Menu

“Πόντος – Αρμενία, ένα ταξίδι στην ιστορία” - "Ναι στις μνήμες, ναι στις ρίζες μας"

Ένα ασυναγώνιστα συγκινητικό ταξίδι στη μνήμη και τις ρίζες του Πόντου και της Αρμενίας επιφύλαξαν στους λάτρεις της παράδοσης ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσα από μία μοναδική εκδήλωση, αφιερωμένη στη Γενοκτονία και τον πολιτισμό των δύο λαών.
Η εκδήλωση παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Θέατρο “Απόλλων”, στο πλαίσιο του 3ου σεμιναρίου λαογραφίας και ιστορίας, με τη συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας- Κορυδαλλού, του Πολιτιστικού & εκπαιδευτικού συλλόγου Αρμενίων Χαμασκαΐν, του ερμηνευτή Δημήτρη Καρασαββίδη και του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου.
Το αφιέρωμα “σημάδεψαν” οι γλαφυρές αφηγήσεις από τη δημοσιογράφο Δέσποινα Σωτηροπούλου, δημοτική σύμβουλο Νίκαιας – Ρέντη και πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, τον Γιάννη Σιδέρη, δημοτικό σύμβουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, καθώς και τη Δέσποινα Τουλουμτζίδου, γραμματέα Δημοτικής Επιχείρησης Κορυδαλλού.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, μέλη της επιτροπής της Κοινότητας Συμπαράστασης Αρμενίων Προσκόπων Νίκαιας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ποντιακών σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η αντιπρόεδρος Αθηνά Σωτηριάδου.

“Η ιστορική μνήμη είναι χρέος μας”

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου, Ουρανία Πανταζή αναφέρθηκε στην ανάγκη του κάθε ανθρώπου να αναζητήσει τις ρίζες του και να ανακαλύψει την ιστορία των προγόνων του. Εξήγησε μάλιστα ότι στόχος της τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι να καταστήσει γνωστό στο κοινό τον ιστορικό και λαογραφικό πλούτο του Πόντου, όπου επί 3.000 χρόνια ανθούσε ο Ελληνισμός. Μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου, ο κόσμος του νησιού έχει την ευκαιρία να μάθει ότι Εύξεινος Πόντος σημαίνει “φιλόξενη θάλασσα” και να γνωρίσει βαθύτερα και ουσιαστικότερα τους κατοίκους της, πέρα από τα στερεότυπα που δημιουργούν τα Ποντιακά ανέκδοτα. Παράλληλα, επεσήμανε τα κοινά ανάμεσα στον Πόντο και την Αρμενία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 1915, 1.5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξοντώθηκαν και θυσιάστηκαν στο δόγμα των Νεότουρκων. Σημείωσε δε ότι από το ίδιο δόγμα αφανίστηκε και ο μισός πληθυσμού του Πόντου, ενώ οι πρώτοι που ήρθαν αντιμέτωποι με τη νέα τάξη που επικράτησε στην Τουρκία μετά το συνέδριο των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη το 1908, ήταν οι Θρακιώτες. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι έχουμε χρέος ως Έλληνες να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη και να τη σώσουμε από τη λήθη.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος σε θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Δημήτρης Γρυπάρης

“Ο πολιτισμός είναι λουλούδι”

Για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η δημοσιογράφος, Δέσποινα Σωτηροπούλου. Η ίδια δεν έκρυψε τη χαρά της για την πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου να προσκαλέσει στο νησί την αξιόλογη αυτή παραγωγή, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νίκαια, τον Νοέμβριο του 2013, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην άγνοια μεγάλης μερίδας του κόσμου για την ιστορία, τις καταγωγές και τις ρίζες του ελληνισμού της διασποράς. “Εμείς στη Νίκαια, επειδή είμαστε παιδιά Μικρασιατών και Ποντίων μεγαλώσαμε με εικόνες και με ιστορίες των παππούδων μας, κουβαλάμε κάποιες καταβολές. Είναι καλό να κάνουμε τέτοιες ανασκοπήσεις στο χρόνο για να μπορούμε να δίνουμε και στα παιδιά αυτά τα στοιχεία. Μπορεί 15 κείμενα να μην αρκούν, αλλά είναι μια αρχή, μια τσιμπιά”, υπογράμμισε.

Επιπλέον, έκρινε πολύτιμη τη συμβολή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων στη διάδοση και ανάδειξη της ελληνικής παράδοσης, σημειώνοντας: “ο πολιτισμός είναι λουλούδι και το λουλούδι αν δεν το βοηθήσεις, αν δεν το ποτίσεις, αν δεν το κλαδέψεις, δε γίνεται να μεγαλώσει. Ο πολιτισμός πρέπει να επεκτείνεται. Είναι πολύ σημαντικό το έργο κάθε συλλόγου, είτε είναι πολιτιστικός, είτε αθλητικός, είτε αναφέρεται σε κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα”. Καταλήγοντας, τόνισε πως οι γενοκτονίες των λαών είναι ό,τι πιο φρικτό μπορεί να ζήσει μια ανθρωπότητα. “Δυστυχώς οι γενοκτονίες συνεχίζονται και σήμερα με άλλον τρόπο, αλλά συνεχίζονται” δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Απαραίτητη η σωστή διαχείριση της μνήμης”

Στις προσπάθειες του δήμου Νίκαιας να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες των κατοίκων του, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες από τον Πόντο, την Αρμενία, την Έφεσο, την Καππαδοκία και τη Σμύρνη αναφέρθηκε και ο κ. Σιδέρης, επισημαίνοντας πως “ένας άνθρωπος χωρίς μνήμη είναι άρρωστος”. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι άνθρωποι που πορεύονται στη ζωή τους χωρίς μνήμη γίνονται επιθετικοί, εύκολα πιόνια στα χέρια των δυνατών και καταλήγουν στα σκουπίδια της ιστορίας. “Εμείς λέμε όχι. Ναι στη μνήμη, ναι στις ρίζες μας” υπογράμμισε, κρίνοντας επιβεβλημένη μια σωστή διαχείριση αυτής της μνήμης, ούτως ώστε να μεταλλαχθεί το μίσος σε αγάπη, η εκδίκηση σε πρόοδο και η βία σε χαρά.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών στους συντελεστές της παραγωγής, αλλά και την πρόταση της κ. Σωτηροπούλου για μελλοντική επανάληψη της εκδήλωσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό των δύο αυτών λαών.

 

Αντώνης Μπούμπας

 

Πηγή: koinignomi.gr

Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ: Εκδήλωση στο Κογκρέσο για την Αρμενική Γενοκτονία

Ενώ χθες η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στο Κογκρέσο για τα θύματα της γενοκτονίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, σε ένδειξη συμπαράστασης στον 99χρονο αγώνα των Αρμενίων για να αναγνωριστεί η γενοκτονία.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Εντ Ρόις, οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Ντίνα Τάιτους, καθώς και η συμπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου στο Κογκρέσο, Κάρολιν Μαλόνι, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη αναγνώρισης από την Τουρκία του εγκλήματος εξολόθρευσης των Αρμενίων πριν ένα σχεδόν αιώνα και την ανάγκη να αρχίσει στην Τουρκία η δύσκολη και επίπονη διεργασία αναγνώρισης των ιστορικών ευθυνών, ώστε να μην ξεχαστούν και το κυριότερο να μην επαναληφθούν, όπως τόνισαν οι ομιλητές.
Ειδικότερα ο κ. Μπιλιράκης θύμισε πως η γιαγιά του ήταν από τη Σμύρνη, όπου έζησε τη γενοκτονία των Ελλήνων το 1922, ενώ τόνισε πως «επιτέλους, οι ΗΠΑ χρειάζεται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αναγνώρισης των τουρκικών πράξεων χωρίς να υποχωρούν σε επιμέρους συμφέροντα».
Το «τιμώμενο πρόσωπο» της εκδήλωσης ήταν ο 68χρονος γνωστός εκδότης και πολιτικός ακτιβιστής και μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, Ρατζίπ Ζαράκογλου, ο οποίος, έχοντας υποστεί πληθώρα διώξεων και φυλακίσεων, επιμένει στην προάσπιση των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Όπως ανέφερε, ταξίδεψε στις ΗΠΑ ειδικά για να υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη πλέον η κυβέρνηση της Άγκυρας να προχωρήσει στην αναγνώριση του αφανισμού του αρμενικού πληθυσμού και στην παραδοχή πως έγινε γενοκτονία. «Η άρνηση του συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος είναι έγκλημα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «αφήνει ελεύθερο το πεδίο για πιθανές νέες γενοκτονίες σε βάρος μειονοτήτων στην Τουρκία».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «το έγκλημα της γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί ντροπή, τόσο για τη Τουρκία, όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενώ εάν οι ΗΠΑ θέλουν να αποδειχτούν πραγματικός φίλος χρειάζεται να στηρίξουν τον πλήρη εκδημοκρατισμό στην χώρα και την αντιμετώπιση της ιστορικής πραγματικότητας -για τα οποία παλεύει όλο και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών που τολμούν, παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους, να αντισταθούν σε απολυταρχικές μεθοδεύσεις».
Εν τω μεταξύ, μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής (ANCA), Ραμ Χαμπαριάν «η ψήφος επιβεβαιώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αλήθεια, ενώ συνιστά μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για τη τουρκική προσπάθεια άρνησης της γενοκτονίας. Παράλληλα, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο Ομπάμα προκειμένου να σταματήσει τη συνεργεία της κυβέρνησής του για τη συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος από την Άγκυρα».

 

 

Πηγή: nooz.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Νευρική η αντίδραση της Τουρκίας στα νέα από τη Γερουσία…

Έντονα αντιδρά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην αμερικανική απόφαση χαρακτηρισμού της σφαγής των Αρμενίων από τους Τούρκους ως γενοκτονία. Οι Τούρκοι μάλιστα προειδοποιούν τους Αμερικανούς ότι η απόφαση αυτή θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

«Είναι σημαντικό το αμερικανικό Κογκρέσο να μη δώσει στην απόφαση αυτή ή σε παρόμοια ισχύ νόμου, αλλά αντίθετα, να προσπαθήσει να ενισχύσει τη μεταξύ μας συμμαχία και συνεργασία, η οποία, ειδικά τώρα, είναι πολύ πιο σημαντική από κάθε άλλη φορά, αντί να βλάψει τις διμερείς σχέσεις με μη παραγωγικές πρωτοβουλίες», αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

Η επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας πέρασε απόφαση με την οποία αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, ως γενοκτονία. Παράλληλα, η απόφαση της Γερουσίας τέθηκε προς ψήφιση στο Κογκρέσο, ώστε να αποκτήσει ισχύ νόμου. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να αποφύγουν απειλώντας οι Τούρκοι… «Η αμερικανική Γερουσία υπερέβη τις αρμοδιότητές της, ψηφίζοντας μια μη σοβαρή απόφαση», καταλήγει η τουρκική ανακοίνωση, το ύφος της οποίας είναι τουλάχιστον απαράδεκτο.

Η Τουρκία, όπως είναι γνωστό, δεν αποδέχτηκε ποτέ ότι πραγματοποίησε γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων, το 1915, όταν σφάγιασε 1,5 εκατ. ανθρώπους, όπως δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι έσφαξε τους Έλληνες της Ιωνίας και του Πόντου, όπως δεν παραδέχτηκε ποτέ καμία από τις απίστευτες σφαγές που έχει διαπράξει στο διάβα των αιώνων. Η Ιστορία όμως είναι ο μόνος, ίσως, αδέκαστος κριτής.

 

 

Πηγή: defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι