Menu

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν υπέβαλε σήμερα, Δευτέρα, την παραίτησή του, έπειτα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν εδώ και έντεκα ημέρες την χώρα.

«Παραιτούμαι από τον θώκο του ηγέτη της χώρας», δήλωσε ο Σερζ Σαρκισιάν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πρωθυπουργίας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Armenpress. Ο ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας και βουλευτής «Νικόλ Πασινιάν είχε δίκιο. Και εγώ έκανα λάθος», πρόσθεσε ο Σαρκισιάν, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα πρωθυπουργός αφού ήταν για δέκα χρόνια πρόεδρος της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αρμενίας και πρώην δήμαρχος του Γερεβάν, Κάρεν Καραπετιάν, ανέλαβε προσωρινά πρωθυπουργικά καθήκοντα, μετά την παραίτηση όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης. Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες προκειμένου να προτείνουν υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αρμενικής αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψή του χθες, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους φοιτητές και στρατιώτες, πραγματοποιούσαν πορεία στην πρωτεύουσα Γερεβάν.

Οι διαδηλώσεις συγκλόνισαν για ενδέκατη μέρα την Αρμενία, με τους πολίτες να απαιτούν την παραίτηση του Σαρκισιάν, τον οποίο κατηγορούν προσκολλάται στην εξουσία καθώς διορίστηκε πρωθυπουργός με αυξημένες εξουσίες αφού διετέλεσε πρόεδρος για δέκα χρόνια.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν επίσης τον 63χρονο Σαρκισιάν, πρώην στρατιωτικό, ότι δεν κατάφερε να περιορίσει τη φτώχεια και τη διαφθορά, ενώ οι ολιγάρχες εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην οικονομία της χώρας.

Μια ομάδα στρατιωτικών εν ενεργεία συμμετείχε στις διαδηλώσεις σήμερα, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο προανήγγειλε «διώξεις» σε βάρος των στρατιωτών αυτών που ανήκουν σε «μια ταξιαρχία για τη διατήρηση της ειρήνης (...) οι οποίοι παρέβησαν τον νόμο», συμμετέχοντας σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, φορώντας λευκές ρόμπες, καθώς και πολλοί πρώην στρατιωτικοί με στολή συμμετείχαν επίσης στην πορεία, ανεμίζοντας την αρμενική σημαία και αποκλείοντας για λίγο τους δρόμους.

Σημειώνεται πως ο βουλευτής και επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας Νικόλ Πασινιάν συνελήφθη χθες, Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης για «επικίνδυνες για την κοινωνία ενέργειες», σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία.

Περιστοιχιζόμενος από οπαδούς του που ανέμιζαν την αρμενική σημαία, ο Πασινιάν ενώθηκε σήμερα με τους διαδηλωτές στους δρόμους του Γερεβάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η αρμενική τηλεόραση.

 

 

Πηγή: cnn.gr

Το ανώτατο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας συμφώνησε ο Κοτζιάς με την Αρμενία

Το ανώτατο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό και κάθε τομέα κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτός αρμόζει στις μακραίωνες και ιδιαίτερα συναισθηματικές σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών, αποφάσισαν να δρομολογήσουν με συγκεκριμένα βήματα, κατά τη συνάντηση τους την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αρμενίας, Νίκος Κοτζιάς και Έντουαρντ Ναλμπαντιάν.

Ένδειξη των προθέσεων το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί μετά την κατ΄ιδίαν συνάντησή τους πριν προχωρήσουν στις διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εξελήφθη από την αρμενική πλευρά ως μία εξαιρετική ευκαιρία για την ενεργητική αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών με εποικοδομητικό και στοχευμένο τρόπο, όπως τόνισε ο κ. Ναλμπαντιάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Κοτζιά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι εκτός από τα διμερή θέματα, έμφαση δόθηκε και στη συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά ζητήματα, αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της Αρμενίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του η Ελλάδα.

Νίκος Κοτζιάς και Έντουαρντ Ναλμπαντιάν

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς αφού αναφέρθηκε στην επέτειο 25 ετών διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και ανεπισήμως των διπλωματικών σχέσεων χιλιάδων χρόνων, είπε ότι πρέπει να εξομαλυνθούν οι υφιστάμενες ασυμμετρίες ως προς την υλοποίηση των συνεργασιών, τονίζοντας ότι οι ελληνο-αρμενικές σχέσεις χρήζουν βελτίωσης και εμβάθυνσης.

Έτσι, συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο για τη δημιουργία των θεσμών που χρειαζόμαστε για τη συνεργασία μας και να κάνουμε έναν απολογισμό όλων των συνθηκών και συμφωνιών μας προκειμένου να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να εγκαινιάσουμε ή να επανεκκινήσουμε.

«Συμφωνήσαμε» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς «να βρούμε τον τρόπο για τη δημιουργία των θεσμών που χρειαζόμαστε για τη συνεργασία μας και να κάνουμε έναν απολογισμό όλων των συνθηκών και συμφωνιών μας προκειμένου να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να εγκαινιάσουμε ή να επανεκκινήσουμε», επισημαίνοντας ότι πρέπει να διευρυνθεί η συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου, καθώς υπάρχουν πολλές ευκαιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου επιχειρηματικό φόρουμ στο Ερεβάν, όπου ελληνικές εταιρείες θα αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας και επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία κ.λπ.

Πρόσθεσε δε, ότι όσον αφορά στις διπλωματικές σχέσεις, αυτές «δεν είναι αποκλειστικά οικονομικές, είναι και σε άλλα πολύ σημαντικά πεδία, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα.

Σχετικά με το θέμα της εμβάθυνσης της σχέσης ΕΕ- Αρμενίας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, να συνεργαστούν στενά για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας πάνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα, και ιδιαίτερα στο να καταβληθούν προσπάθειες σε ό,τι αφορά το καθεστώς των θεωρήσεων, ούτως ώστε να εγκαινιαστεί, εκ μέρους της ΕΕ, ένας εποικοδομητικός διάλογος γύρω από το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για τους πολίτες της Αρμενίας.

Θέλουμε να βοηθήσουμε στο θέμα της κατάργησης της βίζας στη ζώνη Σένγκεν για τους Αρμένιους πολίτες, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί η Αρμενία είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού και είναι ιστορική αλήθεια ότι ανήκει στην καρδιά της Ευρώπης.

Επίσης, έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στα θέματα της ελληνικής και αρμενικής Διασποράς, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, μία συνεργασία που μπορεί να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική καθώς είναι πολύ ισχυρές ομογένειες σε όλο τον κόσμο.

«Ο κ. Τσαβούσογλου από τη στιγμή που έφυγε από τη Γενεύη θέτει ζητήματα που δεν έχουν σχέση με το Κυπριακό»

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των Συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ερωτηθείς από Αρμένιο δημοσιογράφο, τόνισε ότι «το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα κατοχής από την Τουρκία, η οποία κατέχει 40% του νησιού επί 43 χρόνια».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, στη συνέχεια, σε όσα διαδραματίστηκαν στη Διάσκεψη της Γενεύης και τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί ότι ο στρατός της δεν μπορεί να βρίσκεται σε ένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, να αποδεχτεί ότι δεν έχει προσωρινά δικαιώματα ως τρίτο μέρος και να αποδεχτεί ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία».

«Ο κ. Τσαβούσογλου» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς «από τη στιγμή που έφυγε από τη Γενεύη θέτει ζητήματα που δεν έχουν σχέση με το Κυπριακό.

Όπως, για παράδειγμα, την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», ζήτημα το οποίο, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, αφορά αποκλειστικά την ΕΕ.

Και υπογράμμισε: «Ποια είναι η εντύπωση μου; Βάζουν όλο και μεγαλύτερη πίεση με όλα τα μέσα, γιατί δεν θέλουν να συζητήσουν την ουσία του κυπριακού προβλήματος. Διότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα κατοχής».

Αναφερόμενος, τέλος, στη στάση της Τουρκίας, γενικότερα, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι πολύ νευρική αυτή τη στιγμή» και «με πολλές αντιφάσεις, θρησκευτικές, οικονομικές, εθνικές, πολιτιστικές, και μετά το πραξικόπημα, όπου εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, έγινε ακόμα περισσότερο νευρική».

Από την πλευρά του, ο κ. Ναλμπαντιάν ερωτηθείς σχετικά με τις αρμενο-τουρκικές σχέσεις, είπε ότι η χώρα του είναι πάντα ανοιχτή για την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη γειτονική χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα και η Τουρκία να έχει την ίδια προσέγγιση.

Συνάντηση Ν. Κοτζιά με τον Πρόεδρο της Αρμενίας και αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών του στην Αρμενία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν.


Ο Νίκος Κοτζιάς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν.

Ο κ. Σαργκασιάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αρμενίας, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται μετά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Αρμενία και τα όσα συμφωνήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Έντουαρντ Ναλμπαντιάν και με τον πρωθυπουργό Κάρεν Καραπετιάν.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα σημεία που συμφωνήθηκαν το διήμερο της επίσημης επίσκεψής του στο Ερεβάν με τους Αρμένιους αξιωματούχους προς την κατεύθυνση αυτή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της χώρας μας στην ευρωπαΐκή πορεία της Αρμενίας και στις προσπάθειες για απελευθέρωση της βίζας για βραχεία παραμονή των Αρμένιων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησης του συμβατικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να συμφωνηθούν συγκεκριμένα βήματα για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, με διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη, πέραν των διμερών, και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου καθώς και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αρμενίας, προσθέτοντας ότι τον αναμένουν να επισκεφθεί την Αθήνα προσεχώς.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιο του Ερεβάν στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Ερεβάν και στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, έδωσε διάλεξη αναφερόμενος στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και τις συνεπαγόμενες προκλήσεις, αναλύοντας παράλληλα τις θετικές πρωτοβουλίες της χώρας μας για την προώθηση της συνεργασίας και την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογραμίζοντας τη σημασία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αρμενίας, αναφέρθηκε στις προοπτικές αναβάθμισης τους σε στρατηγικές, μνημονεύοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο λαούς.

 

 

Πηγή: tribune.gr

Ελλάδα - Αρμενία: Βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας

Κοινή βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας σε στρατηγική εξέφρασαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν κατά τη συνάντηση που είχαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο στο Ερεβάν.

Ο κ. Κοτζιάς εξήρε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς για αναβάθμιση της συνεργασίας, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τρεις ασυμμετρίες: η διάσταση μεταξύ των συναισθημάτων ανάμεσα στους δύο λαούς και του επιπέδου των διμερών σχέσεων, η διάσταση μεταξύ των πολύ ανεπτυγμένων πολιτικών σχέσεων και του επιπέδου των οικονομικών σχέσεων, καθώς και η διάσταση μεταξύ της βούλησης για προώθηση της συνεργασίας και της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Τι συμφωνήθηκε

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία κοινή επιτροπή υπό την εποπτεία των υπουργείων Εξωτερικών προκειμένου να αξιολογηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ακολούθως, να αποφασιστεί ποια κείμενα χρήζουν επικαιροποίησης ή αντικατάστασης από νεότερα, και πού υπάρχει περιθώριο για νέου είδους συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών ώστε το συμβατικό πλαίσιο να αντανακλά τόσο την άριστη συνεργασία των δύο πλευρών όσο και τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής στο μέλλον.

Στον οικονομικό τομέα, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση ενός επιχειρηματικού forum στο Ερεβάν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, καθώς επίσης και ο εντοπισμός των πλέον πρόσφορων τομέων οικονομικής συνεργασίας. Στο επίπεδο της πολιτιστικής συνεργασίας της εκπαίδευσης οι δύο πλευρές ανέδειξαν τη σημασία του συγκεκριμένου τομέα δεσμευόμενες να αξιοποιήσουν στο έπακρον τις υφιστάμενες δυνατότητες,αλλά και πηγαίνοντας τη συνεργασία αυτή ένα βήμα παραπέρα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρότεινε επίσης τη συνεργασία μεταξύ διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών προκειμένου να ενισχυθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στις προσπάθειες της Αρμενίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας αναφέρθηκε ένθερμα για τις σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και συμφώνησε με τις προτάσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο πλευρών σε σειρά τομέων, επισημαίνοντας τη σημασία που δίνει η Αρμενία στη συνδρομή της Ελλάδας για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της ευρωασιατικής οικονομικής κοινότητας.

Ν. Κοτζιάς: Σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας ως κοινωνού ελπίδας

Ο κ. Κοτζιάς κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη της Αρμενικής Εκκλησίας κ.κ.  Καρεκίν Β΄ στην έδρα του Πατριαρχείου υπογράμμισε την ανάγκη πνευματικότητας ως σημείο αναφοράς σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε το ρόλο της Εκκλησίας ως κοινωνού ελπίδας, αγάπης και αλληλεγγύης για την προοπτική και το μέλλον κρατών και λαών, αναφέρθηκε στην οικουμενική εμβέλεια της Χριστιανοσύνης και προσκάλεσε τον Αρμένιο Πατριάρχη στη 2η διεθνή διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μ. Ανατολή που θα λάβει χώρα τον προσεχή Νοέμβριο στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο Αρμένιος Πατριάρχης αναφέρθηκε στη συμβολή της αρμενικής εκκλησίας στην ανάπτυξη και την ευημερία του αρμενικού λαού, καθώς και στην προώθηση της ειρήνης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών και των δύο λαών. «Οι φιλικές σχέσεις εξυπηρετούν την αδελφοσύνη  των λαών» είπε. Ευχαρίστησε δε την ελληνική πολιτεία για τη βοήθεια και τις υποτροφίες σε Αρμένιους κληρικούς και σπουδαστές που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Στην Αρμενία σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς

Με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν ξεκινά σήμερα την διήμερη επίσημη επίσκεψή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μία επίσκεψη υψηλού επιπέδου, όπως αυτή που ολοκλήρωσε χθες στη Γεωργία, με επαφές της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Αρμενίας, εν όψει μάλιστα και της συμπλήρωσης 25 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του αρμενικού κοινοβουλίου, Γκαλούστ Σαχακιάν, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό 'Αμυνας, Βίτζεν Σαργκσιάν, και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Καρέν Καραπετιάν στο Κυβερνητικό Μέγαρο και ακολούθως με τον πατριάρχη, κ.κ. Καρεκίν Β΄στο Πατριαρχείο της Αρμενίας.

Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος του μαραθωνίου επαφών του με τη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν στο υπουργείο Εξωτερικών με τον οποίο θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Θα ακολουθήσει η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ερεβάν, στο οποίο θα δώσει διάλεξη και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Σέρζ Σαργκσιάν και θα ακολουθήσει δείπνο προς τιμήν του από τον Αρμένιο ομόλογό του.

Ελλάδα και Αρμενία διατηρούν ένα εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων λόγω των μακραίωνων δεσμών των δύο λαών που αναπτύχθηκαν στη βάση της κοινής κουλτούρας, θρησκείας και παραδόσεων, αλλά και της παρουσίας πολυπληθών ομογενειακών κοινοτήτων στις δύο χώρες. Απόδειξη των δεσμών αυτών είναι η μακρόχρονη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αρμενίας, η οποία δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ενδυνάμωση των σχέσεων αμοιβαίας φιλίας και εκτίμησης.

Οι δύο χώρες ανταλλάσσουν επαφές σε υψηλό επίπεδο με μεγάλη συχνότητα, ως επιστέγασμα της στενής διμερούς συνεργασίας. Πριν από ένα χρόνο είχε επισκεφτεί τη χώρα μας ο πρόεδρος της Αρμενίας, πραγματοποιήθηκε επίσης και η σύγκληση της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Αρμενίας στην Αθήνα, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο έλαβαν χώρα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πολιτικές διαβουλεύσεις των δύο χωρών.

Ελλάδα και Αρμενία συνεργάζονται επίσης ικανοποιητικά και στο πεδίο της οικονομίας και μάλιστα, παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ προδιαγράφονται θετικές προοπτικές για την προσέλκυση επενδύσεων.

 

 

Πηγή: enikonomia.gr

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας απένειμε μετάλλιο στην Ελένη Θεοχάρους

Προσφάτως η Κύπρια ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους βρέθηκε στη δίνη μια πολιτικο-διπλωματικής διελκυστίνδας, καθώς μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στον υπό την Αρμενία ελεγχόμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ το Αζερμπαϊτζάν αιτήθηκε διεθνούς εντάλματος σύλληψης εις βάρος της το οποίο και επιδόθηκε στην Ιντερπόλ Λευκωσίας

Μέσα σε κλίμα χαράς, υπερηφάνειας και βαθιάς συγκίνησης απενεμήθη χθες, 28/02 στις Βρυξέλλες, στην Πρόεδρο του Κινήματος "Αλληλεγγύη" και Ευρωβουλευτή του ECR Δρ. Ελένη Θεοχάρους, το χρυσό μετάλλιο "Mkhitar Gosh" από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, την Α.Ε. Serzh Sargsyan, για τη συνεισφορά της στην καλλιέργεια και στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Κύπρου, αλλά και για τη διεύρυνση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας.

 

 

Πηγή: newsit.com.cy

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

Δέχομαι

Newsletter