Menu

Αντιμέτωποι με ρωγμή τρόμου

Δύσκολη μάχη εξακολουθούν να δίνουν συνεργεία ειδικών στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εναποθέτοντας τώρα τις ελπίδες τους στην αποτελεσματικότητα πολυμερών υλικών, με τα οποία προσπαθούν να σφραγίσουν τη ρωγμή σε τάφρο απορροής κάτω από τον αντιδραστήρα 2. Ισως απαιτηθούν μήνες προτού τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, προειδοποιούν η ιαπωνική κυβέρνηση και επιστήμονες. Πλωτή εξέδρα φθάνει στην περιοχή τις επόμενες μέρες. Βρέθηκαν οι σοροί δύο εργαζομένων του εργοστασίου που αγνοούνταν.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να απαιτηθούν μήνες προτού σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας, ενώ οι νεκροί, του τελευταίου απολογισμού, ξεπερνούν τους 12.000, οι αγνοούμενοι πλησιάζουν τους 16.000 Με υδατοστεγή υλικά προσπαθούν οι τεχνικοί να σταματήσουν τη διαρροή από ρωγμή, μήκους 20 εκατοστών, σε τάφρο απορροής κάτω από τον αντιδραστήρα 2, ώστε το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό να μην καταλήγει στη θάλασσα. Νέες μετρήσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131 στο θαλασσινό νερό σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Ταυτόχρονα, η μέτρηση στον αέρα μέσα στην τάφρο έδειξε 1.000 μιλιζίβερτ την ώρα.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η ρωγμή θα μπορούσε να είναι μια πηγή της διαρροής, χθες όμως επιβεβαιώθηκε η σχέση της με το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα κατά τον έλεγχο στους άλλους πέντε αντιδραστήρες δεν εντοπίστηκαν ρωγμές. Η πρώτη προσπάθεια να σφραγιστεί με τσιμέντο το ρήγμα στον αγωγό, απέτυχε.

Η αποκατάσταση θα πάρει χρόνια

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να απαιτηθούν μήνες προτού σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας και αποκατασταθούν τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων. Ακόμη όμως κι όταν αυτό επιτευχθεί, ίσως χρειαστούν χρόνια για να καθαριστεί η περιοχή. «Ενα κρίσιμο σημείο καμπής θα συναντήσουμε στους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά αυτό δεν θα είναι το τέλος», τόνισε και ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Πλωτή εξέδρα, διαστάσεων 136x46 μέτρα, φτάνει τις επόμενες μέρες στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από το εργοστάσιο, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων. Στις δεξαμενές της (χωρητικότητας 10 χιλιάδων τόνων) θα διοχετευθεί το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό. Δύο πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού μεταφέρουν νερό που διοχετεύεται στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων καυσίμων.

Η πυρηνική κρίση έχει επισκιάσει το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όμως οι νεκροί ξεπερνούν τους 12 χιλιάδες, οι αγνοούμενοι πλησιάζουν τους 16 χιλιάδες, ενώ περίπου 165 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια.

Χθες, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν οι σοροί δύο εργαζομένων (24 και 21 ετών) που αγνοούνταν μετά την 11η Μαρτίου. Είχαν σπεύσει προς επιθεώρηση στο κτίριο του αντιδραστήρα 4, όπου βρήκαν το θάνατο.

Οι σοροί εντοπίστηκαν την περασμένη Τετάρτη, αλλά απαιτήθηκε μια μακρά διαδικασία απολύμανσης προτού παραδοθούν στους συγγενείς τους.

Σύμφωνα με νέα μελέτη αναλυτών της Maplecroft, από τους 442 πυρηνικούς σταθμούς που βρίσκονται σε λειτουργία σε ολόκληρο τον κόσμο, τουλάχιστον ένας στους 10 είναι ευάλωτος σε σεισμούς, σε χώρες όπως Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ταϊβάν, Αρμενία και Σλοβενία. Επίσης 76 σταθμοί στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, το Πακιστάν και τις ΗΠΑ βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές που είναι ευάλωτες σε τσουνάμι.

 

Πηγή: enet.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι