Menu

«Bazaar Αγάπης» του Αρμενικού Κυανού Σταυρού

Το Bazaar Αγάπης του Αρμενικού Κυανού Σταυρού έχει πλέον καθιερωθεί ως μία από τις εκδηλώσεις που κάνει ευρύτερα γνωστό το έργο του Σωματείου μας. Ηδη φέτος είναι η 17η χρονιά που χάρη στην ανταπόκριση του κόσμου και την άοκνη προσωπική εργασία των εθελοντριών του, ο Αρμενικός Κυανούς Σταυρός διοργανώνει το Bazaar Αγάπης, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τους κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς του.
H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και ενεργό συμμετοχή της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας κυρίας Ρίτας Σαρκισιάν.
Οι επισκέπτες του Bazaar θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν αρμενικά παραδοσιακά προϊόντα και σπιτικές λιχουδιές, είδη χειροτεχνίας, βιβλία, δώρα και παλιά αντικείμενα , όλα σε μεγάλη ποικιλία και χαμηλές τιμές.
Με την πεποίθηση ότι η προβολή του Bazaar μας από τις κοινωνικές σας στήλες θα συμβάλλει στην ενημέρωση του ευρύτερου αθηναϊκού κοινού, σας παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την ανακοίνωση αυτή, βοηθώντας έτσι και εσείς στην επιτυχία της εκδήλωσης και την υλοποίηση του κοινωνικού μας έργου.
Το Bazaar Αγάπης θα πραγματοποιηθεί στην ΑΙΓΛΗ Ζαππείου, την Κυριακή 13 Απριλίου 2014, από τις 11 το πρωι μέχρι αργά το απόγευμα.

Σας ευχαριστούμε.

ΑΡΜΕΝΙΚΟΣ ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

 

Πηγή: mikrasiatis.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς δικαίωση οι Αρμένιοι, δήλωσε στη Βουλή ο Εκπρόσωπός τους

Το έγκλημα της πρώτης μεγάλης γενοκτονίας του 20ου αιώνα παραμένει χωρίς δικαίωση μέχρι σήμερα και οι ένοχοι ατιμώρητοι, δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο κ. Μαχτεσιάν είπε ότι συμπληρώνονται φέτος 99 χρόνια από τις 24 Απριλίου του 1915, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε επίσημα η Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους.
“Μέχρι το 1923 είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.500.000 αθώοι Αρμένιοι, οι οποίοι βασανίστηκαν, θανατώθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου. Το σχέδιο όμως για την εξόντωση των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν καταστρώθηκε το 1915, αλλά αρκετά χρόνια νωρίτερα. Πιο συγκεκριμένα, ο Σουλτάνος Abdul Hamid πιστεύοντας ότι τα δεινά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πηγάζουν από τους Χριστιανούς διέταξε, μεταξύ 1894 και 1896, τη σφαγή περίπου 300.000 Αρμενίων και μόνο στα Άδανα το 1909, οι Νεότουρκοι εξόντωσαν περίπου 30.000 Αρμένιους”, πρόσθεσε.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είπε ο κ. Μαχτεσιάν, το μόνο «έγκλημα» των αθώων αυτών Αρμενίων ήταν η διαφορετική καταγωγή και η χριστιανική τους πίστη.
“Οι φιλόδοξοι Νεότουρκοι οραματίζονταν μια παντουρανική υπεραυτοκρατορία από τα Βαλκάνια μέχρι τη Σιβηρία, στην οποία απλά δεν υπήρχε χώρος για μη μουσουλμανικές κοινότητες. Έτσι η ύπαρξη Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και άλλων Χριστιανών στους κόλπους της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θεωρείτο πλέον εμπόδιο στα εθνικιστικά τους σχέδια. Για να εντείνουν το μίσος και το φανατισμό των Τούρκων αλλά και των Κούρδων, η ηγεσία των Νεότουρκων επέρριπτε στους Αρμένιους την ευθύνη για την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατηγορώντας τους ότι συνεργάζονταν με τις Μεγάλες Δυνάμεις, με σκοπό τη διάλυση της”, συμπλήρωσε.
Ο κ. Μαχτεσιάν ανέφερε ότι άμεσο αποτέλεσμα του εκτοπισμού όσων επέζησαν ή ξέφυγαν από τις θηριωδίες των Τούρκων ήταν ο διασκορπισμός εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων σε δεκάδες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής και η δημιουργία της Αρμενικής Διασποράς.
“Ανάμεσα στις χώρες όπου βρήκαν καταφύγιο ήταν και η μικρή μας Κύπρος, που άνοιξε διάπλατα τις αγκάλες της για να δεχθεί σχεδόν 10.000 κατατρεγμένους Αρμένιους πρόσφυγες, μερικοί εκ των οποίων παρέμειναν για πάντα εδώ. Ωστόσο, το έγκλημα της πρώτης μεγάλης γενοκτονίας του 20ου αιώνα παραμένει χωρίς δικαίωση μέχρι σήμερα και οι ένοχοι ατιμώρητοι. Δεν ζητούμε εκδίκηση, αλλά δικαίωση. Προσβλέπουμε στην καθολική αναγνώριση των αδιαμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων της Γενοκτονίας, όπως τα κατέγραψαν εκατοντάδες ανεξάρτητοι αυτόπτες μάρτυρες και φυλάσσονται σε αρχεία σε ολόκληρο τον κόσμο”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μαχτεσιάν ανέφερε ότι η πεισματική άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αιματοβαμμένο της παρελθόν υπήρξε επιτυχής.
“Με εκβιασμούς και απειλές, με καλά οργανωμένη δικτύωση στα πολιτικά και τα ακαδημαϊκά λόμπυ, αλλά και εκμεταλλευόμενη τη στρατηγική της θέση και την αγοραστική της δύναμη, έχει καταφέρει να αποτρέψει αρκετές χώρες από το να αναγνωρίσουν επιτέλους την Αρμενική Γενοκτονία. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, οι χώρες αυτές προφασίζονται ότι τέτοια ζητήματα δεν αφορούν τους νομοθέτες των χωρών τους αλλά τους ιστορικούς του μέλλοντος”, συμπλήρωσε.
Είπε, επίσης, ότι την Αρμενική Γενοκτονία έχουν ήδη αναγνωρίσει 21 χώρες, 43 από τις 50 Πολιτείες της Αμερικής, ορισμένες τοπικές Κυβερνήσεις, καθώς και διεθνείς οργανισμοί.
“Καθώς προσεγγίζουμε τα 100 χρόνια του φρικτού αυτού εγκλήματος, άρχισε να δημιουργείται μια καινούργια δυναμική για ανακίνηση του θέματος στα διεθνή φόρουμ, δίνοντας ελπίδα στον αρμενικό λαό ότι η Γενοκτονία των προγόνων τους θα τύχει αναγνώρισης από περισσότερες χώρες”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μαχτεσιάν ανέφερε ότι ανάμεσα στις χώρες που αναγνώρισαν την Αρμενική Γενοκτονία είναι και η Κύπρος, η οποία υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και η δεύτερη στον κόσμο, που έκανε την τολμηρή για την εποχή κίνηση, να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία με το Ψήφισμα 36/1975, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων.
“Το γεγονός αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά που δείχνουν την ηθική, αλλά και την έμπρακτη συμπαράσταση των Κυπρίων στον άνισο, αλλά δίκαιο αγώνα των Αρμενίων. Αναγνωρίζοντας αυτό οι απανταχού Αρμένιοι είναι πάντοτε συμπαραστάτες στον επίσης άνισο και δίκαιο αγώνα των Κυπρίων. Οι δύο λαοί πλάι-πλάι απαιτούν δικαίωση για τις βαρβαρότητες που διέπραξε σε βάρος τους η Τουρκία. Η μνήμη για μας παραμένει ζωντανή. Έχουμε χρέος να την κρατάμε ζωντανή. Έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε. Έχουμε επίσης καθήκον να είμαστε σε εγρήγορση γιατί ούτε μπορούμε, ούτε δικαιούμαστε να αφήσουμε ανεξόφλητο το χρέος προς τους προγόνους μας”, κατέληξε.

 

 

Πηγή: foni-lemesos.com

Διαβάστε περισσότερα...

Αναφορές Ομήρου σε γενοκτονία Αρμενίων

Στην επέτειο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, την αρμενική γενονοκτονία και το δημοψήφισμα του 2004 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε προ ημερησίας διάταξης αναφορά του ενώπιον της Ολομέλειας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Αναφερόμενος στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ο κ. Ομήρου είπε ότι “από το 1967 και για επτά ολόκληρα χρόνια στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία κυριαρχούσε ο ολοκληρωτισμός και η καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Ο ελληνικός λαός, πρόσθεσε, “πλήρωσε το αντίτιμο της αντίστασης στο δικτατορικό καθεστώς με παράνομες φυλακίσεις, βασανισμούς, εξορίες, πολιτική αστάθεια, αποτρόπαιες δολοφονίες”.
Η αντίστασή του όμως δεν πτοήθηκε, είπε, “κλιμακώθηκε στα επτά πέτρινα χρόνια και κορυφώθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που προμήνυε το τέλος της στυγερής δικτατορίας”.
Ένα τέλος, σημείωσε, “όμως που δυστυχώς έφερε μαζί του και την προδοσία και τη θυματοποίηση της Κύπρου, το ιουλιανό πραξικόπημα του 1974 και την τουρκική εισβολή”.
“Ως Βουλή των Αντιπροσώπων δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας και για να διαφυλάξουμε τόσο τη δημοκρατία όσο και την κοινωνική και οικονομική προκοπή του λαού μας”, είπε.

Αμέριστη συμπαράσταση Βουλής στον αρμενικό λαό

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ειδική αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων, που άρχισε με την σύλληψη και δολοφονία πενήντα ηγετικών στελεχών της αρμενικής κοινότητας της Πόλης  στις 24 Απριλίου 1915. Η Τουρκία, ανέφερε, “εξακολουθεί να τηρεί προκλητική στάση σε σχέση με τη θηριωδία που διέπραξε, ισχυριζόμενη αναίσχυντα ότι επρόκειτο απλώς για βίαιο εκτοπισμό των Αρμενίων”.
Πρόσθεσε ότι “δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα, παρά τις κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, δεν προέβη ακόμη σε καθολική αναγνώριση και καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας”.
“Ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε καθιερώσει ομόφωνα την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους και για πολλοστή φορά θέλουμε να καταδικάσουμε την πολιτική εθνοκάθαρσης που ακολουθεί η Τουρκία και να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αρμενικό λαό”, είπε ο κ. Ομήρου. Η Ολομέλεια τήρησε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας.

Μήνυμα αισιοδοξίας για λύση

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής στην αναφορά του μνημόνευσε και την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.
“Το “όχι” αυτό δεν εξέφραζε την άρνησή μας σε λύση του Κυπριακού, αλλά την επιθυμία μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, μια λύση που να εδράζεται στις αρχές και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, καθώς και στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε.
Ανέφερε, τέλος, ότι “παρά τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας και τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας, το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ως Βουλή είναι μήνυμα αισιοδοξίας για ευόδωση των μακροχρόνιων προσπαθειών μας προς την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού”.

 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι