Menu

Ρωσία: Η απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να δώσει χάρη σε έναν Αζέρο στρατιώτη που σκότωσε έναν Αρμένιο αξιωματικό έχει βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ

Διεθνείς μεσολαβητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσαν χθες ότι η απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να δώσει χάρη σε έναν Αζέρο στρατιώτη που σκότωσε έναν Αρμένιο αξιωματικό έχει βλάψει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, έδωσε χάρη την περασμένη εβδομάδα στον Ραμίλ Σαφάροφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στην Ουγγαρία για το φόνο το 2004 του Αρμένιου αξιωματικού Γκιουργκέν Μαρκαριάν κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ. Ο Σαφάροφ εκδόθηκε στη συνέχεια στο Αζερμπαϊτζάν.
Η Αρμενία ανέστειλε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ουγγαρία, χαρακτηρίζοντας "σοβαρό σφάλμα" την απόφασή της να εκδώσει τον Σαφάροφ στη χώρα του.
Εκπρόσωποι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ συναντήθηκαν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μετά το περιστατικό αυτό.
Η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, μεσολαβεί για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτονομιστικό θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι.
Οι εκπρόσωποι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ "εκφράζουν τη βαθειά τους ανησυχία και τη λύπη τους για την ζημιά που έχει προκαλέσει η χάρη αυτή (...) στην ειρηνευτική διαδικασία και στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών", αναφέρουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους.
Πηγή: express.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αζερμπαϊτζάν: «Ούνα φάτσα ούνα ράτσα» με τους Τούρκους!

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν με μία κίνηση η οποία χαρακτηρίζεται ως άμεση πρόκληση κατά της Αρμενίας έδωσε χάρη και προήγαγε στρατιώτη ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία Αρμένιου συναδέρφου του, ενώ μετά την προαγωγή. επ’ ανδραγαθία προφανώς, δήλωσε πως η το Μπακού «είναι έτοιμο για πόλεμο»…

Η απάντηση του Ερεβάν ήρθε βέβαια «πληρωμένη», αφού ο πρόεδρος της χώρας Σερζ Σαργκασιάν δήλωσε πως «δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά εάν αναγκαστούμε θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν φοβόμαστε τους δολοφόνους, ακόμα και εάν απολαμβάνουν την προστασία ενός αρχηγού κράτους». Η δήλωση του Αρμένιου προέδρου καταλήγει με μία ανησυχητική πρόταση πως «τους έχουμε (τους Αζέρους) προειδοποιήσει».

Προσέξετε όμως πως ακριβώς έχει εξελιχθεί η ιστορία και το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο ακόμα και με χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ στην ουσία αθώωσε τον Ραμίλ Σαφάροφ ο οποίος εξέτιε ποινή ισοβίων στην Ουγγαρία, αφού είχε δολοφονήσει με τσεκούρι (τον είχε αποκεφαλίσει!) τον αξιωματικό του αρμενικού στρατού Γκουργκέν Μαρκαριάν το 2004.

Δείτε τώρα και πως αντιμετωπίστηκε το συγκεκριμένο άτομο από τη Μπακού: Ο Σαφάροφ προήχθη στον βαθμό του Ταγματάρχη, έλαβε νέο σπίτι, καθώς και μισθοδοσία οχτώ ετών (από το 2004 που φυλακίστηκε έως σήμερα), ενώ η επιστροφή του στα πάτρια εδάφη έγινε με τιμές… ήρωα. Το ωραίο δε είναι πως το Μπακού είχε διαβεβαιώσει τη Βουδαπέστη πως ο Σαφάροφ θα εξέτιε το υπόλοιπο της ποινής του σε φυλακή της χώρας. Κανονικό δούλεμα δηλαδή.

Τα σχόλια δικά σας. Από τη πλευρά μας δύο πράγματα θα σημειώσουμε:

Πρώτον, είναι σαφές πως στην ευρύτερη περιοχή «έχει χαθεί η μπάλα» για να μην το θέσουμε διαφορετικά, κατά συνέπεια τέτοιου είδους εξόφθαλμες πράξεις να λαμβάνουν διαστάσεις και να ρίχνουν λάδι στη φωτιά μίας κατάστασης η οποία απέχει ελάχιστα από το να εκραγεί και όποιον πάρει ο Χάρος.

Δεύτερον, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε πως τέτοιου είδους προκλήσεις τις έχουμε δει κατά κόρων από την Άγκυρα αναφορικά με υποθέσεις στις οποίες έχουμε Έλληνες και Κυπρίους νεκρούς. Να υπενθυμίσουμε. παρασημοφορήσεις χειριστών οι οποίοι κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να ξεφύγουν με την ουρά στα σκέλια από τους Έλληνες διώκτες τους, προκαλούσαν ατύχημα κατά το οποίο ο Έλληνας χειριστής έχανε τη ζωή του (ο Σιαλμάς και ο Ηλιάκης είναι ενδεικτικές περιπτώσεις) ή να θυμίσουμε τους δολοφόνους των Ισαάκ και Σολωμού το πώς αντιμετωπίστηκαν από το κράτος. Και για τους παλαιότερους να υπενθυμίσουμε πως ο Τούρκος που πέταξε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο φερόμενο ως «σπίτι του Κεμάλ» την Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να έχουμε τα Σεπτεμβριανά στη Κωνσταντινούπολη ύστερα έγινε. Νομάρχης.

 

 

Πηγή: defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση στην Αθήνα για τα 17 χρόνια ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Επιβεβαίωση της ελληνοαρμενικής φιλίας, αποτέλεσε η εκδήλωση για τα φιλοξενούμενα στην Ελλάδα παιδιά των Αρμενίων αγωνιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που πραγματοποιήθηκε στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας της περιοχής, αλλά και τη 17χρονη πορεία του θεσμού της φιλοξενίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Χορέν Ντογραματζιάν, απένειμε μετάλλια στον πρόεδρο του Ιδρύματος Μιχάλη Στρουμπούλη και στον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Ιωάννη Δεκαβάλλα, «ως ελάχιστο δείγμα για την πολυετή, πολύτιμη και έμπρακτη βοήθεια προς τα ορφανά παιδιά των αγωνιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά των Αζέρων». Επίσης, ο πρέσβης της Αρμενίας, Γκαγκίκ Γαλατσιάν, απένειμε τιμητικές διακρίσεις στις διευθύντριες του Χατζηκυριάκειου, Αναστασία Κατσιλιέρη και Εύα Καλυμνιού, για τη φιλοξενία των παιδιών και τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με το πρώτο ορφανοτροφείο του Στεπαναγκέρτ, παρέχοντας υλική και επιστημονική βοήθεια.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και τον σύλλογο μητέρων και συγγενών των πεσόντων αγωνιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ και χαιρετισμούς, που αναγνώσθηκαν, απέστειλαν ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, και ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος. Επίσης, παρέστη ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Ταβίτ Μπετροσιάν, ενώ το μέλος της Επιτροπής, Χατσίκ Χατζατουριάν, αναφερόμενος στην κοινή πορεία των δύο λαών επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «Αρμένιοι και Έλληνες μοιράστηκαν την ίδια μοίρα, έζησαν επί αιώνες σε κοινές εστίες, αντάλλαξαν εμπειρίες και πολιτιστικές ταυτότητες και δέθηκαν με χίλιους τρόπους. Με τη σημερινή εκδήλωση χαιρετίζουμε την μακραίωνη ακατάλυτη και αδιατάραχτη ελληνοαρμενική φιλία, την οποία προσπαθούμε να τονώσουμε μέσα από τις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών με κύριο γνώμονα την αγάπη και την αλληλεγγύη».

Σημείωσε ακόμη ότι τα τελευταία 17 χρόνια, με πρωτοβουλία του τότε δήμου Άνω Σύρου και σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Ελλάδος και του υπουργείου Εξωτερικών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισκέπτονται την Ελλάδα ορφανά παιδιά αγωνιστών του πολέμου, τα οποία από το 2007 φιλοξενούνται και στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.

Η επιλογή των παιδιών γίνεται από το εκεί υπουργείο Παιδείας και τα κριτήρια επιλογής είναι πρωταρχικά η ορφάνια, τα αδύνατα οικονομικά στρώματα και οι πολύτεκνες οικογένειες. Τιμητικά τα τελευταία τρία χρόνια επιλέγονται και αριστούχοι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, εξάλλου, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την πρεσβεία της Ουγγαρίας (Καρνεάδου 25-29 Κολωνάκι) αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. Παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τους Αρμένιους της διασποράς σε όλες τις ουγγρικές πρεσβείες ανά τον κόσμο, σε ένδειξη καταδίκης της έγκρισης μεταφοράς, στο Αζερμπαϊτζάν, του Αζέρου κρατούμενου στην Ουγγαρία, Ραμίλ Σαφάροφ ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη στυγνή δολοφονία του Αρμένιου αξιωματικού Κουρκέν Μαρκαριάν.

Όπως σημειώνει η αρμενική πρεσβεία στην Ελλάδα «η μεταφορά του Ραμίλ Σαχίμπ Σαφάροφ εκτελέστηκε χωρίς καθυστέρηση και επιπλέον, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε διάταγμα για χορήγηση χάρητος στον Σαφάροφ, ο οποίος ήδη κυκλοφορεί ελεύθερος».

Κ.Ρ.
Πηγή:  News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Διαβάστε περισσότερα...

Η νέα κόντρα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και ο ρόλος της Τουρκίας

Γράφει ο Λουκάς Δ. Συμπεράς

Το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα εκ νέου η κόντρα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν τόσο ώστε έφτασε να γίνει αναφορά μέχρι και για επίλυση των σχέσεων μέσω πολεμικής σύρραξης. 

«Δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά αν εξαναγκαστούμε, θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν.

Πέραν της διαφοράς των δύο χωρών με τον Αζέρο αξιωματικό να έχει καταδικαστεί ισόβια λόγω αποκεφαλισμού Αρμένιου στρατιωτικού, υπάρχουν βαθύτερες αιτίες που σχετίζονται στο μεταξύ των δύο χωρών πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι Ρώσοι και Αμερικανοί αναλυτές συχνά επισημαίνουν ότι ένας πόλεμος ανάμεσα σε Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν θα έχει τα χαρακτηριστικά αλλά και την ...εμπλοκή ΗΠΑ – Ρωσίας λόγω των τεραστίων συμφερόντων των δύο τελευταίων στην περιοχή του Καυκάσου.Την ώρα που ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, κάποιοι αποφασίζουν όπως όλα δείχνουν αφενός να στείλουν μηνύματα εκατέρωθεν και αφετέρου να φωτογραφίσουν την περιοχή που έπονται ή ταυτόχρονα θα διαδραματιστούν οι εξελίξεις με σκοπό την ολοκλήρωση των ευρύτερων σχεδίων τους.

Η Τουρκία και το αεροδρόμιο Στεπανακέρτ

Το αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ, βρίσκεται στον Αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έγινε η αιτία να προκληθεί πολεμική σύρραξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζαν στο Νότιο Καύκασο πριν μερικά χρόνια. Αρχές του 2011 η Αρμενία δήλωσε πως το αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ θα επαναλειτουργήσει μόλις ολοκληρωθούν τα έργα ανακαίνισης που βρίσκονταν τότε σε εξέλιξη. Μερικές μόλις ημέρες μετά την συγκεκριμένη δήλωση, το Αζερμπαϊτζαν απείλησε ανοιχτά την Αρμενία με κατάρριψη των …πολιτικών αεροσκαφών που θα πετούν στον εναέριο χώρο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ!

Η Αρμενία τότε απάντησε πως παρά τις απειλές των Αζέρων, το αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ θα ξανά λειτουργούσε κανονικά. Κάτι που ωστόσο δεν έγινε.

Γιατί;

Σε δημοσίευμα τους τότε οι Armenian Times γνωστοποίησαν ότι τα έργα είχαν ολοκληρωθεί και ότι το αεροδρόμιο σχεδίαζαν να επαναλειτουργήσει αρχές Μαίου του 2011.

Το όλο θέμα πήρε διαφορετικού είδους διαστάσεις μετά από αποκαλύψεις πάλι των Armenian Times ότι η Τουρκία αυτή τη φορά απείλησε την Αρμενία με κατάρριψη …πολιτικών αεροσκαφών στη περίπτωση που θα επαναλειτουργούσε το αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ. Η Τουρκία ουδέποτε αρνήθηκε ότι είχε βλέψεις στις τουρκόφωνες κυρίως περιοχές του Καυκάσου και δεν είναι τυχαίο ότι σχετικές αναλύσεις υπάρχουν και στο βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος» του σημερινού ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα η προειδοποίηση της Τουρκίας δεν μεταβιβάστηκε απευθείας στην Αρμενία αλλά μέσω του Πρέσβη της στο Αζερμπαϊτζαν, Hulusi Kilic ενώ την πληροφορία τότε την επιβεβαίωσε και το Azerbaijani Press Agency.

Στην όλη υπόθεση σαφώς εκτός της Ουάσινγκτον που είναι ενήμερη, εμπλέκεται και η Μόσχα που από τη μία επιθυμεί να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Αρμενία και περιλαμβάνουν την στάθμευση ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της, και αφετέρου να μη «χαλάσει» το καλό κλίμα με το Αζερμπαϊτζάν λόγω της έμφασης που δίνει στον ενεργειακό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα "επεισόδια" της υπόθεσης θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον!

GEOPOLITICS & DAILY NEWS
Πηγή: newsnow.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι