Menu

Σε εφέτη ανακριτή οι μίζες για Armentel και ΟΣΕ

Σε εφέτη ανακριτή καταλήγουν και οι κακουργηματικές διώξεις για τις «μίζες» της θυγατρικής του ΟΤΕ στην Αρμενία «Armentel» από την εταιρία Ζήμενς αλλά και για τις «μαύρες αμοιβές» της γερμανικής εταιρίας για την προμήθεια τροχαίου υλικού του ΟΣΕ. Και για τις δύο υποθέσεις έχουν ήδη ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ι. Σακελλάκο να συγκαλέσει την Ολομέλεια εφετών ώστε να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή η ανάκριση.

Η ολομέλεια θα αναθέσει πιθανότατα στην κ. Μαρία Νικολακέα -που χειρίζεται και τις άλλες υποθέσεις της Ζήμενς-την ανάκριση   ενώ ο κ. Τέντες ζητεί επίσης τον ορισμό και αναπληρωτή εφέτη ανακριτή για να συνδράμει το έργο της.

Ο ΟΣΕ και οι δωροδοκίες

Η υπόθεση του ΟΣΕ αφορά σε κακουργήματα που «μοίρασε» κατά παντός υπευθύνου για τις συμφωνίες με τη Siemens  από το 1997 προ μηνός η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η άσκηση της ποινικής δίωξης για υπόθεση παρακλάδι της Siemens και των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρίας στηρίζεται στην εκτίμηση ότι το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε από τη σύναψη συμβάσεων μέσω του ΟΣΕ με τη γερμανική εταιρεία για προμήθεια και κατασκευή τροχαίου υλικού. Η δίωξη αφορά στα κακουργήματα της ενεργητικής δωροδοκίας, ηθικής αυτουργίας και άμεσης συνέργειας σε αυτή καθώς και της παθητικής δωροδοκίας κατά παντός υπευθύνου τα οποία θα κληθεί να προσωποποιήσει η ανακρίτρια.

Οι αρμένικες «μίζες» και ο ΟΤΕ

Για την υπόθεση των συμβάσεων με τη Siemens που υπογράφηκαν με αντικείμενο παροχή έργου στην εταιρεία Armentel, την εταιρία τηλεπικοινωνιών της Αρμενίας που έλεγχε ο ΟΤΕ στην εξόρμησή του την περασμένη δεκαετία στα Βαλκάνια, ασκήθηκαν στα τέλη του 2010 διώξεις για τα  κακουργήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε βάρος στελεχών του ΟΤΕ και της Siemens. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα που οδήγησαν στην ποινική δίωξη, το 2006 κι ενώ ο ΟΤΕ ετοιμαζόταν για αποχώρηση  από την Αρμενία και για πώληση της Armentel υπογράφηκαν συμβάσεις παροχής έργου με την Siemens, οι καταγγελίες για τα μαύρα ταμεία της οποίας κυκλοφορούσαν σε όλα τα εισαγγελικά γραφεία του κόσμου. Οι συμβάσεις αυτές υπογράφτηκαν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2006, έφταναν το συνολικό ποσό των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ και η εκτίμηση είναι πώς ουσιαστικά ήταν εικονικές μόνο και μόνο για να δοθούν «μαύρα χρήματα» για μίζες.

Να επισπευσθούν οι ανακρίσεις

Πάντως σε άλλη παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ο  εισαγγελέας Αρείου Πάγου ζήτησε να διενεργηθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα, δηλαδή τάχιστα, οι εισαγγελικές έρευνες που αφορούν την αθέτηση από την Siemens της υποχρέωσης να προμηθεύσει τον ελληνικό στρατό με αναγκαία ανταλλακτικά  για τον εξοπλιστικό πρόγραμμα Ερμής I, καθώς και για τη μη υλοποίηση από την ΕΑΒ του εξοπλιστικού προγράμματος Ερμής II. Και στις δύο υποθέσεις πιθανολογείται μεγάλη ζημιά του δημοσίου.

Πηγή: capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκκλησία της Παναγίας στο Στρόβολο Αναφορά στην ιστορία των Αρμενίων στην Κύπρο

Η εκκλησία της Παναγίας στο Στρόβολο, δίπλα από το σχολείο και τη Μητρόπολη, αποτελεί το επίκεντρο της αρμενοκυπριακής κοινότητας. Αυτή είναι η ιστορία της.

Μετά το πέρας των διακοινοτικών ταραχών (1963-1964), 231 τουρκόπληκτες οικογένειες έμειναν άστεγες και οι Τουρκοκύπριοι εξτρεμιστές κατέλαβαν τη μεσαιωνική εκκλησία της Παναγίας, την Αρμενική Μητρόπολη, το ιστορικό μνημείο της Γενοκτονίας, το Δημοτικό Σχολείο Μελικιάν-Ουζουνιάν και τα οικήματα των τριών συλλόγων. Στις αρχές του 1964 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ παραχώρησε το παρεκκλήσι του Αγίου Δομετίου, ενώ για σημαντικές Λειτουργίες χρησιμοποιούνταν η κοντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1964-1969) ή ο αγγλικανικός καθεδρικός του Αγίου Παύλου (1969-1981).

Μετά από διαβήματα του Εκπροσώπου Μπερτζ Τιλμπιάν, στα τέλη του 1966 η Κυβέρνηση παραχώρησε ως εμπίστευμα ένα οικόπεδο στην οδό Κύκλωπος για το Δημοτικό Σχολείο, του οποίου και ανέλαβε την ανέγερση, ενώ υπήρχε πρόνοια και για αίθουσα θεάτρου, το κόστος της οποίας θα κάλυπτε η κοινότητα. Στις 12/11/1972 οι Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και Καθόλικος (Πατριάρχης) της Κιλικίας Χορέν Α’ εγκαινίασαν το σχολείο, που ονομάστηκε «Ναρέκ», εις μνήμην του Αγίου Κρικόρ Ναρεκατσί (951-1003), μεγάλου Αρμένιου μοναχού, ποιητή, φιλοσόφου και θεολόγου, το αμμολίθινο άγαλμα του οποίου σμίλεψε το 1991 μπροστά από την είσοδο του σχολείου ο γλύπτης Λεβόν Τοκματζιάν.

Αν και τοποθετήθηκαν τα θεμέλια του θεάτρου, αυτό δεν κτίστηκε ποτέ. Όταν την περίοδο 1973-1974 ξαναέγινε συζήτηση για το κτίσιμο της εκκλησίας, η Κυβέρνηση πρότεινε χαλίτικα οικόπεδα στην Ακρόπολη, ωστόσο η Αρμενική Εθναρχία θεωρούσε καταλληλότερη την ανέγερσή της δίπλα από το Ναρέκ. Μετά από τις επίμονες προσπάθειες του εφημέριου της Λευκωσίας π. Βαζκέν Σαντρουνί και του Εκπροσώπου Δρος Αντρανίκ Λ. Αστζιάν, τελικά δόθηκε η αναγκαία άδεια και στις 25/9/1976 οι Αρχιεπίσκοποι Μακάριος Γ’ και Νερσές Παχτικιάν κατέθεσαν το θεμέλιο λίθο της εκκλησίας σε μια βροχερή ημέρα, κάτι που ο Μακάριος θεώρησε «μπερεκέτι».

Στις 4/1/1978 υπογράφηκαν τα συμβόλαια με τους αρχιτέκτονες Ιάκωβο & Ανδρέα Φιλίππου και τον εργολάβο Νικόλα Σιακόλα, κι έτσι άρχισαν τα κατασκευαστικά έργα. Για να δοθεί αρμενικός ρυθμός, προσκλήθηκε ο έμπειρος Λιβανοαρμένιος αρχιτέκτονας Κεβόρκ Εμμιγιάν. Στις 16/4/1978 τελέστηκε ο πανηγυρικός αγιασμός των 16 κολώνων της εκκλησίας από τον Συγκαθήμενο Καθόλικο (Πατριάρχη) της Κιλικίας Καρεκίν Β’. Στις 10/12/1979 το Συμβούλιο Βελτιώσεως Στροβόλου μετονόμασε την οδό Κύκλωπος σε οδό Αρμενίας, ως χειρονομία αλληλεγγύης προς τον αρμενικό λαό.

Αφού τα κατασκευαστικά έργα έφθασαν αισίως στο τέλος τους, τα εγκαίνια τέλεσε την Κυριακή, 22/11/1981, ο Αρμενοκύπριος Καθόλικος της Κιλικίας Χορέν Α’ και ο Συγκαθήμενός του Καρεκίν Β’, στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Α’. Όπως μας πληροφορεί η μαρμάρινη αναμνηστική επιγραφή πάνω από την είσοδο, ο κομψός μητροπολιτικός ναός της Παναγίας Θεοτόκου κτίστηκε με την οικονομική αρωγή της Ηνωμένης Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βεστφαλίας, της Κυπριακής Κυβέρνησης, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και των πιστών.

Χάρη στον Εκπρόσωπο Αράμ Καλαϊτζιάν, στις 31/3/1983 η Κυβέρνηση παραχώρησε τίτλο πλήρους ιδιοκτησίας της γης στην εκκλησία. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Ζαρέχ Αζναβοριάν - του οποίου την μπρούντζινη προτομή σμίλεψε ο γλύπτης Μεγκερντίτς Μαζμανιάν το 2005 μπροστά από την εκκλησία - στις αρχές του 1984 αποπερατώθηκε και το κτίριο της Μητρόπολης, μπροστά από το σχολείο. Στις 24/4/1992 ο Μητροπολίτης Γεγισέ Μαντζικιάν τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Αρμενικής Γενοκτονίας, έργο του γνωστού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Τζων Γκεβεριάν, συμπληρώνοντας έτσι το «αρμενικό τετράγωνο».

Στις 21/10/2001 ο Προεδρικός Επίτροπος Μανώλης Χριστοφίδης τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης σταυρόπετρας (χατσκάρ), την οποία σμίλεψε ο γλύπτης Μπογός Τασλακιάν και είναι αφιερωμένη στην αιώνια φιλία Αρμενίων και Ελλήνων της Κύπρου. Στα τέλη του 2005 έγινε εξωτερική ανακαίνιση της εκκλησίας, εις μνήμην της αδικοχαμένης οικογένειας Τουτουντζιάν, που σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα της «Ήλιος» και ανακαινίστηκε το καμπαναριό εις μνήμην του μ. πατρός Βαζκέν. Στα μέσα του 2008 έγινε εσωτερική επιδιόρθωση του ναού από ανώνυμο δωρητή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ-ΧΑΤΖΗΛΥΡΑ

Εκπρόσωπος Τύπου του Εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι