Menu

Ανακοίνωση τύπου-Προεδρία τής Δημοκρατίας - embargo 20.30 προσφώνιση ΠΤΔ πρός τον Πρόεδρο της Αρμενίας κατά το επίσημο δείπνο

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

κ.SERZH SARGSYAN

ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

18.1.2011



Κύριε Πρόεδρε,

Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι απόψε, εσάς και την σύζυγό σας, καθώς και την αντιπροσωπεία που σας συνοδεύει, στην επίσημη επίσκεψή σας στην Ελλάδα.

Την Ελλάδα και την Αρμενία συνδέουν ισχυροί, ιστορικοί δεσμοί φιλίας. Και σήμερα, τόσο η ακμάζουσα και δραστήρια αρμενική κοινότητα της Ελλάδος, όσο και η ιστορική ελληνική κοινότητα της Αρμενίας, αποτελούν συνεκτικούς κρίκους στις επαφές ανάμεσα στους δυο λαούς μας.

Τον εικοστό αιώνα τα έθνη μας εβίωσαν επώδυνες δοκιμασίες. Δεν ξεχνάμε την αρμενική γενοκτονία του 1915, δεν ξεχνάμε τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού. Είμαστε υπερήφανοι που η Ελλάδα υπήρξε από τις λίγες εκείνες χώρες που παρεχώρησαν άσυλο στους διωκόμενους Αρμενίους. Οι χώρες μας είναι φυσικοί σύμμαχοι και επιδιώκουμε να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας σχέση σε όλα τα επίπεδα.



Κύριε Πρόεδρε,

Η παρούσα διεθνής οικονομική κρίση μας επηρεάζει όλους. Πρέπει, όμως, να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Η Ευρώπη, χάνει σταθερά έδαφος στο διεθνές εμπόριο. Και η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει μόνο με αυστηρές ποινές. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση προχώρησε σε περίοδο ευημερίας. Αγνοήθηκαν οι αδυναμίες των θεσμών. Νομισματική χωρίς δημοσιονομική Ένωση είναι αντίφαση, δεν προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν λύνει το πρόβλημα. Απαιτείται ουσιαστική οικονομική σύγκλιση. Ένα νέο όραμα, ένα άλμα προς τα εμπρός.

Αύριο διοργανώνεται το Ελληνο-αρμενικό Επιχειρηματικό Forum. Προσφέρει δυνατότητες για μια δυνατή ώθηση στις οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές μας σχέσεις, ανοίγοντας νέους δρόμους συνεργασίας με πολλές και ελπιδοφόρες προοπτικές.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής για τη λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Αρμενία. Χαίρομαι επίσης γιατί στα ελληνικά Πανεπιστήμια φοιτούν Αρμένιοι σπουδαστές, οι οποίοι, όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα λειτουργήσουν ως πρόσθετοι συνεκτικοί δεσμοί. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σας υπηρετούν στελέχη, που έχουν φοιτήσει σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές.



Κύριε Πρόεδρε,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή του Καυκάσου. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε την ουσιαστική ανάπτυξη των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αρμενία, μια χώρα με ιστορικές ευρωπαϊκές ρίζες πολιτισμού και παραδόσεων. Μια χώρα ευρωπαϊκή.

Η Ελλάδα συνδέεται με την περιοχή του Καυκάσου με πανάρχαιους ιστορικούς δεσμούς. Στηρίζουμε την επίτευξη συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, πιστεύοντας ότι θα οδηγήσουν στην περιφερειακή συνεργασία και στην οικονομική ευμάρεια.

Η χώρα μου έχει πάντοτε ως γνώμονα της εξωτερικής της πολιτικής την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Το ίδιο πιστεύουμε και για το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Θεωρούμε ότι το πλαίσιο της «Ομάδος Μινσκ» του ΟΑΣΕ είναι το καταλληλότερο για την επίλυση του προβλήματος και ευχόμεθα να επιτευχθεί το ταχύτερο η επιθυμητή λύση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την πορεία εξομάλυνσης των σχέσεών σας με τη γείτονα Τουρκία. Στην εξομάλυνση των σχέσεων, στο άνοιγμα των συνόρων, κρίνεται η αξιοπιστία της τουρκικής πολιτικής. Είναι απαράδεκτο για μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείνει τα σύνορα και να δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού και οικονομικής ασφυξίας. Οι προθέσεις πρέπει να μετουσιωθούν σε απτή πράξη.


Κύριε Πρόεδρε,

Το Κυπριακό δεν έχει πάψει να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Μία λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να υλοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα πρέπει να είναι απόλυτα σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και όλα δείχνουν ότι θα αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Ανακηρύσσοντας τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και συνάπτοντας συμφωνίες οριοθέτησης με τις γειτονικές της χώρες, η Κύπρος εξασκεί τα δικαιώματα της και ισχυροποιεί τη γεωπολιτική της θέση.


Κύριε Πρόεδρε,

Είμαι σίγουρος ότι και οι δύο χώρες μας θα αξιοποιήσουμε το σημερινό, εξαιρετικό κλίμα της συνάντησής μας για να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας.

Με τα λόγια αυτά υψώνω το ποτήρι μου στην υγεία σας και καλωσορίζω εσάς, τη σύζυγό σας και την αντιπροσωπεία σας στην Αθήνα, εκφράζοντας τις ευχές μου για ευημερία και πρόοδο στο φίλο λαό της Αρμενίας..
Πηγή: ana.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι