Menu

Oι Αρμένιοι ξανά υπό διωγμό

«Πριν από περίπου τριάντα χρόνια», γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στον Independent, «έβγαζα από το έδαφος, στον λοφίσκο κοντά στον ποταμό Χαμπούρ της Συρίας, τα οστά και τα κρανία θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας. Ηταν νέοι άνθρωποι, θύματα του πρώτου Ολοκαυτώματος του εικοστού αιώνα, μιας σχεδιασμένης καταστροφής ενός ολόκληρου λαού από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915.

Σήμερα, όμως, παρότι σχεδόν κανένα από τα ΜΜΕ δεν το αναφέρει, αυτά τα ίδια περιβόλια του θανάτου ξεφυτρώνουν στο πεδίο ενός νέου πολέμου. Πάνω στα οστά των Αρμενίων συντελείται ο πόλεμος της Συρίας και οι χριστιανοί Αρμένιοι, απόγονοι όσων επέζησαν της γενοκτονίας στην Τουρκία και βρήκαν καταφύγιο στη φιλόξενη γη της Συρίας, αναγκάζονται να πάρουν και πάλι τον δρόμο της προσφυγιάς προς την Ευρώπη, τον Λίβανο ή τις ΗΠΑ. Η εκκλησία, όπου τα οστά των δολοφονημένων Αρμενίων βρήκαν αιώνια ανάπαυση, καταστράφηκε στον νέο πόλεμο, παρότι κανείς δεν γνωρίζει τους δράστες.

Ο Αρμένιος επίσκοπος Αρνας Ναλμπαντιάν στη Δαμασκό λέει ότι η εκκλησία στο Ντεΐρ εζ Ζουρ πράγματι καταστράφηκε εκτός από την αγία τράπεζα. Η εκκλησία ήταν λιγότερο σημαντική από τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στη γενοκτονία. Στο Χαλέπι, μία αρμενική εκκλησία έπεσε θύμα βανδαλισμού από τον Ελεύθερο Στρατό της Συρίας, τους “καλούς” αντάρτες που πολεμούν τον Μπασάρ αλ Ασαντ και οι οποίοι χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από τους Αμερικανούς και τους σουνίτες του Κόλπου.

Ομως, στη Ρακά, σαλαφιστές αντάρτες κατέστρεψαν ολοσχερώς την αρμενική καθολική εκκλησία και της έβαλαν φωτιά. Ανάμεσα σε αυτούς που προκάλεσαν την καταστροφή της αρμενικής εκκλησίας βρίσκονται και πολλοί Τούρκοι που πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών. Και δεν είναι μόνο αυτά που συμβαίνουν. Εκτοξεύσεις όλμων στο αρμενικό σχολείο της Δαμασκού και σε σχολικά λεωφορεία προκάλεσαν τον θάνατο δύο μικρών Αρμένιων. Δύο ημέρες αργότερα, ο Κεβόρκ Μπογκασιάν έπεφτε νεκρός από όλμο στο Χαλέπι. Συνολικά στη Συρία έχουν σκοτωθεί 65 Αρμένιοι και περισσότεροι από εκατό έχουν πέσει θύματα απαγωγής. Οι Αρμένιοι, όπως και πολλοί άλλοι χριστιανοί, δεν συντάσσονται με το μέτωπο εναντίον του Ασαντ, αν και θα ήταν πολύ δύσκολο να τους χαρακτηρίσει κανείς υποστηρικτές του Σύρου προέδρου.

Σε δύο χρόνια οι Αρμένιοι θα γιορτάσουν την εκατοστή επέτειο του δικού τους Ολοκαυτώματος. Το τουρκικό κράτος, που υποστηρίζει τη σημερινή επανάσταση στη Συρία, θα εορτάσει τη νίκη του στην Καλλίπολη την ίδια χρονιά, μια ηρωική μάχη κατά την οποία ο Μουσταφά Κεμάλ έσωσε τη χώρα από τη συμμαχική κατοχή. Σε αυτήν τη μάχη πολέμησαν και Αρμένιοι φορώντας, φυσικά, τουρκική στολή.

Ομως, είναι σίγουρο ότι αυτούς τους νεκρούς το τουρκικό κράτος δεν πρόκειται να τους τιμήσει».

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι