Menu

Έκκληση στον Άμποτ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Έχει αναγνωρισθεί από 22 χώρες, 3 αυστραλιανές πολιτείες και 43 πολιτείες των Η.Π.Α.

Να «ακολουθήσει το παράδειγμα του ποντίφικα» στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών, καλεί η αρμενική κοινότητα της Αυστραλίας τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ.
 
Με την παρέμβαση του πάπα «δυσανασχέτησε» η τουρκική κοινότητα της χώρας, κατηγορώντας τον ότι «ανακινεί το θέμα, προκειμένου να μετατοπιστεί το κέντρο της προσοχής από τα σκάνδαλα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας».
 
Οι Αυστραλοί πολιτικοί ηγέτες επέλεξαν να κρατήσουν αποστάσεις στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, δεδομένων των επικείμενων επετειακών εκδηλώσεων για την Καλλίπολη. Πάντως, η αρμενική γενοκτονία έχει αναγνωρισθεί από 22 χώρες και τρεις αυστραλιανές πολιτείες, αλλά όχι σε ομοσπονδιακό επίπεδο ούτε επισήμως από τα δύο μεγάλα αυστραλιανά κόμματα.
 
«Η τουρκική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς τις ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αυστραλιανής, απειλώντας αφενός ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στην Καλλίπολη στους πολίτες των χωρών που αναγνωρίζουν την αρμενική γενοκτονία και αφετέρου ότι θα σταματήσει να συνεργάζεται με τις συμμαχικές δυνάμεις που πολεμούν το "Ισλαμικό Κράτος"» υποστηρίζει ο πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας στην Αυστραλία.
 
Ο πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ δεν έκανε κανένα σχόλιο επί του θέματος.
 
Την ίδια στιγμή οι Αρμένιοι της Αυστραλίας, σε συνεργασία με πολλούς ιστορικούς της Αυστραλίας, ετοιμάζουν εκδηλώσεις μνήμης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την γενοκτονία των Αρμενίων. Στις εκδηλώσεις θα μιλήσει και ο κορυφαίος νομικός και συγγραφέας του βιβλίου «Μια ενοχλητική γενοκτονία» Τζέφρι Ρόμπερτσον που είναι γνωστός και για τους αγώνες του υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
 
 
 
 
Πηγή: newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωκοινοβούλιο: Με ψήφισμα ζητά από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Επιμέλεια Έφη Κουτσοκώστα

 

Ψήφισμα με το οποίο τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων υιοθέτησε την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο.

Με το ψήφισμα αυτό οι ευρωβουλευτές τιμούν τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων, προτείνουν την καθιέρωση ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης και καλούν την Τουρκία να αναγνωρίσει τη μαζική εξόντωση των Αρμενίων ως γενοκτονία.

Παράλληλα, η Ευρωβουλή υιοθέτησε τροπολογία με την οποία χαιρετίζει το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου που αναγνώρισε με δημόσια δήλωσή του τη γενοκτονία.

Καλώντας Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης, οι ευρωβουλευτές θέλησαν να αποδώσουν φόρο τιμής στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων θυμάτων που εξοντώθηκαν από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918.

«Είναι μία γενοκτονία. Και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν μπορούμε να επιλύουμε τις συγκρούσεις μεταξύ των εθνών με το να αρνούμαστε τα γεγονότα ή να προσπαθούμε να τα αντιστρέψουμε αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν με ειλικρίνεια» είπε ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Μπενέντεκ Γιάβορ.

Οι Αρμένιοι στις Βρυξέλλες υποδέχτηκαν με χαρά το ψήφισμα. Η Έμα Αργκιουτιάν είπε ότι χρειάζονται πιο γενναίες αποφάσεις στην κατεύθυνση της αναγνώρισης της γενοκτονίας από όλο τον κόσμο.

«Το βλέπω ως ένα βήμα μπροστά, είναι καλύτερο από το τίποτα. Και δείχνει ότι αυτό το θέμα χρειάζεται μία περαιτέρω λύση. Και δεν έχει ξεχαστεί. Ελπίζω ότι αυτό είναι απλώς ένα βήμα στην όλη διαδικασία».

Τούρκοι κάτοικοι των Βρυξελλών, ωστόσο, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Ευρωβουλής όπου διαδήλωσαν κατά της απόφασης.
Σκληρή ήταν και η απάντηση του Τούρκου πρέσβη στην ΕΕ Σελίμ Γιενέλ.

«Το Ευρωκοινοβούλιο έκανε πάλι ένα ιστορικό λάθος. Παίρνει θέση ενάντια στην Τουρκία. Επιτίθεται στους Τούρκους και την Τουρκία. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι μία μονομερής απόφαση χωρίς διαβούλευση ή διάλογο. Δεν έχει νομική αξία. Δεν επηρεάζει την Τουρκία ή τις ευρωτουρκικές σχέσεις γιατί το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος της ΕΕ».

Το Ευρωκοινοβούλιο ήταν ο πρώτος διεθνής οργανισμός πιου αναγνώρισε επισήμως με ψήφισμα τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1987.

Μέχρι το 2014, 21 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων (Αργεντινή, Βέλγιο, Καναδάς, Χιλή, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Λίβανος, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουρουγουάη, Βατικανό, Βενεζουέλα, Αρμενία) και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τη Γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει, επίσης, οι 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, τρεις περιοχές της Ισπανίας (Βασκωνία, Καταλονία, Βαλεαρίδες Νήσοι), η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρειος Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία και δύο περιοχές της Αυστραλίας (Νέα Νότιος Ουαλία και Νότια Αυστραλία).

Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά.

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.

 

 

Πηγή: gr.euronews.com

Διαβάστε περισσότερα...

Πάπας για την δήλωση για την Γενοκτονία των Αρμενίων: "Δεν είπα κάτι καινούργιο"

Μετά την αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου, σε τελετή για την επέτειο μνήμης της σφαγής των Αρμενίων του 1915 όπου χρησιμοποίησε τη λέξη ‘Γενοκτονία’ και δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ της Τουρκίας και του Βατικανού, σήμερα ήρθε η πρώτη επίσημη απάντηση από το Βατικανό.
 
Ο εκπρόσωπος του Πάπα, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, στο Βατικανό, δήλωσε ότι η χρήση της λέξης «γενοκτονία» του Πάπα δεν αποτελεί μια νέα θέση του Βατικανού στη σφαγή των Αρμενίων.
 
«Δύο φορές ο πάπας Ιωάννης Παύλος κατά το παρελθόν  αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων και μία από αυτήν  ήταν στην κοινή δήλωση με τον πατριάρχη των Αρμενίων Καρεκίν τον Β’ . Είναι μια συνέχεια της χρήσης αυτής. Επιπλέον είναι, γενικά, η πρώτη γενοκτονία κατά τον περασμένο αιώνα. Ο τουρκικός και ο αρμενικός λαός ευελπιστούν να αναπτύξουν ένα θετικό διάλογο για το ζήτημα αυτό», είπε ο Lombardi.
 
Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωπος του Πάπα θεώρησε θετική την πρόταση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία μια κοινής επιτροπής ιστορικών για ακραία γεγονότα των Οθωμανών κατά του αρμενικού λαού.
 
«Βρίσκω ενδιαφέρουσα την πρόταση για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής αποτελούμενης από ιστορικούς. Έτσι, θα δοθεί μια νέα ισχυρή ώθηση για να γίνουν γνωστά τα γεγονότα. Πιστεύω ότι είναι θα μια θετική στάση», είπε ο Λομπάρντι.
 
Ο Πάπας Φραγκίσκος, την περασμένη Κυριακή, χοροστάτησε σε τελετή στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, στην επέτειο μνήμης των 100 ετών της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915.
 
Αναφέρθηκε σε αυτή ως την πρώτη τραγωδία για την ανθρωπότητα στις αρχές του 20ου αιώνα, «όπου επίσκοποι, ιερείς, θρησκευόμενοι, άνδρες και γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν σκοτωθεί», είπε.
 
Από την άλλη πλευρά, ο πρέσβης της Τουρκίας στη Ρώμη, Aydın Adnan Sezgin, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Messaggero», δήλωσε ότι είναι πλήρως  απογοητευμένος  από τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, όπως γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.
 
 
 
 
 
 
Πηγή: defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παπαδάκης: Άλλο Ναζί και άλλο γενοκτονία των Αρμενίων;

Σε σημερινή του παρέμβαση, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) διερωτήθηκε «πως θα ήταν η σημερινή ανθρωπότητα, πως θα ήταν οι σημερινές κοινωνίες, εάν η Γερμανία δεν αναγνώριζε το ολοκαύτωμα και τις θηριωδίες των Ναζί; Όλα τα πολιτισμένα κράτη», πρόσθεσε, «οφείλουν να αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Αρμενίων».

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Αρμενική γενοκτονία, όχι μόνο ως ιστορικό γεγονός αλλά ως εγγύηση ότι δεν θα προβεί σε νέες γενοκτονίες. «Δεν αναγνωρίζει την Αρμενική γενοκτονία, δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ποντίων, δεν αναγνωρίζει την εθνοκάθαρση στην Κύπρο», τόνισε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.

Επισήμανε επίσης πως η Ευρώπη πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για πραγματική επούλωση των πληγών και όχι να κλείνει τα μάτια στα ιστορικά γεγονότα. 

 

 


Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ε.Θεοχάρους: Να αναγνωρίσει τη γενοκτονία αν θέλει ένταξη

Κατά τη διάρκεια συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την έκδοση ψηφίσματος για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους υποστήριξε ότι, εάν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και την πολιτισμένη ανθρωπότητα, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων και άλλων λαών της Μικράς Ασίας, να αποσύρει το στρατό της από την Κύπρο, ενώ ταυτοχρόνως η Κυβέρνησή της θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα του ίδιων των πολιτών της.
 
Όπως είπε η κα. Θεοχάρους, τα εγκλήματα εναντίον ολοκλήρων εθνών δεν μπορούν να διαγράφονται από τις σελίδες της Ιστορίας. Άλλωστε - πρόσθεσε - δεν τόλμησε ποτέ κανείς να ζητήσει να διαγραφεί το ολοκαύτωμα των Εβραίων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τις σελίδες της Ιστορίας που διδάσκονται τα Εβραιόπουλα, δε ζήτησε κανείς να κλείσει το Άουσβιτς και το Νταχάου και το Μάουτχαουζεν, για να πάψουν οι Εβραίοι «να μισούν τους Γερμανούς». Η Διεθνής Κοινότητα - είπε η κα. Θεοχάρους -  ζήτησε  από την Γερμανία να απολογηθεί για το έγκλημα και να τιμήσει την μνήμη των θυμάτων. Η Γερμανία - παρατήρησε -  το έπραξε μετά από τις ενέργειες του Μεγάλου πολιτικού Βίλλυ Μπράντ και εξαγνίστηκε μέσα από την αγάπη και την αδελφοσύνη που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Εβραίους.  Το ίδιο - πρόσθεσε - οφείλει να κάνει και η Τουρκία για την Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των άλλων λαών της Μικρά Αία στις αρχές της 20ου αιώνα. Τα εγκλήματα της Τουρκίας - είπε η κα. Θεοχάρους -  που γρήγορα ξεχάστηκαν από την διεθνή κοινότητα και διεγράφησαν, όπλισαν το χέρι του Χίτλερ, που δήλωσε ξεκινώντας την σφαγή των Εβραίων, «ποιος θυμάται τώρα την σφαγή των Αρμενίων».
 
Καταλήγοντας, η κα. Θεοχάρους τόνισε τα ακόλουθα: «Εάν η Τουρκία θέλει να κερδίσει μια θέση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα και ειδικότερα στην ΕΕ έχει επιλογή: Να αποδεχθεί τη γενοκτονία των Αρμενίων, να απολογηθεί για να εγκλήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Νεοτούρκων, να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της και να οικοδομήσει με καθαρά τα χέρια και το μέτωπο σχέσεις φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού με τους γείτονες της και την ΕΕ».  
  
Διαβάστε εδώ την ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ σχετικά με την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.
 
 
 
 
 
Πηγή: sigmalive.com
Διαβάστε περισσότερα...

Τούρκοι χάκερ κατά Βατικανού για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Κυβερνοεπίθεση στον δικτυακό τόπο της Αγίας Έδρας

Κυβερνοεπίθεση Τούρκων χάκερ στον δικτυακό τόπο της Αγίας Έδρας ήλθε ως αντίποινα για την αναγνώριση επί της ουσίας της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πάπα Φραγκίσκο. Χάκερ χτύπησαν επανειλημμένα τον ιστότοπο του Βατικανού την νύχτα της Δευτέρας θέτοντάς τον εκτός λειτουργίας έως το πρωί της Τρίτης.

Την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση ανέλαβε η ομάδα THT (Turk Hack Team) με έναν εκ των διαχειριστών της που φέρει το όνομα «Ηρακλής» (THTHerakles) να καλεί τον Πάπα να ανακαλέσει τις δηλώσεις του σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων, και να προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν εάν το Βατικανό δεν απολογηθεί δημοσίως.

Η πρώτη δημόσια αναφορά προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην γενοκτονία των Αρμενίων, έστω και αν δεν έγινε ευθέως αλλά μέσω της επίκλησης διακήρυξης του προκατόχου του, επέφερε διπλωματική ρήξη Τουρκίας - Βατικανού.

Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε, ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων, ως «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα» τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων 100 χρόνια πριν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ως πρώτο βήμα αντίδρασης, ο πρεσβευτής της Αγίας Έδρας στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας, ενώ ακολούθησε η είδηση της ανάκλησης του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βατικανό για διαβουλεύσεις.

«Η δήλωση του Πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» είναι το πρώτο σχόλιο που ήλθε από τον Τούρκο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να αναλάβει εν συνεχεία την σκυτάλη ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν κόντας λόγο για «παραλήρημα» του ποντίφικα.

Ο Πάπας φρόντισε να μην χρησιμοποιήσει ο ίδιος τη λέξη, αλλά να επικαλεστεί τη γραπτή διακήρυξη του προκατόχου του Ιωάννη Παύλου Β'. Το γεγονός, ωστόσο, είναι ότι για πρώτη φορά βγήκε ο όρος αυτός από τα χείλη ενός ποντίφικα και μάλιστα μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα έπληξε τον λαό σας των Αρμενίων» δήλωσε ο Πάπας επικαλούμενος την κοινή διακήρυξη που είχε υπογραφεί το 2001 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον B' και τον πατριάρχη των Αρμενίων.

Ακόμα κι αν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος B' είχε χρησιμοποιήσει τον όρο στο κοινό έγγραφο και ο ίδιος ο Φραγκίσκος τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί Πάπας πριν από δύο χρόνια και τουλάχιστον μία φορά σε ιδιωτική συζήτηση, είναι η πρώτη φορά που ποντίφικας δηλώνει, και αναγνωρίζει, δημοσίως ότι η Τουρκία διέπραξε γενοκτονία κατά των Αρμενίων.

 

 

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωβουλή: Αναγνωρίζει ως «γενοκτονία» την σφαγή των Αρμενίων

Καταδικάζει κάθε απόπειρα για άρνηση του εγκλήματος.

Τρεις ημέρες μετά τον χαρακτηρισμό από τον πάπα Φραγκίσκο της σφαγής των Αρμενίων ως "γενοκτονία"  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα Τετάρτη 15 Απριλίου απόφαση η οποία θα τιμά επισήμως την 100η επέτειο της "Αρμενικής γενοκτονίας" αγνοώντας τις διαμαρτυρίες και τις απειλές της Τουρκίας.

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα συζητήσει το θέμα της ομαδικής σφαγής το 1915 του αρμένικου πληθυσμού της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας και κατόπιν θα ψηφίσει απόφαση η οποία αποδίδει φόρο τιμής στη "μνήμη του ενάμιση εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων θυμάτων οι οποίοι εξοντώθηκαν επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας". Η απόφαση καλεί την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμμετάσχουν στην τιμητική εκδήλωση. Καταδικάζει επίσης όλα τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας και την γενοκτονία και με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει κάθε απόπειρα για άρνηση του εγκλήματος.
 
Σε δηλώσεις του σε τουρκικά έντυπα ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντονιο Ταγιάνι κάλεσε την Τουρκία "να αναγνωρίσει το παρελθόν. Η γενοκτονία είναι γενοκτονία, αποτελεί γεγονός, αποτελεί μέρος της ιστορίας μας. Χιλιάδες Αρμένιοι εξοντώθηκαν και αυτό αποτελεί μέρος της ανθρωπινής ιστορίας μας. Δεν κερδίζει (η Άγκυρα) τίποτε με το να αρνείται την  γενοκτονία των Αρμενίων".
 
Έρευνες ιστορικών και άλλων επιστημόνων έχουν υπολογίσει, με βάση έγγραφα εποχής, ότι τουλάχιστον 1.5 εκατομμύριο Αρμένιοι εκτελέστηκαν από τους Τούρκους στις αρχές του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, ένα "έγκλημα" το οποίο από νωρίς χαρακτηρίστηκε γενοκτονία. Η Άγκυρα αμφισβητεί τον αριθμό των θυμάτων και θεωρεί τους νεκρούς "θύματα εμφυλίου (!) πολέμου και της γενικής αναστάτωσης".
 
 
 
 
Πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι καρτ ποστάλ που συγκλόνισαν την Ευρώπη (φωτο)

Στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας πολλών ευρωπαϊκών χωρών συνήθιζαν να τοποθετούν μέσα στις συσκευασίες των προϊόντων τους συλλεκτικές κάρτες καρτ ποστάλ (επιστολικά δελτάρια).

Οι καρτ ποστάλ αυτές είχαν διάφορα
θέματα: εικόνες από τη φύση, άγρια
​​ζώα, ηγεμόνες του παρελθόντος,
ιστορικά γεγονότα ή απλώς
διαφημίσεις.

Οι εταιρείες για να προωθήσουν τα προϊόντα τους δημιουργούσαν διαφορετικές ενότητες και έτσι οι συλλέκτες αγόραζαν συστηματικά τα γλυκά ή τα σοκολατάκια για να ολοκληρώσουν τη συλλογή.

Το 1898, το Εργοστάσιο Σοκολατοποιίας «Chocolaterie d’Aiguebelle» τύπωσε δεκατέσσερις καρτ ποστάλ με θέμα τις σφαγές των Αρμενίων στην Οθωμανική Τουρκία την περίοδο 1895-96. Στην Παγκόσμια Έκθεση των Παρισίων το 1900 η συλλογή αυτή δημιούργησε αίσθηση και βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο.

Η συλλογή των δεκατεσσάρων καρτ ποστάλ με τον γενικό τίτλο «Οι σφαγές των Αρμενίων» δεν δείχνουν μόνο τις σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους και τους Κούρδους, αλλά και τις θηριωδίες σε βάρος άλλων χριστιανικών πληθυσμών και κληρικών διαφόρων χριστιανικών δογμάτων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αρμενικά.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι