Menu

Διάλεξη στο Τόκιο για το ιαπωνικό πλοίο που διέσωσε Έλληνες και Αρμένιους το 1922 στη Σμύρνη (φωτο)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη της καθηγήτριας Νανάκο Μουράτα-Σαουαγιανάγκι με θέμα το ιαπωνικό πλοίο «Τοκέι Μάρου» (Tokei Maru) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (29/11) στο Πανεπιστήμιο Οτσούμα του Τόκιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, το εμπορικό ιαπωνικό πλοίο, με καπετάνιο του οποίου το όνομα παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο, διέσωσε 825 Έλληνες και Αρμένιους στο λιμάνι της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922, κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η καθηγήτρια Νανάκο Μουράτα-Σαουαγιανάγκι, για περισσότερα από δέκα χρόνια, ερευνά και αναζητά αρχεία, πηγές και μαρτυρίες για την επαλήθευση του περιστατικού.

Στην διάλεξη που έδωσε, παρουσίασε τα μέχρι τώρα ευρήματά της. Τη διάλεξη προλόγισε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Τόκιο Κωνσταντίνος Κακιούσης και ο πρόεδρος της Japan-Greece Society Σινίτσι Γιοκογιάμα. Η Νανάκο Μουράτα-Σαουαγιανάγκι είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τόγιο του Τόκιο με ειδίκευση στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο έδωσε διάλεξη για το ίδιο θέμα στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στην Αθήνα.

Η διάλεξη διοργανώθηκε από την Japan-Greece Society στο πλαίσιο των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας και τελούσε υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο. Στη φωτογραφία που ακολουθεί, φαίνεται η Νανάκο Μουράτα-Σαουαγιανάγκι μαζί με τον Έλληνα πρέσβη Κωνσταντίνο Κακιούση και τη σύζυγό του Ιωάννα Χαρίκλεια Γιαννακάρου. Μαζί τους επίσης είναι και οι πρωταθλητές του τραμπολίνο Ανδρών Μάριος Γράψας και Νίκος Σαββίδης, καθώς και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κυριάκος Μαβιτζής που  βρέθηκαν στο Τόκιο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και παρακολούθησαν τη διάλεξη. 

 

Φωτογραφίες: Junko Nagata / GreeceJapan.com.

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι