Menu

Το Κονγκρέσο προετοιμάζεται για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας…

Για χρόνια, ένα ψήφισμα που θα καταδίκαζε τη σφαγή των 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τους Τούρκους εθνικιστές κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, δεν κατάφερε να κερδίσει τη συγκατάθεση σε κανένα από τα δύο όργανα του Κογκρέσου, τη Βουλή και τη Γερουσία, αναφέρει ο δημοσιογράφος Alexander Nazaryan της ιστοσελίδας Yahoo News.

Αν και οι νομοθέτες έχουν υποσχεθεί από καιρό ένα ψήφισμα που θα αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, έχουν παρεμποδιστεί από τις εκάστοτε αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες προτάσσουν τον ρόλο της Τουρκίας ως “σημαντικού συμμάχου”, του οποίου η σημασία δήθεν έχει αυξηθεί με την άνοδο του βίαιου εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή. Στην πραγματικότητα ο βίαιος εξτρεμισμός συντηρείται από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Την επόμενη εβδομάδα, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσαν να επικυρώσουν ένα ψήφισμα που θα αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, μετακινώντας το από την αρμόδια επιτροπή στην Ολομέλεια, όπου είναι πιθανό να υιοθετηθεί. Η Επιτροπή Κανονισμών του Σώματος πρόκειται να ανακοινώσει ότι σκέφτεται να υιοθετήσει το ψήφισμα την επόμενη εβδομάδα. Αυτή είναι η τελική επίσημη διαδικασία πριν οδηγηθεί σε ψηφοφορία.

“Είμαι περήφανος που η Επιτροπή Κανονισμών θα εξετάσει αυτό το ψήφισμα την επόμενη εβδομάδα”, δήλωσε ο πρόεδρος της, κ. Jim McGovern, (Δημοκρατικός από τη Μασσαχουσέτη). Σημειώνοντας ότι η περιοχή του Worcester έχει την παλαιότερη κοινότητα της αρμενικής διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η μη αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί ένα λεκέ για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και στέλνει το ακριβές λάθος μήνυμα στους παραβιάζοντες τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε.

“Είναι ώρα να αρχίσουμε να κρατάμε την Τουρκία υπεύθυνη για τις ενέργειές της”, δήλωσε ο κ. Don Beyer, (Δημοκρατικός από τη Βιρτζίνια). “Και το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος έχουν παραμείνει σιωπηλοί για το θέμα αυτό πολύ καιρό και ανυπομονώ να το αλλάξω αυτό την επόμενη εβδομάδα”.

Μέλη της Γερουσίας εισήγαγαν δικό τους ψήφισμα αναγνώρισης γενοκτονίας, αν και η μοίρα του είναι λιγότερο σαφής, επειδή εδώ έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι.

Έχοντας ένα ή και τα δύο σώματα του Κογκρέσου να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόβλημα για τον Πρόεδρο Τράμπ, ο οποίος “αγαπά” τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ευαισθητοποιημένοι από τη δήθεν γεωπολιτική επιρροή της Τουρκίας, οι Αμερικανοί πρόεδροι απέφυγαν να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο μόνος πρόεδρος που το έπραξε ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981. Και παρόλο που το Κογκρέσο ψήφισε παρόμοια ψηφίσματα υπέρ της γενοκτονίας, έχουν περάσει πάνω από δύο δεκαετίες από την τελευταία φορά. Τώρα μπορεί να είναι η ώρα…

 

 

Πηγή: hellasjournal.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι