Menu

Οι VIZA το καλοκαίρι επιστρέφουν στην Ελλάδα

Την πρώτη φορά που οι VIZA επισκέφτηκαν τη χώρα μας ήταν το καλοκαίρι 2010 όταν άνοιξαν τη συναυλία του Serj Tankian στο Terra Vibe, ενώ πέρσι εμφανίστηκαν και στην τρίτη μέρα του Rockwave Festival.

Αυτό το καλοκαίρι το εννιαμελές συγκρότημα από το Los Angeles θα επιστρέψει στην Ελλάδα για μία εμφάνιση την Παρασκευή 1η Ιουνίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αναιρέσεις που διοργανώνει όπως κάθε χρόνο η νεολαίο Κομμουνιστική Απελευθέρωση του ΝΑΡ.

Με τραγουδιστή, ηγέτη και frontman, τον Αμερικανό με ελληνικές και αρμένικες ρίζες - K’noup Tomopoulos, και με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, να έχουν επίσης αρμένικες ρίζες, οι VIZA “μπερδεύουν” τη rock μουσική με παραδοσιακούς ήχους, που ξεκινούν από τα βάθη της Ανατολικής Ευρώπης και φτάνουν μέχρι τις ερήμους της Μέσης Ανατoλής, επηρεασμένοι από την Αραβική, Αρμένικη και Ελληνική μουσική παράδοση.

H είσοδος θα κοστίζει μόλις 5 ευρώ.

 

Πηγή: mixtape.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οι Αρμένιοι της Αιθιοποίας

Οι πρώτοι Αρμένιοι που επισκέφθηκαν την Αιθιοπία ήταν ιεραπόστολοι. Η Αρμένικη εκκλησία της Αιθιοπίας υπάγεται στο Κοπτικό Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, ενώ η Αιθιοπική εκκλησία υπαγόταν και αυτή, μέχρι την ανεξαρτητοποίησή της (1960).

Ο Αρμένιος Maneos Armenawi, ήταν ο διπλωματικός απεσταλμένος της Αιθιοπίας, στις συνομιλίες με τον Βασιλιά Emmanuel της Πορτογαλίας. Το θέμα των συνομιλιών, ήταν η απειλή επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς την Αιθιοπία (1512).

Το πρώτο κύμα των Αρμένιων έρχεται στην Αιθιοπία το 1875. Ήταν έμποροι, τεχνίτες και μοναχοί. Μετά την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους (1915), μεγάλος αριθμός Αρμενίων βρήκε καταφύγιο στην Αιθιοπία. Σε αυτό βοήθησε η κοινή θρησκεία των δυο λαών.

Όταν ο Αντιβασιλέας της Αιθιοπίας Ράς Ταφαρί, επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ (1923), συνάντησε σε ένα αρμένικο μοναστήρι, 40 ορφανά παιδιά που είχαν επιβιώσει από τις σφαγές των Τούρκων.

Τα παιδιά αυτά είχαν μουσική παιδεία. Εντυπωσιασμένος ο Ράς Ταφαρί από την απόδοση της μπάντας χάλκινων πνευστών που είχαν, τα προσκάλεσε στην Αιθιοπία. Ερχόμενα στην χώρα, αποτέλεσαν την πρώτη επίσημη ορχήστρα του Αιθιοπικού κράτους (1924). Οι Αιθίοπες τα αποκαλούσαν Αρμπα Λιτσότζ (40 παιδιά).

Επικεφαλής της ορχήστρας ήταν ο Αρχιμουσικός Kevork Nalbandian, ο οποίος είχε την τιμή να συνθέσει και τον Εθνικό ύμνο της Αιθιοπίας (1930). Παρέμεινε Εθνικός ύμνος της χώρας, μέχρι την πτώση του Χαιλέ Σελλάσιε (1974).

Η Εθνική Αρμενική Σχολή Kevorkof, η οποία εξακολουθεί και σήμερα να λειτουργεί στην Αντίς Αμπέμπα, προήλθε από την συγχώνευση τριών σχολείων. Τα σχολεία αυτά, ιδρύθηκαν στην δεκαετία του 1920, από αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις.

Το 1928 οι Αρμένιοι άρχισαν να κτίζουν, την δική τους εκκλησία στην Αντίς Αμπέμπα, τον Sourp Kevorkof (Αγ. Γεώργιος). Ήταν μια δωρεά του Mihran Mouradian. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Χαιλέ Σελλάσιε (1934).

Ο αθλητικός σύλλογος Ararat Club, ιδρύθηκε το 1942 στην Αντίς Αμπέμπα. Ήταν τόπος συγκέντρωσης των Αρμένιων και χώρος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Σήμερα λειτουργεί ως εστιατόριο και αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για την Αρμένικη κοινότητα.

Οι περισσότεροι Αρμένιοι είχαν Αιθιοπική υπηκοότητα. Στην ακμής τους έφτασαν τα 1500 άτομα, σήμερα είναι 100 περίπου. Ήταν μια ισχυρή οικονομική δύναμη στη χώρα. Aσχολήθηκαν με την βιομηχανία, το εμπόριο και την χρυσοχοΐα. Όταν το Derg ανέλαβε την εξουσία, κρατικοποίησε την κοινοτική και ιδιωτική τους περιουσία (1975).

Οι σχέσεις των Αρμένιων και των Ελλήνων ήταν πολύ στενές, πραγματοποιήθηκαν αρκετοί γάμοι μεταξύ τους. Πολλοί Αρμένιοι μιλούσαν την Ελληνική γλώσσα και αρκετοί από αυτούς είχαν Ελληνική συνείδηση.

Όταν ο διάσημος Αρμένιος φωτογράφος Yervant, γιος του φωτογράφου Zack Zanazanian από την Αντίς Αμπέμπα, βρέθηκε για ένα σεμινάριο φωτογραφίας στην Θεσσαλονίκη (2009), δήλωσε ότι είναι Ελληνοαρμένιος και μέλος της Ελληνικής     κοινότητας της Μελβούρνης.

 

 

Πηγή: xereteoti.com

Διαβάστε περισσότερα...

Flying over Greece | Πετώντας πάνω από την Ελλάδα

  • Κατηγορία VIDEOS
 
Μια μαγευτική περιήγηση -σε high definition- πετώντας πάνω από την Ελλάδα. Ξεκινώντας από την Αθήνα, θα μας ταξιδέψει σε μοναδικά μέρη εξερευνώντας διάσπαρτα Ελληνικά νησιά στο λαμπρό μπλε του Αιγαίου, αρχαία ερείπια, καταπράσινους λόφους, βραχώδεις ακτές και ιστορικούς τόπους γεμάτους παραδόσεις. Την δραματική άποψη ενισχύσαμε με την μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου! Θα πετάξουμε από την Κέρκυρα στην Κρήτη, από τα Μετέωρα στην Μύκονο, στην Πελοπόννησο, στη Ρόδο, στη Σαντορίνη, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλούς άλλους λαμπρούς προορισμούς αυτού του υπέροχου τόπου!

A breathtakingly beautiful virtual tour shot in high definition from a helicopter-mounted camera. Lifting off from Athens, you embark on a modern odyssey as varied and dramatic as Greek history, exploring exotic islands scattered like stones in the brilliant blue Aegean, ancient ruins, verdant hills, rocky coastlines, and timeless traditions.
Πηγή: youtube.com
Διαβάστε περισσότερα...

Περίπατος στην Αθήνα: Ο Μιράν έχει γιορτή

Κόντρα στην κρίση, ο Μιράν επενδύει και διπλασιάζει τους χώρους του μαγαζιού του, ενισχύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες του και τιμώντας την προτίμησή τους.

Το 1922 ο Μιράν Κουρουνλιάν ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα, άνοιξε το μαγαζί του στην Ευριπίδου και έφτιαξε τον πρώτο παστουρμά και σουτζούκι για να ευχαριστήσει τους μερακλήδες φίλους του. Από στόμα σε στόμα, η ποιότητα των προϊόντων του έγινε γνωστή και το όνομά του συνδέθηκε με τον καλό παστουρμά και το καλό σουτζούκι, τα «αρμένικα».

Μη σας ζαλίζω με ιστορίες, το μαγαζί στην Ευριπίδου ζει και βασιλεύει. Μετά την πρόσφατη μάλιστα ριζική ανακαίνισή του, ο εγγονός Μιράν με τον αδελφό του Κρικόρ και τον πατέρα τους Μπεδρός οργάνωσαν μια μικρή γιορτή για να μας μαζέψει γύρω του, να μιλήσουμε, να πιούμε μια ρακή, να απολαύσουμε παστουρμαδοπιτάκια και να δοκιμάσουμε το νέο του προϊόν, τον παστουρμά καμήλας.

Τα προϊόντα του δεν περιορίζονται μόνο σε δύο φυσικά. Αλλαντικά ελληνικά και δικής οτυ εισαγωγής, τυριά εκλεκτά, αλίπαστα και μια μικρή συλλογή εξαιρετικών μπαχαρικών είναι κάποιες από τις νοστιμιές που προτείνει.

Όταν πάτε, δώστε χρόνο στους ανθρώπους του μαγαζιού να σας εξηγήσουν τι είναι το κάθε είδιος, δοκιμάστε χωρίς προκαταλήψεις και κάντε μικρές υπερβάσεις αγοράζοντας αμαρτωλές γεύσεις που θα νοστιμίσουν τα γεύματά σας.

 

 

Πηγή: vimagazino.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη στο Κυπριακό εξέφρασε ο Αρμένιος ΥΠΕΞ στη Μαρκουλλή

Τη θερμή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών σε συνάντηση που είχε στην Αρμενία με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή.

Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα πως η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης εργασίας της Υπουργού Εξωτερικών στην Αρμενία, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 και 4 Απριλίου, συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας και το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της Πολιτικής Διακήρυξης των δύο Κυβερνήσεων που υπεγράφη στη Λευκωσία από τους Προέδρους Δημήτρη Χριστόφια και Serzh Sargsyan τον Ιανουάριο του 2011 και η οποία προνοεί εντατικοποίηση των ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ αξιωματούχων των δύο Κυβερνήσεων, με στόχο την ανασκόπηση του πλαισίου συνεργασίας και την προώθηση νέων τομέων συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο διεθνών Οργανισμών.

Κατά την επίσκεψή της στην Αρμενία, η κ. Μαρκουλλή είχε διευρυμένες συνομιλίες με τον ομόλογό της Edward Nalbandian, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι μελλοντικές ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν εκατέρωθεν για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση των άριστων διμερών σχέσεων.

Η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τον ομόλογο της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για θέματα που άπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο κ. Nalbandian προέβη σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ και για τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αρμενίας και θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η Αραβική Ανοιξη και η παρούσα κατάσταση στον Καύκασο.

Ακολούθησε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν πως οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται στις στέρεες βάσεις των ιστορικών δεσμών που διαχρονικά έχουν καλλιεργηθεί μεταξύ των λαών και των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Χαιρέτισαν, επίσης, το γεγονός της ανταλλαγής επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο τα τελευταία τρία χρόνια, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πρακτικών τρόπων περαιτέρω ενίσχυσης του διμερούς θεσμικού πλαισίου συνεργασίας, όπως καταδεικνύεται από την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στο Ερεβάν, την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αρμενία τον Ιούλιο του 2009 και του Προέδρου της Αρμενίας στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2011.

Ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θερμή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αρμενίας για συνεργασία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο προνοεί την ανταλλαγή επισκέψεων, διοργάνωση σεμιναρίων και μεταφορά εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα που άπτονται των σχέσεων Αρμενίας – ΕΕ.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της, η κ. Κοζάκου-Μαρκουλλή έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Αρμενίας Serzh Sargsyan και τον Πρωθυπουργό της χώρας Tigran Sargsyan.

Στις συναντήσεις έγινε μνεία της ιδιαίτερα ενεργού αρμενικής κοινότητας και του θετικού ρόλου που διαδραματίζει στα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου.

Κατά την παραμονή της στο Ερεβάν, η Υπουργός επισκέφθηκε το μνημείο της Αρμενικής γενοκτονίας, όπου κατέθεσε στεφάνι και προέβη σε συμβολική δεντροφύτευση εις μνήμην των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας του 1915, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνώρισε το 1982.

Η κ. Μαρκουλλή είχε επίσης συνάντηση με τον Ανώτατο Πατριάρχη της Αρμενίας Karekin II, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκαν οι πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών, ενώ συζητήθηκαν και θέματα καταστροφής πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας. Έδωσε, επίσης, διάλεξη με θέμα το Κυπριακό στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας και παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ArmNews.

H κ. Μαρκουλλή αναχώρησε σήμερα για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ουζμπεκιστάν.

 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι