Menu

Αρμένικες ταχινόπιτες

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 20 ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΑ): 

Για τη ζύμη:

1 ποτήρι αλεύρι
½ ποτήρι ζάχαρη
½ ποτήρι ελαιόλαδο
½ ποτήρι χλιαρό νερό
42γρ. μαγιά
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά

Για τη γέμιση:
1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
2 κούπες ταχίνι
½ κούπα ζάχαρη
1 γερή πρέζα γαρίφαλο
1 γερή πρέζα κανέλα

Για το ψήσιμο:
2 κρόκους αυγών
2 κουτ. σούπας νερό
μπόλικο σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τρίβουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και μια πρέζα ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και την υπόλοιπη ζάχαρη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο, χωρίς να ξεχνάμε να ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και τα αβγά και ζυμώνουμε απαλά για 5 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να ''ξεκουραστεί'' και να φουσκώσει για 1,5 ώρα τουλάχιστον, αφού την καλύψουμε με μεμβράνη για να κρατήσει τη θερμοκρασία της. Ανακατεύουμε, στο μεταξύ, τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο. Όταν η ζύμη μας φουσκώσει, τη ζυμώνουμε απαλά για να φύγει ο αέρας και την κόβουμε σε 3 ίσα κομμάτια. Στη συνέχεια, ανοίγουμε με έναν πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο. Ρίχνουμε στο κέντρο κάθε φύλλου μπόλικο ταχίνι και το απλώνουμε, φροντίζοντας να μην πάει άκρη άκρη στο φύλλο. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το μίγμα καρυδιών, γαρίφαλου και κανέλας. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 4 κομμάτια (ή σε 6 και περισσότερα, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να γίνει η κάθε ταχινόπιτα), όπως κόβουμε την πίτσα, και τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε ρολό, ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω. ''Τσιμπάμε'' με τα δάχτυλά μας τις άκρες του ρολού για να κλείσουν (για να μείνει μέσα όλη η γέμιση), το τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού και πιέζουμε τη μια άκρη του στο κέντρο της πίτας. Βάζουμε τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί, που είναι στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Χτυπάμε με ένα πιρούνι 2 κρόκους αυγών με λίγο νερό και αλείφουμε με αυτό το μίγμα τις ταχινόπιτες. Πασπαλίζουμε τις πίτες με άφθονο σουσάμι και τις ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.

 

 

Πηγή: armenika.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πίτα καυτερή με Σουτζούκι

Υλικά:

1 φύλλο σφολιάτα ή κουρού
1/2 μπαστούνι καυτερό αρμένικο σουτζούκι
1 ντομάτα τριμμένη
1 κρεμμύδι
400 γραμ. τριμμένο κίτρινο τυρί  
λίγο λάδι

Εκτέλεση
Κόβουμε το σουτζούκι σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις αρχίζει και βγάζει το λάδι του προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Ανακατεύουμε διαρκώς να σωταριστούν καλά και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.
Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει σχεδόν στεγνή η σάλτσα μας.
Εν τω μεταξύ αλοίφουμε ένα πυρέξ με λίγο λάδι και στρώνουμε το φύλλο. Βάζουμε το μισό τυρί, από πάνω τη σάλτσα με το σουτζούκι και τελειώνουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Κλείνουμε την πίτα μας, αλοίφουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε περίπου 1/2 ώρα σε μέτριο φούρνο στους 170 C.

 

Πηγή: armenika.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Νίκη με ανατροπή για Αρμενία

Νίκη της Αρμενίας στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι για το Cytavision Cyprus Tournament 2012. Ο Καναδάς άνοιξε το σκορ στο 6’ με τον Μακ Κένα και η Αρμενία ισοφάρισε στο 23’ με τον Πιτζέλι. Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 67’ ο ίδιος ποδοσφαιριστής έδωσε προβάδισμα στην Αρμενία που έφτασε στο 3-1 από πέναλτι του Όπιλιτς στο 90’.

Πρωταγωνιστής λοιπόν ο Πιτζέλι στο παιχνίδι που έπεσε η αυλαία του τουρνουά.

 

Πηγή: sport-fm.com.cy

 

Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγέλλουν την Τουρκία για λεηλασία χριστιανικής περιουσίας

Αντιπροσωπεία τριών παροικιών (Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας, Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο και Παγκόσμια Συμμαχία Ασσυρίων) επισκέφθηκε το κοινοβούλιο για να ενημερώσει τους βουλευτές αναφορικά με τη «λεηλασία» χριστιανικής εκκλησιαστικής περιουσίας στην Τουρκία.

Παράλληλα, ζήτησαν για άλλη μία φορά την κοινοβουλευτική αναγνώριση των γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων. Οι εκπρόσωποι επισκέφθηκαν τα γραφεία μεγάλου αριθμού βουλευτών όπου συζήτησαν το πρόσφατο ψήφισμα που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο. Το ψήφισμα αυτό καλεί την Δημοκρατία της Τουρκίας να επιστρέψει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια τα οποία κατασχέθηκαν κατά την εποχή των Γενοκτονιών εις βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων από το 1914 έως το 1924.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι των τριών παροικιών παρουσίασαν ένα πακέτο πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Τουρκία, πληροφορίες που αποδεικνύουν πως πολλά έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, σιταποθήκες, αποθήκες ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας θα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης καταστροφής των θρησκευτικών μας μνημείων στην Τουρκία», είπε ο Νίνος Ααρών, εκπρόσωπος της Ασσυριακής κοινότητας.

«Ακριβώς όπως η Τουρκική κυβέρνηση απαιτεί την προστασία των Οθωμανικών μνημείων στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, έτσι και οι κοινότητές μας ζητούν την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ανατολία», πρόσθεσε ο Συντονιστής του ΑΕΣ, Γιώργος Βελλής.

 

 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι