Menu

Αζέροι και Αρμένιοι στο τραπέζι του ειρηνευτικού διαλόγου

Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος

 

Tην περασμένη εβδομάδα Αρμένιοι και Αζέροι, υπό την ασφυκτική πίεση της ομάδας Μινσκ, αποφάσισαν να γυρίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Ο «πόλεμος των τεσσάρων ημερών» που εξαπέλυσε την 1η Απριλίου αιφνιδιαστικά το Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων, σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει εδάφη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, απέτυχε.

Οι δύο πλευρές μέτρησαν επισήμως περί τους 180 στρατιώτες νεκρούς και δέκα αμάχους.

Φωτ: Νικόλας Ζηργάνος

Η ομάδα Μινσκ (με συν-προέδρους τις ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία) δημιουργήθηκε το 1992, από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προκειμένου να προωθήσει μια ειρηνική διπλωματική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, για το τελικό καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Καραμπάχ κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους και επί των ημερών της Σοβιετικής Ενωσης ήταν αυτόνομη Δημοκρατία εντός του Αζερμπαϊτζάν.

Τον Δεκέμβριο του 1991, ενώ κατέρρεε η Σοβιετική Ενωση, οι κάτοικοι του Καραμπάχ αποφάσισαν με δημοψήφισμα την ανεξαρτησία τους.

Ακολούθησε ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, που έληξε με κατάπαυση του πυρός το 1994.

Δεξιά: Το μνημείο του «παππού και της γιαγιάς» που συμβολίζει τη διαχρονική παρουσία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ | Φωτ: Νικόλας Ζηργάνος

Οι Αρμένιοι απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του Καραμπάχ και κατέλαβαν και ορισμένα παρακείμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν (συνολικά το 14% των εδαφών της χώρας) ενώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον θύλακα του Καραμπάχ με τα αρμενικά εδάφη.

Εκτοτε, Αρμένιοι και Αζέροι συζητούν στο πλαίσιο της ομάδας Μινσκ, χωρίς μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.

Η «Δημοκρατία του Αρτσάχ», όπως ονομάζουν το κράτος τους οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα-μέλος του ΟΗΕ.

Μετά τον «πόλεμο των τεσσάρων ημερών», οι Αρμένιοι απείλησαν πως αν επαναληφθούν οι εχθροπραξίες από πλευράς Αζέρων, θα αναγνωρίσουν το Αρτσάχ.

«Οι Αζέροι δεν επιθυμούν την ειρήνη»

Ασότ Γκουλιάν, πρόεδρος της Βουλής του Αρτσάχ

«Το Αζερμπαϊτζάν απέδειξε ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει και δεν επιθυμεί την ειρήνη.

Το 2014 είχαν κάνει πάλι το ίδιο, με επιθέσεις που κράτησαν δέκα ημέρες.

Ολα αυτά τα χρόνια χτυπούσαν επίσης με σποραδικά πυρά και ελεύθερους σκοπευτές. Χρησιμοποίησαν πρόσφατα και ειδικές δυνάμεις με Τούρκους εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αυξανόταν η επιθετικότητά τους και δοκίμαζαν τον διεθνή περίγυρο. Δυστυχώς, η ομάδα Μινσκ (ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία) δεν αντέδρασε και έτσι φτάσαμε στην επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν του Απρίλη.

Είμαστε φτωχό κράτος. Αλλά το μόνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να συμπαρασταθούμε ηθικά και υλικά στις οικογένειες των θυμάτων μας.

Ηταν συγκινητική η προσέλευση εθελοντών, ο λαός μας αντιστάθηκε και κρατήσαμε τις θέσεις μας.

Εμείς θέλουμε διάλογο για επίλυση. Αυτοί προετοιμάζονται εδώ και 22 χρόνια για πόλεμο.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έδωσε μετάλλιο ανδρείας σε Αζέρο αξιωματικό που έκοψε το κεφάλι Αρμένιου αξιωματικού και τα διεθνή ΜΜΕ δεν μίλησαν γι' αυτή τη βαρβαρότητα.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ μίλησε για ανεξαρτησία με δημοκρατικά μέσα από το 1988 και έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Στο Μπακού κυβερνάει από το 1991 μία οικογένεια. Αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα με την πτώση της τιμής του πετρελαίου και έπρεπε να αποπροσανατολίσουν τον λαό από την οικονομική κρίση, για να μην αντιδράσει».

«Εμείς σεβαστήκαμε τα μνημεία τους· οι Αζέροι έχουν καταστρέψει τα πάντα»

Ναρινέ Αγκαμπαλιάν, υπουργός Πολιτισμού

Φωτ: Νικόλας Ζηργάνος

Συναντήσαμε τη Ναρινέ Αγκαμπαλιάν στα εγκαίνια της έκθεσης του σπουδαίου Γαλλο-Αρμένιου φωτογράφου Μαξ Σιβασλιάν.

Πετυχημένη πρώην δημοσιογράφος της τηλεόρασης, ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού πριν από τέσσερα χρόνια.

Στο Καραμπάχ, οι υπουργοί δεν είναι βουλευτές και το σύστημα είναι προεδρικό. Η υπουργός ζει μαζί με την οικογένειά της σε ένα τριάρι, χωρίς ασανσέρ, στον τέταρτο όροφο μιας σοβιετικής πολυκατοικίας, στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

«Εμείς στον πόλεμο σεβαστήκαμε τα μνημεία τους. Στα χρόνια πριν από την ανεξαρτησία μας, οι Αζέροι είχαν μετατρέψει τις εκκλησίες μας σε στάνες.

Οργωσαν τα νεκροταφεία μας. Στο Σουσί, μέσα στη μητρόπολη είχαν αποθηκεύσει πυρομαχικά. Προσπάθησαν να σβήσουν το πέρασμά μας από την Ιστορία, κατέστρεψαν συστηματικά τα μνημεία μας.

Εχουμε απέναντί μας έναν αντίπαλο που επίσης στόχευσε συνειδητά με βόμβες, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες.

Εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε τη χώρα μας. Θα μείνουμε εδώ για να την υπερασπιστούμε.

Στην εθνική μας γιορτή δεν θα τραγουδήσουμε φέτος. Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε με τόσους νεκρούς. Είναι πολύ κοντά».

«Η ψυχική μας δύναμη σταμάτησε την υπεροπλία των Αζέρων»

Χραντ Μαργκαριάν, πρόεδρος του κόμματος Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία (ARF) ή Ντασνάκ

Φωτ: Νικόλας Ζηργάνος

Το Ντασνάκ είναι το αρχαιότερο κόμμα της Αρμενίας (ιδρύθηκε το 1890) και το ισχυρότερο στην πολυάνθρωπη αρμενική διασπορά.

Εχει εκλεγμένους βουλευτές στα Κοινοβούλια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της Αρμενίας και του Λιβάνου. Αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικό κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού και είναι μέλος στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Το Ντασνάκ έχει εκλέξει τον πρώτο πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), είναι το δεύτερο σε δύναμη κόμμα στη Βουλή και συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.

«Οι Αζέροι επιτέθηκαν ξαφνικά και είχαν πολύ καλύτερο εξοπλισμό, αλλά εμείς αντισταθήκαμε όλοι μαζί ενωμένοι.

Λαός και στρατός έγιναν ένα και δεν χάσαμε εδάφη. Αυτό απέδειξε και τη δύναμή μας.

Την υπεροπλία των Αζέρων τη σταμάτησαν η ψυχική δύναμη και το ηθικό των απλών, νεαρών στρατιωτών της πρώτης γραμμής.

Η Τουρκία, το Ισραήλ και η Ρωσία πούλησαν πρόσφατα στο Αζερμπαϊτζάν όπλα νέας γενιάς. Ο αρμενικός λαός δυσαρεστήθηκε από αυτή την πράξη της Ρωσίας.

Δυστυχώς, αυτό που περίμενε ο λαός της Αρμενίας από τους Ρώσους, δεν έγινε. Τελικά, ο πιο καλός φίλος των κρατών είναι το χρήμα.

Αυτό ήταν ένα μάθημα για εμάς, να μάθουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Εκτιμώ ότι θα γίνει και πάλι πόλεμος.

Τον υποδαυλίζει η Τουρκία, που εκπαιδεύει και εξοπλίζει τους Αζέρους. Ομως, τόσο οι Ρώσοι όσο και η Δύση δεν θέλουν ανάφλεξη στο Καραμπάχ και δεν επιθυμούν να κερδίσει το Αζερμπαϊτζάν.

Η διαμάχη αυτή δεν έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Εμείς δεν διαχωρίζουμε τους ανθρώπους σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Πιστεύουμε στη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Ενα πολιτιστικό ίδρυμα ξεπήδησε μέσα από τα συντρίμμια»

Λουντμίλα Παρσεχγιάν, βουλευτής, πρώην διευθύντρια του πολιτιστικού κέντρου Στεπανακέρτ

«Το πολιτιστικό κέντρο ιδρύθηκε στο πιο δύσκολο σημείο του πολέμου, το 1993.

Η πόλη ήταν ερείπια.

Οι γονείς μάς άφηναν και μας εμπιστεύονταν τα παιδιά τους κι αυτοί πήγαιναν είτε να πολεμήσουν είτε να δουλέψουν. Ηταν σκληρά χρόνια. Στην αρχή ξεκινήσαμε με μαθήματα απασχόλησης των παιδιών και σιγά σιγά, με τα χρόνια, εξελιχθήκαμε και φτάσαμε σήμερα να έχουμε 1.300 παιδιά, 85 καθηγητές και 100 ομάδες εργασίας με αγόρια και κορίτσια 6-18 ετών.

Μαθαίνουν χορό, μουσική, έχουμε εξαιρετική χορωδία με διεθνείς βραβεύσεις, τμήματα φωτογραφίας, χειροτεχνίας, ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής, τυπογραφίας, πλεκτικής, κάνουμε χαλιά, αλλά και μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ολα είναι δωρεάν.

Πολλά παιδιά από το κέντρο μας έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, σε προγράμματα που κάνει ο Δήμος Σύρου και είμαστε ευγνώμονες για το ότι παιδιά ορφανά ή θύματα πολέμου μπορούν να γνωρίσουν κάθε καλοκαίρι για δύο εβδομάδες την Ελλάδα και τη Σύρο από κοντά.

Στενή συνεργασία και φιλοξενία έχουμε και με το Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα στον Πειραιά. Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ελληνο-Αρμένιου Χατσίκ Χατζαντουριάν και το οποίο συνεχίζεται τα τελευταία 20 χρόνια.

Κάθε φορά νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση από την υποδοχή και την αγάπη που μας δείχνουν οι κάτοικοι της Σύρου και ο ελληνικός λαός».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Φωτ: Νικόλας Ζηργάνος

Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες στο πλαίσιο της ομάδας Μινσκ (Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), για μια ειρηνική επίλυση, αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η οποιαδήποτε συμφωνημένη λύση για τη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Η Ελλάδα καλεί την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία Μινσκ του ΟΑΣΕ και να καταθέσουν εποικοδομητικές προτάσεις για ειρηνική επίλυση, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Η Αθήνα εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της και καταδικάζει την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας κατά μήκος της γραμμής επαφής, η οποία προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων, και υπενθυμίζει στις πλευρές τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των αμάχων.

Η Ελλάδα θεωρεί «αντιπαραγωγική» την όποια διεύρυνση της ομάδας Μινσκ σε επίπεδο συμπροέδρων (το Αζερμπαϊτζάν θα ήθελε να διευρυνθεί η ομάδα και με τη συμμετοχή της Τουρκίας).

 

 

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Διαδήλωση Τούρκων στο Βερολίνο κόντρα στο ψήφισμα για τη Γενοκτονία

Υπό την αιγίδα της τουρκικής κοινότητας στο Βερολίνο περίπου 500 τουρκικές οργανώσεις, σύμφωνα με την γερμανική ιστοσελίδα pi-news.net, πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ποτσντάμερ Πλατς στο Βερολίνο, ενόψει της συζήτησης την Πέμπτη 2 Ιουνίου, στην Μπούντεσταγκ, ενός κειμένου με το οποίο θα αναγνωρίζεται (ή κατά άλλους θα καταδικάζεται) η Γενοκτονία των Αρμενίων και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν εκπρόσωποι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του αντιπολιτευόμενου CHP, των Γκρίζων Λύκων, ισλαμιστικών οργανώσεων και ακραιφνών Κεμαλιστών.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης έχουν ετοιμάσει επιστολή για τα κόμματα της Ομοσπονδιακής Βουλής, σύμφωνα με την pi-news.net, στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που προχωρήσουν σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων θα δηλητηριάσουν την ειρηνική συνύπαρξη Τούρκων και Γερμανών στην ίδια τη Γερμανία, αλλά και την Τουρκία.

Οι διαδηλωτές περνούν την Πύλη του Βρανδεμβρούργου (EPA / Klaus-Dietmar Gabbert)

Η τουρκική κοινότητα στο Γερμανία βρίσκεται από μέρες επί ποδός πολέμου, καθώς πλησιάζει η μέρα που θα συζητηθεί στην Ομοσπονδιακή Βουλή το επίμαχο ψήφισμα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου στο κείμενο του ψηφίσματος γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε «Γενοκτονία» των Αρμενίων.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Φιλικός αγώνας Αρμενία - Γουατεμάλα 7-1 (video)

Φιλικός αγώνας.
Αρμενία 7-1 Γουατεμάλα

Παρακολουθήστε στο video όλα τα goal του αγώνα.

28.05.2016

7' 0-1 Carlos Ruiz (GUA)
39' 1-1 Henrikh Mkhitaryan (ARM)
45' 2-1 Edgar Manucharyan (ARM)
50' 3-1 Gegham Kadimyan (ARM)
59' 4-1 Henrikh Mkhitaryan (ARM)
70' 5-1 Henrikh Mkhitaryan (ARM)
72' 6-1 Artur Sarkisov (ARM)
84' 7-1 Zaven Badoyan (ARM)

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι