Menu

Εντυπώσεις από το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ “Renaissance”

10 έως 19 Απριλίου στο Gyumri της Αρμενίας.

Το να βρεθείς σε μία αρκετά μακρινή χώρα ως συμμετέχων σε ένα μουσικό φεστιβάλ για το οποίο λίγα πράγματα γνωρίζεις, είναι σίγουρα μία απόφαση που δε λαμβάνεται εύκολα. Δεν πιστεύω όμως πως κανένας από όσους συμμετείχαμε στην σε διδασκαλία Ιάκωβου Κολανιάν κιθαριστική ορχήστρα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (η οποία και διαγωνίστηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ λαμβάνοντας  τη 2η

θέση) μετανιώσαμε για το ταξίδι αυτό, μιας και παρά τις όποιες οργανωτικές του δυσκολίες, το 4ο διεθνές Φεστιβάλ “Renaissance” της Αρμενίας άφησε σε όλους μας την αίσθηση μιας μοναδικής εμπειρίας.

Ξεκίνημα λοιπόν το πρωί της Μ. Δευτέρας (9/4) για το αεροδρόμιο της Μόσχας από το οποίο αναχωρήσαμε μετά από 7ωρη αναμονή για την πόλη του Yerevan, πρω-τεύουσας της Αρμενίας. Ξημερώματα Τρίτης και στο αεροδρόμιο μας περιμένει βαν για τη μεταφορά μας στην πόλη του Gyumri. Μετά από δύο ώρες δρόμο, φτάνουμε στην τρόπον τινά συμπρωτεύουσα της χώρας όντας εξαντλημένοι, χωρίς όμως να έχουμε την πολυτέλεια για ξεκούραση μιας και έπρεπε να προετοιμαστούμε για την εκδήλωση ανοίγματος του Φεστιβάλ, καθώς αναλάβαμε το “μουσικό καλω-σόρισμα” για συμμετέχοντες και καλεσμένους στην αίθου-σα υποδοχής του θεάτρου όπου και φιλοξενήθηκε το γεγονός. Παρά την κούραση, δε θα μπορούσαμε να μην εντυπωσιαστούμε από τη θερμή υποδοχή και το ειλικρινές ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων συμμετεχόντων για το μουσικό μέρος της εκδήλωσης.

Πρωί Τετάρτης και οι πρώτες εντυπώσεις που αφήνει η πόλη είναι ανάμικτες. Από τη μία έβλεπες τα σημάδια ενός μεγάλου προ 20ετίας σεισμού να είναι ακόμη εμφανή αλλά από την άλλη κανείς μας δεν μπορούσε να μη μείνει εντυπωσιασμένος με τις αντιδράσεις όσων ανθρώπων έτυχε να συναναστραφούμε. Παρά τις ποικίλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, έδειξαν αληθινό ΣΕΒΑΣΜΟ για την τέχνη με την οποία καταπιανόμαστε. Γεγονός που από τη μία σε αφήνει έκπληκτο και από την άλλη σε κάνει να αναλογίζεσαι με θλίψη το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζονται οι μουσικοί στην Ελλάδα…

Οι δραστηριότητες του φεστιβάλ ήταν ποικίλες με την παρακολούθηση σεμιναρίων, τη διεξαγωγή διαγωνισμών και συναυλιών να αποτελούν καθημερινότητα για περίπου 1400(!) συμμετέχοντες-εκπροσώπους πληθώρας μουσικών ειδών και προερχόμενους κυρίως από την Αρμενία, τη Ρωσία και λοιπές ανατολικές χώρες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως πέρα από τη 2η θέση που κατέλαβε η ορχήστρα, οι σολίστ Βαγγέ-λης Νικολαΐδης και Γιώργος Τοσικιάν μοιράστηκαν το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό για σόλο κιθάρα. Επίσης οι κιθαριστές, Χάρης Καμπύλης και Κώστας Τσόγκας, πήραν το 3ο βραβείο, ο καθένας στην κατηγορία του.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε και μια συναυλία των (με σειρά εμφάνισης) Χάρη Καμπύλη, Βαγγέλη Νικολαΐδη, Γιώργου Τοσικιάν αλλά και της Ορχήστρας στο ωδείο της πόλης του Gyumri η οποία και επανα-λήφθηκε την επόμενη ημέρα (Δευτέρα) στο Yerevan σε ένα από τα 25(!) μουσικά σχολεία της πρωτεύουσας με την υποδοχή του μα-θητικού κοινού να είναι ενθουσιώδης. Περάσαμε τις δύο επόμενες ημέρες γυρίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα αξιοθέατα, μένοντας έκθαμβοι στη θέα του κέντρου του Yerevan με τα υπέροχα κτίρια αλλά και την πληθώρα αιθουσών για συναυλίες, θεάτρων, μουσείων κτλ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης μας βρήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα (μέσω Μόσχας πάλι) με τις αναμνήσεις να είναι σίγουρα υπεραρκετές για όλους. Τέλος, δε θα ήταν δυνατό να μη γίνει ξεχωριστή αναφορά στον Ιάκωβο Κολανιάν, χωρίς την επιμονή και υπομονή του οποίου η επίσκεψη μας στο εν λόγω Φεστιβάλ δε θα ήταν εφικτή.

Τα μέλη της ορχήστρας:

Βαγγέλης Νικολαιδης, Χαρης Καμπυλης, Βλάσης Παπαδόπουλος, Μαρία Πέγκα, Γιώργος Τοσικιάν, Τριαντάφυλλος Μπαταριάς, Κωνσταντίνος Αναπολιτανος, Χρυσούλα Λεβίτη, Σταύρος Κουδουνάς, Κωνσταντίνα Ντοκούζη, Κώστας Τσόγκας, Εύη Καίσαρη Παναγώτης Σκαβάρας, Χάρης Καρ-πούζης. (Οι Τριαντά-φυλλος Μπαταριάς και Κωνσταντίνος Αναπολι-τάνος λόγω ανειλημμέ-νων υποχρεώσεων δεν ακολούθησαν την ορ-χήστρα στο φεστιβάλ και αντικαταστάθηκαν για τις ανάγκες του διαγωνισμού και των συναυλιών από τις Λιλίτ Μαρντιγιάν και Λίνα Χαιραπετιάν).

Σταύρος Κουδουνάς
Μάιος 2012

Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό ΤΑR

www.tar.gr

‘‘You are my friends. You are my best friends.’’... είπε για τρίτη φορά ο Vahe, ο νεαρός υπεύθυνος του ξενοδοχείου, πίνοντας την τελευταία γουλιά από το ποτό του. Ένας από τους ελάχιστους Αρ-μένιους στο Gyumri που μιλούσαν αγγλικά μοι-ραζόταν τις σκέψεις του με εμάς. Μας έλεγε πόσο αγαπάει τους Έλληνες, πόσο χαίρεται που ξέ-ρουμε την ιστορία των Αρμενίων. Μας έλεγε για το πόσο δύσκολα περνούν οι άνθρωποι στη χώρα του, για το πόσοι λίγοι έχουν μείνει να δουλεύουν στην Αρμενία, για τα 100 ευρώ που παίρνει για μισθό. Πάντα ευχάριστος, πάντα εργατικός, συχνά όμως με μια θλίψη στο βλέμμα. Παιδί μιας πλη-γωμένης χώρας που παλεύει να αναστηθεί. Είχε το θάρρος να κάνει όνειρα. Και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρει...

Όπως κατάφεραν οι συμπολίτες του να οργανώσουν ένα τεράστιο φεστιβάλ μουσικής κάτω από συνθήκες τόσο δύσκολες που τα λόγια δεν φτάνουν για να τις περιγράψουν. Περνούσαμε από γειτονιές με μισογκρεμισμένα σπίτια (και κατοικημένα!), από δρόμους και πεζοδρόμια κατεστραμμένα, για να φτάσουμε να παίξουμε σε ένα τεράστιο εν-θουσιώδες κοινό, μέσα σε μια μεγαλόπρεπη αίθουσα, ανάμεσα σε πολλούς πραγματικά απίστευτους (και συνήθως νεαρούς) μουσικούς που εμφανίζονταν στο φεστιβάλ μαζί μας.

Σε κάθε συναυλία που δίναμε, είτε στο Gyumri είτε στο Yerevan, τη λαμπερή πανέμορφη πρωτεύουσα που σε τίποτα δε θύμιζε την υπολοιπη χώρα, με το που βγαίναμε στη σκηνή μου ανέβαινε αυθόρμητα ένα χαμόγελο... Γιατί δεν αντίκρυζα απλά ένα μεγάλο κοινό, αλλά ένα κοινό γεμάτο παιδιά. Παιδιά που αγαπούσαν τη μουσική, που τη διδάσκονταν με όρεξη, που μας σταματούσαν στο δρόμο για μια φωτογραφία και μια αφιέρωση στο βιβλίο τους...

Μουσική για τα παιδιά ίσον μόρφωση και μόρφωση ίσον αισιοδοξία και πρόοδος...

Ας παρουμε παράδειγμα και μεις... Πιστεύω πως μπορούμε...

Ένα από τα τελευταία βράδια μας στην πρωτεύου-σα παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική συναυλία της ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων του Yerevan. Ύστερα το βράδυ χαζεύαμε τα φωτισμέ- να συντριβάνια της μεγαλόπρεπης κεντρικής πλατείας να χορεύουν στο ρυθμό κλασικών έργων που έπαιζαν από μεγάφωνα... Υπερθέαμα...

Σκεφτόμουν πόσα πρόλαβα να ζήσω μέσα σε λίγες μέρες σε αυτή τη φιλόξενη χώρα. Περάσαμε και δύσκολες στιγμές και κούραση και ταλαιπωρία. Νιώσαμε όμως πως για αυτούς τους ανθρώπους, που κάτω από άλλες συνθήκες ποτέ δε θα γνωρίζαμε, μετράει πραγματικά αυτό που είμαστε και αυτό που κάνουμε.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ιδρυτή και σε όλα τα μέλη της ορχήστρας την κιθαριστών. Η ευχάριστη παρέα τους και η ηθική τους στήριξη προς εμένα ήταν ανεκτίμητη.

Βαγγέλης Νικολαϊδης

Μάιος 2012

Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των εξαγωγών της Αρμενίας σε τρόφιμα με πρώτα τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Κατά τα 13% αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Αρμενίας το 2011 στο κλάδο των τροφίμων με σημαντικότερους προορισμούς την Ρωσία, Ιράν και Βουλγαρία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Ερεβάν. τα κυριότερα προϊόντα που εξήχθησαν ήταν γαλακτοκομικά προϊόντα, κονιάκ, κονσερβαρισμένα φρούτα και λαχανικά και χυμοί.

Αναφορικά με τις εισαγωγές στην Αρμενία, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Ρωσία με 19% και ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 11% (επιχειρήσεις κυρίως αμερικανικών συμφερόντων εξάγουν τρόφιμα και λοιπά προϊόντα λιανικής), Γεωργία 7%, Ουκρανία 6%, Κίνα 6%, Γερμανία 5%, Ιταλία 4%, Τουρκία 6% (με υπαρκτό το προαναφερθέν θέμα των κλειστών συνόρων), ΗΠΑ 4%, Ιταλία 4%, Βουλγαρία 1%, Γαλλία 2%, και αρκετές χώρες με μερίδιο 1% ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

 

Πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι