCAF, της οργάνωσης που εκπροσωπεί την αρμενική κοινότητα στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας έδωσε χθες το παρών στο ετήσιο δείπνο που διοργανώνουν οι Αρμένιοι στο Παρίσι, και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, από το 2019 η 24η Απριλίου είναι στο επίσημο ημερολόγιο της χώρας.

Μακρόν: Η Τουρκία βασίζει την πολιτική της στο ρεβιζιονισμό. Καμία μεγάλη ιστορία δεν είναι δομημένη με ψέματα και άρνηση.

«Η μάχη των Αρμενίων για τη διεθνή αναγνώριση είναι και μια μάχη κατά της σιωπής και της λήθης. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της αλήθειας, υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός αδελφοσύνης ανάμεσα στους Αρμένιους και στους Γάλλους», ανέφερε και σημείωσε ότι η χώρα του έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001.

Επίσης, δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη η νομοτεχνική διαδικασία για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων· αυτή η αποστροφή στο λόγο του Γάλλου προέδρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Τον Ιούλιο του 2016 η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα τη σχετική τροπολογία που προβλέπει ποινή φυλάκισης έως 1 έτος και χρηματικό πρόστιμο 40.000 ευρώ. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σαρκοζί, ωστόσο, «πάγωσε» από το Συνταγματικό Δικαστήριο που απεφάνθη ότι περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης.

Εμανουέλ Μακρόν και Τανέρ Ακτσάμ (φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)

 

Πριν από την έναρξη του ετήσιου δείπνου του CCAF, στο οποίο επίσημος προσκεκλημένος ήταν και ο Τούρκος ιστορικός Τανέρ Ακτσάμ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ζακ Σιράκ ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2019. «Καταγγείλατε την άρνηση», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Τανέρ Ακτσάμ αναφερόμενος στο έργο του Killing Orders: Talat Pasha’s Telegrams and the Armenian Genocide.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι