Menu

Մայրերու Օր - Ημέρα της Μητέρας

ՀԿԽի «Ռուբինա» մասնաճիւղի վարչութիւնը կը կազմակերպէ «Մայրերու Օր» եւ կը հրաւիրէ բոլորին:
Օրուան խօսքը պիտի փոխանցէ ընկ. Եղիս Ղեւոնդեան:

Το παράρτημα "Ρουπινά" του ΑΚΣ, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα της Μητέρας και προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους.
Για το μήνυμα της μέρας θα μιλήσει η Γεγίς Γεβοντιάν.

Τετάρτη, 11 Μαΐου · 18:00 μμ με 21:00 μ.μ.  Ֆիքսի ակումբ - Λέσχη Ν. Κόσμου

Armenian Blue Cross Greece - Αρμενικός Κυανούς Σταυρός Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα...

Η επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων και το σχέδιο «Καλλίπολη» του Νταβούτογλου

Οι αναφορές του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεότουρκους, που έλαβε χώρα στις αρχές του περασμένου αιώνα, προκάλεσε για μια ακόμη φορά την αντίδραση της Άγκυρας
Η αδιάκοπη ανταπόκριση της Ουάσινγκτον στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και το ενδιαφέρον άλλων ισχυρών πολιτικών κέντρων για το γεγονός, φαίνεται να ενοχλούν ιδιαίτερα την Άγκυρα, η οποία καταστρώνει σχέδια για να αποφύγει την αμαύρωση της διεθνούς της εικόνας στην εκατοστή επέτειο της αποτρόπαιης πράξης.
Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε και φέτος τη συμπαράστασή του στον αρμενικό λαό. Μολονότι δεν αποκάλεσε τη γενοκτόνο πράξη με τη λέξη «γενοκτονία», εξαιτίας των πιέσεων της Άγκυρας, ο αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε την αυθεντική αρμενική έκφραση «Μεντς Γιεγκχέρν», που σημαίνει «Μεγάλη Τραγωδία», ασπαζόμενος με αυτόν τον τρόπο για μια ακόμη φορά τις θέσεις του αρμενικού λαού.
Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας έλαβαν χώρα και στην Τουρκία. Μια ομάδα 200 ατόμων, απαρτιζόμενων από πολιτικούς, δημοσιογράφους και διανοουμένους, μεταξύ των οποίων ο Ουφούκ Ουράς, ο Τζενγκίζ Ακτάρ και συγγενείς του δολοφονημένου αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, διαδήλωσαν τις βραδινές ώρες στην κεντρική πλατεία της Πόλης, την πλατεία Ταξίμ. Οι διαδηλωτές αποκάλεσαν την «πορεία θανάτου», που ακολούθησαν οι αρμενικοί πληθυσμοί της Ανατολικής Μικράς Ασίας, κατόπιν διαταγής της οθωμανικής κυβέρνησης το 1915, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Απηύθυναν ακόμη έκκληση σε όλους τους ευσυνείδητους τούρκους πολίτες να φέρουν σε πέρας έστω και καθυστερημένα το «χρέος» τους προς την
ανθρωπότητα.
Η εν λόγω ειρηνική διαδήλωση των τούρκων προοδευτικών, ωστόσο, έγινε στόχος ακραίων στοιχείων, τα οποία καταφέρονταν εναντίον της αρμενικής διασποράς και υμνούσαν τον Ογκιούν Σαμάστ, δολοφόνο του Χραντ Ντινκ, («Μιλιέτ», 24/4/2011). Ακροδεξιές τουρκικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν πληροφορηθεί για τη διαδήλωση, διοργάνωσαν αντιδιαδηλώσεις όχι μόνο στην πλατεία Ταξίμ, αλλά και σε διάφορα σημεία του Πέρα. Οι διαδηλώσεις μάλιστα στην πλατεία Ταξίμ εξελίχτηκαν παράλληλα και με την ανοχή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες μερίμνησαν για να μην προκληθούν επεισόδια. Με τον τρόπο αυτό οι ακροδεξιοί επιχείρησαν όχι μόνο να τρομοκρατήσουν, αλλά και να καλύψουν τη «φωνή» εκείνων που διαδήλωναν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, θέτοντας την Άγκυρα ενώπιον των ευθυνών της. Οι ομοιότητες με τις μεθόδους που ακολουθεί το τουρκικό κατεστημένο για να καλύψει και να αποσιωπήσει τις ενέργειες υπέρ της αναγνώρισης της Αρμενίας, είναι εκπληκτικές.
Το τουρκικό κατεστημένο αντέδρασε αμέσως στις προσπάθειες διεθνοποίησης και της διαφαινόμενης αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Διά στόματος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών η Άγκυρα εκδήλωσε την αποστροφή της προς τη θέση που πήρε ο Λευκός Οίκος. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε τις θέσεις της τουρκικής διπλωματίας ισχυριζόμενος ότι η Ουάσινγκτον έχει παραποιήσει τα ιστορικά στοιχεία και ότι παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ των Αρμενίων. Θεώρησε τις δηλώσεις του Ομπάμα μονόπλευρες και ότι στοχεύουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εσωτερικής πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ. Στην προσπάθειά του να αποσιωπήσει τη γενοκτονία, δήλωσε από τα Δαρδανέλια, όπου βρέθηκε να περιοδεύει, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την ισλαμική κυβέρνηση ώστε το έτος 2015 να γίνει γνωστό στη διεθνή κοινή γνώμη ως η εκατοστή επέτειος της μάχης της Καλλίπολης και όχι ως η γενοκτονία των Αρμενίων! («Ζαμάν», 24/4/2011) Συμπλήρωσε δε ότι στόχος είναι η Τουρκία να γίνει ένα κράτος παγκόσμιας εμβέλειας, εννοώντας μεγάλη δύναμη, έως το 2023.
Η ισλαμική ηγεσία της γείτονας ταράζεται εμπρός στο ενδεχόμενο της επίσημης αναγνώρισης της γενοκτονίας από τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου έως το 2015. Η εξήγηση είναι απλή. Το ΑΚΡ αντιλαμβάνεται ότι η εικόνα μιας χώρας που επιθυμεί να ανέλθει κλίμακα στην παγκόσμια ιεραρχία, όπως την οραματίζεται ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών, για να μπορέσει να συμμετάσχει στην παγκόσμια διακυβέρνηση, δεν μπορεί να επιβαρύνεται με γενοκτονίες. Συνεπώς προέκρινε τη λύση της ενίσχυσης της γνωστής τακτικής της απόρριψης της ιστορικής αλήθειας. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι όσα δισεκατομμύρια κι αν ξοδέψει η Άγκυρα για την προβολή της αντίστασης των Οθωμανών στην Καλλίπολη, το σχέδιο του Νταβούτογλου κρίνεται αμφίβολο αν θα βρει ανταπόκριση στη διεθνή κοινή γνώμη. Γιατί το ύφος και η αδιάλλακτη στάση των σύγχρονων τουρκικών ηγεσιών έναντι όσων υπέστησαν γενοκτονίες και διωγμούς από τους Οθωμανούς έχει λάβει προκλητικές διαστάσεις. Το μέγεθος της αδικίας είναι τόσο μεγάλο, που είναι αδύνατο να το καλύψει οποιοδήποτε άλλο γεγονός!

Διαβάστε περισσότερα...

Το Αρμενικό Κοινοβούλιο απευθύνει έκκληση για αναγνώριση των Γενοκτονιών!

Κοινοβουλευτική Διακήρυξη του Αρμενικού Κοινοβουλίου απευθύνει Έκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα να αναγνωρίσει την Αρμενική, Ελληνική και Ασσυριακή Γενοκτονία

 Του Δρ. Βασιλείου Μεϊχανετσίδη

 Σε ανακοίνωση τύπου προς τα διεθνή ΜΜΕ, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας (Α.Ε.Ε. Αυστραλίας) αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Αρμενίας απηύθυνε έκκληση προς τα Κοινοβούλια και τα λοιπά Νομοθετικά Σώματα ανά τον κόσμο να αναγνωρίσουν και να καταδικάσουν τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, οι οποίες διεπράχθησαν από την Οθωμανική Τουρκία από το 1915 έως το 1923, μεταδίδουν ασσυριακά πρακτορεία ειδήσεων.

Στη σχετική ιστορική Κοινοβουλευτική Διακήρυξη επί τη αφορμή της 96ης επετείου μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Χοβίκ Αβραχάμιαν δήλωσε πως η αναγνώριση από μέρους της διεθνούς κοινότητας των Γενοκτονιών που διεπράχθησαν εναντίων των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και στην πρόληψη άλλων γενοκτονιών στο μέλλον.

 Ο Πρόεδρος του Αρμενικού Κοινοβουλίου δήλωσε συγκεκριμμένα: «Προς επίρρωση αυτής της αδικίας, την πρόληψη περαιτέρω γενοκτονιών και την εγκαθίδρυση καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας απευθύνει έκκληση προς τα Κοινοβούλια ανά τον κόσμο να αναγνωρίσουν και να καταδικάσουν τις Γενοκτονίες που διεπράχθησαν κατά του Αρμενικού, Ελληνικού και Ασσυριακού Λαού στην Τουρκία στις αρχές του προηγουμένου αιώνα».

Απευθυνόμενος ειδικά προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος Αβραχάμιαν δήλωσε τα εξής: «Η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας καλεί τις νομοθετικές και εκτελεστικές αρχές της Τουρκίας να απομακρύνουν όλα τα νομικά, πολιτικά και άλλα κωλύματα, τα οποία εμποδίζουν την Τουρκική κοινωνία από την ελεύθερη έρευνα και συζήτηση του παρελθόντος, και ιδιαιτέρως των γεγονότων περί την Γενοκτονία, για την οποία η Οθωμανική Τουρκία είναι υπεύθυνη».

Ο εκτελεστικός Διευθυντής της Α.Ε.Επιτροπής Αυστραλίας κ. Βάραντ Μεγκερδιτσιάν καλωσόρισε την Αρμενική Κοινοβουλευτική Διακήρυξη τονίζοντας σχετικά:

«Η στάση της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας αναφορικά με την Τουρκική υπευθυνότητα και άρνηση της Αρμενικής, Ελληνικής και Ασσυριακής Γενοκτονίας είναι σαφής και κατηγορηματική », και συνέχισε, λέγοντας πως: «η Α.Ε. Επιτροπή Αυστραλίας δράττεται της ευκαιρίας να επιβεβαιώσει και πάλι τη δέσμευσή της να εργασθεί με το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο και την Παγκόσμια Ασσυριακή Συμμαχία Παράρτημα Αυστραλίας για να προωθηθεί η αναγνώριση της Αρμενικής, Ελληνικής και Ασσυριακής Γενοκτονίας από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας».

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Ως γνωστόν, κατά την τελευταία ιστορική περίοδο της οθωμανικής τουρκικής αυτοκρατορίας, δηλαδή μεταξύ των ετών 1913 και 1923, η σουλτανική κυβέρνηση, υπό την τριανδρία των Νεοτούρκων πασάδων Εμβέρ, Τζεμάλ και Ταλάατ - κατόπιν γερμανικής κυβερνητικής προτροπής και ανοχής, αλλά και τεχνοκρατικής αρωγής Γερμανών στρατιωτικών - αφορμώμενη από τα πολεμικά γεγονότα περί τον Α΄ Παγκοσμίο Πόλεμο και υπό το πρόσχημα αυτών, εφήρμοσε προηγούμενο σχέδιο γενοκτονίας επί του συνόλου των Χριστιανικών πληθυσμών της ανά την Τουρκική επικράτεια, δηλαδή των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων/Αραμέων. Το σχέδιο αυτό συνέχισε και ολοκλήρωσε η υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Πασά (“Ατατούρκ”) μετά-οθωμανική Εθνικιστική Κυβέρνηση της Τουρκίας με αποτέλεσμα τον συνολικό εξανδραποδισμό, την καταστροφή και το Ολοκαύτωμα των προαναφερθέντων γηγενών Χριστιανικών ιστορικών λαών της Εγγύς Ανατολίας.

Τα γεγονότα κατά των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμέων της λεγομένης μείζονος Αρμενίας, αλλά και κατά των Ελλήνων του Πόντου και της Σμύρνης και της Ιωνίας εν γένει, αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στη διαδικασία αυτή εξολόθρευσης και εξανδραποδισμού, ενώ η απαρχή τους εντοπίζεται στις γενοκτονικές διώξεις των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης το 1913-1914 με πρώτο αποκορύφωμα τα γενοκτονικά γενονότα κατά των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμέων κατά το 1915.

Υπολογίζεται πως ως αποτέλεσμα του τουρκικού αυτού σχεδίου άνω του 1.5 εκατομμυρίων Αρμενίων, 1 εκατομμυρίου Ελλήνων και 750.000 Ασσυρίων/Αραμέων, ανδρών και γυναικοπαίδων, απώλεσαν τη ζωή τους και περίπου ίσος αριθμός από επιζήσαντες εξαναγκάσθηκε σε βίαια εξορία από τις από χιλιετιών ιστορικές τους κοιτίδες και εγκατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στη Δυτική Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Η Γενοκτονία και Ολοκαύτωμα αυτό των μη-μουσουλμανικών – δηλαδή των Χριστιανικών - λαών της Τουρκίας, αποτελεί την πρώτη - αυτού του μεγέθους - γενοκτονία του 20ου αιώνα, η οποία προϋπήρξε, κατά γενική παραδοχή, πρόδρομος και εμπνευστής του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 9 Ιουλίου 2010 η Ε.Α. Επιτροπή Αυστραλίας, το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (Α.Ε.Σ.) και η Παγκόσμια Ασσυριακή Συμμαχία (Π.Α.Σ.) εξέδωσαν Κοινή Δήλωση, ανακοινώνοντας συμφωνία από κοινού προώθησης της αναγνώρισης των διαπραχθέντων υπό της Τουρκίας Γενοκτονιών. Η Κοινή Δήλωση μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Επειδή, η Αυστραλία τυγχάνει συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη του Ο.Η.Ε. περί Πρόληψης και Τιμωρίας του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, έχοντας επιδείξει ηγετικό ρόλο σε διεθνή ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή ο Λαός της Αυστραλίας προσέφερε τροφή, ένδυση και καταφύγιο σε θύματα και επιζήσαντες (victims and survivors) της Αρμενικής Γενοκτονίας, της Ελληνικής Γενοκτονίας και της Ασσυριακής Γενοκτονίας ως μέρος της διεθνούς προσπάθειας ανθρωπιστικής περίθαλψης, γνωστής ως Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής (Near East Relief) και επειδή, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Αυστραλοί στρατιώτες υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες του συστηματικού εκμηδενισμού (annihiliation) του Αρμενικού, Ελληνικού και Ασσυριακού Λαού στην οθωμανική αυτοκρατορία από το 1915 έως το 1923 η Α.Ε. Επιτροπή Αυστραλίας, το Α.Ε. Συμβούλιο και η Π.Α. Συμμαχία Αυστραλίας αναλαμβάνουν την ηθική ευθύνη τους να επιδιώξουν την αναγνώριση από μέρους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστραλίας της Αρμενικής Γενοκτονίας, της Ελληνικής Γενοκτονίας και της Ασσυριακής Γενοκτονίας ως μέτρου, το οποίο έχει ως σκοπό την πρόληψη παρομοίων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας από επανάληψη».

 

 

Πηγή: peramatozoa.info

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της λεωφόρου Μάρκου Δράκου

Παραδόθηκε σήμερα το πρωί στη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου η λεωφόρος Μάρκου Δράκου, της οποίας η ανάπλαση και βελτίωση  άρχισε από το άγαλμα του Μάρκου Δράκου κοντά στην Πύλη Πάφου και κατάληξε πριν το Λήδρα Πάλας.


Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά από το παλαιό κοιμητήριο των Αρμενίων και σε αυτήν παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή Βαρτκές Μαχτεσιάν.
Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λευκωσίας η ανάπλαση και βελτίωση της λεωφόρου είχε συνολικό κόστος 1 εκατομμύριο ευρώ και ολοκληρώθηκε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε προγραμματιστεί. Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αναζωογόνησης των Περιοχών της Πράσινης Γραμμής και χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας ενώ η εκπόνηση των σχεδίων και η επίβλεψη του έγινε από το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας.
Σύμφωνα με το Δήμο Λευκωσίας, ο κύριος στόχος για αναβάθμιση της περιοχής και η αναζωογόνηση μιας ξεχασμένης λεωφόρου, με πεζοδρόμια σε κακή κατάσταση, με ανεπαρκή οδικό φωτισμό και με έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, επιτεύχθηκε.
Συγκεκριμένα ανακατασκευάστηκε η λεωφόρος και ο παράλληλος δρόμος σε συνολικό μήκος 640 μέτρα, υπογειοποιήθηκαν τα δίκτυα της ΑΗΚ, CYTA και του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, κατασκευάστηκαν οχετοί, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομος παράλληλα με το ενετικό τείχος, διαβάσεις πεζών, κόλποι στάθμευσης οχημάτων , εγκαταστάθηκε νέος οδικός φωτισμός και δημιουργήθηκαν ανθώνες προς που ενίσχυση του πρασίνου και παρεμπόδιση της παράνομης στάθμευσης.
Ο κ. Μαχτεσιάν αναφέρθηκε στη συντήρηση και την ανακαίνιση του κοιμητηρίου των Αρμενίων που αποτελεί θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο.
Η πλήρης ανακαίνιση ολόκληρου του κοιμητηρίου έγινε μεταξύ Ιουνίου 2008 και Μαΐου 2009, με πρωτοβουλία της Αρμενικής Εθναρχίας και χρηματοδότηση 155.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Πιστεύεται πως οι πρώτες ταφές στο αρμενικό κοιμητήριο έγιναν περί το 1810. Το 1860, μια φωτιά στην Αρμενική Μητρόπολη κατέστρεψε τα ληξιαρχικά στοιχεία.
Στις αρχές του 1963, λόγω διαπλάτυνσης της οδού Σαίξπηρ, περίπου 100 τάφοι κατεδαφίστηκαν και τα λείψανα μεταφέρθηκαν σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο στον Αιο Δομέτιο. Μετά τα αιματηρά γεγονότα του 1963-1964 και λόγω της εγγύτητας με τη νεκρή ζώνη, ο χώρος παραμελήθηκε. Το 1988 έγινε μερική ανακαίνιση στο παρεκκλήσι.
Το κοιμητήριο των Αρμενίων είναι το μόνο που διασώθηκε και υπάρχει από ότι υπήρχε το 1878 έξω από τα τείχη της πόλης(το Κιοσκλού Τσιφτλίκ, ένα βυρσοδεψείο, ένα καφενείο, τρία τουρκικά κοιμητήρια και το αρμενικό κοιμητήριο) όταν οι Βρετανοί έφθασαν στη Λευκωσία.
Πηγή: sigmalive.com
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι