Menu

Ξεκίνησε το επιστημονικό συνέδριο στη Κομοτηνή

Ο εμφύλιος πόλεμος και οι συνέπειές του με την ματιά ακαδημαϊκών δασκάλων

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τα «ντουρντουβάκια» και τον «Τούρκο Σίντλερ»

Aίσθηση προκάλεσε η άποψη του ακαδημαϊκού Θ. Βαλτινού περί «εγωϊστικής  δράσης» του Π.Α.ΜΕ.

Ξεκίνησαν χθες στην Κομοτηνή οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα τις «Μετακινήσεις πληθυσμού στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1940», που διοργανώνει το τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας του ΔΠΘ και η Ομάδα Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων (Civil Wars Study Group).

Αυξημένο ενδιαφέρον για τα γεγονότα της Θράκης

«Προσπαθούμε μέσα από αυτό το συνέδριο να αναδείξουμε αυτό που συνέβη στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ’40 εξαιτίας του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου πολέμου, δηλαδή με τις μετακινήσεις πληθυσμών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό», σημείωσε ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, διευκρινίζοντας: «Η προσπάθειά μας είναι να ερμηνεύσουμε αυτά τα φαινόμενα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για όλη Ελλάδα βεβαίως, αλλά περισσότερο για τη βόρεια Ελλάδα και περισσότερο για τη Θράκη, απ’ όπου είχαμε μετακινήσεις τόσο Ελλήνων όσο και μειονοτικών, όπως οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι».

Τα γεγονότα του Θρυλορίου

Στην «πληγωμένη ιστορία του Θρυλορίου, με την ομαδική φυγή σαράντα τεσσάρων οικογενειών από το χωριό, και την σχεδόν οριστική μετεγκατάστασή τους στη Βουλγαρία και άλλες χώρες της Αν. Ευρώπης», αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο επίκουρος καθηγητής λαογραφίας του ΔΠΘ Μανώλης Σέργης, επικεντρώνοντας μάλιστα την προσοχή του σε πέντε βασικά γεγονότα, στα οποία η διχοτομημένη συλλογική μνήμη επανέρχεται διαρκώς: «στις λεηλασίες από πλευράς ανταρτών, στη στυγερή δολοφονία ενός χωροφύλακα, στο κάψιμο των οικιών δύο αγροφυλάκων, στους παράξενους θανάτους δύο κορυφαίων ηγετών της αριστεράς ελέω της ενδοαριστερής κρίσης, και το κορυφαίο γεγονός στην εκκένωση του χωριού από τους αριστερούς, στις 13 Μαρτίου και στις 8 Απριλίου του 1948».

Τα «ντουρντουβάκια»

«Το συνέδριο ανήκει στην πρωτοπορία αυτή τη στιγμή της έρευνας στον ελλαδικό χώρο. Πραγματεύεται μια πολύ σημαντική δεκαετία που ως τώρα δεν έτυχε της προσοχής που θα έπρεπε, και η οποία αφορά την ιδιαίτερη περιοχή της Θράκης με τη μεγάλη εθνοτική ποικιλία. Προσεγγίζει δε αυτή τη δεκαετία, όχι με τους καθιερωμένους τρόπους, αλλά γλωσσολογικά, ανθρωπολογικά και ιστοριογραφικά, προσπαθώντας να πάει την έρευνα ένα βήμα παρακάτω», σημείωσε η Ξανθιώτισσα εκπαιδευτικός Σοφία Αυγέρη, η οποία μίλησε ειδικότερα για τα «ντουρντουβάκια»:
«Τα ντουρντουβάκια ήταν οι νέοι που στρατολογήθηκαν στα τάγματα εργασίας της Βουλγαρίας. Ήταν νέοι χωρίς πείρα, που δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Διερευνούμε επίσης και το πώς η λέξη μεταφέρθηκε στη νεοελληνική γλώσσα».

Οι μετακινήσεις των Σαμίων και ο «Τούρκος Σίντλερ»

Για τις μετακινήσεις Σαμίων προς τη Μέση Ανατολή μέσω Κουσάντασι, μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Μανώλης Βαρβούνης λέγοντας ότι «σε αυτές τις μετακινήσεις, πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε ένας Τούρκος, ο Αλή Μπεή Ντενιζέλ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τους ομοεθνείς του ως «Τούρκος Σίντλερ» και τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος, και του οποίου τα φιλελληνικά αισθήματα, λίγα χρόνια μετά, στη δίνη των γεγονότων του κυπριακού, μετεξελίχθηκαν σε ανθελληνικά.

«Η διχόνοια υφίσταται ακόμη»

Για την ανάγκη να «διερευνηθούν με επιστημονικό τρόπο, πέρα από φανατισμούς και μονότροπες αντιλήψεις», έκανε λόγο ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, προσθέτοντας πως «αναφέρονται σε ένα παρελθόν που μας φορά όλους, που έχει σημαδέψει το Έθνος και τις παλιές γενιές, και άρα οφείλουμε να το ξεκαθαρίσουμε, αλλιώς δεν πάμε μπροστά». Κατά τη γνώμη του, «μόνο με τη συζήτηση  ξεκαθαρίζουν λίγο-λίγο οι μύθοι, οι ιδεοληψίες και οι προκαταλήψεις», αν και εκτίμησε πως «πιθανότατα δεν θα υπάρξει κάποτε κοινά αποδεκτό δια ταύτα». Μάλιστα, υποστήριξε, ότι «δεν έχουμε αποδεσμευτεί από τις συνέπειες του εμφυλίου», και συμπλήρωσε πως «το περίεργο είναι οτι οι παλιές γενιές, με τη σοφία και την εμπειρία που κουβάλησαν, ήταν πιο ανοιχτές, ενώ οι επίγονοι γίνονται καμιά φορά πιο φανατικοί, πιο μονοκόμματοι και ιδεοληπτικοί».

«Μικρόνοες οι ταραξίες και το Π.Α.ΜΕ.»

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την οικονομική κρίση και τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Βαλτινός εξέφρασε την άποψη πως ο τόπος στερείται πολιτικών ηγετών, ενώ συνέδεσε τους κουκουλοφόρους ταραξίες με την οργάνωση του Π.Α.ΜΕ.: «Μια πολύ μικρή μειονότητα, οι περίφημοι κουκουλοφόροι που η αστυνομία δεν τους πιάνει επί σειρά ετών, τα έκαναν  κόλαση. Ο κόσμος είναι οργισμένος και πονεμένος, και κάποιοι το έχουν κάνει σπορ. Το περιώνυμο Π.Α.ΜΕ. κλείνει τα ξενοδοχεία και διώχνει τους τουρίστες, καταλαμβάνει καταπέλτες και εμποδίζει τους τουρίστες. Είναι μικρόνοες, βλέπουν τα πράγματα στενά και εγωιστικά. Να ξεχάσουμε ποιοι ευθύνονται, και να αλλάξουμε νοοτροπία, για να ξεπεράσουμε την κρίση, ώστε να αναδειχθούν και νέοι ηγέτες, γιατί σήμερα δεν υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν πολιτικά να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, να δώσουν παρηγοριά στον κόσμο και να οδηγήσουν τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομάδα μελέτης εμφυλίων πολέμων, έχει διοργανώσει άλλα έντεκα παρόμοια συνέδρια. Οι εργασίες του συνεδρίου της Κομοτηνής, του πρώτου με τέτοια θεματολογία, ολοκληρώνονται αύριο με δύο γεμάτες συνεδρίες από το βήμα θα περάσουν εξέχουσες προσωπικότητες.

 

Πηγή: xronos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Στην Αρμενική ο Γκούβας

Την τεχνική ηγεσία της Αρμενικής ανέλαβε ο Νίκος Γκούβας, αντικαθιστώντας τον Μιχάλη Κοσμέτο, ο οποίος θα έχει την επίβλεψη των τμημάτων υποδομής του συλλόγου.

Ο νεαρός τεχνικός, ο οποίος στο παρελθόν πέρασε από τους πάγκους του Θριάμβου Αθηνών, της Αρμενικής που αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ και της Πειραϊκής, φιλοδοξεί να καταστήσει τη νέα του ομάδα ανταγωνιστική και να την βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της.

Αρωγό σε αυτή την προσπάθεια, θα έχει τους ανθρώπους της διοίκησης, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στην ομάδα και επιλύουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει.

 

Πηγή: onsports.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι