Menu

Επιστρέφει ο Τούρκος πρεσβευτής στο Βατικανό 10 μήνες μετά τις δηλώσεις Πάπα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Στη θέση του, στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Βατικανό, επιστρέφει ο πρέσβης Μεχμέτ Πατσατζή περίπου 10 μήνες μετά την ανάκλησή του που ακολούθησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πάπα Φραγκίσκο και τη σχετική δημόσια δήλωσή του.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την απόφαση της Άγκυρας να επιστρέψει στα καθήκοντά του ο Πατσατζή, που όλο αυτό το διάστημα είχε ανακληθεί στην κεντρική υπηρεσία του τουρκικού ΥΠΕΞ «για διαβουλεύσεις» καθώς οι σχέσεις Τουρκίας-Βατικανού είχαν διαταραχθεί, με τη γειτονική χώρα να κάνει λόγο για «πρόβλημα εμπιστοσύνης με την Αγία Έδρα».

Τι άλλαξε;
Της τωρινής απόφασης της Τουρκίας προηγήθηκε ανακοίνωση του Βατικανού, στην οποία μεταξύ άλλων διατυπωνόταν η εκτίμηση της Αγίας Έδρας για πρόταση της Τουρκίας προς την Αρμενία, το 2005, να συσταθεί ιστορική επιτροπή για τη διερεύνηση των δολοφονιών των Αρμενίων της Ανατολίας το 1915, από τους Οθωμανούς Τούρκους. Στην ίδια ανακοίνωση το Βατικανό αποκήρυσσε τη βία· αναφερόταν στη δολοφονία του Τούρκου πρέσβη στην Αγία Έδρα Ταχά Καρίμ, το 1977, από τον Μυστικό Αρμενικό Στρατό για την Απελευθέρωση της Αρμενίας (ASALA).

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι