Menu

Ανί, η πόλη φάντασμα με τις 1001 Εκκλησίες

Το Ανί (Συντεταγμένες: 40°30′27″Β 43°34′22″Α) είναι μια πόλη στην επαρχεία του Καρς στην Τουρκία, στα σύνορα με την Αρμενία. Κάποιοι την αποκαλούν «η πόλη με τις 1001 Εκκλησίες», άλλα και «η πόλη με τις 40 Πύλες».
Ωστόσο, δεν κατοικείται για περισσότερο από 3 αιώνες. Στο παρελθόν ήταν η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού βασιλείου της Αρμενίας, αλλά εγκαταλείφθηκε όταν ευημερούσε. Σήμερα είναι μια πόλη-φάντασμα, αλλά κάποτε είχε 200.000 κατοίκους. Στο απόγειο της ήταν μητρόπολη που συναγωνιζόταν την Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, την Βαγδάτη. Η πόλη έπεσε θύμα της πολύχρονης διαμάχης για την εξουσία μεταξύ των διαφόρων φατριών της περιοχής.
Ιδρύθηκε τον 4ο ή 5ο αιώνα μ.Χ. και είδε Αρμένιους, Κούρδους, Γεωργιανούς, Μογγόλους και Τούρκους να μάχονται για την κυριαρχία της. Σχεδόν κάθε φορά που μια φατρία ανέβαινε στην εξουσία η πόλη λεηλατούνταν και τελικά τον 18ο αιώνα εγλαταλήφθηκε.
Η πόλη αρχικά ήταν Αρμένικη και το έδαφος στο οποίο βρίσκεται εξακολουθεί να αμφισβητείται μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας. Αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρονικά της Αρμενικής δυναστείας των Καμσαρακάνων τον 5ο αιώνα μ.Χ..
Η πόλη είχε πάρει το όνομα του φρουρίου και ήταν παγανιστικό κέντρο του Ανί-Καμάκχ το οποίο βρισκόταν στην περιοχή του Daranaghi στην βόρεια Αρμενία, αλλά ήταν επίσης γνωστός ως Khnamk αν και οι ιστορικοί δεν γνωρίζουν πραγματικά γιατί.
Η καλύτερη πρόταση είναι πως προέρχεται από την Αρμενική από την Αρμένικη λέξη "κχναμέλ" που σημαίνει "να φροντίζω". Η πόλη σχεδιάστηκε για ακριβώς αυτό το λόγο -για να προστατεύει τους πολίτες της. Η πόλη «ξανά ανακαλύφθηκε» από τους αρχαιολόγους στις αρχές του 19ου αιώνα. Έγιναν αρκετές ανασκαφές, αλλά η μεγαλύτερη ζημία θα γινόταν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκία και η Αρμενία συνέχισαν τις μάχες για την περιοχή μέχρι το 1921, και τότε το Ανί, περιήλθε εντός των συνόρων της Τουρκίας. Το μέρος «παραμελήθηκε» από τους Τούρκους. Τον Μάιο του 1921 η Τουρκική Συνέλευση έστειλε ένα μήνυμα στον κυβερνήτη του Ανατολικού Μετώπου, εξουσιοδοτώντας τον «να εξαφανίσει τα μνημεία της Άνι από το πρόσωπο της γης». Ευτυχώς, οι Τούρκοι δεν τα κατάφεραν πλήρως. Τον Οκτώβριο 2010 μια έκθεση της "Global Heritage Fund" συμπεριέλαβε και το Ανί στην λίστα με τα μνημεία από όλο το κόσμο όπου κινδυνεύουν από ανεπανόρθωτη απώλεια και καταστροφή επικαλούμενη ως αίτια την ανεπαρκή διαχείριση και λεηλασία.
Διαβάστε περισσότερα...

Julfa - History of Armenian khachkars destruction by Azerbaijan

  • Κατηγορία VIDEOS
 
Film by "Research on Armenian Architecture"

The film shows history of Armenian city and cemetery of Julfa or Jugha, currently known as Old Jugha. The city had up to 10,000 khachkar (cross-stones) cemetery, included in UNESCO World Cultural Heritage. Since 1921 Nakhichevan, where the city was located was included in newly founded Azerbaijan by Soviet official. Since late 1990s destruction of the cemetery started by Azerbaijan, ended in 2005, when the khachkar field was completely bulldozed.

Up today UNESCO didn't make a single statement condemning Azerbaijan.

Up today UNESCO officials usually visit Azerbaijan and granted prizes and medals from Azerbaijani official for building strong ties between UNESCO and Azerbaijan.

The cemetery is still included in UNESCO World Cultural Heritage list.
Source: youtube.com
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι