Menu

Δέν επελέγη τυχαία για την συνάντηση Παπανδρέου Ερντογάν

Με πόνο και διωγμούς Ελλήνων χριστιανών είναι συνδεδεμένο το Ερζερούμ η αρχαία Θεοδοσιούπολη.

Πόλη σύμβολο για την γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων
Ήταν  η περιοχή όπου έγινε το πρώτο συνέδριο των Κεμαλικών, όπου αποφασίστηκε η εξόντωση όσων χριστιανών που είχαν απομείνει στο οθωμανικό κράτος…
Ο πανεπιστημιακός Φάνης Μαλκίδης μας θυμίζει τα ιστορικά γεγονότα.

Τον  λέκτορα του ΔΠΘ Θεοφάνη Μαλκίδης επέλεξε το ράδιο Χρόνος 87,5fm για να   προσεγγίζει ιστορικά την πόλη όπου επέλεξε ο Ταγήπ Ερντογάν να μιλήσει στα γεράκια της τουρκικής διπλωματίας εκεί όπου βρίσκεται από χθες και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η επίσκεψη αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού έχει γίνει ήδη αντικείμενο σχολιασμού στο εσωτερικό της Ελλάδας, όχι μόνο για τον λόγο ότι η διάσκεψη πραγματοποιείται στην πόλη σύμβολο της γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων (πέρυσι έγινε στο Μαρντίν, την πόλη σύμβολο της σφαγής των Ασσυρίων στην νοτιοανατολική Τουρκία) , ούτε βέβαια μόνο για την παράλειψη, της επίσκεψης στο Φανάρι, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ (η οποία είθισται κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των πρωθυπουργών στη γειτονική χώρα), αλλά διότι ήδη διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα επισημαίνουν ότι «η επίσκεψη Παπανδρέου εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης μυστικής διπλωματίας».

Η συνέντευξη που ακολουθεί αναλύει τι είναι το Ερζερούμ φωτίζοντας στιγμές που δεν πρέπει να ξεχνά η ιστορική μνήμη.

Τι είναι το Ερζερούμ  τι έχει γίνει εκεί κ .Μαλκίδη;
-Είναι η παλιά Θεοδοσιούπολη, η Ρωμαϊκή, η Βυζαντινή, η πόλη που σήμερα ονομάζεται Ερζερούμ, δηλαδή πόλη των Ρωμιών, μια πόλη η οποία στην ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπαιξε σημαντικό ρόλο και μάλιστα μέχρι πρόσφατα αποτελούσε και αποτελεί, μια πάρα πολύ σημαντική, όχι πάντα με καλούς συμβολισμούς για την ελληνική ιστορία, πόλη.
Πολλοί την αποκαλούν ως «Βατερλό» του χριστιανικού κόσμου.
-Δεν έχουν άδικο. Να ξετυλίξουμε το κουβάρι όμως. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτή η πόλη πήρε το όνομα της από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο, η Θεοδοσιούπολη, σήμερα το Ερζερούμ, αποτελούσε μια πάρα πολύ σημαντική πόλη του Βυζαντίου. Η πόλη μετά το 1204 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, λίγα χρόνια πριν με τον Ρωμανό Διογένη, ήταν αυτή η πόλη μαζί με το Μάτζικέρτ που ουσιαστικά άλλαξε το ρουν της ιστορίας της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Είναι το 1071 σε αυτή την περιοχή αιχμαλωτίστηκε ο Ρωμανός Διογένης από τους Σελτσούκους του Αρπ Ασλάν, βέβαια ο Διογένης απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων αλλά το Βυζάντιο υποχρεώθηκε σε ετήσιο φόρο από τους Σελτσούκους. Ουσιαστικά αυτή η μάχη σε αυτή την περιοχή άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή των Σελτσούκων σε όλη την Μικρά Ασία και έξη χρόνια αργότερα δημιούργησαν την πρωτεύουσα τους, την Νίκαια, εκεί που έγινε και η εγκατάσταση των πρώτων Σελτσούκων.
Έχει ενδιαφέρον ότι σε αυτή την πόλη κρίθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας ή γενικότερα της ευρωπαϊκής ιστορίας μιας και από εκεί ξεκίνησε μια εισβολή που δημιούργησε νέες συνθήκες και νέα δεδομένα στην Μικρά Ασία. Όλη αυτή η περιοχή του σημερινού κομματιού του Ερζερούμ αποτελούσε και αποτελεί ένα χώρο που υπήρξαν τουλάχιστον τρεις λαοί, για τους Έλληνες και τους Αρμένιους και μετά προέκυψαν και οι Σελτζούκοι Τούρκοι. Επίσης το γεγονός ότι αυτή η πόλη ήταν οχυρωμένη και λίγο αργότερα κράτησε σημαντικό ρόλο και στην αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.
Είναι η Αυτοκρατορία των μεγάλων Κομνηνών, η οποία μαζί με την Τραπεζούντα ως πρωτεύουσα έχει ως σημαντική πόλη, πολύ σημαντική πόλη, την Θεοδοσιούπολη και μάλιστα μαζί με την Μελετινή, την σημερινή Μαλάτια, αποτελούσε ένα δίδυμο κέντρο χριστιανισμού και ελληνισμού. Βεβαίως όταν έπεσε και η Θεοδοσιούπολη και η Μαλάτια, ουσιαστικά άλλαξε το δεδομένο της περιοχής.
Λίγο αργότερα, τουλάχιστον 200 χρόνια μετά την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας αυτή η πόλη ήταν τόπος εξορίας ο οποίος κορυφώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, εκεί που υπήρξαν τα περιβόητα τάγματα εργασίας.  Η Θεοδοσιούπολη ήταν ένα κέντρο συγκέντρωσης όπου ουσιαστικά μετά από ατέλειωτες πορείες, εδώ είναι και η διαφορά που έχει η δική μας γενοκτονία με το ολοκαύτωμα. Εκεί υπήρχαν τόποι συγκέντρωσης όπως το Άουσβιτς, το Νταχάου, στην δική μας γενοκτονία τα κέντρα συγκέντρωσης ήταν ανύπαρκτα – γιατί η δική μας γενοκτονία γινόταν στον δρόμο. Με ατελείωτες πορείες θανάτου που οδηγούσαν στα τάγματα εργασίας του Ερζερούμ. Ξεκινώντας από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Θράκη, αυτούς τους οδηγούσαν εκεί...

Μιλείστε μας για τα τάγματα εργασίας;
-Τα τάγματα εργασίας ήταν τάγματα ανεπιθύμητων χριστιανών τα οποία εφαρμόστηκαν κυρίως κατά των Ελλήνων και των Αρμενίων κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου αλλά και αργότερα και είχαν ως αποτέλεσμα αυτά τα τάγματα να φτιάξουν υποδομές στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας. Ουσιαστικά ήταν τάγματα εξόντωσης, μια και πάρα πολλοί από αυτούς που ξεκινούσαν από την Θράκη και από άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας και του Πόντου, χωρίς νερό και φαγητό βάδιζαν στο χιόνι και στο κρύο για ατελείωτα χιλιόμετρα. Πέθαιναν στους δρόμους, εξαφανίζονταν και όσοι επιβίωναν μετά από αυτή την διαδικασία συγκεντρώνονταν στο Ερζερούμ και δολοφονούνταν κατά εκατοντάδες ή χιλιάδες. Ουσιαστικά η διαδικασία των ταγμάτων εργασίας επαναλήφθηκε 20 χρόνια αργότερα, μετά την γενοκτονία, μετά την επιβολή του περιβόητου κεφαλικού φόρου εναντίων των Ελλήνων της Πόλης, οι οποίοι το 1942-43 επίσης εξορίστηκαν στα τάγματα εργασίας στην πόλη του Ερζερούμ. Υπάρχουν θύματα 20 Αρμένιοι και Έλληνες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τον φόρο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αυτός ο φόρος ήταν ένας αυθαίρετος φόρος εναντίον των Ελλήνων σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε ο οφειλέτης να πληρώσει μέσα σε 15 μέρες ένα τεράστιο ποσό.
Επίσης το Ερζερούμ  ήταν η περιοχή όπου έγινε το πρώτο συνέδριο των Κεμαλικών, όπου αποφασίστηκε η εξόντωση όσων χριστιανών είχαν απομείνει στο οθωμανικό κράτος και μάλιστα έβαλαν ως ζήτημα ότι δεν πρέπει να δοθούν προνόμια στους Χριστιανούς, να επικρατήσει η εθνική ανεξαρτησία και να εξοντωθούν όσοι χριστιανοί – Έλληνες είχαν απομείνει.
Έχει ενδιαφέρον ότι σε αυτή την περιοχή που γειτνιάζει με την Αρμενία βρίσκεται το βιβλικό όρος Αραράτ, το οποίο είναι κατεχόμενο. Οι Αρμένιοι δεν θεωρούν ότι αυτά τα σύνορα είναι δικά τους και επίσης ότι σε αυτή την περιοχή έχουν χαθεί χιλιάδες άνθρωποι, Έλληνες κυρίως αλλά και Αρμένιοι, σε έναν χώρο όπου ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που βρίσκεται ο πρωθυπουργός εκεί, αποπνέει μάλλον έναν άσχημο συμβολισμό αν αναλογιστούμε τα όσα δημοσιεύματα σχετίζουν το γεγονός ότι θα συζητηθούν ζητήματα του Αιγαίου.
Άρα δεν επιλέγονται τυχαία οι χώροι συνάντησης;
-Δεν έχετε άδικο, θα σας υπενθυμίσω το γεγονός ότι δύο πρωθυπουργοί έχουν καταθέσει στεφάνι στον βασικό υπεύθυνο της γενοκτονίας, γενικότερα του αφανισμού των Ελλήνων, ο οποίος συν τοις άλλοις στο Ερζερούμ αποφάσισε το 1919 την περαιτέρω εξόντωση των δικών μας ανθρώπων».

Τρεις μέρες στην Άγκυρα το συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών και την 4η μέρα στο Ερζουρούμ όπου κλήθηκε ο Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός της χώρας μας Γιώργος Παπανδρέου έφθασε στο Erzurum προχθές αργά το βράδυ όπου θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών η οποία για τρεις μέρες φιλοξενείτο στην Άγκυρα και την τέταρτη μεταφέρθηκε στο Ερζουρούμ. Τα τουρκικά μέσα γράφουν: «Στο αεροδρόμιο τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu και ο υπουργός Υγείας Recep Akdağ.Ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan και ο Έλληνας ομόλογος του θα παραβρεθούν στην τελετή εγκαινίασης των αθλητικών εγκαταστάσεων των 25ων Χειμερινών Πανεπιστημιακών Αγώνων και στη συνέχεια στο πλαίσιο της Διάσκεψης Πρεσβευτών θα απευθυνθούν στους Τούρκους πρεσβευτές.Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν πρώτα σε πρόγευμα εργασίας στις 10:00, έπειτα στις 13:00 στο στάδιο Cemal Gürsel θα πραγματοποιήσουν τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της 25ης χειμερινής Πανεπιστημιάδας. Στις 10:00 σε πρόγευμα εργασίας συναντήθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu και ο Έλληνας ομόλογος του Δημήτρης Δρούτσας.Στις 15:00 ο Τούρκος πρωθυπουργός Erdoğan θα παραθέσει γεύμα στους πρεσβευτές στην οποία θα συμμετέχει και ο Έλληνας ομόλογος του. Οι δύο πρωθυπουργοί θα  εκφωνήσουν ομιλία προς τους πρεσβευτές και στην συνέχεια  θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από το Erzurum το απόγευμα».

Πηγή: xronos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Το συνέδριο για αναβίωση της Pax Ottomanica

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά συνέδριο για την εμπέδωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και αυτού που υποστηρίζει ότι η νεοθωμανική αυτοκρατορία θα έχει ευεργετική επίδραση από πολιτισμικής, οικονομικής και πολιτικής πλευράς στις χώρες της Μέσης και Εγγύς Ανατολής του νεοθομανικού άξονα.

Το συνέδριο στο Eρζερούμ, εκτός από τους διακόσιους Τούρκους διπλωμάτες, το παρακολούθησε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, ως επίσης και αξιωματούχοι της Ε.Ε. με επικεφαλής τη Λαίδη Κάθριν Άστον, γνωστή για τα ανθελληνικά της αισθήματα.
Από διαρροές στον τουρκικό Τύπο, φαίνεται ότι στις διεξαγόμενες μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης φόρμουλας διαμελισμού του Αιγαίου και κοινή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου, για να εξέλθει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση και να καταστεί ένας βασικός πυλώνας της νεο-οθωμανικής κοινοπολιτείας.

Αυτό το έχει αναφέρει ο Γκιουλ πολλές φορές στο παρελθόν, ότι με την αποδοχή διζωνικής δικοινωντικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ε/κ και το Τ/κ συνιστώντα κράτη θα είναι πυλώνες ειρήνης. Στην ουσία θα είναι μέλη της νεο-οθωμανικής κοινοπολιτείας, δηλαδή τουρκικές επαρχίες και η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος του Νταβούτογλου και γι' αυτό προσκλήθηκε στο συνέδριο και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή των πόλεων που έγινε το συνέδριο. Πέρσι έγινε στη Μαρτίν, που μέχρι το 1915 ήταν η πρωτεύουσα των Ασσυρίων που εξαφανίστηκαν από τους νεότουρκους. Φέτος επιλέγηκε η πόλη Ερζερούμ, πρώην Θεοδοσιούπολη. Αυτή η πόλη είναι σύμβολο της γενοκτονίας εναντίον των Ποντίων και των Αρμενίων. Στο Eρζερούμ ήταν το μεγαλύτερο κέντρο συγκέντρωσης των ταγμάτων εργασίας που βρήκαν τραγικό τέλος, Έλληνες και Αρμένιοι. Ποιος ξέρει, του χρόνου μπορεί να επιλεγεί και η Κερύνεια. Ένα τελευταίο, το Ερζερούμ φημίζεται για τους ράφτες που ράβουν τουρκικές παραδοσιακές στολές και φέσια.

* Ταγματάρχης εν αποστρατεία
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι