Menu

Τουρκικό συνέδριο-φιάσκο για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Οι Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελένη Θεοχάρους με ανακοίνωσή τους συγχαίρουν τον Πανελλήνιο και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, οι οποίοι απέρριψαν συμμετοχή τους σε Συνέδριο-φιάσκο, που προγραμμάτιζε ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τα «γεγονότα του 1915», δηλαδή από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Το Συνέδριο είχε ως προφανή στόχο να θέσει υπό αμφισβήτηση το αυταπόδεικτο ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων και να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι Ελλαδίτες και Κύπριοι γιατροί.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του από το 1987, έχει καλέσει την Τουρκία να αναγνωρίσει την ιστορική πραγματικότητα  της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συστηματικά καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, μέσω των ψηφισμάτων του για την Ετήσια Έκθεση Προόδου της Τουρκίας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης και η κα. Θεοχάρους τονίζουν ότι η απόρριψη της πρόσκλησης σχετίζεται και με ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού στο Συνέδριο είχε προσκληθεί και ο λεγόμενος Ιατρικός Σύλλογος των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο κατοχικό καθεστώς.

Το καθεστώς αυτό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με τα όσα καθορίζει το περιεχόμενο της αντιδήλωσης που εξέδωσε η ΕΕ την 21η Σεπτεμβρίου του 2005, δεν αναγνωρίζεται και συνεπώς ούτε το ψευδοκράτος ούτε οι θεσμοί του αναγνωρίζονται διεθνώς.

Ταυτοχρόνως, όπως αποδείχθηκε με κατευθείαν επικοινωνία με το ΥΠΕΞ της Αρμενίας, ούτε ο Αρμενικός Ιατρικός Σύλλογος προσεκλήθη στο συνέδριο, ενώ σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλαν οι Τούρκοι σε Αθήνα και Λευκωσία, οι Αρμένιοι είχαν προσκληθεί. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι επρόκειτο περί ενός φιάσκου με πολιτικές προεκτάσεις σε βάρος και των Αρμενίων αλλά και των Ελλήνων, Ελλαδιτών και Κυπρίων.

Ο κ. Κεφαλογιάννης και η κα. Θεοχάρους επισημαίνουν ότι η γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων, καθώς και σε βάρος των Ποντίων, συνιστούν αδιαμφισβήτητα γεγονότα και προσθέτουν ότι η σύγχρονη Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί τις τραγικές πράξεις της Οθωμανικής Τουρκίας για να προχωρήσει προς το μέλλον με καθαρή την συνείδηση.

 

 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Τι σημαίνει η σύγκρουση Βατικανού - Τουρκίας

Του Κώστα Ράπτη

“Η στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης να εμποδίσει τη συζήτηση για την αρμενική γενοκτονία αποτυγχάνει. Για αυτό υπάρχει νευρικότητα και τόσο σκληρές αντιδράσεις από πλευράς της Τουρκίας. Αλλά ο Πάπας μίλησε σύμφωνα με τη συνείδησή του και κανείς δεν μπορεί να φιμώσει τη συνείδηση ενός Πάπα” υποστήριξε, μιλώντας στο πρακτορείο Fides του Βατικανού, ο Πατριάρχης Κιλικίας των Αρμενο-καθολικών Nerses Bedros XIX, μετά την τελετή της 12ης Απριλίου στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, εις μνήμην των θυμάτων της Σφαγής των Αρμενίων.

Δώδεκα ημέρες πριν από την συμπλήρωση εκατό ετών από την έναρξη της γενοκτονίας και με αφορμή την ανακήρυξη του Αρμενίου Αγίου Γρηγορίου του Νάρεκ ως “Διδασκάλου της Εκκλησίας” (Doctor Ecclesiae), o Πάπας Φραγκίσκος όχι μόνο χαρακτήρισε τα γεγονότα του 1915-1918 ως “γενοκτονία”, αλλά τα τοποθέτησε σε ένα ευρύτερο και επίκαιρο πλαίσιο. Μιλώντας ενώπιον του προέδρου της Αρμενίας και των Αρμενίων θρησκευτικών ηγετών, ο κατά κόσμον Jorge Mario Bergoglio τόνισε ότι “η άρνηση ή η απόκρυψη του κακού είναι σαν να αφήνει κανείς μια πληγή να αιμορροεί” και έκανε λόγο για “τρεις μαζικές και ανεπανάληπτες τραγωδίες” που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα: την γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυροχαλδαίων και Ελλήνων της Ανατολίας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα εγκλήματα που διέπραξαν ο Ναζισμός και ο Σταλινισμός, ενώ μνημόνευσε και τις σφαγές στην Καμπότζη, τη Ρουάντα και τη Βοσνία.

Κανείς δεν περίμενε εκ των προτέρων ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα φτάσει τόσο μακριά, καθώς το διπλωματικό σώμα του Βατικανού (το αρχαιότερο του κόσμου) με μεγάλη προσοχή χειρίζεται τα θέματα που μπορεί να θίξουν τις σχέσεις με χώρες όπου οι Ρωμαικοκαθολικοί αποτελούν μειονότητα. Όμως, ο ποντίφηκας δεν έφερε πραγματικά κάποια ανατροπή: απλώς παράθεσε απόσπασμα της Κοινής Δήλωσης που συνυπέγραψαν τον Νοέμβριο του 2000 ο (αγιοποιηθείς) προκατόχός του Ιωάννης-Παύλος Β΄ και ο Αρμένιος πατριάρχης Karekin II σχετικά με την “πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα”.

Έχοντας σωρεύσει τεράστιο “πολιτικό κεφάλαιο” στην διεθνή κοινή γνώμη κατά τα δύο χρόνια της παποσύνης του, ο Jorge Mario Bergoglio περνά πλέον στη φάση που το αξιοποιεί για θέματα όπου η καθολική αποδοχή δεν είναι δεδομένη. Η πρωτοβουλία του να αναδείξει την Αρμενική Γενοκτονία εντάσσεται στην επιλογή του να αρθρώσει λόγο περισσότερο ηχηρό για τους σημερινούς αντιχριστιανικούς διωγμούς. Όπως ο ίδιος θύμισε, το Χαλέπι της Συρίας που υποδέχθηκε τους Αρμένιους πρόσφυγες το 1915 είναι τώρα μία πόλη-φάντασμα. Μάλιστα, παρά το “ειρηνιστικό" δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (που το 2003 λ.χ. μεταφράσθηκε σε έντονη αντίθεση στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ) ο Πάπας έχει δώσει την υπό όρους συγκατάθεσή του σε μία επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους. Άλλωστε, οι αβροφροσύνες του διαθρησκειακού διαλόγου δεν έχουν αποτρέψει την πλάγια στήριξη των τζιχαντιστών από αρκετά κράτη -στα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η Τουρκία.

Ο επίσκοπος Ρώμης δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη “Τουρκία” -αλλά δεν χρειαζόταν. Οι τουρκικές αρχές τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού με τον νούντσιο του Πάπα στην Άγκυρα Antonio Lucibello να καλείται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για διάβημα διαμαρτυρίας και τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αγία Έδρα Mehmet Paçacı να ανακαλείται από τη Ρώμη για διαβουλεύσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν “και άλλα βήματα”, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Ιστορία εργαλειοποιείται στην υπηρεσία της πολιτικής και κατηγόρησε τον Πάπα ότι αγνόησε τα δεινά που υπέστησαν κατά την ίδια περίοδο οι Τούρκοι και Μουσουλμάνοι της Ανατολίας. “Για την Τουρκία και τον τουρκικό λαό οι δηλώσεις αυτές είναι κενές περιεχομένου” πρόσθεσε ο Çavuşoğlu -αλλά βέβαια οι αντιδράσεις αποδεικνύουν το αντίθετο.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Volkan Bozkir υπενθύμισε ότι ο Πάπας προέρχεται από την Αργεντινή, χώρα που “προσέφερε καταφύγιο στους ναζιστές αυτουργούς του Ολοκαυτώματος” και όπου η αρμενική διασπορά “ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης”, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Cemil Çiçek υποστήριξε ότι η ομιλία του Πάπα προωθεί τις διακρίσεις, τον ρατσισμό και τον “λόγο μίσους”, ενώ ο επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Mehmet Görmez χαρακτήρισε ανησυχητικό το ότι τα λόμπι και οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων βρίσκουν απήχηση ακόμη και στις θρησκευτικές τελετές. Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύει η Άγκυρα, βρισκόμαστε πολύ μακριά από το κλίμα της επίσημης επίσκεψης του Πάπα στην Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο οπότε ο Tayyip Erdogan επιχείρησε να “στρατολογήσει” τον επικεφαλής ενός δισεκατομμυρίου Καθολικών στην υπόθεση της καταπολέμησης της Ισλαμοφοβίας.

Η σφοδρότητα των τουρκικών αντιδράσεων εξηγείται από λόγους τόσο τρέχοντες όσο και γενικότερους. Σε ευρύτερο επίπεδο, η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας αποτελεί στην πραγματικότητα ένα αναπάντητο ερώτημα για τη φυσιογνωμία της ίδιας της Τουρκίας – όπου η κυριαρχία της “τουρκο-ισλαμικής” σύνθεσης και η εξάπλωση μιας συνομωσιολογικής “λογικής περικύκλωσης” (έτσω και με αντιρατσιστικό περιτύλιγμα “πολιτικής ορθότητας”) εμποδίζουν το άνοιγμα σε ένα μέλλον πραγματικά πλουραλιστικό. Επιπλέον, η γειτονική χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο – και οι κυβερνώντες έχουν κάθε λόγο να παίξουν το χαρτί της έξαρσης του εθνικισμού.

Όπως άλλωστε υπενθύμισε ο Çavuşoğlu, ο όρος “γενοκτονία” είναι νομικός (παραβλέποντας βέβαια να αναφέρει ότι ο δημιουργός του Raphael Lemkin στηρίχθηκε ακριβώς στο προηγούμενο της Σφαγής των Αρμενίων). Ενόψει των τελετών μνήμης που θα διεξαχθούν, παρόντων και ξένων ηγετών όπως ο Vladimir Putin, στις 24 Απριλίου στο Ερεβάν (και στις οποίες η Τουρκία απαντά διοργανώνοντας την ίδια ημέρα τελετές για τα εκατοντάχρονα της Μάχης της Καλλίπολης), οι φωνές για νομική αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από περισσότερα από τα 22 κράτη που το έχουν ήδη πράξει θα πληθύνουν διεθνώς. Κυρίως δε, η τοποθέτηση του Πάπα δημιουργεί ένα προηγούμενο για τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama, ο οποίος ως γερουσιαστής είχε τοποθετηθεί απερίφραστα και πλέον θα φαντάζει αμήχανος αν επιμείνει σε περισσότερο διπλωματικές διατυπώσεις.

 

 

Πηγή: capital.gr

Πηγή:

Διαβάστε περισσότερα...

Γενοκοτονία των Αρμενίων: Γκρεμίζει ή χτίζει γέφυρα ο Πάπας Φραγκίσκος;

Βατικανό: Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν έχει στόχο να αποξενώσει τους Τούρκους

Είναι μια ημερομηνία που η Αγκυρα θα ήθελε να διαγραφεί από το ημερολόγιο. Στις 24 Απριλίου οι Αρμένιοι τιμούν τα θύματα μιας σφαγής που περίπου είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν αναγνωρίσει ως γενοκτονία. Η φετινή 24η Απριλίου προκαλεί νευρικότητα στην Αγκυρα για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και το Ερεβάν ετοιμάζεται να τιμήσει τα θύματα με μια τελετή στην οποία έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν Ολάντ και Πούτιν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς που πρόφεραν την απαγορευμένη λέξη περιλαμβάνεται από προχθές και ο Πάπας Φραγκίσκος.
Η ένταση της ενόχλησης της Αγκυρας αποτυπώθηκε στην αντίδρασή της. Η αναφορά του Πάπα χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από την τουρκική κυβέρνηση, ο αποστολικός νούντσιος στην Αγκυρα κλήθηκε προκειμένου να γίνει αποδέκτης της τουρκικής «δυσαρέσκειας», ενώ ο τούρκος πρεσβευτής στην Αγία Εδρα ανακλήθηκε για «διαβουλεύσεις». Η αντίδραση μαρτυρά, επίσης, ότι η Αγκυρα αιφνιδιάστηκε από την ενέργεια του Φραγκίσκου. Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας χοροστατούσε στη λειτουργία στο Βατικανό για τα εκατό χρόνια ενός γεγονότος που έως τότε αναφερόταν ως «μεγάλο κακό». Αυτό τον όρο είχε προτιμήσει ο προηγούμενος Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ'. Η εκλογή του γερμανού καρδιναλίου, το 2005, είχε γίνει δεκτή με καχυποψία από την Αγκυρα, όπου πολλοί έλεγαν ανοικτά ότι το Βατικανό εξέλεξε έναν Πάπα που «δεν μας θέλει στην Ευρώπη». Ο περιφραστικός όρος που επιστράτευσε ο Βενέδικτος στα οκτώ χρόνια της θητείας του θεωρήθηκε ένα είδος γέφυρας από το Βατικανό προς την Τουρκία.

Η γέφυρα αυτή υποτίθεται ότι κόπηκε προχθές. Ο Φραγκίσκος δεν δίστασε να πει ότι η σφαγή των Αρμενίων ήταν «η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα». Σύμφωνα με αναλυτές, ωστόσο, η πρόθεση του αργεντινού Πάπα δεν ήταν να γκρεμίσει τη γέφυρα που είχαν χτίσει οι προκάτοχοί του, αλλά να φέρει πιο κοντά την Αγκυρα και το Ερεβάν. Πηγές από το Βατικανό εξηγούσαν στα ιταλικά μέσα ότι ο ποντίφικας είναι πεπεισμένος πως δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη όσο σκεπάζεται η αλήθεια. Για να νικηθεί το κακό, επισημαίνουν, πρέπει να μιλήσουμε για αυτό και να το αναγνωρίσουμε. Οπως σημειώνουν, εξάλλου, ο Φραγκίσκος δεν αναφέρθηκε μόνο στη γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και σε άλλες «δύο ανήκουστες τραγωδίες» του 20ού αιώνα, τις οποίες προκάλεσαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Κι έπειτα, πολύ πρόσφατα είχε μιλήσει για «άλλες μαζικές σφαγές όπως στην Καμπότζη, στη Ρουάντα, στο Μπουρούντι και στη Βοσνία».
Κανείς δεν αρνείται τα γεγονότα σε όλες αυτές τις τραγωδίες. Σχεδόν μόνη η Αγκυρα εξακολουθεί να επιμένει ότι τα θύματα των Νεοτούρκων στην Αρμενία ήταν 250.000-500.000, ενώ οι ιστορικοί έχουν καταλήξει ότι στην πραγματικότητα ξεπερνούν τα 1,3 εκατ. Στην ουσία, η Αγκυρα αρνείται να παραδεχθεί το προφανές.

Η επέτειος
Τον περασμένο χρόνο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει τα «συλλυπητήρια» στους απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας. Η παρουσία των ξένων ηγετών στο Ερεβάν στις 24 Απριλίου θα αποτελέσει ακόμη μια δοκιμασία για την Αγκυρα που επιμένει να αρνείται τη χρήση του όρου.

 

 

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων – Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή 26 Απριλίου κορυφώνονται στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, τις οποίες διοργανώνει η Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, στις 11:30, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί η κεντρική πολιτική εκδήλωση για τη Γενοκτονία, με τη συμμετοχή φορέων και αρχών της πόλης, ενώ στις 13:30 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 19 Απριλίου με τη διεξαγωγή της ποδηλατοπορείας από την Ένωση Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με κεντρικό σύνθημα «Κάθε πεταλιά, φόρος τιμής», οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν (στις 11:30) από την αρμενική εκκλησία της Θεσσαλονίκης (Διαλέττη και Τσιμισκή) και μετά από πορεία στις οδούς Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, λ. Νίκης,  λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αγίας Τριάδος, Βασιλέως Γεωργίου και Μανόλη Ανδρόνικου, θα καταλήξουν και πάλι στην αρμενική εκκλησία και θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο με τον πετρόκτιστο αρμένικο σταυρό «Χατσκάρ» στο γειτονικό πάρκο.



Η αρμενική εκκλησία της Θεσσαλονίκης

Την Πέμπτη 23 Απριλίου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της αρμενικής εκκλησίας, από τις 15:00 μέχρι τις 19:00, με δορυφορική σύνδεση θα προβληθεί απευθείας η τελετή αγιοποίησης των μαρτύρων και θυμάτων της Γενοκτονίας, η οποία θα γίνει στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 19:15 (σαφής αναφορά στο έτος 1915), όλες οι αρμενικές εκκλησίες σε ολόκληρο τον κόσμο θα χτυπήσουν τις καμπάνες τους εκατό φορές.

Την Παρασκευή 24 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στην αρμενική εκκλησία Θεσσαλονίκης, ενώ στις 18:30 θα γίνει πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους.

Τέλος, το Σάββατο 25 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τη συμμετοχή παιδιών, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

 

 


Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Παραλήρημα Ερντογάν κατά του Πάπα για τους Αρμένιους

Με παραληρηματική επίθεση κατά του Πάπα Φραγκίσκου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να καλύψει τις ενοχές των Τούρκων για την γενοκτονία των Αρμενίων. «Εάν οι πολιτικοί ή οι θρησκευτικοί ηγέτες κάνουν τη δουλειά των ιστορικών, τότε δεν θα καταλήξουμε σε αλήθειες, θα πρόκειται μόνο για παραληρήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον επιχειρηματιών στην Άγκυρα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδρασή του μετά την αναφορά του ποντίφικα που προκάλεσε κρίση μεταξύ Άγκυρας και Βατικανού. Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την «απογοήτευσή» του για τις δηλώσεις του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τον προέτρεψε να μην επαναλάβει αυτό το «λάθος».

«Πρέπει να αφήσουμε την Ιστορία στους ιστορικούς», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας διατυπώνοντας εκ νέου την πρότασή του προς την Αρμενία οι δύο χώρες να συστήσουν κοινή επιτροπή ιστορικών με στόχο να μελετήσει τα αρχεία των δύο χωρών σχετικά με το θέμα.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Γ.Γ. ΟΗΕ: «Αγριότητες» οι σφαγές των Αρμενίων το 1915

Δεν υιοθετεί τον όρο «γενοκτονία» για τους Αρμένιους ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, διαχωρίζοντας τη θέση του από τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, που τόλμησε και αναφέρθηκε στην «πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα», μιλώντας για τις σφαγές των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια. Σε τοποθέτησή του ο γ.γ. του ΟΗΕ χρησιμοποίησε τον όρο «αγριότητες» (atrocity crimes) για τις μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπαν Κι-μουν σημείωσε τις παρατηρήσεις του Πάπα και έχει πλήρη επίγνωση των «ευαισθησιών του για το θέμα που σχετίζεται με τα τραγικά γεγονότα στην Αρμενία το 1915». Όμως σε πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε σχετικά με το αν ο Μπαν συμφωνεί με την τοποθέτηση του Πάπα περί γενοκτονίας, και με το αν ο Φραγκίσκος ορθά έθεσε το θέμα, ο Ντιζαρίτς απέφυγε να απαντήσει.

«Έχουν υπάρξει συζητήσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες και νομίζω ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν», αρκέστηκε να πει. Πάντως μετά τις θέσεις ενός τόσο υψηλόβαθμου στελέχους, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά σχετικά με το θέμα. Πόσο μάλλον όσο προσεγγίζουμε την 24η Απριλίου και την επέτειο των 100 χρόνων.



Η φωτογραφία είναι από το armeniangenocide100.gr

Η θέση της Αρμενίας για τη γενοκτονία παραμένει ξεκάθαρη: Πως σκοτώθηκαν σκοπίμως μέχρι 1,5 εκατ. Αρμένιοι από το 1915 και για όσα χρόνια κράτησαν οι μαζικές απελάσεις. Η Τουρκία από την πλευρά της αρνείται ότι οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα γενοκτονίας, λέγοντας ότι οι Αρμένιοι που σκοτώθηκαν το 1915 και το 1916 ήταν θύματα της γενικής αναταραχής κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και αποτέλεσμα των εκτοπίσεων και των εμφύλιων συγκρούσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει Τουρκία και Αρμενία για εξομάλυνση των σχέσεων και σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Επίσης, χθες, με το θέμα καταπιάστηκε και η γερμανική Βουλή. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα παρέμβει στη συζήτηση γύρω από τα γεγονότα του 1915. «Είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ιστορικούς και εμπειρογνώμονες», ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν επρόκειτο για γενοκτονία ή όχι.

 

 


Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αντίποινα κατά του Βατικανού σχεδιάζει η Τουρκία

«Οι ενέργειες που θα γίνουν [κατά του Βατικανού] θα ανακοινωθούν μετά από διαβουλεύσεις». Αυτά ήταν τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συζήτησή του σήμερα με τους δημοσιογράφους στην Μογγολία όπου βρίσκεται.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε τον Πάπα Φραγκίσκο ότι αγνόησε τα δεινά των μουσουλμάνων και των Τούρκων το 1915 καταλογίζοντάς του επίσης πολιτικά κίνητρα. «Δυστυχώς η ιστορία έγινε εργαλείο πολιτικής. Πριν από όλα, ένας θρησκευόμενος άνθρωπος θα έπρεπε να στέλνει μήνυμα αδελφοσύνης, ειρήνης και ανεκτικότητας απέναντι στον διογκούμενο ρατσισμό, τις διακρίσεις, την ξενοφοβία» είπε ο Τούρκος υπουργός φανερά ενοχλημένος.

«Οι δηλώσεις [του Πάπα] είναι κενές περιεχομένου και άκυρες για τον τουρκικό λαό και την Τουρκία», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι η γενοκτονία είναι ένα «νομικό εφεύρημα», συνεπώς η χρήση του όρου από τον Πάπα «δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συκοφαντία».

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό Μεχμέτ Πατσατζί μετά τις δηλώσεις τού προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του Πάπα μεροληπτικές και ανάρμοστες.

«Η ανάγνωση αυτών των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστη εκ μέρους του Πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί», δήλωσε ο Νταβούτογλου στην τουρκική τηλεόραση.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Προβολή ταινίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων στο 'Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Τη βραβευμένη ταινία «Το σπίτι με τους κορυδαλλούς» προβάλλουν το βράδυ (20.00) της Παρασκευής 17 Απριλίου στην καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης η Αρμενική Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης.

Η προβολή εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται φέτος σε όλο τον κόσμο για την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τις 24 Απριλίου 1915 που ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Antonia Arslan, σκηνοθετημένη από τους θρυλικούς αδερφούς Taviani και αναφέρεται σε μια πραγματική, συγκλονιστική ιστορία για την γενοκτονία των Αρμενίων: Αρχές του 1915. Ο θείος Γερβάντ, έπειτα από σαράντα χρόνια απουσίας στην Ιταλία, ετοιμάζεται να γυρίσει στο σπίτι με τους κορυδαλλούς. Ονειρεύεται να σφίξει και πάλι στην αγκαλιά του τη μάνα του Σουσανίγκ και τα αδέλφια του. Η οικογένεια σηκώνεται στο πόδι για να υποδεχτεί τον μεγάλο αδελφό. Ωστόσο, η μοίρα και οι μεγάλες δυνάμεις έχουν άλλα σχέδια. Η Ιταλία μπαίνει στον πόλεμο και οι Νεότουρκοι κυνηγούν το όνειρο της μεγάλης Τουρκίας. Ο Γερβάντ δεν θα έρθει ποτέ και η γιορτή θα δώσει τη θέση της στον πόνο. Οι άντρες συλλαμβάνονται και εκτελούνται, ενώ τα γυναικόπαιδα της οικογένειας Αρσλάν ξεκινούν το μαρτυρικό ταξίδι τους προς την έρημο της Συρίας και τη σωτηρία.

Η ιστορία μιας οικογένειας κι ενός λαού που αφανίστηκε,·μιας εποχής αθώας που τελείωσε βάναυσα και που μονάχα οι αναμνήσεις και οι μαρτυρίες όσων επέζησαν την κράτησαν ζωντανή και δεν την άφησαν να χαθεί.

 

 

 

Πηγή: indexanthi.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πάπας Φραγκίσκος: Πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα η σφαγή των Αρμενίων

Τον όρο «γενοκτονία» χρησιμοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος για να περιγράψει τη μαζική σφαγή Αρμενίων, που έγινε πριν από 100 χρόνια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η τοποθέτηση του Ποντίφικα έγινε κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στην οποία συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη της αρμενικής καθολικής εκκλησίας και στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Αρμενίας.

«Η ανθρωπότητα έζησε τρεις μεγάλες και άνευ προηγουμένου τραγωδίες τον περασμένο αιώνα.
Η πρώτη, η οποία ευρέως θεωρείται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα έπληξε τον δικό σας Αρμενικό λαό», σημείωσε ο Ποντίφικας και πρόσθεσε πως οι άλλες δύο τραγωδίες είναι εκείνες που σχετίζονται με τον ναζισμό και τον σταλινισμό.

Η τοποθέτηση του Πάπα αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, που παραδέχεται μεν ότι οι πολλοί Χριστιανοί Αρμένιοι πέθαναν από το 1915, αλλά αρνείται ότι αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γενοκτονία.

Η Αρμενία θεωρεί πως η έναρξη των εκκαθαρίσεων έγινε στις 24 Απριλίου 1915.

Μέχρι το 2014, 21 χώρες είχαν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και τμήματα της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.

 

 

 

Πηγή: gr.euronews.com

Διαβάστε περισσότερα...

Hurriyet: Απειλεί με νέα μέτρα κατά Βατικανού η Τουρκία

Μετά την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή, η Άγκυρα απειλεί ότι θα λάβει και άλλα μέτρα κατά του Βατικανού, επισημαίνει σήμερα η εφημερίδα Hurriyet, ενώ κλιμακώνεται ο διπλωματικός πολεμος εναντίον μετά την καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων με τον πιο επίσημο τρόπο από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Τουρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Πάπα κατηγορωντας τον για ρατσισμό και ισλαμοφοβία. Ο δε πρόεδρος της Αρμενίας ευχαριστησε τον Παπα που "είπε τα πραγματα με το όνομά τους".

Αναλυτές στο CNN και σε άλλα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο Φραγκίσκος έχει καταγγείλει επανειλλημένως τις διώξεις των χριστιανών από τους εξτρεμιστές της Μέση Ανατολή, ενώ μιλούσε για τη γενοκτονία των Αρμενίων πριν ακόμη γίνει Πάπας.

Σημειώνεται ότι ο πάπας δεν είναι ο μόνος που αποκαλεί το γεγονός αυτό γενοκτονία, αφού το έχουν κάνει 22 χώρες ήδη. Επιπλέον, 43 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν εγκρίνει αποφάσιες που το λένε γενοκτονία, ενώ συζητείται στην αμερικανική Βουλή παρόμοια τροπολογία.

 

 

 

Πηγή: megatv.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι