Menu

Δεν θα τιμήσουν την Ποντιακή Γενοκτονία, για να μην... προκαλέσουν!

Αυτή είναι η επιλογή της δημοτικής αρχής της Κομοτηνής, σ’ έναν τόπο βέβαια όπου ούτως ή άλλως η φοβία κι ο ραγιαδισμός χτυπάνε πλέον κόκκινο…

Εκτός του θέματος με τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής που (όπως σας αναφέραμε στο προηγούμενό μας δημοσίευμα) παρέστη στις αρχαιρεσίες του αλυτρωτικού BTTDD (και πλην βεβαίως και των άλλων παρεμβάσεων που δεν τις αναφέρουμε εδώ, γιατί θεματολογικά δεν σχετίζονται με την παρούσα ιστοσελίδα), υπήρξε και ένα ακόμη ζήτημα που έθεσε προ ημερησίας διατάξεως στην ίδια συνεδρίαση (12 Μαΐου 2011) του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής η παράταξη του «Σπάρτακου» μέσω του επικεφαλής του Νεκτάριου Δαπέργολα. Αφορούσε στη διερεύνηση των προθέσεων της νυν δημοτικής αρχής σε σχέση με την επικείμενη (στις 19 Μαΐου) Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, δεδομένου ότι (αν και επισήμως ανακηρυγμένη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο) κανείς δεν την τιμούσε επίσημα στην πόλη μας τα προηγούμενα χρόνια (οι μόνοι που πραγματικά την τιμούν αλλά με κάπως…διαφορετικό περιεχόμενο είναι οι τουρκόφρονες μέσα στο Προξενείο Κομοτηνής ή με διάφορες προκλητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του φασίστα γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ). Το κείμενο που κατέθεσε ο “Σπάρτακος” είχε ως εξής:

«Σε μιά βδομάδα η Ελλάδα θυμάται και τιμά τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μιά γενοκτονία που το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να μνημονεύει επίσημα στις 19 Μαϊου, αλλά η λήθη υπερίσχυσε θεσμικά της μνήμης. Δεν μπορώ να προσπεράσω το γεγονός ότι ο Δήμος μας δεν κάνει κάποιαν εκδήλωση μνήμης για να τιμήσει τους αδικοχαμένους παππούδες μας, τους ανθρώπους που ξερρίζωσαν μαζί τους φεύγοντας μιά ιστορία 2500 ετών από την γή του Πόντου. Και μιλάμε για μια πόλη κι έναν δήμο με χιλιάδες Πόντιους πρόσφυγες, που ήρθαν στη θρακική γη σε κύματα, από την δεκαετία του 1920 μέχρι τις μέρες μας, είτε απευθείας από τον Πόντο είτε μέσω Ρωσίας, Γεωργίας, Καζακστάν κτλ.

Ναι, λέμε – όχι και πολύ…φωναχτά - πως θυμόμαστε την γενοκτονία αλλά συστηματικά δεν ονομάζουμε τον φονιά, τον άνθρωπο που οραματίστηκε τη μικρασιατική γη με μία μόνο γλώσσα και μία θρησκεία. Αντιθέτως, στη Θράκη του παραλόγου, στις 19 Μαΐου, θα τιμήσουμε ιδιωτικώς, χωρίς δηλαδή παρουσία θεσμικών αρχόντων, τη μνήμη των νεκρών μας, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι από την Τουρκία θα κάνουν πομπή με τα αυτοκίνητά τους πρός τη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή ντόπιων μουσουλμάνων από Κομοτηνή και Ξάνθη για να τιμήσουν τον αυτουργό της σφαγής Μουσταφά Κεμάλ πασά. Παράλληλα, ορισμένοι παράγοντες της μειονοτικής κοινωνίας θα συμμετέχουν και στην γελοία τελετή με το χώμα από τη Θεσσαλονίκη που παραδίδεται κάθε χρόνο στους Κήπους, στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Κύριε δήμαρχε, κύριοι σύμβουλοι.
Με τη σύντομη αυτή παρέμβαση θα ήθελα να θέσω το Δημοτικό Συμβούλιο προ των ευθυνών του και να πάρει μιά καθαρή θέση για το θέμα. Πολλοί κάτοικοι της Κομοτηνής νιώθουν προσβεβλημένοι από αυτήν την πράξη. Πώς είναι δυνατόν σήμερα κάποιοι να τιμούν στην Ελλάδα τον Μουσταφά Κεμάλ έχοντας απέναντί τους την σιωπή των θεσμικών παραγόντων; Πάρτε μιά θέση! Ή θα τιμήσετε τον Κεμάλ ή τους αδικοσφαγμένους Ποντίους, δεν γίνεται να είσαι και με τον θύτη και με το θύμα! Είναι καιρός να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας…

Ν.Δαπέργολας (Δημ. Σύμβουλος-Επικεφαλής «Σπάρτακου»)

Η απάντηση βέβαια των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στην παρέμβαση αυτή του «Σπάρτακου» (αλλά και στην περαιτέρω τοποθέτηση του Ν.Δαπέργολα) ήταν ως επί το πλείστον μια βαθιά, αμήχανη σιωπή. Κανείς, ούτε από τη συμπολίτευση (ΠΑΣΟΚ), αλλά ούτε και από τη μείζονα αντιπολίτευση (ΝΔ), δεν τόλμησε να πάρει θέση επί του ζητήματος, κι ας υπήρχαν βεβαίως ανάμεσά τους και πολλοί Πόντιοι (μερικοί εκ των οποίων μάλιστα και επαγγελματίες…Πόντιοι – φαίνεται όμως ότι η εν λόγω…ποντιοφροσύνη τους έχει την παράδοξη τάση να…εξαντλείται προεκλογικά). Κάτι πήγε να ψελλίσει μόνο ο (εκ του ΚΚΕ) δημ. σύμβουλος Φακιρίδης, λέγοντας ότι η γενοκτονία είναι ένα γεγονός, που έχει πράγματι κάποιαν ιστορική βάση (πάλι καλά!), αλλά καλύτερα να μην το πολυσκαλίζουμε, στον βωμό της ανάγκης για προσέγγιση των λαών. Τα ίδια περίπου σιγομουρμούρισε και η (εκπρόσωπος του Τουρκικού Προξενείου) Σιμπέλ Μουσταφάογλου (ναι, ναι, και τα όργανα της φασιστικής Τουρκίας που δεν υπονομεύουν μόνο συνεχώς την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και σπέρνουν καθημερινά στη μειονότητα τον διχασμό και το μίσος έναντι των χριστιανών, κι αυτοί για την προσέγγιση των λαών κόπτονται!!!). Τις απόψεις βεβαίως αυτές (περί δήθεν προσέγγισης των λαών μέσα από το κουκούλωμα και την παραχάραξη της Ιστορίας) δεν τις άφησε αναπάντητες ο Ν.Δαπέργολας, τονίζοντας ότι μόνο η πραγματική γνώση της Ιστορίας θα βοηθήσει τους λαούς να ξεπεράσουν μια μέρα τις διαφορές τους, αντίθετα οι παραχαράξεις και οι διαστρεβλώσεις είναι πάντα εκ του πονηρού, άλλα παιχνίδια εξυπηρετούν και δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς απλώς κουκουλώνουν ζητήματα και αιτίες έντασης και διχασμού, που όσο δεν λύνονται οριστικά βάσει της ιστορικής αλήθειας, θα επανέρχονται συνεχώς στο προσκήνο. Ε, ο Ν.Δαπέργολας, ως Δρ Ιστορίας του ΑΠΘ, δεν αποκλείεται τελικά όλο και κάτι παραπάνω να γνωρίζει περί Ιστορίας από τη Σιμπέλ…

Ας δούμε όμως και την απάντηση του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη, που εκ των πραγμάτων έχει και τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Η απάντηση ήταν ότι πράγματι τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος δεν προέβαινε σε εκδηλώσεις και ουσιαστικά καλώς έπραττε, επιλέγοντας τη γραμμή της μη όξυνσης των παθών, πράγμα που θα γίνει και φέτος. Όσο για την έννοια του πατριωτισμού, επισήμανε προς τον επικεφαλής του «Σπάρτακου» ότι μαλλον υπάρχει ανάμεσά τους απόκλιση ως προς τι σημαίνει «πατριωτισμός». Ο τελευταίος (σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο) μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα και ενίοτε για λόγους εθνικού συμφέροντος μπορεί να εμφανίζεται ακόμα και με μορφές που θυμίζουν φοβικότητα ή και ενδοτικότητα. Ο ίδιος λοιπόν και η παράταξή του διατηρούν τον πατριωτισμό τους, όπως είπε, αλλά επιλέγουν να μην…προκαλούν.

Αφήνουμε φυσικά ασχολίαστες τις δηλώσεις του δημάρχου Κομοτηνής, πέραν του γενικού σχολίου ότι τις θεωρούμε κωμικοτραγικές: δηλαδή, τραγικές ως προς το περιεχόμενό τους και την εξόφθαλμη δειλία την οποία κρύβουν και ταυτόχρονα κωμικές ως προς τη μορφή της επιχειρηματολογίας η οποία επελέχθη για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα και να βαφτιστούν (για μια ακόμη φορά) το ψάρι κρέας, η φοβία πατριωτισμός και η…σφαγή συνωστισμός. Δεν μπορούμε ωστόσο να μην επισημάνουμε και την άποψη περί προκλήσεως. Δεν προκαλεί δηλαδή η παρουσία του αντιδημάρχου του σε υπονομευτικές τουρκοεκδηλώσεις και θα προκαλούσε με μια απλή και σεμνή (κανείς δεν θέλει κορώνες, για μέρα πένθους μιλάμε άλλωστε) απότιση τιμής στο αίμα των παππούδων μας; Τι να πούμε όμως, ζούμε σε μια εποχή που ακόμη και οι πιο απλές λέξεις έχουν χάσει πλέον το νόημά τους και χρήζουν, όπως φαίνεται, άμεσου επαναπροσδιορισμού…

Πως το έγραφε στ’ αλήθεια στον επίλογό του το κείμενο του «Σπάρτακου»; Ότι «είναι καιρός να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας»; Φαίνεται δυστυχώς ότι για τους περισσότερους δεν είναι ακόμη καιρός. Ούτε για να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, ούτε για να σταματήσουμε να κρύβουμε και τα κεφάλια μας μέσα στην άμμο, όπως οι στρουθοκάμηλοι.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσκληση για συμμετοχή φοιτητών σε θερινό σχολείο στην Αρμενία

Πρόσκληση για συμμετοχή φοιτητών σε θερινό σχολείο στην Αρμενία

Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Ομάδας Παρακολούθησης της Διαδικασίας της Μπολόνια (BFUG), το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών, η Εθνική Ένωση Φοιτητών και το Διεθνές Ίδρυμα Νέων της Αρμενίας διοργανώνουν Θερινό Σχολείο με θέμα «Η Διαδικασία της Μπολόνια μετά το 2010: ρόλος και συμμετοχή των φοιτητών», από τις 3 ως τις 10 Ιουλίου 2011, στο Τσακχαντζόρ (Tsakhkadzor) της Αρμενίας.

Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της Διαδικασίας της Μπολόνια στη διάρκεια των πρώτων δέκα ετών της εφαρμογής της, καθώς και να συζητηθούν τρόποι πιο ενεργής συμμετοχής των φοιτητών στη λήψη σχετικών αποφάσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Στο Θερινό Σχολείο θα συμμετάσχουν συνολικά 80 φοιτητές, εκ των οποίων 40 από την Αρμενία και 40 από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, κατά προτίμηση κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλων σπουδών, με άνεση στη χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Οι διοργανωτές καλύπτουν τα έξοδα της διαμονής.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 15η Ιουνίου 2011. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τα συνημμένα έγγραφα ή να απευθυνθείτε στον κο Mher Melik-Bakhshyan, τηλ.             +37410-525662      , φαξ +37410-547018, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στην κα Mrs. Gayane Harutyunyan, τηλ.             +37491-429835      , φαξ +37410-530904, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Για τα έγγραφα πατήστε εδώ.
Πηγή: minedu.gov.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου στα εγκαίνια της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου Ναρέκ στη Λευκωσία

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, γιατί βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην τέλεση των εγκαινίων της νέας αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου Ναρέκ στη Λευκωσία, η ανέγερση της οποίας έγινε στο πλαίσιο του κτηριολογικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων.

Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού, που σκοπό έχει τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων μας, συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της σχολικής μονάδας, ώστε η παρεχόμενη εκπαίδευση να ανταποκρίνεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στις ανάγκες των παιδιών και στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Στα τελευταία τρία πρώτα χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά τα σχετικά κονδύλια και δαπανήθηκαν περισσότερα από €150 εκ. ευρώ για σχολικά έργα, τα οποία περιλαμβάνουν, πέρα από την ανέγερση νέων σχολείων, την αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων σχολικών μονάδων.

Στο πλαίσιο του στόχου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αυξήσαμε τις δαπάνες για την παιδεία. Οι δαπάνες αυτές, οι οποίες από το 7,1% του ΑΕΠ το 2007 αυξήθηκαν στο 7,8% το 2009, κατατάσσουν την Κύπρο στις χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες για την παιδεία στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αύξηση αυτή υποδηλώνει την τεράστια σημασία που αποδίδουμε στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού, αφού θεωρούμε ότι αποτελούν την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου.

Έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής αυτής, αποτελεί και η αίθουσα εκδηλώσεων που εγκαινιάζουμε σήμερα, για την ανέγερση της οποίας δαπανήθηκε το ποσό των 550 περίπου χιλιάδων ευρώ.

Τελώντας τα εγκαίνια της νέας αυτής αίθουσας του σχολείου Ναρέκ στη Λευκωσία, εκφράζω την ευαρέσκειά μου για το γεγονός ότι, τα παιδιά της αρμενικής κοινότητας που φοιτούν σε αυτό, έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο χώρο, για να διοργανώνουν ποικίλες δραστηριότητες, όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, διαλέξεις, συνέδρια και εορτασμούς. Παράλληλα, έχουν έναν κλειστό χώρο για διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Αναμφίβολα, με τη λειτουργία της αίθουσας, αναβαθμίζεται η παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου.

Πέρα από τα πιο πάνω, υπάρχει και η δυνατότητα αξιοποίησης της αίθουσας από την κοινότητα κατά τις απογευματινές ώρες. Αυτή τη δυνατότητα ενθαρρύνει και προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του θεσμού του Ανοιχτού Σχολείου, ο οποίος λειτουργεί με επιτυχία σε δέκα Δήμους.

Με αυτό τον τρόπο, η αίθουσα που εγκαινιάζουμε σήμερα μπορεί να ενισχύσει την πλούσια και εποικοδομητική παρουσία των Αρμενίων στην Κύπρο, οι οποίοι, ως αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού, συμβάλλουν στην ευρύτερη κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Η πρώτη εγκατάσταση Αρμενίων στην Κύπρο ανάγεται στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους, ενώ ο αριθμός των Αρμενίων αυξήθηκε σημαντικά στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, ως αποτέλεσμα του μαζικού εκδιωγμού και της γενοκτονίας που διέπραξαν οι Οθωμανοί και οι Νεότουρκοι εις βάρος του αρμενικού λαού.

Σε όλα αυτά τα χρόνια, η αρμενική κοινότητα, ζώντας όλες τις περιπέτειες και δοκιμασίες του νησιού μας, διατήρησε με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα οποία εμπλουτίζουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του τόπου μας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σεβόμενο πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εθνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας των Αρμενίων, ενισχύει και συμβάλλει στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, που επιτρέπουν τη διατήρηση και ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών.

Και τα τρία σχολεία Ναρέκ στη Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό εκφράζουν την πολυπολιτισμικότητα της πατρίδας μας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γλώσσας, της ιστορίας, των παραδόσεων και γενικότερα της ταυτότητας των Αρμενίων.

Η Εφορεία και η Διεύθυνση των Αρμενικών Σχολείων Ναρέκ Κύπρου, ο Σύνδεσμος Γονέων, το διδακτικό προσωπικό, τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο και η αρμενική κοινότητα στο σύνολό της, θα πρέπει αναμφίβολα να νιώθουν περήφανοι, γιατί έχουν στη διάθεσή τους μια σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων, όπου θα μπορούν να συνεχίσουν και να ενισχύσουν το αξιόλογο έργο που επιτελούν.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που είχαν την ευθύνη της μελέτης και επίβλεψης του έργου, και εκφράζω τις ευχαριστίες μου στην Εφορεία και τη Διεύθυνση των Αρμενικών Σχολείων Ναρέκ Κύπρου, στο Σύνδεσμο Γονέων και σε όλους γενικά τους παράγοντες που βοήθησαν στην υλοποίηση του ωραίου αυτού έργου.

Εύχομαι, τέλος, κάθε πρόοδο και επιτυχία στο αξιόλογο και σημαντικό έργο που επιτελούν τα σχολεία Ναρέκ και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας και θα στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο κάθε ευγενική σας προσπάθεια.
Πηγή: moi.gov.cy
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter