Menu

Τιμωρία Ομπάμα στην Μασαχουσέτη για την μη-αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της ήττας των Δημοκρατικών απο τους Ρεπουμπλικάνους κατά την διάρκεια των εκλογών στην πολιτεία της Μασαχουσέτης κάνει η τουρκική εφημερίδα Χουρριέτ

Το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται ως τιμωρία του Ομπάμα για την πολιτική του επί της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας και για την φθίνουσα αμερικανική βοήθεια προς την Αρμενία (Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για την χορήγηση πιστώσεων για το 2010 για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ύψους ποσό των 8 εκατομμυρίων $).

Πολλοί Αρμενο-Αμερικανοί ψήφισαν κατά του υποψήφιος του Κόμματος των Δημοκρατικών του Πρόεδρου των ΗΠΑ Barack Obama στις εκλογές της Τρίτης για τη βασική έδρα της Γερουσίας στη Μασαχουσέτη, σε μια προσπάθεια να τιμωρήσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Κατηγορούν τον Ομπάμα για την αθέτηση της υπόσχεσης του να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

Η έδρα της Μασαχουσέτης η οποία έμεινε κενή μετά από το θάνατο του Γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, θεωρείται προπύργιο των Δημοκρατικών, ενώ ο εκλιπών Έ. Κέννεντι, που διατηρούσε την έδρα στη Γερουσία επί 46 χρόνια (είχε εκλεγεί το 1962, στη θέση του αδελφού του Τζων) τον οποίο Αρμένιοι θεωρούσαν ως μια θρυλική μορφή καθώς ήταν υποστηρικτής της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η Μάρθα Κόκλεϊ υποψήφια των Δημοκρατικών έχασε με ποσοστό 47% έναντι 52% του Σκοτ Μπράουν υποφηφίου των Ρεπουμπλικάνων,.

Η Μασαχουσέτη, μαζί με τε τις πολιτείες της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης είναι απο τις πολιτείες όπου οι Αρμένο-Αμερικανοί έχουν την ισχυρότερη επιρροή στην τοπική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του Ομπάμα το 2008 τουλάχιστον δύο φορές δημοσίως δεσμεύτηκε να την γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά ανέτρεψε τη θέση του αυτή το 2009 υποστηρίζοντας σθεναρά την διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενικά κατά της Τουρκίας

Η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία ότι επιδιώκει να μπλοκάρει τη συμφωνία για την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων, προειδοποιώντας ότι μπορεί να καταρρεύσει η όλη διαδικασία.

Ουσιαστικά, οι επισημάνσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας, Εντουάρντ Ναλμπαντιάν, ήλθαν σε απάντηση της έκφρασης δυσαρέσκειας από την πλευρά της Τουρκίας για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αρμενίας που θέτει θέμα αναγνώρισης της γενοκτονίας του 1915. Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο στη Ζυρίχη δύο πρωτόκολλα της συμφωνίας, που πρέπει να επικυρωθούν από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών προκειμένου να τεθούν σε ισχύ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αρμενίας τα επικύρωσε, αλλά η Τουρκία θεωρεί ότι «η Αρμενία έχει προσπαθήσει να παρέμβει στο κείμενο των ιστορικών συμφωνιών για την εξομάλυνση των σχέσεων που υπεγράφησαν τον Οκτώβριο του 2009, στη Ζυρίχη».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας, ο Εντουάρντ Ναλμπαντιάν δήλωσε: «Εάν η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να επικυρώσει τα πρωτόκολλα, εάν συνεχίσει να μιλά τη γλώσσα των τελεσιγράφων και των προϋποθέσεων και να μπλοκάρει τη διαδικασία, τότε δεν το αποκλείω».

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter