Menu

97 Χρόνια Αρμένικη Γενοκτονία: Λήθη ή αγώνας;

  • Κατηγορία VIDEOS
Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα άφησε πίσω της 1.5 εκατ. θύματα. 97 χρόνια μετά η ιστορία δεν ξεχνιέται και οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για την δικαίωση και την αναγνώριση της γενοκτονίας. Ο Νταρόν Ντερεγιάν, πρόεδρος της Αρμένικης νεολαίας της Θεσσαλονίκης, εξομολογείται τι είναι για αυτόν η ιστορική μνήμη. Μόνο από την CityZen webTV.
Πηγή: cityzentv.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις κάλπες (και) οι Αρμένιοι την Κυριακή για την ανάδειξη νέας Βουλής

Οι Αρμένιοι καλούνται την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο, σε μια ψηφοφορία στην οποία αναμένεται να αναμετρηθούν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου Σερζ Σαρκισιάν και το κόμμα της «Αρμενίας της Ευημερίας» που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι εκλογές στην πρώην σοβιετική δημοκρατία των 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων είναι οι πρώτες που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο μετά τις προεδρικές του 2008 που ανέδειξαν νικητή τον Σερζ Σαρκισιάν, και ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και της αντιπολίτευσης με απολογισμό δέκα νεκρούς.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Σαρκισιάν, το οποίο σήμερα έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχει προβάδισμα έναντι του αντίπαλου κόμματος  «Αρμενία της Ευημερίας», του οποίου ηγείται ο πολυεκατομμυριούχος και πρώην πρωταθλητής της χειροπάλης Γκάγκικ Τσαρουκιάν.

Οι αρχές υποσχέθηκαν διαφανείς εκλογές για την ανάδειξη των 131 βουλευτών.

Έκθεση παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSDE) δεν έχει εντοπίσει σοβαρά προβλήματα επί του παρόντος.

Ωστόσο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αγόρασε ψήφους μοιράζοντας παραβολικές κεραίες, κινητά τηλέφωνα, τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά ακόμη και τρακτέρ.

«Οι φτωχές τάξεις του εκλογικού σώματος αναμένουν τις εκλογές γιατί πιστεύουν ότι θα λάβουν δώρα ή θα έχουν οφέλη» εξηγεί ο κοινωνιολόγος Γκεβόργκ Πογοσιάν.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Εθνικό Αρμενικό Συνέδριο καταγγέλλει από την πλευρά του ότι οι εκλογές διεξάγονται σε «κλίμα τρόμου και εκφοβισμού», το οποίο έχει δημιουργήσει η κυβερνώσα «μαφία».

«Μερικές φορές η Αρμενία δείχνει δημοκρατική, αλλά αυτό είναι ένα προκάλυμμα. Πρέπει να γκρεμίσουμε το καθεστώς αυτό, όμοιο με μαφία, το οποίο και έκλεψε το κράτος για τον προσωπικό πλουτισμό» δήλωσε ο Λεβόν Ζουραμπιάν, μέλος του κόμματος.

Το κόμμα του θα οργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές σε περίπτωση μαζικής νοθείας, προειδοποίησε.

Η «Αρμενία της Ευημερίας», που κατηγορεί το κόμμα του προέδρου για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα της οικονομίας, προειδοποίησε επίσης ότι θα κατεβεί στους δρόμους.

«Αν ο κόσμος απογοητευτεί ξανά γιατί οι εκλογές δεν διενεργούνται τίμια, τα παλιά προβλήματα θα επιδεινωθούν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περίοδο αστάθειας» τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Βαρτάν Οσκανιάν, μορφή του κόμματος.

Προβλήματα όπως η φτώχεια, η ανεργία, η μετανάστευση μονοπώλησαν την προεκλογική εκστρατεία.

Η Αρμενία έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων της με τις γειτονικές χώρες, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Μπακού και Ερεβάν διεκδικούν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, του αρμενικού θύλακα εντός του αζερικού εδάφους, που παραμένει μια διαφιλονικούμενη περιοχή στο Νότιο Καύκασο.

Επίσης, η Τουρκία και η Αρμενία έχουν διχαστεί όσον αφορά το θέμα της σφαγής των Αρμενίων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία (1915-1917), την οποία οι Αρμένιοι χαρακτηρίζουν γενοκτονία, ενώ η Άγκυρα πάγια απορρίπτει τον όρο αυτό.

Οι αναλυτές από την πλευρά τους δείχνουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τη βούληση για μεταρρύθμιση του καθεστώτος.

«Αν έχουμε τις καλύτερες δυνατές εκλογές, εντελώς ελεύθερες και τίμιες, αυτό θα είναι ένα σημαντικό προηγούμενο» τονίζει ο εμπειρογνώμων Ρισάρ Γκιραγκοσιάν του Κέντρου Περιφερειακών Μελετών.

«Ωστόσο αυτό δεν θα αρκεί πάντοτε γιατί οι ολιγάρχες θα είναι πάντα ισχυροί, το Κοινοβούλιο θα είναι πάντα υποταγμένο και ο νόμος θα παραμένει μια αυθαίρετη κυβερνητική πράξη» συμπληρώνει.

 

 

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι