Menu

Διαμάχη μεταξυ Τουρκίας - Αρμενίας για τη Γενοκτονία του 1915

Ευθύνες στην κυβέρνηση του Ερεβάν καταλόγισε ο Ταγίπ Ερντογάν.Εμπλοκή στην επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Αρμενία εξακολουθεί να προκαλεί το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Ερεβάν ότι δέχεται έξωθεν παρεμβάσεις για το κείμενο της διπλωματικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σκληρή γλώσσα εναντίον της Αρμενίας χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν."Η Αρμενία έχει προσπαθήσει να παρέμβει στο κείμενο των ιστορικών συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων που υπεγράφησαν τον Οκτώβριο του 2009 στη Ζυρίχη", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το Ερεβάν εξέφρασε την αμηχανία του απέναντι στις αιτιάσεις του κ. Ερντογάν και ζήτησε νέο κύκλο συνομιλιών με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στις 12 Ιανουαρίου το συνταγματικό δικαστήριο της Αρμενίας αποδέχθηκε δύο κείμενα συμφωνιών για επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Άγκυρα και εκατέρωθεν άνοιγμα των συνόρων.

Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές επισήμαναν ότι οι δύο αυτές συμφωνίες έρχονται σε σύγκρουση με άρθρο της αρμενικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, που αναφέρεται στη γενοκτονία χιλιάδων αμάχων το 1915, ένα γεγονός που η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Στο προσκήνιο ξανά το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων
Νέα αντιπαράθεση δημιουργήθηκε για ακόμη μία φορά ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία για τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την Άγκυρα να κατηγορεί το Ερεβάν ότι προσπαθεί να επωφεληθεί της διαδικασίας συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να επαναφέρει το ζήτημα της γενοκτονίας στο προσκήνιο.

«Η Αρμενία έχει προσπαθήσει να παρέμβει στο κείμενο των ιστορικών συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων που υπεγράφησαν τον Οκτώβριο του 2009 στη Ζυρίχη», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anatolia.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Αρμενίας αποφάσισε στις 12 Ιανουαρίου ότι τα δύο σύμφωνα που υπογράφηκαν και προβλέπουν τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Όμως το δικαστήριο υπογράμμισε ακόμη ότι έρχονται σε αντίθεση με ένα άρθρο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας, το οποίο αναφέρεται στην «γενοκτονία του 1915» έναν όρο που απορρίφθηκε από την Τουρκία.

«Η ερμηνεία του δικαστηρίου της Αρμενίας δε μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί, διαφορετικά θα βλάψει τη διαδικασία της συμφιλίωσης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά του ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Εντουαρντ Ναλμπάντιαν εξέφρασε την «αμηχανία» του για τις κατηγορίες αυτές, καθώς και την πρόθεσή του να συζητήσει το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα διαμάχη μεταξυ Τουρκίας - Αρμενίας για τη Γενοκτονία του 1915

Εμπλοκή στην επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Αρμενία εξακολουθεί να προκαλεί το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Ερεβάν ότι δέχεται έξωθεν παρεμβάσεις για το κείμενο της διπλωματικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σκληρή γλώσσα εναντίον της Αρμενίας χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "Η Αρμενία έχει προσπαθήσει να παρέμβει στο κείμενο των ιστορικών συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων που υπεγράφησαν τον Οκτώβριο του 2009 στη Ζυρίχη", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το Ερεβάν εξέφρασε την αμηχανία του απέναντι στις αιτιάσεις του κ. Ερντογάν και ζήτησε νέο κύκλο συνομιλιών με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στις 12 Ιανουαρίου το συνταγματικό δικαστήριο της Αρμενίας αποδέχθηκε δύο κείμενα συμφωνιών για επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Άγκυρα και εκατέρωθεν άνοιγμα των συνόρων.

Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές επισήμαναν ότι οι δύο αυτές συμφωνίες έρχονται σε σύγκρουση με άρθρο της αρμενικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, που αναφέρεται στη γενοκτονία χιλιάδων αμάχων το 1915, ένα γεγονός που η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.

Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις Αρμένικης παροικίας Θεσσαλονίκης

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ 17.01

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 

10:30

ΚΥΡΙΑΚΗ 24.01

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 

10:30

ΚΥΡΙΑΚΗ 31.01

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 

10:30

ΚΥΡΙΑΚΗ 07.02

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ «ΒΑΡΤΑΝΑΝΤΣ» 

10:30

ΚΥΡΙΑΚΗ 14.02

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΤΥΡΙΝΗΣ – Αρχή της Σαρακοστής – Υπαπαντή Κυρίου

10:30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.02

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

19:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 21.02 

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

10:30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.02

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

19:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.02 

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ) 

10:30


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Επιτροπή Κυριών

Κυριακή 24.01.10, 18:00

Κοπή Πίτας

Αίθουσα Δερζακαριάν


Αρμενικός Σταυρός του Ελέους, Παράρτημα «ΑΝΙ»

ΧΟΡΟΣ & ΚΟΨΙΜΟ ΠΙΤΑΣ

Σάββατο 06.02.10, 18:00

Ξενοδοχείο «Πανόραμα» (πρώην «Αστέρια»).

Περισσότερες λεπτομέρειες με ιδιαίτερη επιστολή.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΠΑΖΑΡ ΦΑΓΗΤΟΥ

Κυριακή 21.03.10  


Πολιτιστικός Σύλλογος «Χαμασκαΐν»

ΑΡΜΕΝΙΚΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Κυριακή 31.01.10, 12:00

Συνεστίαση (είσοδος 10 €. Δωρεάν για τα παιδιά έως 12 ετών).

Αίθουσα Δερζακαριάν

ΑΡΜΕΝΙΚΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Κυριακή 21.02.10, 12:00

Προβολή της ταινίας

«Το σπίτι με τους κορυδαλλούς»

των αδελφών Ταβιάνι, που είναι αφιερωμένη στην Αρμενική Γενοκτονία.

Αίθουσα Δερζακαριάν.

ΑΡΜΕΝΙΚΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Κυριακή 28.02.10, 12:00

Συνεστίαση (είσοδος 10 €. Δωρεάν για τα παιδιά έως 12 ετών)

Αίθουσα Δερζακαριάν


Δεσμευμένη Ημέρα

Σάββατο, 08.05.10

Επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του «ՀՕՄ»

Ευλογία Σπιτιών

Ο Αρχιμανδρίτης κ. Μασίς Ζομπογιάν θα επισκέπτεται τα σπίτια των συμπατριωτών μας ύστερα από συνεννόηση.

Εβδομάδα Παγκόσμιας Προσευχής

Σάββατο 23.01.10, 19:00

Με την ευκαιρία της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, θα πραγματοποιηθεί Δέηση στην Καθολική Εκκλησία (οδός Φράγκων 19).

Θα αναγνωσθεί το Ευαγγέλιο και στην αρμενική γλώσσα.

Είσοδος ελεύθερη.


Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter