Menu

Ελληνοκύπριοι σε φυλακές και στρατόπεδα της Τουρκίας, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της ΚΥΠ

Σχόλιο Σ.Ο.: Όχι, δεν είναι μια φρέσκια είδηση. Αποδελτιώνουμε ένα άρθρο της εφημερίδας ‘Μακεδονία’, ημερομηνίας 10 Μαρτίου 1996. Για να θυμίσουμε στους Έλληνες, Ελλαδίτες και Κύπριους, πως πριν 15 χρόνια, όταν ο ημερήσιος τύπος έκανε αναφορές στην ΚΥΠ, δεν ήταν μόνο για φακέλωμα και παρακολούθηση πολιτών, για χειραγώγηση από το Προεδρικό και υπόνοιες για διάβρωση από την Επαγρύπνηση και τον υπόκοσμο ['Φιλελεύθερος' 18/02/2009]. Η ΚΥΠ, τότε, έκανε και ριψοκίνδυνες αποστολές στα βάθη της Τουρκίας για να ανακαλύψει τους αγνοούμενους μας.

Ναι, πριν 15 χρόνια, μερικά ΜΜΕ ενδιαφέρονταν ακόμη για τους αγνοούμενους. Τα ΜΜΕ μιλούσαν για τον Ντενκτάς άφοβα, δεν λιβάνιζαν την τουρκική ακροδεξιά όπως πράττουν σήμερα με τον Έρογλου. Πριν 15 χρόνια, μέχρι και ο -αξιολάτρευτος των απανταχού Νεοκυπρίων- Γιώργος Βασιλείου, το γύριζε η γλώσσα του και μιλούσε ακόμη κι’ αυτός για τον «Ελληνισμό» που «πρέπει ενωμένος» να διατυμπανίσει στους Τούρκους «ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα». Τότε, πριν 15 χρόνια, που αφού σεβόμασταν περισσότερο εμείς τον εαυτό μας και δεν είμασταν ένα αξιοθρήνητο κράτος που ικετεύει εδώ και εκεί, η Νεολαία των Αρμενίων Ελλάδας δήλωνε «την αμέριστη συμπαράστασή της» σε μας, τον «φίλο κυπριακό λαό»…

«Ελληνοκύπριοι σε φυλακές και στρατόπεδα της Τουρκίας»
10 Μαρτίου 1996

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 9. (Μακ. Πρακτ.).- Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι κρατούνται σε στρατόπεδα, σε φυλακές, υψίστης ασφαλείας, αλλά και σε ορυχεία στα βάθη της Τουρκίας, όπως αποκαλύπτει άκρως απόρρητο έγγραφο της κυπριακής υπηρεσίας πληροφοριών σύμφωνα με δημοσίευμα του εβδομαδιαίου κυπριακού περιοδικού “Σελίδες”, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχου.

Απόρρητα έγγραφα αναφέρονται σε μαρτυρίες Τούρκων στρατιωτικών, χωροφυλάκων αλλά και πολιτικών κρατουμένων, οι οποίες σε συνάρτηση με επίσημα τουρκικά στοιχεία διαψεύδουν τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι όλοι οι αιχμάλωτοι του 1974 εκτελέστηκαν από τους Τουρκοκυπρίους.

Ακρως απόρρητο έγγραφο της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών Κύπρου ημερομηνίας 20.12.1993 με τίτλο “Επιχείρηση Τσιακκιρλί” και παραλήπτη τον πρόεδρο της παγκύπριας επιτροπής συγγενών αγνοουμένων μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το καλοκαίρι του 1993 διενεργήθηκε επιχείρηση στην Τουρκία. Κατά την επιχείρηση όργανο της υπηρεσίας συναντήθηκε με συνταξιούχο μόνιμο επιλοχία του τουρκικού στρατού ο οποίος τους ανέφερε ότι κατά την περίοδο 1984 έως 1986 υπηρέτησε σε στρατόπεδο στην περιοχή Τσιακκιρλί όπου εκρατούντο Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι. Σημείωσε δε ότι θυμόταν έναν από τους αιχμαλώτους που έφερε στο χέρι του τατουάζ με το μικρό του όνομα το οποίο και αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο συνταξιούχος επιλοχίας τους ανέφερε που ακριβώς βρισκόταν το στρατόπεδο. Το όργανο της υπηρεσίας επισκέφθηκε την περιοχή του στρατοπέδου, αλλά ήταν αδύνατον να πλησιάσει λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που έπαιρνε στην περιοχή ο τουρκικός στρατός.

Εξάλλου με βάση το όνομα στο τατουάζ σε σχέση με κάποια άλλα στοιχεία η ΚΥΠ κατέληξε στα ονόματα πέντε νέων σε ηλικία αγνοουμένων και εισηγήθηκε στην επιτροπή συγγενών να συναντηθεί με τις οικογένειές τους για περαιτέρω πληροφορίες.

Εξάλλου απόρρητο έγγραφο της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών, ημερομηνίας 24.4.1991 στο οποίο γίνεται αναφορά σε έρευνες σε τουρκικές φυλακές, μεταξύ άλλων αναφέρει και το παρακάτω περιστατικό.

“Οι φυλακές Σιντιργκί βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης και φυλάσσονται από στρατοχωροφύλακες. Ατομο που μιλούσε άπταιστα την τουρκική προσέγγισε αρχιφύλακα με το πρόσχημα ότι θέλει να δώσει τσιγάρο σε κάποιο Κύπριο φίλο του που είναι στη φυλακή. Ρώτησε αν υπάρχει στη φυλακή κάποιος Κύπριος. Ο αρχιφύλακας υπό κατάσταση ταραχής απάντησε ότι δεν υπάρχει κανείς Κύπριος και του ζήτησε να μην ψάχνει για άλλες πληροφορίες. Εντύπωση προκάλεσε στο άτομο αυτό η ταραχή και ο φόβος του Τούρκου φύλακα”.

50 ΕΛΛΗΝΕΣ

Η ΚΥΠ σε επιστολή της ημερομηνίας 17.10.1989 προς την υπηρεσία αγνοουμένων και την επιτροπή συγγενών, η οποία επίσης επικαλείται πληροφορίες της ΕΥΠ, αναφέρεται στις φυλακές Πασάν Κορακάσι που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Αδάνων και Ταρσούς και στην οποία κρατούνται πενήντα Ελληνες αγνοούμενοι, οι οποίοι εργάζονται καθημερινά σε παρακείμενο αγρόκτημα.

Στις 9-9-1985 μέσω της ΚΥΠ διαβιβάζεται στον προϊστάμενο της υπηρεσίας αγνοουμένων απόρρητο έγγραφο το οποίο κοινοποιείται και προς την επιτροπή συγγενών αγνοουμένων και σύμφωνα με το οποίο “Τούρκος που υπηρετούσε στον 7ο λόχο του 3ου τάγματος πεζικού στην περιοχή Μπαϋπούρι ανέφερε πως στην περιοχή αυτή υπάρχουν ορυχεία όπου κρατούνται και εργάζονται περίπου πενήντα αγνοούμενοι”.

Κούρδος πολιτικός φυγάς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναφέρει ότι και στην περιοχή Τσιουκουρόβα υπάρχει αριθμός Ελληνοκύπριων αγνοουμένων ενώ δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Αυγή” στις 6-3-1988 αναφέρεται σε μαρτυρία Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα ο οποίος υπήρξε συγκρατούμενος σε φυλακή της Τουρκίας με ένα Ελληνοκύπριο αγνοούμενο.

Το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός αιχμαλώτων που μεταφέρθηκε στην Τουρκία το 1974 δεν επέστρεψαν ποτέ στην Κύπρο αποδεικνύεται και από επίσημα τουρκικά στοιχεία καθώς και από δήλωση του πρωθυπουργού της εισβολής Μπουλέντ Ετσεβίτ. Ο Ετσεβίτ είχε δηλώσει ότι την ημέρα της εισβολής είχαν μεταφερθεί στις φυλακές των Αδάνων 783 αιχμάλωτοι από την Κύπρο.

Στη συνέχεια η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε κατάλογο 385 αιχμαλώτων στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Η δήλωση Ετσεβίτ σε συνάρτηση με τους αριθμούς που έδωσε η τουρκική κυβέρνηση διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Ντενκτάς ότι όλοι οι συλληφθέντες από τον τουρκικό στρατό σκοτώθηκαν από τουρκοκυπριακές παραστρατιωτικές ομάδες καθώς αποδεικνύεται ότι 401 αιχμάλωτοι που είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία δεν επέστρεψαν ποτέ.

Ωστόσο υπάρχουν και συγκεκριμένες μαρτυρίες για Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους οι οποίοι μεταφέρθηκαν μαζί με άλλους στις φυλακές των Αδάνων και της Αμάσειας και δεν επέστρεψαν με τους υπόλοιπους απελευθερωθέντες. Πρόκειται για 27 τουλάχιστον άτομα που μέχρι σήμερα φέρονται ως αγνοουμένοι.

Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ο ελληνισμός, ενωμένος, πρέπει να στείλει στην Τουρκία το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα και ταυτόχρονα να ανοίξουμε την προοπτική μιας νέας εποχής συνεργασίας.

Αυτό τόνισε ο τέως πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” κατά την άφιξή του, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Βασιλείου πρόσθεσε, ότι βασική προϋπόθεση είναι η επανένωση της Κύπρου, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο και η προώθηση λύσεων του Κυπριακού στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα την περίοδο, που διανύουμε.

“Είμαστε”, συνέχισε, “λίγες μόνο εβδομάδες μετά την εκδήλωση της τουρκικής επίθεσης στην Ιμια και λίγες ημέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ντενκτάς στην Κύπρο.

Είναι έκδηλο ότι ο ελληνισμός αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα στην οποία πρέπει να απαντήσουμε ενωμένοι και σταθεροί στις θέσεις μας”.

Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Η αρμενική νεολαία Ελλάδος παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της τύχης των αιχμαλώτων της Κύπρου και την απίστευτα απάνθρωπη ομολογία του Ντενκτάς περί εκτελέσεως αυτών από παραστρατιωτικές τουρκικές οργανώσεις, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον φίλο κυπριακό λαό.

“Η αρμενική νεολαία Ελλάδος, προστίθεται, καταδικάζει για ακόμη μία φορά την αδιάλλακτη και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας που στο βωμό των παντουρκικών οραμάτων της ασελγεί σε βάρος των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας παραμένει η ίδια από το 1915 όταν 1.500.000 Αρμένιοι θανατώθηκαν σύμφωνα με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση των νεοτούρκων. Ζητούμε, από όλα τα πολιτισμένα κράτη, να καταδικάσουν την Τουρκία για τα εγκλήματα που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει ενάντια στην ανθρωπότητα”.

 

 

 

Πηγή: efylakas.com

Διαβάστε περισσότερα...

«Πόλεμος» Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για την Eurovision

Ενώ ορισμένες χώρες βλέπουν την Eurovision ως μια ευκαιρία για την εμφάνιση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, πολλές άλλες χώρες έχοντας παραιτηθεί και για χάρη της «ανταγωνιστικότητας» και...
... των επιδόσεων στην οθόνη, έχουν αφαιρέσει τα εθνικά χαρακτηριστικά τους.

Ο εθνικισμός του Αζερμπαϊτζάν
Η Huffington Post, (όπως γράφει το armenians.gr) σε ένα άρθρο της που υπογράφει ο Will Adams την 11η Μαΐου, ξεχωρίζει το Αζερμπαϊτζάν ως προς το ποσό των χρημάτων που επενδύει στην Eurovision, δύο εκατομμύρια δολάρια το 2010, στην οποία περιελάμβανε την πρόσληψη της χορογράφου της Beyonce για την ενίσχυση της Safura, της περυσινής διαγωνιζόμενής τους.

"Υπό την επήρεια αλκοόλ, μπορεί να προφέρω λάθος το Αζερμπαϊτζάν ως aspiration (φιλοδοξία). Δεν θα ήταν πολύ άστοχο. Ένας φλογερός πατριωτισμός το κάνει να πηγαίνει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ως ένα θέμα εθνικής σημασίας, και που αφήνει κατά καιρούς τους ανταγωνιστές του με μια φαγούρα στα κεφάλια τους ". Μετά τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του 2009, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν μια εκστρατεία εντοπισμού και να ανακρίνουν δεκάδες άτομα που είχαν ψηφίσει για Inga και Anush Arshakyan τις αδελφές από την Αρμενία και το τραγούδι τους "Jan Jan".

Σαράντα τρία άτομα φέρεται να είχαν ψηφίσει για το τραγούδι αυτό. (Η European Broadcasting Union (EBU), διαπίστωσε ότι ο αζερικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, Ictimai Televiziya, παραμόρφωσε το τηλεοπτικό σήμα, όταν εμφανίστηκαν οι Αρμένισες διαγωνιζόμενες στην τηλεόραση, θολώνοντας τον αριθμό τηλεφώνου τους.) Σύμφωνα με το Αζερικό Πρακτορείο (APA), η EBU επέβαλε πρόστιμο στον τηλεοπτικό σταθμό € 2.700, και τους έδωσε μια προειδοποίηση.

Αυτό το έτος, το Αζερμπαϊτζάν με τους "Ell & Nikki," ή Eldar Qasimov και Nigar Jamal, εξασφάλισε μια θέση στο τελικό με το τραγούδι τους "Running Scared". Πολλοί πιστεύουν ότι το δίδυμο έχει την ευκαιρία να το τοποθετηθεί στην πρώτη τριάδα.

 

 

Πηγή: karfotiko.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι