Menu

Καταστρέψτε την Αρμενία!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Ο γαλλοαιγύπτιος συγγραφέας Ζιλμπέρ Σινουέ, βασισμένος σε πρωτογενείς πηγές, αναπαριστά τα φοβερά γεγονότα του μαζικού εκτοπισμού και της συντονισμένης εξόντωσης του αρμενικού πληθυσμού από το οθωμανικό κράτος.

O αρμένικος μύθος θέλει τον Νώε, μετά τον κατακλυσμό, να βγαίνει απ΄ την κιβωτό στην κορυφή του όρους Αραράτ και να ανακράζει «Γερεβάν! Φάνηκε!». Ο Ζιλμπέρ Σινουέ, γεννημένος στην Αίγυπτο το 1947 μέσα σε μια πολυπολιτισμική οικογένεια (είχε ελληνίδα γιαγιά), γράφει κυρίως ιστορικά μυθιστορήματα εμπνεόμενος από πραγματικά πρόσωπα αλλά και γεγονότα που τον βοηθούν να ανασυνθέσει ολόκληρες εποχές. Τιτλοφορεί το τελευταίο του βιβλίο με το όνομα της πρωτεύουσας της Αρμενίας και φιλοδοξεί, όπως αναφέρει ο πρωτότυπος γαλλικός υπότιτλος, να παραδώσει «το μεγάλο μυθιστόρημα ενός λαού», τη δραματική του μάχη να επιβιώσει και να επανακτήσει την ιστορική του υπόσταση, αλλά και την αυτοσυνειδησία του μέσα στον κόσμο. Η γενοκτονία των Αρμενίων, αυτή η φρικιαστική θηριωδία που κορυφώθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (έναρξη του εγκλήματος αυτού κατά της ανθρωπότητας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες επιφανείς εκπρόσωποί της απαγχονίστηκαν) από το καθεστώς των Νεότουρκων, είναι το γεγονός που ωθεί τον συγγραφέα να κραυγάσει για το αίμα που δύσκολα ξεχνά, για την πολύπαθη γη που δεν βρίσκει ποτέ γα λήνιο αναπαμό, για τη μνήμη των ανθρώπων που δεν μπορεί να τη σκοτώσει τίποτε, πολλώ δε μάλλον οι ευμετάβλητες πολιτικές ισορροπίες. Στο λογοτεχνικό «είδος» που ονομάζουμε ιστορικό μυθιστόρημα ορθοτομούνται η «μικρή» και η «μεγάλη» Ιστορία, εκεί ακριβώς βρίσκεται η αφηγηματική αλλά και η δραματουργική ουσία ενός τέτοιου εγχειρήματος: η Ιστορία παρασέρνει τις ιδιωτικές ζωές και οι ιδιωτικές ζωές καθορίζονται από την Ιστορία. Οπως όμως η Ιστορία αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον από τις ερμηνείες που έρχονται να τη νοηματοδοτήσουν εκ νέου (εν πάση περιπτώσει η επιτυχία και η αρτιότητά τους κρίνεται), έτσι ακριβώς και η μυθοπλαστική προσέγγιση πρέπει να αναδεικνύει τις αντιφάσεις που την κινούν, να φέρνει στην επιφάνεια την πολυπλοκότητα που πολλές φορές δεν χωρά στα επίσημα κατάστιχα, να αναβιώνει αυτές τις καθοριστικές, διλημματικές στιγμές πριν από τα γεγονότα και να φωτίζει την ουσιαστική συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα που εμπερικλείει το απρόβλεπτο, ακόμη και το ακατανόητο. Με άλλα λόγια, όταν η μυθοπλασία ζυγώνει την Ιστορία δεν το κάνει με μοναδικό σκοπό να τη διαστρέψει, να επιτελέσει ρόλο συγκρουσιακό και ύπουλο, αλλά μπορεί εν πολλοίς και να αναδείξει το έργο της, να το κάνει πιο ελκυστικό για ένα ευρύτερο κοινό. Αλλωστε ένας εμβριθής ιστορικός επιστήμονας δεν είναι απαραίτητα και καλός αφηγητής.

Ο Σινουέ αναβιώνει, εν προκειμένω, με αφηγηματική οικονομία και μια γλώσσα ρέουσα (η ελληνική μετάφραση έχει τον ρυθμικό παλμό του γαλλικού πρωτοτύπου), τα φοβερά γεγονότα του μαζικού εκτοπισμού και της συντονισμένης εξόντωσης του αρμενικού πληθυσμού κατά την εποχή που το οθωμανικό καθεστώς βρίσκεται σε φάση προχωρημένης οικονομικής και πολιτικής σηψαιμίας, βουλιάζει στη διαφθορά και αποσυντίθενται όλες οι δομές εξουσίας του. Είναι η περίοδος που οι Μεγάλες Δυνάμεις κινητοποιούνται στο πολεμικό προσκήνιο και στο διπλωματικό

παρασκήνιο για το μέρος των ιματίων που θα αποσπάσει η καθεμία από τον μεγάλο ασθενή μετά τη λήξη του Α Δ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο εφιάλτης αυτών των προμελετημένων σφαγών, των ψυχρών δολοφονιών, των βασανιστηρίων, των βιασμών, των ταγμάτων καταναγκαστικής εργασίας, οι πορείες θανάτου στις ερημικές εσχατιές της τουρκικής ενδοχώρας, η τρομοκρατία και οι παρακρατικές ομάδες του κοινού ποινικού δικαίου που μαζί με τους στρατολογημένους Κούρδους έφεραν σε πέρας το κτηνώδες αυτό σχέδιο (εννοείται ότι η επίσημη Δύση σφύριζε αδιάφορα) μπλέκονται με την αιματοβαμμένη οικογενειακή σάγκα θανάτου των Τομασιάν που ζουν στο Ερζερούμ και πεθαίνουν στα βάθη της Ανατολίας. Ο συγγραφέας πατά στο στέρεο έδαφος των πρωτογενών πηγών και εμφυσά ζωή σε πρόσωπα υπαρκτά, ξεκινώντας από την επιχείρηση «εθνικής κάθαρσης» του Αμπντούλ Χαμίτ Β Δ (1894-1896), για να ακολουθήσει μέχρι τέλους, μέχρι λυτρώσεως το μανιασμένο χέρι της αυτοδικίας της Αρμένικης Επαναστατικής Ομοσπονδίας που δολοφονεί τους υπευθύνους για το εθνικό μακελειό ενός ολόκληρου έθνους.

Ο Ζιλμπέρ Σινουέ γεννήθηκε στην Αίγυπτο,σε πολυπολιτισμική οικογένεια. Η γιαγιά του ήταν Ελληνίδα.

Πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ερντογάν και Τουρκοκυπρίων

Νέες σκληρές δηλώσεις έκανε την Κυριακή ο τούρκος πρωθυπουργός ενόψει εκδήλωσης διαμαρτυρίας την Δευτέρα στην κατεχόμενη Κύπρο.

Και αυτή τη φορά η συμμετοχή ΜΚΟ θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά στο μέλλον αναμένονται μαζικές κινητοποιήσεις, όπως τονίζει και η «Γενί Ντουζέν» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της.

Ο Ερντογάν ζήτησε την παραπομπή Τουρκοκυπρίων διαδηλωτών στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι η χώρα του «δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια προσβολή εναντίον της». Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου από τον οποίο ζήτησε να επιδείξει «την αναγκαία στάση».

«Είμαστε αποφασισμένοι για νέες κινητοποιήσεις, νέες δραστηριότητες ώστε να καταλάβουν ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Θέλουμε με αυτές τις κινητοποιήσεις να δείξουμε ότι επιθυμούμε να κυβερνούμε εμείς τον τόπο μας», τόνισε ο Αμπτουλάχ Κορκμαζχάν, στέλεχος του κόμματος «Ενωμένη Κύπρος».

Με δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της Συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ διέψευσε ότι οι διαδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. «Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις τις Τουρκίας προσπαθούν να ξεγελάσουν με ψέματα την τουρκοκυπριακή κοινότητα», συμπλήρωσε.

Για την ενόχληση Ερντογάν από το γεγονός ότι στο πρόσφατο συλλαλητήριο υπήρχε σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όχι της Τουρκίας, ο κ. Ελτζίλ είπε ότι αυτό δεν αφορά τον κύριο Ερντογάν. Διευκρίνισε ότι αυτός που κρατούσε την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν απέκρυψε την ταυτότητα του.

Χαρακτήρισε ακόμη αντιδημοκρατική την αξίωση Ερντογάν να οδηγηθούν διαδηλωτές ενώπιον δικαστηρίου.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκία: Θα μεταφερθεί και ίσως καταστραφεί, με προτροπή και του κ. Εντρογάν, το άγαλμα που συμβολίζει την τουρκοαρμενική φιλία.

Οι τοπικοί εκλεγμένοι άρχοντες της τουρκικής πόλης Κάρς αποφάσισαν σήμερα την απομάκρυνση ενός αγάλματος που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με την Αρμενία και συμβολίζει την συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών, απόφαση που ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου σήμερα αποφασίστηκε η μεταφορά αυτού του αγάλματος" υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του δήμαρχου της πόλης Καρς.
Σε ερώτηση εάν το τεράστιο αυτο μπετονιένιο μνημείο ύψους 30 μέτρων θα μεταφερθεί χωρίς να καταστραφεί ο τοπικός αξιωματούχος απάντησε ότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί η τύχη του μνημείου αναφερόμενος στις "τεχνικές εκτιμήσεις των αρχών".
Το άγαλμα απεικονίζει δύο φιγούρες αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο μία ανθρώπινη χωρισμένη στα δύο και φιλοτεχνήθηκε το 2006.
Έχει στηθεί αλλά οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην πόλη Καρς ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι κατασκευές που δεν ταιριάζουν με την τοπική αρχιτεκτονική θα πρέπει να καταστραφούν.
Και δείχνοντας το άγαλμα είπε: "Έχετε βάλει και ένα τερατούργημα εδώ" και ζήτησε από τους τοπικούς άρχοντες να εξαφανιστεί "το τερατούργημα" πάραυτα.
Οι εργασίες της αποκαθήλωσή του και της ενδεχόμενης μεταφοράς του αλλού θα πάρουν πάνω από δύο χρόνια.
Ο διάσημος γλύπτης του αγάλματος Μεχμέτ Ακσόι δήλωσε ότι είναι αδύνατον να μεταφερθεί το άγαλμα χωρίς να καταστραφεί λόγω των τόνων τσιμέντου που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην περίπτωση της καταστροφής του η συντηρητική ισλαμική κυβέρνησης της Τουρκίας θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις από την διεθνή κοινότητα.
"Θα γίνει κάτι σαν αυτό που έκαναν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν καταστρέφοντας τα αγάλματα του Βούδα το 2001 στην κοιλάδα Μπαμιγιάν" ανέφερε.
Η Τουρκία και η Αρμενία που επί χρόνια διαφωνούσαν ριζικά για το ζήτημα της σφαγής των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας --σφαγή που χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση της Αρμενίας και πολλές κυβερνήσεις γενοκτονία-- υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2009 σύμφωνο συμφιλίωσης, που δεν έχει εφαρμοστεί εώς τώρα.
Ε.Τ.
Πηγή: express.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι