Menu

Γιατί επιστρέφει η Τουρκία την ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου;

Μάλλον βιάζονται όσοι σπεύδουν να εκφράζουν ικανοποίηση για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επιστρέψει στο Πατριαρχείο την ιδιοκτησία που του κατέσχεσε.

Με έκδηλη ικανοποίηση ανάγγειλαν τα ελληνικά ΜΜΕ -και μέρος του πολιτικού κόσμου- την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επιστρέψει στοΠατριαρχείο την ιδιοκτησία που του κατέσχεσε. Ο σχολιασμός απουσίασε και όπου υπήρξε ήταν μάλλον επιπόλαιος. Διέβλεψαν μια κίνηση καλής θέλησης από τον κ. Ερντογάν.
Επειδή οι Τούρκοι δεν μας έχουν συνηθίσει σε κινήσεις καλής θέλησης, επειδή όπου εμφανίστηκε ως τέτοια υπέκρυπτε σχεδιασμούς ανατολίτικης (κουτο)πονηριάς, επειδή η στήλη είναι φύσει καχύποπτη (για να μη θεωρηθεί αφελής) και επειδή δεν είναι ευρέως γνωστά και άλλα γεγονότα, καλό είναι να σταθούμε στο θέμα.

Κατ’ αρχάς, στην "Επίσημη Εφημερίδα" της η Τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα του Τούρκου Πρωθυπουργού στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με το οποίο η ιδιοκτησία των μειονοτήτων, που είχε αφαιρεθεί το 1936 και κατασχέθηκε από την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου το 1975, θα επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Aksam» αναφέρεται, ότι σύμφωνα με την απόφαση, οι ακίνητες περιουσίες, οι οποίες ανήκουν σε 162 ιδρύματα μειονοτήτων (όχι μόνον του Οικουμενικού Πατριαρχείου) θα πρέπει να επιστραφούν στα ταμεία των μειονοτήτων που ζουν στην Τουρκία, μέσα σε 12 μήνες. Στις μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να καταβληθεί η αγοραία αξία του ακινήτου, που πωλήθηκε σε τρίτους.

Στις 15 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής κ. Κεν Χασικιάν, με επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον, εγκάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα για το ότι δεν είπε την αλήθεια στη Γερουσία και απλά μετέφερε σ’ αυτήν την τουρκική προπαγάνδα. Τον κάλεσε δε να ζητήσει συγγνώμη από τα εκατομμύρια των εξοντωθέντων Χριστιανών από τις Οθωμανικές και Τουρκικές κυβερνήσεις. Δεν έμεινε μόνον στην επιστολή ο κ. Χασικιάν, αλλά το αρμενικό λόμπι κινητοποιήθηκε σε όλους τους τομείς (το ελληνικό ΥΠΕΞ απουσίαζε, αλλ’ επειδή γενικώς απουσιάζει, δεν αναφερόμαστε ειδικά).
Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν ότι ο πρεσβευτής, κ. Φράνσις Ριτσιαρντόνε, εκλήθη στη Γερουσία και σε ερώτηση που του έγινε δήλωσε πως «οι περισσότερες από τις Χριστιανικές Εκκλησίες που λειτουργούσαν στην Τουρκία πριν από το 1915 εξακολουθούν να λειτουργούν και σήμερα».

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές και τώρα και πολλές φορές στο παρελθόν τάχθηκαν υπέρ των αρμενικών απόψεων και πίεσαν την Τουρκία να συμμορφωθεί με τα διεθνώς ισχύοντα. Το ίδιο, κατ’ επανάληψη, πράττει και η Ε.Ε., θέτοντας μάλιστα την επίλυση του ζητήματος ως μια από τις προϋποθέσεις για την επιτυχή κατάληξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Η απόφαση μάλιστα ελήφθη με ομοφωνία -επτά δικαστές στους επτά- ενώ ο Τούρκος δικαστής όχι μόνο δεν ζήτησε την εξαίρεσή του από την υπόθεση (κάτι που συνηθίζεται) αλλά ψήφισε κατά της χώρας του!

Με την απόφασή του το Δικαστήριο τόνισε τις επιφυλάξεις του για τον βακουφικό νόμο του 1935, στον οποίο στηρίζεται το τουρκικό κράτος για να καταπατά μειονοτικά ακίνητα στη χώρα. Έτσι, η εν λόγω απόφαση προμηνύει και συνέχεια, εάν το Πατριαρχείο ή κάποιος άλλος θιγόμενος προσφύγει στο Δικαστήριο για άλλα καταπατηθέντα ακίνητα (αφού φυσικά εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα της Τουρκίας).

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βέβαια, έχει καταδικάσει την Τουρκία και για πράξεις του ψευδοκράτους στην Κύπρο, κάτι που επίσης θεωρήθηκε πρωτοφανές και δικαίωσε όσους Έλληνες της Κύπρου προσέφυγαν σ’ αυτό. Ο κ. Ερντογάν επομένως, εκείνο το οποίο έκανε είναι προλάβει και άλλες καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα του.

Υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο οι λίγες νομικές γνώσεις δεν μου επιτρέπουν να αντιληφθώ. Η Τουρκία έχει υποβιβάσει το Πατριαρχείο ως απλό ίδρυμα του νομάρχη της Κωνσταντινούπολης. Όσο το Πατριαρχείο δεν έχει νομική προσωπικότητα, δεν γνωρίζω πώς μπορεί να εμφανισθεί κάτοχος ακίνητης περιουσίας.
Ως κατακλείδα: Τι δίνουμε εμείς στη Θράκη; Ο νόμος 3647/2008 ορίζει ότι την εποπτεία στη μουσουλμανική βακουφική περιουσία ο Μουφτής. Οι Τούρκοι απαιτούν -και δια των μουσουλμάνων βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου- ο Μουφτής να εκλέγεται. Να ορίζεται δηλαδή ουσιαστικά από το τουρκικό Προξενείο.

Ταυτόχρονα, να ομαδοποιηθούν τα δεκάδες βακούφια ανά νομό. Αυτό σημαίνει, σημαντικά ποσά στα χέρια του Τούρκου Προξένου, προκειμένου να διοχετευθούν σε ανθελληνική προπαγάνδα.
Διαβάστε περισσότερα...

Αρμένιοι σε μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη

Άδεια για εκπαίδευση πολιτών της Αρμενίας σε αρμενικά μειονοτικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη έδωσε το τουρκικό υπουργείο παιδείας, πράγμα που ήταν υπό συζήτηση εδώ και περίπου ένα χρόνο. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο τοποτηρητής Πατριάρχης των Αρμενίων της Τουρκίας Αράμ Ατεσιάν. Το θέμα έχει σημασία κι από πλευράς ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην Κωνσταντινούπολη. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η ισχύς ανάλογης απόφασης.

Ο Ατεσιάν ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση και είπε πως υπάρχουν περίπου 1.000 παιδιά πολιτών της Αρμενίας που εργάζονται στην Τουρκία. Το θέμα είχε τεθεί πριν από περίπου ένα χρόνο με δηλώσεις που είχε κάνει η τότε υπουργός παιδείας της Τουρκίας Νιμέτ Τσουμπουκτσού.

Το ίδιο αίτημα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και από πλευράς ελληνικών μειονοτικών σχολείων. Με βάση το νόμο περί ιδιωτικών σχολών, στα σχολεία αυτά μπορούν να εκπαιδεύονται μόνο παιδιά των μειονοτήτων στην Τουρκία. Το αίτημα είναι να μπορεί να σπουδάσει στα σχολεία αυτά και παιδιά πολιτών της Ελλάδας που εργάζονται στην Τουρκία. Ειδική άδεια δίνεται κάθε χρόνο, αν υπάρχουν, σε παιδιά εργαζόμενων σε ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπίες.
Πηγή: nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Τουρκία θα επιστρέψει 162 από 1.410 κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία στην Αρμενική Κοινότητα

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ακίνητα που κατασχέθηκαν από το κράτος, τα οποία κάποτε ανήκε στους Αρμενίους, Έλληνες , Εβραίους και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, θα πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, και ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει αποζημίωση για τυχόν κατασχεθείσες περιουσίες που έκτοτε έχουν πωληθεί σε τρίτους. Με το παρόν διάταγμα η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέψει 162 από τα 1410 περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν το 1974.
Η εφημερίδα Armenian Weekly δημοσίευσε μια επιμέρους λίστα των στοιχείων του ενεργητικού των Αρμενικών Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων που πρέπει να επιστραφούν από την κυβέρνηση:
1. Gedikpasha Αρμενικό Προτεσταντικό Δημοτικό σχολείο - το κτίριο έχει κατεδαφιστεί, και προς το παρόν χρησιμοποιείται ως πάρκο
2. Gedikpasha Αρμενική Προτεσταντική Εκκλησία - ένα κτίριο με ένα διαμέρισμα ένα εστιατόριο, μια παιδική χαρά στο Kumkapi.
3. Surp Harutyun Αρμενική Εκκλησία – με πολλά διαμερίσματα στο Beyoglu
4. Surp Vartanants Εκκλησία στο Ferikoy - μια πολυκατοικία και ένα οικόπεδο στο Sisli
5. Surp Khatch Yerevman Εκκλησία στο Kurucheshme - ένα κτίριο στο Arnavutköy
6. Surp Harutyun Σχολείο στο Kumkapi - ένα κατάστημα στο Kumkapi και ένα κατάστημα στο Kadikoy 7. Mayr Asdvadzadzin Εκκλησία στο Kumkapi - ένα διαμέρισμα στο Eminonu
8. Surp Asdvadzadzin Εκκλησία στο Yenıköy – ένα οικόπεδο στο Istinye
9. Mkhitaryan Αρμενικό Καθολικό σχολείο στο Bomonti - σχολικά κτίρια, δύο καταστήματα και ένα διαμέρισμα στο Sisli
10. Surp Prgitch (Άγιος Σωτήρας) Αρμενικό Νοσοκομείο στο Yedikule - συνολικά 19 ακίνητα, των οποίων το ένα οικόπεδο, ένα σπίτι και τέσσερα μοιραζόμενα οικόπεδα στο Sariyer, ένα κτίριο κατοικιών στο Moda, 2 κτίρια κατοικιών στο Sisli, ένα διαμέρισμα στο Beyoglu, ένα κατάστημα στην Kapalicarsi Σκεπαστό Παζάρι, ένα σπίτι στο Uskudar, μια πολυκατοικία, ένα διαμέρισμα και μια αποθήκη στο Kurtulus, ένα τετραώροφο ξενοδοχείο στο Taksim, ένα κατάστημα λιανικής και γραφεία σε εμπορικό κτίριο στο Beyoglu, ένα διαμέρισμα στο Chamlica, ένα 47.500 τ.μ. οικόπεδο στο Beykoz, και ένα 44.000 τ.μ. οικόπεδο κοντά στο Νοσοκομείο, στους πρώην κήπους του Νοσοκομείου, που χρησιμοποιούνται σήμερα ως Ποδοσφαιρικό Στάδιο Zeytinburnu του , ένα κτίριο για σπορ, ένα οικόπεδο στάθμευσης και ένας κήπος τσαγιού , και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το πολύτιμο κτίριο γραφείων που ονομάζεται Selamet Χαν στο Eminonu, στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτή είναι σίγουρα μια πολύ καθυστερημένη αλλά ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από την τουρκική κυβέρνηση, σε σύγκριση με τις μεγάλες αδικίες και διακρίσεις για τις δεκαετίες του παρελθόντος των τουρκικών κυβερνήσεων κατά των μη μουσουλμάνων πολιτών της, σύμφωνα με την εφημερίδα Armenian Weekly.

 

Πηγή: armenians.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι