Menu

Γενοκτονία Αρμενίων κι άλλα εγκλήματα μέχρι τις μέρες μας…

Έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε ένα πανό που έγραφε: «Η αρμενική γενοκτονία είναι ένα ιμπεριαλιστικό ψέμα». Ο ισχυρισμός αυτός θα ήταν αστείος αν δεν φορούσε μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων εκτελέστηκε από την Οθωμανική αυτοκρατορία το 1915.

Ήταν, λοιπόν, ένα ιμπεριαλιστικό έγκλημα, που πολλοί χαρακτηρίζουν ως την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Ο ισχυρισμός πως μια άλλη αυτοκρατορία κατασκεύασε την «συκοφαντία» κατά της Τουρκίας είναι γελοία και απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.

Στοιχεία όμως υπάρχουν. Μια πρώτη σφαγή των Αρμενίων έγινε το 1895-96 αφήνοντας πίσω της 200.000 θύματα. Με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι περισσότεροι Αρμένιοι δεν κινήθηκαν εχθρικά κατά των Τούρκων. Μόνο μια μικρή μειονότητα επαναστάτησε και βοήθησε τους Ρώσους. Οι Τούρκοι απάντησαν ξεριζώνοντας τους Αρμενίους από τις εστίες τους και στέλνοντάς τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στις πιο αφιλόξενες περιοχές του Οθωμανικού κράτους.

Τα αρμενικά σπίτια δόθηκαν σε μουσουλμάνους ή απλώς λεηλατήθηκαν από τον μουσουλμανικό όχλο. Οι Αρμένιοι αφοπλίστηκαν και η γενοκτονία ξεκίνησε. Σε πολλές αρμενικές πόλεις όλοι οι άνδρες εξοντώθηκαν και οι γυναίκες βιάστηκαν. Χιλιάδες παιδιά Αρμενίων πουλήθηκαν στα τουρκικά σκλαβοπάζαρα, που συστάθηκαν για αυτόν τον σκοπό. Ο αριθμός των Αρμενίων που δολοφονήθηκαν υπολογίζεται μεταξύ 850.000 και 1,5 εκ. ανθρώπων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 το οθωμανικό χαλιφάτο και η αυτοκρατορία κατέρρευσαν και δημιουργήθηκε η Δημοκρατία της Τουρκίας. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως το νέο κράτος δεν φέρει ευθύνη για τα εγκλήματα που τέλεσε το προηγούμενο καθεστώς. Ωστόσο η σημερινή Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει αρμενικά εδάφη. Ειρωνία ή υποκρισία;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί, την ίδια ώρα, το Ισραήλ για την «κατοχή» της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Αμφότερες οι περιοχές αυτές ήταν υπό οθωμανική κατοχή για αιώνες και πέρασαν στον έλεγχο των Βρετανών, από το 1918.

Το 1948 η Αίγυπτος κατέκτησε τη Γάζα και η Ιορδανία την Ιουδαία και την Σαμάρια, τις οποίες ονόμασε «Δυτική Όχθη». Στον πόλεμο του 1967 τα Ισραήλ ανέκτησε τον έλεγχο και της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Τη Γάζα την απέδωσε στους Παλαιστίνιους και τώρα κυβερνά εκεί η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Σήμερα ένας νέος «ιερός πόλεμος» λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική με τους χριστιανούς να διώκονται, να σφαγιάζονται και να εξανδραποδίζονται. Αυτοί που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα θεωρούν τους εαυτούς τους μαχητές του νέου χαλιφάτου. Έτσι παρακολουθούμε την τελική και οριστική εξόντωση των αρχαίων χριστιανικών κοινοτήτων που υπήρχαν σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε ισλαμικό κόσμο.

Σε μια αφίσα που είχε επίσης κολληθεί έξω από τη τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον καλούσε τους Αρμένιους σε «συμφιλίωση» με τους Τούρκους. Η συμφιλίωση όμως προϋποθέτει να ειπωθεί η αλήθεια και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε τους «αρμενικούς ισχυρισμούς των γεγονότων του 1915» αβάσιμους.

Το 1939, μια εβδομάδα πριν ο Χίτλερ εισβάλει στην Πολωνία δήλωνε πως δεν είχε μόνο εδαφικές βλέψεις. Στόχος του ήταν, όπως είπε, η φυσική εξόντωση των αντιπάλων. Δήλωσε πως ο «αδύναμος δυτικός πολιτισμός» δεν θα εγκρίνει τις πράξεις του. Αλλά, πρόσθεσε, «ποίος θυμάται σήμερα την εξόντωση των Αρμενίων;». Αυτός είναι ένας ικανοποιητικός λόγος για να συνεχίσουμε να θυμόμαστε.

 

Του Clifford D. May
Πηγή: defence-point.gr από The Washington Times
Απόδοση: Παντελής Καρύκας

Διαβάστε περισσότερα...

Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Εκ πρώτης όψεως η αναγγελία της διενέργειας ασκήσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, ανήκουν απλά στην σφαίρα των αμυντικών σχέσεων δύο χωρών.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι και τις περισσότερες φορές  ποτέ δεν είναι  όσο απλά φαίνονται.

Δυνάμεις καταδρομών και πεζικού με πιθανή τη συμμετοχή ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ  των δύο χωρών,   ξεκίνησαν την διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων τακτικής σε περιοχές κοντά στο  Μπακού( πρωτεύουσα της χώρας)  και στην αυτόνομη επαρχία του  Ναχιτσεβάν σήμερα  Τρίτη, βάσει της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε το υπουργείο άμυνας του  Αζερμπαϊτζάν στο κρατικό πρακτορείο εισδύσεων ***APA.

Οι ασκήσεις που διεξάγονται  στο Ναχιτσεβάν ευρίσκονται υπό τον γενικό  έλεγχο και την εποπτεία του υπουργού Άμυνας του  Αζερμπαϊτζάν ,  Αντιστρατήγου  Zakir Hasanov και  του διοικητή της τρίτης στρατιάς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστρατήγου  Umit Dundar, καταλήγει η λιτή ανακούφιση.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, το Ναχιτσεβάν συνορεύει με την Τουρκία και φυσικά το Ναγκόρνο –Καραμπάχ και την Αρμενία. Το αποκαλούμενο και μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

Το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί μια στρατιωτική βάση στο Ναχιτσεβάν και έχει λάβει σημαντική οικονομική και αμυντική βοήθεια από την Τουρκία κατά το παρελθόν. Πάντως οι πληροφορίες για το επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών στον θύλακα αυτό σήμερα, παραμένουν άγνωστες.

Να σημειωθεί πως το 2010 είχε ξεσπάσει στην Τουρκία σκάνδαλο, όταν τότε η εφημερίδα Milliyet είχε αποκαλύψει πως σε βιβλίο που θα μοιράζονταν ως σχολικό εγχειρίδιο, υπήρχε χάρτης όπου μια σειρά εδαφών (Ναχιτσεβάν, Βόρειο Ιράκ, κ.ά.) παρουσιάζονταν ως τουρκικό έδαφος.

Ωστόσο, οι ρωσικές ανησυχίες έχουν να κάνουν με την εμφάνιση στρατιωτικών βάσεων μιας χώρας του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, πολύ κοντά στα εδάφη που η Ρωσία θεωρεί «σφαίρα επιρροής» της.

Το Μπακού φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, να είχε προτείνει στην Άγκυρα την δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο έδαφος του ως απάντηση στην αρμενο-ρωσική αμυντική συμφωνία.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της σερβικής εφημερίδας Νοβόστι από το Μπακού, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία προετοιμάζουν «συμμετρική απάντηση» στην ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας, η οποία προβλέπει την παραμονή ρωσικών στρατευμάτων επί αρμενικού εδάφους, στη βάση Γκιούμρι, μέχρι το 2044.

Το (Naxcivan). Αυτόνομη Δημοκρατία (5.500 τ. χλμ., 364.500 κάτ. το 2001) του Αζερμπαϊτζάν.

Ιδρύθηκε στις 9· Φεβρουαρίου 1924.

Βρίσκεται στην Υπερκαυκασία και συνορεύει στα ΝΔ με την Τουρκία και το Ιράν.

Πρωτεύουσα της δημοκρατίας είναι η ομώνυμη πόλη.

Ο πληθυσμός της αποτελείται από Αζέρους, Αρμένιους και Ρώσους.

Στο Naxcivan ακμάζει η εξορυκτική και η ηλεκτροτεχνική βιομηχανία.

Αναπτυγμένη είναι και η γεωργία και, κυρίως η αμπελουργία καθώς και η κτηνοτροφία.

 

 

 

Πηγή: national-pride.org

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι